Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Nova otkrica  (Pročitano 21967 puta)

Van mreže Srbin

  • ***
  • Poruke: 3.302
  • Starost: 32
  • Lokacija: Ivanjica-Jugozapadna Srbja, 451 mnv
Nova otkrica
« poslato: 10. April 2013. u 09:50 »
Otkrivene nevidljive reke u atmosferi

Citat
Atmosferske reke su velike neprekinute struje vlažnog vazduha koje vijugaju hiljadama kilometara kroz nebo. Otkrivene su tek nedavno, a u smislu padavina koje isporučuju, opasne su koliko i uragani.
Prve znakove postojanja ovih nebeskih reka otkrili su Jong Žu i Redžinald Njel iz Instituta za tehnologiju Masačusets koji su 1998. godine u klimatskom modelu uočili da se gotovo sva para koja putuje između tropskih krajeva i srednjih širina skuplja u uske, guste tokove. Ovo je bilo u suprotnosti sa dotadašnjim viđenjem o distribuciji vode u formi oblaka iz prskalica.

Ovaj model kasnije su potvrdili i satelitski snimci.

Šta uzrokuje stvaranje nebeskih reka?

Naučnici još ne znaju šta podstiče nastajanje ovih vodenih tokova u atmosferi. Za klimatologe oni su jednostavno nepredvidiva pojava.

Ukoliko u program ubacite nekoliko ključnih podataka o atmosferi kao što su očuvanje materije i momenta, distribucija sunčevog zračenja, Zemljina rotacija i toplotna svojstva vode, nebeske reke će se pojaviti.

Na severnoj polulopti one se obično javljaju kao ciklonalna polja – sistemi niskog pritiska koji se rotiraju suprotno od skazaljki na satu koji donose topao i vlažan vazduh sa juga i jugozapada na obale. Ako su vetrovi na visini od oko kilometra posebno jaki, velike količine vazduha punog vode mogu da pređu velike udaljenosti za jako kratko vreme. Ako ta struja udari u priobalne planine para se kondenzuje i nastaju obilne padavine.

U svakom trenutku na satelitskim snimcima nad Zemljom može se videti pet, šest takvih reka. Mnoge od njih se potroše nad okeanima, a prosečno u sebi nose vlage kao 15 Misisipija ili jedan Amazon, međutim, najveći problemi nastaju kada ih atmosferske prilike zaustave na jednom mestu.



Izvor B92 http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2013&mm=04&dd=09&nav_id=703514

Eto potpuno nova naucna otkrica,koja ni naucnicima nisu jasna i koja menjaju mnoge stvari o rasporedu padavina,uopste menjaju neka osnovna nacela meteorologije,mozda daju neka objasnjenja za neke do sada neobjasnjive situacije. . .

Eto ovo moze da posluzi i onima koji misle da sve znaju o meteoroloiji i o padavinama sta je u meteorologiji moguce a sta ne,cak ni najveci meteoroloski umovi ne shvataju ovu za njih potpuno novu situaciju,mada je Srbin,Nikola Tesla jos pre 100 godina pominjao nesto slicno. . .

I naravno da se malo zna o meteorologiji zato i ti modeli i dan danas toliko  lutaju,i naravno da ce biti jos otkrica,ali kada se objasni ova pojava i utvrdi njen tacan uticaj na raspodelu padavinaa,kada se uticaj ovih reka ubaci u super-racunare, to ce biti veliki korak kilometarski korak unapred. . . .

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Nova otkrica
« Odgovor #1 poslato: 10. April 2013. u 16:54 »
Ne vidim uopšte neko otkriće ovde. Čitajući pažljivo tekst mislim da se govori o frontovima. Tekst je jako loš . Ovo naučnici sigurno nisu rekli. Ili ti "naučnici" nisu naučnici. Možda je neki novinar sam lupetao ove gluposti, pa ubacio ova imena. Ne znam. Ali, svakako je sve ovo smešno. Ne znam koje se to reke protežu hiljadama kilometara i donose padavine, pa se ne mogu predvideti. Definitivno se govori o frontovima. Oni prelaze dugačak put, mogu biti dugi hiljadama kilometara, donose padavine, vide se na satelitskim slikama.

Citat
I naravno da se malo zna o meteorologiji zato i ti modeli i dan
danas toliko  lutaju
,i naravno da ce biti jos otkrica,ali kada se objasni ova pojava i utvrdi njen tacan uticaj na raspodelu padavinaa,kada se uticaj ovih reka ubaci u super-racunare, to ce biti veliki korak kilometarski korak unapred. . . .
Ne razumem kako se to malo zna o meteorologiji? Šta fali današnjim modelima? Do relativno skoro se prognoza ručno crtala i radila pomoću štapa i kanapa. Čovek je zadužen da pravi prognoze i donosi zaključke, ne model! Model je tu samo kao pomoćnik za davanje finalne prognoze. Uostalom, atmosfera je vrlo složena, te modeli znaju da greše i kada prognoza ne ide daleko u budućnost. Najteži deo modeliranja atmosfere je granični sloj do 3 km, a ne slobodna atmosfera. Najmanja greška i promena parametara dovodi do ogromnih razlika u vlagi, padavinama, vetru, temperaturi. Ali, bez obzira na to, današnje prognoze su daleeeko bolje od pređašnjih. Stoga nemamo pravo da se žalimo. Šta je čar u prognoziranju, nego kada sam svojom glavom donosiš zaključke. Nije čar pogledati prognozu koja je 100% tačna, a da ju je uradio model, a čovek ništa. Zato sam i počeo da se gadim meteograma.