Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Avala - 03. Avgust 2014  (Pročitano 25522 puta)

Van mreže Miki

  • ***
  • Poruke: 2.821
  • Starost: 27
  • Lokacija: Beograd - Bele vode (Žarkovo)
Avala - 03. Avgust 2014
« poslato: 03. Avgust 2014. u 19:14 »
Upravo sam se vratio sa još jednog izleta na Avali , naime i juče sam obišao ovu divnu malu planinu , ali se nisam popeo do vrha. (išao sam biciklom i nisam imao ni snage ni volje da izdržim do vrha  :ufff:)  Danas je bila malo drugačija priča jer sam doputovao do vrha gradskim autobusom sa Banjice što je mnogo efikasnije :) Moram priznati da je Avala jedna perfektna oaza u betonskoj džungli Beograda. Malo informacija o Avali skinute sa wikipedie:  Avala je niska planina , 16,5km južno od Beograda. Predstavlja severni kraj šumadijske grede , koja se od Rudnika provlači kroz nisku Šumadiju i predstavlja razvođe između slivova Save i Dunava. Visoka je 511m i uzdiže se oko 200m od okolnog talasastog terena. Mineral avalit dobio je ime po Avali na kojoj je pronađen.

Pogled prema Avali i novo izgrađenom tornju iz gradskog autobusa negde kod Jajinca:





Mali parkić sa klupama i spravama za vežbanje u blizini u podnožju Avale:



Planinska kućica , inače toalet  ???



Velelepna građevina , Avalski toranj / O tornju: ( Avalski toranj je toranj na planini Avala visok 204m , pored Beograda. Prvobitno pušten u rad 1965. godine , srušen u NATO bombardovanju SR Jugoslavije 29. aprila 1999. godine. Nakon obnove u trajanju od 3 godine , Avalski toranj je otvoren u prisustvu državnog vrha Republike Srbije 21. Aprila 2010. godine. )







Pogled sa vrha tornja prema centru Beograda:



Opet pogled prema gradu , levo se vidi Voždovac (Banjica) , levo u daljini ka severu Novi Beograd ,  desno brdo Torlak i naselje Kumodraž , u daljini Vračar ( Hram Svetog Save ) , i centar Beograda.



Pogled prema jugu ka Šumadiji i planini Kosmaj gore desno , i ka spomeniku "Neznanom junaku" dole desno:





Pogled prema brdima negde ka jugu:



Pogled negde prema istoku.. verovatno ka Grockoj



I za kraj slika kumulusa ... ;)







Van mreže mareeram

  • ****
  • Poruke: 5.291
  • Lokacija: Beograd
Odg: Avala - 03. Avgust 2014
« Odgovor #1 poslato: 03. Avgust 2014. u 21:42 »
Fino si odradio @ Miki!! :super:

Van mreže Miki

  • ***
  • Poruke: 2.821
  • Starost: 27
  • Lokacija: Beograd - Bele vode (Žarkovo)
Odg: Avala - 03. Avgust 2014
« Odgovor #2 poslato: 03. Avgust 2014. u 22:34 »
Hvala mare !