Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Monstrum Branko (Poplava u Valjevu) 05. 08. 2014.  (Pročitano 1415 puta)

Van mreže Stefan Valjevo

  • **
  • Poruke: 1.160
  • Starost: 36
  • Lokacija: Valjevo
Monstrum Branko (Poplava u Valjevu) 05. 08. 2014.
« poslato: 06. Avgust 2014. u 19:28 »
Kako leto prolazi, prati me sve veća nevolja za nevoljom. Posle velikih majskih poplava i razornih junskih i julskih olujnih nepogoda, imao sam stalno nevolje sa veklikom vodom. Najviše sa kanalizacijom. Čim sam regulisao situaciju sa kanalizacijom, ostalo je još da se izlije potok i da osujeti sav moj trud da izadjem na kraj sa kanalizacijom. Šana je bila najbliža da me još i to snadje, ali sam se ipak za dlaku izvukao.

Potok Perajica. 27-og jula.






Dan je bio užasno sparan već od pre podneva. Ujutru je bilo vedro kao i veći deo dana. Oko 16h kreću prvi konkretniji razvoji.








Sparina je bila nesnosna, a oblaci su bili gotovo nepokretni. Oko 17h oblaci su počeli da potpuno prekrivaju nebo i delovalo je da je veče.




Do 19h je gotovo pao mrak iako on stvarno pada nešto posle 20h. Počela je duboka grmljavina koja je trajala više od sat vremena. Nisam mogao provaliti strujanje čak ni kompozitnom animacijom dok nisam posetio GFS i video da je bilo veći deo dana južno, a da će predveče skrenuti na jugoistočno. Okovan sam bio sa svih strana, ali je baš sa jugoistoka krenuo snažan razvoj i veoma jaka grmljavina. Pogled na istok i jugoistok.




Pogled sa mosta. Žestoka grmljavina.




Jedan pogled na sever. Oblaci se sa desne strane brzo kreću.


Jugoistok. Poremetio sam blic i greškom ukjlučio lošiju boju za slikanje, pa je loše ispalo. Inače se radilo o Shelf-u. Munje strahovito udaraju nisko. Da ne bi' izgubio glavu, bežim kući i gasim komp i sve ostale električne uredjaje i aparate.






Potom je počeo jak pljusak od jedno desetak minuta, a potom jaka provala u oblaka uz jak vetar u nekoliko kratkotrajnih slabljenja i pojačavanja, a u trećoj ili četvrtoj etapi uz sugradicu oko dva do tri minuta. Gromovi su i pre i u toku i posle oluje strahovito tukli u blizini da mi se činilo da mi udara ispred i oko kuće. Nestalo je struje nakon jednog od ko zna koliko udara. Nije delovalo da je palo više nego 23-eg i 27-og jula, ali s' obzirom kako su tukli gromovi, nisam smeo da provirim kroz prozor. U gornjem toku potoka je sigurno palo oko 54lm2. Oko 21h stric zvoni na vrata i kaže da se potok izlio. Katastrofa.






Podrum.




Nisam više mogao da slikam jer je bilo stani-pani, a nisam imao ni vremena ni snage da se zezam. Tako da je i ovo mnogo. Ne znam šta da kažem. Tuga, jad, očaj ili jednom rečju katastrofa. :doh: :( :cry: :bang: :rofl: Od 14-og aprila i ciklona Olivera traje veoma jaka i učestala ciklonska cirkulacija oko 90% dana do dana današnjeg. Olivera, Predrag, Radmila, Stojan, Monstrum Tamara, Ćirilo, Una, Filip, Helena, Cvetko, Časlavka, Teroristi Dženan i Šana. Od svih ovih ciklona, jedino je prema meni i Valjevu bio milosrdan ciklon Cvetko. Ja sam prvi koji je pitao da li osim administratora i moderatora mogu i ostali članovi da predlažu imena ciklonima. Sad sam se pokajao. Aministratori su nam dozvolili nakon prve sezone imena po azbučnom redu. Pošto su u prethodnoj sezoni ciklonima davana imena u cik-cak (jedno muško, jedno žensko) niz se završio ženskim imenim Šana. U drugu sezonu smo se pre davanja zvanične liste priključili i mi ostali članovi i prvi ciklon je nazvan Anamarija koja nije bila ni malo nežna prema mom kraju. Prvi dan njenog delovanja 30-og jula uveče je bilo nevreme uz veliku kišu i jaku grmljavinu. Jaka kiša i grmljavina su bili i 3-eg avgusta uveče. Pošto je u prošloj sezoni davanje imena ciklonima počelo muškim imenom, sada je bilo obrnuto i nova sezona je počela ženskim na slovo A. Došlo je na red slovo B za ime narednog ciklona. Predložio sam ime Branko koje su administratori prihvatili. Pošto je i ovaj ciklon obećavao velike nepogode i mediji su počeli da se zabavljaju sa imenom Branko, a naročito tabloidi i žuta štampa. Da budem iskren, baš me briga za novine koje ionako odavno ne čitam. Mene je najviše pogodila nevolja kad je ciklon stigao. Neverovatno kako sam sebe izbaksuzirao :bang: -).

Evo i medija.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/423988/Nevreme-u-Valjevu

http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/485686/Gromovi-udarali-celu-noc-najkriticnije-u-potopljenoj-Loznici

http://www.telegraf.rs/vesti/1180873-ponovo-poplave-novo-nevreme-zahvatilo-srbiju-video



« Poslednja izmena: 06. Avgust 2014. u 20:19 Stefan Valjevo »