Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Информације о студирању метеорологије?  (Pročitano 7509 puta)

Van mreže radmila

  • Poruke: 1
Здраво, надам се да и даље има активних јер ми требају одговори :cry:. Двоумим се између тога да студирам право или метеорологију. Право ми је некако сигурица али више тежим ка метеорологији и ми је проблем што немам никаквих информација.
Шта могу да радим тачније где могу да радим са завршеном метеорологијом?
Да ли је боље студирати на ПМФ-у у Новом Саду или на Физичком у БГу?
Каква су искуства и шта се све нуди при школовању у смислу да ли постоји пракса или тако нешто??
 Да ли је тешко упасти на буџет?
 Где могу да нађем пријемне од претходних година?
Да ли за пријемни иду одређене области из физике или сво градиво физике средње школе?... не знам шта бих још питала тако да ако неко зна било коју информацију била бих јако захвална :thumbup:

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Информације о студирању метеорологије?
« Odgovor #1 poslato: 27. Decembar 2022. u 14:04 »
Pozdrav Radmila!
Nadam se da odgovor ne stiže prekasno. Davno je bilo kad sam završio fakultet, leti vreme, ali po informacijama koje dobijam u poslednje vreme sve manje studenata upisuje meteorologiju, a sve manje i završava. Posebno je loša situacija neke 3-4 godine unazad, toliko loša da se plašim da je neizvesna i budućnost instituta za meteorologiju na fizičkom fakultetu. Iskreno se nadam da će se situacija što pre popraviti, jer bila bi katastrofa za našu nauku da se tek tako ugasimo.
Samim tim, meteorologiju barem nije teško upisati, prijemni nije težak i na sajtu Fizičkog fakulteta bi trebalo da se mogu naći prijemni od prethodnih godina.
Što se tiče samog studiranja, tu ne verujem da se išta promenilo. Teško je bilo i ostalo, mnogo matematike i fizike koja ti kasnije nikad u životu neće trebati, ali je potrebna za vreme studiranja da bi se bolje razumeli procesi u atmosferi. Uglavnom, uz manje ili više truda svako može završiti fakulet, ne treba preterivati pa reći da je jedan od najtežih. Kome idu matematika i fizika, neće imati nikakvih problema.
Kad je u pitanju posao, evo od mojih kolega, drugova koji su završili meteorologiju u prethodnih 10 godina, mislim da trenutno nema nijedan koji ne radi u struci. Ne kažem da nema generalno meteorologa koji ne rade u struci, ali pričam na osnovu mog iskustva i ljudi sa kojima sam u kontaktu. Opcija je više. Pre svega zavod (RHMZ), zatim aerodromi (Beograd, Niš i Kraljevo), radarski centri (protivgradna odbrana), vojska, televizije (sve više ih je koje traže profesionalne meteorologe), privatne meteorološke firme, onlajn rad za strane firme, preduzeća, aplikacije... I na kraju krajeva, što se ne sme zaboraviti - i posao na fakultetu, doktorske studije, stipendije u inostranstvu, nastavak akademske karijere. I nije da nema perspektive, složićete se.
I naravno, Fizičlki fakultet u Beogradu je svakako daleko bolja opcija nego Novi Sad.

Nadam se da sam bio od pomoći. Šta god te još zanima, slobodno pitaj. :)


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm