Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Oluje 2003. godina  (Pročitano 29892 puta)

Van mreže pavlovic

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 4.535
  • Starost: 38
  • Lokacija: Chicago, Illinois
Oluje 2003. godina
« poslato: 03. April 2009. u 13:49 »
Zahvaljujući podacima koje mi je Princ ustupio (veliko hvala još jednom!) imao sam komplet uvid u sve godine počev od 1998.,a 2003. mi je privukla pažnju po  broju dana s olujnim udarima (31) i broju olujnih udara vetra (86),ali i po činjenici da je bila jako topla.
Za ovu godinu je karakteristično da su se udari vetra od preko 30 m/s javili i na jugu i u centralnoj Srbiji i u Vojvodini (što sa većinom godina nije slučaj).
U ovoj temi će se pored novinskih članaka i određenih grafika naći i prognoze Estofexa,čisto da imamo u vidu kakva je situacija bila nad nama (ovo se odnosi samo na tri najjače oluje 4.7. 23.7. i 31.8.).

Uskoro počinjemo  :D

23.7.2003.

Beograd i veći deo Srbije pogodilo nevreme nezapamćeno u poslednjih deset godina
Oluja odnela i život
Gordanu Majstorović (40) iz Lučana ubila struja iz pokidanog voda. Poljuljan elektroenergetski sistem zemlje, grad uništio zasade, orkanski vetar čupao drveće i nosio krovove
Beograd i veći deo Srbije preksinoć je zahvatilo jako nevreme s gradom, kišom i orkanskim vetrom, možda najjače u poslednjih deset godina. Tačan obim štete tek treba da se utvrdi, a za sada se zna da je u oluji poginula jedna žena, da je elektroenergetski sistem zemlje poljuljan, da su uništene mnoge parcele povrća i voća, iščupano drveće, porušeni krovovi…

U Beogradu su ostale vidne posledice u svim delovima grada. Saobraćaj se otežano odvijao, vetar kidao grane i drveće, a u nekim delovima grada je izmerena brzina vetra od sto kilometara na sat. Vetar je obarao drveće na ulice i automobile. Jaka kiša i zapušeni slivnici su u podzemnim prolazima napravili prave poplave. Dodatnu neprijatnost je stvorila i povremena nestašica struje i vode, a mnoge TV i radio-stanice su ostale na kratko bez signala.

Aerodrom je do 22 sata bio zatvoren za saobraćaj. Direktor EDB Dragan Novaković izjavio je da je struja nestala u većem broju prigradskih naselja. Najveće nevreme bilo je na teritoriji opštine Obrenovac, gde su bez struje ostala prigradska naselja, kao i sela Ratari, Stubline i delovi naselja Vorbis, zbog ispada tamošnjih trafo-stanica. Kvarova je bilo i na trafo-stanicama u Grockoj, Boleču i Vinči, Makišu, Ralji i Boljevcima.


      
Havarija u termoelektrani

OBRENOVAC - Nevreme je prouzrokovalo havariju na Termoelektrani Nikola Tesla B u Obrenovcu, ali je snabdevanje strujom i dalje normalno, saznao je Tanjug u toj termoelektrani. U havariji niko nije povređen, ali je pričinjena veća materijalna šteta. Izuzetno jaki udari vetra preksinoć su prouzrokovali pomeranje kopača i rušenje nosećeg stuba odlagačkog sistema, zbog čega je došlo do havarije na delu transportnog sistema za ugalj. Blokovi rade uobičajenom snagom, ali sa smanjenom pouzdanošću, što se može odnositi na pouzdanost celog elektroenergetskog sistema Srbije. Na mesto havarije došli su predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, poslovodstva EPS-a, kao i stručnjaci Elektrane.

   
   
   

Oluja je oštetila tri dalekovoda i izazvala više kvarova na trafo-stanicama u Loznici, a zbog pada stubova i kidanja provodnika veći deo sela juče ujutru nije imao struju. Protivgradna zaštita uspela je da razbije tri gradonosna oblaka koja su dolazila iz RS. Na području lozničke opštine ispaljeno je 80 raketa. I pored toga, grad je padao na području Čokešine, gde je na oko 100 hektara oštećenja pretrpelo oko 50 do 60 odsto voća i povrća.

U jagodinskoj opštini izazvano je 56 kvarova na visoko i niskonaponskoj mreži, u opštini Svilajnac 14, a gromovi su izazvali tri požara, dva u opštini Jagodina i jedan u opštini Despotovac, potvrđeno je juče ujutro Tanjugu. Pojačane interventne ekipe EDB-a otklanjaju kvarove, ali građani još prijavljuju nove, rekao je šef Službe za eksploataciju EDB Jagodina Veselin Rmandić. On je naveo da su najčešći kvarovi, uz ispade sistema, bili "umrežavanje žica na vodovima od jakog vetra i padanje grana na vodove", a najlošije su prošla sela u moravskoj kotlini i podno Crnog vrha i Juhora.

Komandant protivpožarne brigade SUP-a Jagodine kapetan Boban Stevanović rekao je Tanjugu da je udar groma zapalio jednu kuću u selu Rakitovu kod Jagodine, mesnu kancelariju u selu Popovnjak, u opštini Despotovac i stog sena u neposrednoj blizini kuće u Dragocvetu. Nepogoda je prouzrokovala i dva požara u selima Rakitovu i Dragocvetu.


      
Počupani stogodišnji platani

VRNJAČKA BANJA - Vremenska nepogoda nanela je veliku štetu pojedinim objektima u Vrnjačkoj Banji, naročito Vrnjačkom parku. Oluja orkanske snage počupala je veliki broj stogodišnjih stabala, polomila grane, oštetila krovove i fasade, pokidala žice, ali nije bilo povređenih. U pojedinim delovima grada došlo je do prekida snabdevanja strujom i vodom. Ozbiljne štete nanete su objektu autobuske stanice i starom zamku, a ekipe Javno komunalnog preduzeća od juče ujutro su na terenu i raščišćavaju parkove i ulice.

   
   
   

Vatrogasci Jagodine saopštili su da su oba požara, koja su izazvana udarom groma, brzo ugašena, kao i da nije bilo veće štete, niti povređenih. Požar u Rakitovu izbio je u kući Radislava Đorđevića, u kojoj se zapalio televizor, pošto je grom koji je udario u blizini kuće uslovio povećanje napona. U Dragocvetu je grom pogodio stog sena na njivi i zapalio ga. Svi požari su ugašeni, a žrtava nije bilo.

Olujni vetar, brzine do 100 kilometara na sat, zahvatio je i Rasinski okrug i okolinu. U domaćinstvu Siniše Aleksića u selu Brajkovac izbio je požar izazvan varničenjem električnih kablova. Brzom intervencijom vatrogasne službe vatra je ugašena, a izgorela su samo dva stoga slame. U Tobolcu, zbog kratkog spoja, požar je izbio u razvodnom ormanu u objektu Alekse Stevanovića, a vatrogasne ekipe tokom pretprošle noći sklanjale su i oborena stabla u centru Trstenika, obližnjoj Medveđi i aleksandrovačkom Kožetinu.

Prema izveštaju RTK "Pobeda", u bruskom kraju je bez struje i juče pre podne bilo petnaestak sela. Brojni voćnjaci juče su osvanuli golih i polomljenih grana. U trebotinskom kraju umnogome su uništeni plastenici sa povrćem, a u bruskom zasadi malina.

Kako je javio dopisnik Bete, u Kraljevu je intervenisala protivgradna zaštita, ali sa zakašnjenjem i uz slab rezultat. U tom gradu i okolini nestala je struja, a bilo je većih problema u saobraćaju zbog bujica vode i srušenog drveća.


      
Poginula Gordana Majstorović (40) iz Lučana

Stradala od struje

U nevremenu koje je zahvatilo opštine Lučani i Čačak život je izgubila Gordana Majstorović (40) iz Lučana, koja je stradala od struje, nagazivši na prekinuti električni vod.
Oluja je besnela više od sat, a grad veličine oraha potpuno je uništio letinu u selima zapadno od Čačka, dok je izuzetno jak vetar čupao stabla. U selima Riđage, Pakovraće, Beljina, Jezdina, Parmenac, izvaljena su stabla u voćnjacima, potpuno je "obran" rod tek zarudele šljive, stradali su povrtnjaci i drugi usevi. U mnogim selima je došlo do kidanja električnih vodova, a u više mesta još nema struje. Stručnjaci čačanske "Elektrodistribucije" su na terenu i ubrzano otklanjaju kvarove i saniraju štetu. Na hali preduzeća "Sloboda aparati" u Čačku potpuno je uništeno 500 kvadratnih metara krovne konstrukcije - rekao je direktor Zoran Bogićević. Stradala je i krovna konstrukcija upravne zgrade Kompanije "Sloboda".

  http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2003/07/25/srpski/A03072401.shtml
« Poslednja izmena: 03. April 2009. u 14:36 pavlovic »

Van mreže pavlovic

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 4.535
  • Starost: 38
  • Lokacija: Chicago, Illinois
Re: Oluje 2003. godina
« Odgovor #1 poslato: 03. April 2009. u 20:53 »
Udari vetra 23.7.2003.



U Beogradu je  palo 29 mm padavina,Valjevu 31 mm,Kraljevu 24mm itd.

Estofex:

Citat
CONVECTIVE FORECAST
VALID 06Z WED 23/07 - 06Z THU 24/07 2003
ISSUED: 22/07 17:20Z
FORECASTER: HAVEN
There is a slight risk of severe thunderstorms forecast across EXTREME NE-ITALY INTO SRN-CARPATHIAN BASIN AND YUGOSLAVIA

SYNOPSIS
Westerly upper flow pattern with several embedded shortwaves over Europe. Strong upper jet /80+ kts at 300 hPa/ from SW-Spain to NW-Italy will point its nose to Adriatic Sea and S-Balkan in the evening.
Main frontal zone, separating warm moist air to its east and cooler dryer air to its west, is situated from E-cntrl Sweden to cntrl-Poland to E-Austria to NW-Italy to S-Spain Wednesday at 06Z. This front moves slowly east over Scandinavia and eastern Europe, while almost stationary in Mediterranean areas.

Shortwave Wednesday at 06Z from cntrl NorthSea to French Alpes continues east and is expected from S-Sweden to Albania at 00Z. This feature will interact with the sfc front with numerous tstms expected in the afternoon and evening near frontal zone.

DISCUSSION

...EXTREME NE-ITALY INTO SRN-CARPATHIAN BASIN AND YUGOSLAVIA...
Wednesday at 06Z an MCS may be going over the S-Central Alps, this activity will spread E-SE and may re-develop in the course of the day.
Strongest UVM is expected in left-exit region of the forementioned jetstreak, ivof swrn edges of the Carpathian Basin, where also waa is occurring. As a result a sfc low will develop as calculated by several numerical models.
Moist air (dewpoints 18-20C) already in place, daytime heating and uvm will all contribute to increasing unstable profiles / CAPE 1000-2000 J/kg / in the late afternoon. Deep layer shear of 30-40 kts will result in multicell as the most likely convective mode, which could produce large hail and gusts near severe limits.
Further away, south from the front... 0-6 km shear of 40-45 kts will be sufficient for stormrotation. Near surface low over SW-Carpathian Basin… low level shear will be enhanced as H85 winds can be locally as high as 25-30 kts. Here, but also elsewhere terrain induced modifications of the low-level windfield could also enhance shear profiles with storms becoming mesocyclonic for a time. Any supercell that develops will be capable of producing large hail, damaging winds and perhaps a tornado.


« Poslednja izmena: 03. April 2009. u 21:06 pavlovic »

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.463
  • Lokacija: Novi Beograd
Re: Oluje 2003. godina
« Odgovor #2 poslato: 03. April 2009. u 20:55 »
secam se te oluje... sevalo je kao nenormano...

Van mreže pavlovic

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 4.535
  • Starost: 38
  • Lokacija: Chicago, Illinois
Re: Oluje 2003. godina
« Odgovor #3 poslato: 03. April 2009. u 22:16 »
Ja se ne sećam,a možda nisam ni bio u Beogradu...

Nevreme 4.7.2003.



Estofex:
Citat
CONVECTIVE FORECAST
VALID 06Z FRI 04/07 - 06Z SAT 05/07 2003
ISSUED: 03/07 21:14Z
FORECASTER: GATZEN

There is a slight risk of severe thunderstorms forecast across eastern and southeastern Europe

SYNOPSIS

Central European trough slowly progressing eastward. In the range of this trough ... maritime airmass spreads over west and Central Europe. Over southeastern Europe ... warm continental airmass that originates from northern Africa is present.
DISCUSSION

...Southeastern and Eastern Europe...
Cold front enters the region ... as upper level trough moves to the Balkans. Strong jet streak will move from central Italy to Bulgaria. Affected warm airmass is relatively dry and CAPE in the order of 1000 J/kg is suggested. Within the day ... thunderstorms should develop along the cold front and within the warm airmass. The formation of a convergence line due to DCVA ahead of approaching trough seems likely. Thunderstorms will possibly become severe/ supercellular as strong deep layer shear and moderate low level shear is present in the Balkans region. Strong wind gusts and large hail are expected. A tornado or two is not ruled out due to locally low LCL highs. Further to the east ... vertical wind shear will be somewhat lower. Warm air advection ahead of approaching trough is forecast north of the Black Sea, and warm front is expected over northern Ukraina. Within the night ... thunderstorms should go on and organize NW of the Black Sea. On Friday ... stratiform clouds could inhibit insolation somewhat. However ... thunderstorms should form within the warm air advection regime in the day. High CAPE values are expected due to adequate boundary moisture and surface winds should likely shift to the east in the range of the warm front, giving evidence of widespread enhanced SRH. If thunderstorms may root into the boundary layer north of the warm front ... supercells should develop ... with the chance of very large hail and damaging wind gusts. Along the warm front ... tornados should be possible due to low LCL highs.
 


Nevreme u Valjevu
Naslage grada
VALJEVO (Beta) - Grad veličine oraha koji je pao u Brankovini i okolnim selima naneo je velike štete usevima, voću i povrću i, kako navode žitelji tog kraja, takvu štetu ne pamte ni najstariji meštani.

Zemljoradnik Milomir Damnjanović iz sela Kozličića kaže da je suvi grad bez kiše padao između 15 minuta i pola sata.
- Štete su katastrofalne. Od kukuruza su ostale samo stabljike, bašte su uništene, oguljena je kora sa mladih šljivika. Ljudi sa nevericom posmatraju šta ih je zadesilo, mnogi od njih plaču jer ovakve štete od grada ne pamte ni najstariji meštani - tvrdi Damnjanović.

Prema rečima Marka Damnjanovića iz sela Kotešice, na zemlji je posle stihije ostalo "leda debelog najmanje deset centimetara", a otežan je bio i saobraćaj na ovom delu magistralnog puta Valjevo - Šabac.

http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2003/07/05/srpski/VE03070404.shtml


Jako nevreme protutnjalo Srbijom
Vetar obarao bandere,
nosio drveće i krovove
Topola visoka 30 metara srušila se u dvorištu Šakirovskih iz Bora
KRUŠEVAC, BOR - Jako nevreme, praćeno grmljavinom i kišom zahvatilo je prekjuče popodne i Rasinski okrug. Najviše štete pričinjeno je u konjuškom kraju, gde je vetar odneo krov sa Doma kulture, a oštećeni su i neki privatni stambeni objekti. Više od trideset ekipa električara i juče su bili na terenu ali nisu uspeli da oprave elektromrežu, pa su mnoga sala ostala i dalje bez struje. Vetar, kakav se ne pamti u ovom kraju, kidao je elektrokablove, obarao bandere, čupao drveće.


      
Protivgradna spasla rod

Iako je nevreme, praćeno gradonosnim oblacima, u poslednja dva dana zahvatilo centralnu Srbiju, štete nisu zabeležene. Kako su nam rekli u Meteorološkoj stanici u Kragujevcu, na području deset opština Šumadije i centralne Srbije koje prati ovaj centar ispaljeno je 414 raketa, čime je sprečeno da grad uništi letinu. U ovoj stanici nestabilne vremenske prilike najavljuju i u sledeća dva dana, ali kažu da su spremni da reaguju i da imaju dovoljno raketa. Zbog nevremena je na šumadijskim poljima prekinuta žetva i, ukoliko kišno vreme potraje, biće neizvesno kada će ratari ponovo ući u polja.

   
   
   Zbog težih kvarova na niskonaponskoj mreži, trafostanicama i dalekovodima, juče struje nije bilo u Milutovcima, Lazarevcu, Stragaru, Beluju, Velikoj Drenovi, Beloj Vodi... Vetar je tresao orahe, obrao jabuke, kruške, šljive. Više voćnjaka u punom rodu je polomljeno, a iščupano drveće u više mesta zakrčilo je poljske puteve. Zbog pokidane električne mreže, nestajala je struja i u Kruševcu. Vetar je nosio crep sa krovova i u trsteničkom kraju, a nekoliko srušenih stabala palo je preko parkiranih automobila. Oštećen je krov Osnovne škole "Živadin Apostolović", a konačne posledice nevremena još se utvrđuju.

Nevreme je prekjuče protutnjalo i istočnom Srbijom i nanelo manje materijalne štete u borskoj opštini. Najgore je prošlo domaćinstvo Trajčeta Šakirovskog, u čijem se dvorištu srušila topola visoka 30 metara i težine nekoliko tona. Višedecenijski staro drvo, čiji su koren sečenjem oslabili radnici Vodovoda tražeći cev, srušilo se pod naletima vetra sravnivši pomoćnu prostoriju pored kuće. Krošnje stabla su na svom putu iskidale telefonske kablove, polomile crepove, ali je, na sreću stanara, drvo palo paralelno sa kućom.

"Puklo je kao bomba i mislili smo da se ruši kuća", kaže Trajčetov unuk koji nosi isto ime. Ovaj mališan kaže da ne može da prežali bicikl koji je ostao zarobljen u srušenom objektu.


      
Raketa u predsoblju

OSEČINA (Tanjug) - Protivgradna raketa, ispaljena juče iznad sela Lopatnja u opštini Osečina, završila je u predsoblju nove kuće Živadina Mirića iz tog sela, pričinivši veću materijalnu štetu, ali nije niko povređen. Rakete su ispaljivane nakon što je osečinsku opštinu zahvatilo veliko nevreme, praćeno olujnim vetrom i gardom, koje je nanelo velike štete poljoprivredi. Grad veličine oraha gotovo potpuno je obrao letinu, a posebno su stradali duvan, malinjaci i voćnjaci.
http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2003/07/06/srpski/VE03070501.shtml



Van mreže jocozr

  • ***
  • Poruke: 3.724
  • Starost: 30
  • Lokacija: Zrenjanin
Re: Oluje 2003. godina
« Odgovor #4 poslato: 03. April 2009. u 22:24 »
Te čuvene 2003,je Zrenjanin 31-og avgusta pogodilo najjače nevreme koje pamtim u svom šesnaestogodišnjem životu.

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.463
  • Lokacija: Novi Beograd
Re: Oluje 2003. godina
« Odgovor #5 poslato: 04. April 2009. u 03:54 »
Pavlovicu i tog nevremena 4.7.2003 se secam :) bilo je i 5.7. ali ne toliko jako kao 4.7.
Oblaci su bili neverovatni, secam se da su bili obasjani od Sunca koje je bilo u zalasku a i pored toga se vrlo jasno videlo sevanje u njima... eto da se slikovito izrazim... imam neke DV snimke te oluje.

Van mreže ocelot

  • ***
  • Poruke: 3.453
  • Starost: 35
  • Lokacija: Zaječar
Re: Oluje 2003. godina
« Odgovor #6 poslato: 04. April 2009. u 07:48 »
te 2003. je i u zaječaru bila jedna jača oluja koja je počupala pola drveća u gradu..čini mi se negde u maju (maminoj prijateljici je taj dan bio rođendan pa ću je pitati)

da li postoje podaci o onom ogromnom gradu koji je uništio zaječar 11.avgusta pre 4 ili 5 godina?
čudno mi je da nikada nisam našao bilo kakve podatke o toj oluji od koje se grad mesecima oporavljao..

Van mreže pavlovic

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 4.535
  • Starost: 38
  • Lokacija: Chicago, Illinois
Re: Oluje 2003. godina
« Odgovor #7 poslato: 04. April 2009. u 10:13 »
Ocelot,ja imam novinske članke o nevremenu koje je uništilo Zaječar avgusta 2002.
Pogledaću i po sinopima šta imaju da ponude...

Van mreže ocelot

  • ***
  • Poruke: 3.453
  • Starost: 35
  • Lokacija: Zaječar
Re: Oluje 2003. godina
« Odgovor #8 poslato: 04. April 2009. u 21:01 »
hvala ti puno ;)

Van mreže pavlovic

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 4.535
  • Starost: 38
  • Lokacija: Chicago, Illinois
Re: Oluje 2003. godina
« Odgovor #9 poslato: 04. April 2009. u 21:29 »
Ocelot otvoram temu o nevremenu u Zaječaru čim završim ovu  ;)

31.8.2003.



Najjače nevreme je bilo u Zrenjaninu,u meteo reportažama već postoji tema u kojoj je Dragoljub sve lepo opisao,tako da novinske članke o nevremenu u Zrenjaninu neću kačiti.


Veliko nevreme sinoć zahvatilo prestonicu
Stradali automobili
i kablovi za struju
Nevreme koje je sinoć oko 20 sati zahvatilo prestonicu izazvalo je velike saobraćajne gužve i nestanak struje u nekoliko beogradskih naselja, a temperatura se za vrlo kratko vreme spustila sa 28 na 18 stepeni. U blizini sajma mogla se videti kolona automobila koja se zbog obilnih padavina vrlo sporo kretala ka cenru grada.

Nadležni iz "Elektrodistribucije Beograd" imali su najviše posla u Dubljanskoj ulici ispred broja 8, gde je grom udario u drvo koje je palo na kuću, i tom prilikom, takođe, oštetilo dva parkirana automobila i pokidalo kablove za dovod struje. Do nestanka struje došlo je i u Gamzigradskoj ulici u Velikom mokrom lugu, gde su od udara groma takođe pokidani kablovi za dovod električne energije, tako da su građani ovog naselja morali da sačekaju prestanak nevremena i izlazak ekipa EDB-a na teren.

Pored pokidanih kablova, u Beogradu je sinoć od jakog vetra stradao i veliki broj parkiranih automobila, jer se od siline vetra veliki broj pokidanih grana sa drveća srušio na parkirane četvorotočkaše.

http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2003/09/01/srpski/BG03083106.shtml

Estofex nije imao prognozu za ovaj dan  :-\

Ovo su tri najveće oluje 2003.

Spomenuo bih da je Vranje 29.6. imalo udar od 32 m/s,Kraljevo 15.6. udar od 28 m/s.

Kad ispregledam sinop eto grafika sa brojem dana sa pljuskovima sa grmljavinom.
Princ kako da tretiram šifre 96 i 99,sećam se da si pričao da se često prijavljuje grad iako ne pada,već je u pitanju jaka grmljavina?




« Poslednja izmena: 04. April 2009. u 22:33 pavlovic »

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Re: Oluje 2003. godina
« Odgovor #10 poslato: 06. April 2009. u 10:10 »
Ove poslednje oluje se najbolje sećam. To predveče sam otišao sa sinom (koji je tada imao tri i po godine) do prodavnice. Dok smo kupovali namirnice, počelo je da duva k'o blesavo. Manji broj sekundi kasnije, čuo se tresak ispred vrata od radnje. Mali se trgnuo, jer ga je taj tresak prepao. Pogledam ja, kad ono vetar srušio tendu ispred radnje. Stegoše se ručice u strahu, a ja se setih da se slično dešava i kod kuće, jer moja žena ne voli hučanje vetra po crepovima nad našim glavama u potkrovlju (još je bila na početku trudnoće). Šta ću, nego kažem sinku da me čvrsto drži, pokrih ga svojom majicom preko glave da ne kisne i trk kući po vetru i pljusku. On i danas pamti tu oluju koliko mu je bila strašna (čega se sećate iz svojih života kada ste imali tri godine?). Nikakvih posledica nije bilo, ali pamtim kako je vetar zaista duvao skoro kao nikad do tada. Dnevnik RTSa (tad sam još uspevao nešto i da pratim, a ne sada kad mogu da pratim samo crtaće) je imao prilog o nevremenu u Banatu, gde je posebno stradalo Novo Miloševo, što od vetra, što od grada. Dejstvo protivgradne na toj teritoriji je opisao Dragoljub posebnoj temi http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1060.0.html.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže pavlovic

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 4.535
  • Starost: 38
  • Lokacija: Chicago, Illinois
Re: Oluje 2003. godina
« Odgovor #11 poslato: 14. April 2009. u 13:32 »
Evo kako stoji 2003. u odnosu na prosečan broj dana s pojavom olujnog vetra u periodu 1998-2008:







Van mreže ocelot

  • ***
  • Poruke: 3.453
  • Starost: 35
  • Lokacija: Zaječar
Re: Oluje 2003. godina
« Odgovor #12 poslato: 15. April 2009. u 00:48 »
u,baš je iznad proseka..

zanimljiv je ovaj pad u septembru kao i oktobar koji bio veoma iznad proseka  :P