Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Gljive  (Pročitano 54856 puta)

Na mreži Milosh

 • Moderator
 • *****
 • Poruke: 17.680
 • Starost: 28
 • Lokacija: Beograd - jugozapad (Miljakovac)
Odg: Gljive
« Odgovor #100 poslato: 26. Septembar 2017. u 19:18 »
Sa dolaskom jeseni, tu su i prve gljive po beogradskim šumama. Sada vam je možda i jasnije zašto sam tako željno iščekivao kišu. U svetu gljiva dugotrajna suša ne može da ostavi veće posledice, jer odmah posle velike kiše one kreću, baš kao i nova zelena trava.

Za sada tek nekoliko vrsta krenulo. Danas ću vam predstaviti jednu koju nisam pominjao do sada. Pojavila se u ogromnim količinama ovih dana. Cyclocybe cylindracea (Agrocybe cylindracea, Agrocybe aegerita). Kod nas poznatnija kao jablanovača ili topolovača, jer se najčešće javlja na tom drveću ili panjevima tog drveća. Doduše, nalazio sam je i na javoru i lipi, a najzanimljiviji mi je bio nalaz na smokvi u Baru. Tipična gljiva nižih predela, česta u okolini reka, u urbanim sredinama. Na planinama je prava retkost. Uglavnom, svaki put do sada sam je nalazio u manjim količinama, a danas prava najezda. :)

E sad, što se tiče jestivosti, u svoj mogućoj meni dostupnoj literaturi je navedena kao jestiva kvalitetna gljiva, jedna od najboljih. U nižim predelima Srbije je posebno popularna. Međutim, neka najnovija istraživanja govore da u jako malim količinama sadrži toksine koji u slučaju prečeste i preterane konzumacije mogu da oštete jetru. Naravno, do sada nije zabeležen slučaj da se neko otrovao njima, ali ipak treba biti umeren, kao i u svemu. Sigurno da je manje štetna od mnogih stvari koje svakodnevno unosimo u organizam. Ja sam nabrao toliko za večeru i to je to. A evo i slika:Padavine u januaru:    Padavine u februaru:  (BG - Vračar, do 23. 02. 2017.)
39.2mm                         50.6mm

Na mreži Milosh

 • Moderator
 • *****
 • Poruke: 17.680
 • Starost: 28
 • Lokacija: Beograd - jugozapad (Miljakovac)
Odg: Gljive
« Odgovor #101 poslato: 25. Oktobar 2017. u 18:52 »
Tako malo kiše je bilo potrebno, ali eto dočekah je. A sa njom i prve bukovače  :)

Padavine u januaru:    Padavine u februaru:  (BG - Vračar, do 23. 02. 2017.)
39.2mm                         50.6mm

Van mreže veljovic

 • Poruke: 1
Odg: Gljive
« Odgovor #102 poslato: 27. Oktobar 2017. u 22:07 »
Pozdrav svima!

Dopada mi se tema i nadam se svežim fotografijama i pričama. Ovo su neke od gljiva koje sam pronašao u Bojčinskoj šumi, nadomak Progara. Sredinom oktobra meseca.
drive.google.com/open?id=0B3IBHLq2FIZ-VVdSTkROVzdSRTQ


 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18