Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: La Ninja se ponovo vraca ove jeseni!  (Pročitano 3738 puta)

Van mreže lazar

  • *
  • Poruke: 352
  • Starost: 37
  • Lokacija: Kragujevac
La Ninja se ponovo vraca ove jeseni!
« poslato: 19. Avgust 2011. u 18:43 »
Ovaj tekst je preuzet sa sajta Meteo Dalmacija posto nisam uspeo da pronadjem ni jedan nas sajt koji se bavi ovom temom a na netu je gomila stranih sajtova gde se govori o izvesnom ''dupliranju'' La Ninje.

LA NINA ĆE OSLABJETI TOKOM LJETA,VRAĆA LI SE PONOVNO NA JESEN ???

Pojava La nina(niže temperature od prosjeka ekvatorijalnog pacifika) koju smo već razradili detaljnije u ožujku, protekle zime 2010-2011 bila je umjerena i jaka te sada slabi. Idućih mjeseci će dodatno oslabjeti pa ćemo tijekom ljeta(osobito u srpnju) vjerojatno imati neutralne uvjete(dakle niti el nino niti la nina)ili tek vrlo slabu La nina-u.

Najčešće u ovakvim situacijama,usto još uz pozitivan Nao index(a baš takav se predviđa da će biti tokom ljeta 2011) imamo prilično topla ljeta u većem dijelu Europe,osobito južnom(to smo već razradili nekidan u sezonskoj prognozi).

Dakle kao što vidite postoji nekoliko činjenica na kojima temeljim prognoziranu natprosječnu toplinu ovog ljeta na Mediteranu i jugoistoku Europe.

No,ipak kao što je već nekoliko puta bilo u prošlosti(1989 , 2008...) La nina bi se mogla na jesen(u listopadu) vratiti i utjecati značajno na zimu 2011-2012 u cijeloj Europi jer bi to bila već 3.godina La nine za redom ...

toliko zasad!

IZVOR: http://meteodalmacija.blog.hr/2011/04/1629178916/la-nina-ce-oslabjeti-tokom-ljetavraca-li-se-ponovno-na-jesen.html

Van mreže Darko_9

  • ***
  • Poruke: 4.863
  • Lokacija: Naselje Vrbovski(69m nadmorska visina)
Odg: La Ninja se ponovo vraca ove jeseni!
« Odgovor #1 poslato: 19. Avgust 2011. u 18:56 »
Pa šta sad da očekujemo toplu ili hladnu jesen?

Citat
Dakle kao što vidite postoji nekoliko činjenica na kojima temeljim prognoziranu natprosječnu toplinu ovog ljeta na Mediteranu i jugoistoku Europe.

Da to sam i ja primetio leta na jugoistoku evrope su poslednjih godina toplija dosta , dok su recimo na zapadu dosta svežija! baš me zanima kakva će jesen ove godine biti , jeva čekam!  :lmao:

Van mreže lazar

  • *
  • Poruke: 352
  • Starost: 37
  • Lokacija: Kragujevac
Odg: La Ninja se ponovo vraca ove jeseni!
« Odgovor #2 poslato: 19. Avgust 2011. u 19:13 »
Pa ne verujem da ce se to automatski odraziti na jesen, zato sto treba da prodje malo vremena da se prelaz iz neutralne u La Nina fazu intenzivira pa tek onda da se oseti neki uticaj, moje misljenje je da ce se cela stvar odraziti na zimu 2011/2012. To znaci da bi mi bez problema mogli da ocekujemo miholjsko leto ove jeseni koju RHMZ vec duze vreme vidi ali otom potom...

Ponovni povratak La Ninje tzv. ''dupliranje'' nije nemoguca ali spada u domen redjih pojava...u proslosti se to vec desavalo 1989. godine i ne tako davne 2008. godine.
Na ovom sajtu sa koga sam skinuo tekst, neko ko prilicno dobro poznaje Enso sisteme je jos u aprilu ove godine primetio da bi ova jesen mogla biti rezervisana za povratak La Ninje, a vec ovih dana ENSO modeli su gotovo sigurni u njen povratak.

Van mreže freeze

  • **
  • Poruke: 1.479
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: La Ninja se ponovo vraca ove jeseni!
« Odgovor #3 poslato: 20. Avgust 2011. u 08:46 »

Najčešće u ovakvim situacijama,usto još uz pozitivan Nao index(a baš takav se predviđa da će biti tokom ljeta 2011) imamo prilično topla ljeta u većem dijelu Europe,osobito južnom(to smo već razradili nekidan u sezonskoj prognozi).




Dakle, nema ni govora o pozitivnom NAO index-u ovog leta..

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Odg: La Ninja se ponovo vraca ove jeseni!
« Odgovor #4 poslato: 20. Avgust 2011. u 14:00 »
Manite se El Ninja i La Ninje! To je za južnu hemisferu. Čak ni NAO nije dovoljno dobar za nas.

Za domaći razmislite da li je moguće ponoviti situaciju da novembar opet bude topliji od oktobra.
A biće svega najesen. Nije se desilo da izostane lepo i toplo vreme (kao Miholjsko leto), prvi mrazevi, a kasnije prvi snegovi (čak i prošle godine, kada je srednja temperatura bila pomalo naopaka).

Neka bude šta bude. Za mene su ovakve diskusije isprazne.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže lazar

  • *
  • Poruke: 352
  • Starost: 37
  • Lokacija: Kragujevac
Odg: La Ninja se ponovo vraca ove jeseni!
« Odgovor #5 poslato: 20. Avgust 2011. u 16:37 »
 ^^ ^^ U pravu si potpuno ova dva fenomena iako se smatraju globalnim nemaju neki poseban uticaj na nasu klimu, moguce je da postoji neka uzrocno posledicna veza ili neki sekundarni efekti, postoje dosta spekulacija o tome pa cak i NAO indeks ipak si sam rekao nije ''dovoljno'' dobar za nas sto se isto slazem ali ipak nekog uticaja ima ali on nije u toj meri pouzdan i relevantan da se na njega moze osloniti prilikom dugorocnih prognoza prema kojima takodje imas ogromnu dozu rezerve gde se isto slazem sa tobom jer takodje i ja dugorocne prognoze uzimam sa rezervom, a  vec je o tome bilo reci i ti si to nebroajano puta obrazlagao a i iskustvo nam je pokazalo koliko su samo puta ''dugorocni prognozeri'' omanuli a medju njima i oni koji su bas na kontu hrabrog i rizicnog podviga zvanog dugorocno prognoziranje stekli svetsku slavu i reputaciju...tipa Bastardi i da ne nabrajam dalje.

E sad de se ne bih slozio sa tobom je tvoja konstatacija da su El Nino/La Nina samo za juznu hemisferu...hmmm ocigledno je da vecina americkih a i dobar deo evropskih  ??? meteorologa, klimatologa, naucnika,kako god ne misli isto u suprotnom ne bi inerenet bio zabadava prepun tekstovima, prognozama, diskusijama na ovu temu. Cak i cuveni 3B Meteo koji se dosta koristio u prognozama na forumu dosta veliku paznju posvecuje Enso i NAO/AO indeksima...

Tako da mi u nedostatku pravih dokaza o uticaju stvarno kao sto kazes i vodimo ispraznu diskusiju, a ja kao tvorac ove teme za razliku od onih koji su meteoroloski obrazovani i potkovani znanjem sam samo ljubitelj meteorologije i  sa ovom temom verovatno sviram u drombulje ili kao neku bezveznu trash underground muziku  :doh: :lmao: :rofl: Ali dobro pisao sam u zanimljivostima tako da bilo isprazno ili ne, ipak ono o cemu svet bruji ipak zasluzuje da se svrsta u zanimljivosti.

Sto se tice domaceg zadatka razmisljam dosta o tome... ;)
A ja tvoj domaci zadatak malo dopunio  pitanjem zasto je ova godina bila susnija od prethodne  :?: ;)
« Poslednja izmena: 20. Avgust 2011. u 16:56 lazar »

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Odg: La Ninja se ponovo vraca ove jeseni!
« Odgovor #6 poslato: 20. Avgust 2011. u 19:44 »
Lazare, shvatam da pišeš u jednom dahu. Međutim, molim te da ponekad staviš tačku ili nekkavu interpunkciju, jer mi je teško da čitam tako nabacane reči. Teško mi je i da ih slušam, jer predstavljaju napor za mene. Izvini.

A sada na temu, odnosno na onaj deo gde se ne slažeš sa mnom.
Osnove opšte cirkulacije atmosfere još u prvim časovima meteorologije opisuju mehanizme kretanja vazduha na planeti (realnoj ili hipotetičkoj, svejedno). Kratko opisano, cirkulacija vazduha po celoj atmosferi počinje da se opisuje od ekvatora, gde se vazduh najviše zagreva (zbog najvećeg upadnog ugla Sunca), te u ekvatorijalnom pojasu vazduh se uzdiže ka vrhu atmosfere, inicirajući stvaranje prve cirkulacione (Hadlijeve) ćelije. Na visini, od ekvatora vazduh kreće ka polovima, jer mora na neki način da se razilazi kad dođe do 'plafona' (ubiće me Genčić - nije tačno tako, samo koristim banalno poređenje sa stvarima koje su nam pojmljivije). Rezultat toga jeste da je vazdušni pritisak nad ekvatorom nešto niži, dok na krajevima severne i južne Hadlijeve ćelije pritisak postaje viši - misli se na prizemlje. Zato u prizemlju vazduh ponovo struji ka ekvatoru, gde se ponovo uzdiže itd. Krajevi Hadlijevih ćelija nalaze se u pojasu tišina, na suptropskim geografskim širinama. Ovde ću da stanem sa opisom opšte cirkulacije atmosfere, jer sam naveo činjenice na koje ću da se pozovem dalje. Koga zanima opšta cirkulacija atmosfere, neka otvori novu temu.
Ove dve cirkulacione (Hadlijeve) ćelije su veoma snažan mehanizam, toliko da se na istom času opšte cirkulacije atmosfere ističe da praktično nema razmene vazduha između njih. Ima, ali to je više nego simbolično. Posledica ovoga jeste da se hemisfere ponašaju nezavisno jedna od druge u kretanjima vazduha. To naravno ne znači da se ne poštuju isti fizički zakoni. U idealnom slučaju, cirkulacije na jednoj i na drugoj hemosferi će biti gotovo identične. Međutim, kako su hemisfere naše planete znatno različite (počev od zastupljenosti rasporeda kopna i mora, oblika kopna itd), atmosferski poremećaji po hemisferama su nezavisni jedni od drugih.
ENSO, NAO i ostali indeksi cirkulacije su banalne tvorevine koje pokušavaju da nam predoče uobičajenost pojedinih atmosferskih situacija (položaji baričkih sistema: ciklona i anticiklona) i predstavljaju samo neku vrednost osrednjenu na recimo jedan mesec, a ne trenutnu vrednost. To nisu ništa drugo do algebarske razlike srednjih mesečnih pritisaka između dve odabrane ('karakteristične') tačke. Slaba osnova za ozbiljna istraživanja, naročito za velike domete. Kad na to dodam i prethodno istaknutu činjenicu da su sinoptičke situacije između hemisfera nezavisne, razumljivo se stiče zaključak da ENSO realno nema nikakvog uticaja na klimu severne polulopte, jer je to tvorevina sa južne polulopte.
Užasava me činjenica koliko se ovome daje ozbiljnosti u pojedinim meteorološkim krugovima. Sve te priče o 'telekonekcijama' ENSO sa Evropom su čiste koincidencije, bez fizički smislenih veza. Da se uspostavi neka veza, nije dovoljna samo statistika ('...moja dika, što poželim to naslika'), već i logika (mnogima i dalje slaba tačka). Zaista, nalik je, kako kažeš,. nekoj bezveze trash underground muzici koja nema umetničku vrednost, ali ima i ko to voli, te ima nekakvu upotrebnu vrednost (za mene je to kao jednoslojan toalet papir - em ga upotrebim jednom, em se posle toga kajem i perem se još grđe).
Nadam se da sam bio dovoljno argumentovan.

Što se zanimljivosti tiče, sve je dozvoljeno. Čak i trash underground. Ai uz obavezan disclaimer, uputstvo za upotrebu, upozorenje tipa 'pre upotrebe promućkati'. Dakle, samo želim da se zna gde su granice nauke, a gde počinje lupetaja.

Sto se tice domaceg zadatka razmisljam dosta o tome... ;)
A ja tvoj domaci zadatak malo dopunio  pitanjem zasto je ova godina bila susnija od prethodne  :?: ;)

Lakonski odgovor: Zašto da ne bude? Niko nije rekao da mora da bude kišnija od prethodne.
Nešto ozbiljniji odgovor: Ove godine se dešavalo da su periodi sa manjim padavinama padali u nevreme. Kišni dani su izostali kada im je bila 'sezona'. Ali, planeta ne boluje od manjaka, ne brini. Ima krajeva gde su se svakako padavine više izručile nego što je normalno u isto vreme. Nekima jedno, drugima drugo. Najzad, merenje padavina se ne vrši nad okeanima, pustinjama i nenaseljenim predelima, već se količine padavina samo procenjuju (sa kakvom tačnošću, to ostaje kao hipotetičko pitanje).
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže lazar

  • *
  • Poruke: 352
  • Starost: 37
  • Lokacija: Kragujevac
Odg: La Ninja se ponovo vraca ove jeseni!
« Odgovor #7 poslato: 21. Avgust 2011. u 00:19 »
Hvala ti na odgovoru. Sto se teme tice, zaista nemam nikakvih primedbi, sve je argumentovano i na svom mestu. Ali zato itekako imam primedbu na nacin na koji si mi prigovorio to sto sam u nekim recenicama izostavio neke znake interpunkcije.

Lazare, shvatam da pišeš u jednom dahu. Međutim, molim te da ponekad staviš tačku ili nekkavu interpunkciju, jer mi je teško da čitam tako nabacane reči. Teško mi je i da ih slušam, jer predstavljaju napor za mene. Izvini.


Meni se cini da si preterao, ispravi me ako gresim, jer u suprotnom delujes jako ljutito, nervozno, kao da si kivan na mene sto pisem o necemu sto ti se ocito ne dopada. Tacno je da je to o cemu sam pisao naucno neutemeljeno. Pa ja nisam imao problem da kazem da mi je tema nalik na 'trash i underground' muziku, koja nema neku upotrebnu vrednost. Malo je grubo receno to da ponekad stavim tacku ili nekakvu interpunkciju, a jasno se vidi da nisam stedeo na znacima interpunkcije. Ima svega i tacke i tri tacke, zareza i navodnika. Cak sam i emotikone stavljao da ne bude bas monotono. Jeste da pisem u jednom dahu i da sam u zurbi izostavio neku tacku i zarez. Ako ti bas to toliko smeta, ja cu paziti na svaku tacku i zarez, cak i na apoziciju tj. reci koje se odvajaju zarezima. Ako je to jedino sto ti smeta u celoj prici, onda postoji bolji nacin da mi to predocis.



Van mreže gencic

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.705
  • Starost: 35
  • Lokacija: Bežanijska kosa- Zapadni deo Bg-a
Odg: La Ninja se ponovo vraca ove jeseni!
« Odgovor #8 poslato: 21. Avgust 2011. u 01:04 »
(ubiće me Genčić - nije tačno tako, samo koristim banalno poređenje sa stvarima koje su nam pojmljivije)

:D

Zamislio sam se da bih sebe proverio i stvarno mislim da nema da bude bilo koji drugi zakon osim zakona o odrzanju mase (jednacina kontinuiteta). Vazduh jako pregrejan se podize i nagomilava u gornjem delu troposfere, dok kao ograniceno stisljiva supstanca ne pocne da daje svoj odziv u smeru ka polovima.

@ lazar:

Kako god bilo, siguran sam da ptprince ne misli nista lose ovim sto ti je skrenuo paznju.

Van mreže lazar

  • *
  • Poruke: 352
  • Starost: 37
  • Lokacija: Kragujevac
Odg: La Ninja se ponovo vraca ove jeseni!
« Odgovor #9 poslato: 21. Avgust 2011. u 01:44 »

@ lazar:

Kako god bilo, siguran sam da ptprince ne misli nista lose ovim sto ti je skrenuo paznju.

Da ugrabim priliku pre nego sto mi ponovo odgovori.  ???  Moram da priznam da sam odreagovao na prvu loptu, ali i dalje ostajem pri svom da je nacin na koji mi je skrenuo paznju prilicno 'hevi' (heavy).
Zapravo, procitao sam pazljivo  deo posta gde sam izostavio zareze i tacke i primetio  da pored toga sto nema tacke i zareza,  nema kraja ni recenici koja je dugacka citav pasus. :-[ Izgleda kao misao bez kraja, gde sam nabacivao reci kao lopatom. Nisam na to obratio paznju, a iskreno i meni sad deluje pomalo naporno. Previse sam bio opsiran oko stvari koja je mogla da se kaze u dve kratke recenice. Eto priznajem gresku...  :-*


Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Odg: La Ninja se ponovo vraca ove jeseni!
« Odgovor #10 poslato: 21. Avgust 2011. u 02:10 »
Lazare, nemoj da se ljutiš. I sam znaš da sam ponekad nezgodan, ili da bar delujem tako (kao sada). A nisam, vere mi. Samo sam hteo da ukažem na predugu rečenicu bez daha, koja je otela ceo pasus. Bolje ja da te krpim za gramatiku nego beket. ;) Sorry.

Genčiću, uvek pomislim na tebe kada se priča o teoriji. Jedva čekam da diplomiraš. Sada je to sasvim izvesno, biće pre mene. Kao što sam ti davno i rekao.

Ontopic. Bićemo neozbiljni u teoriji, ali bar je priča zanimljiva. Vi je nastavite, ja ću da uskočim ako opet počne nešto što mi para oči.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...