Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
Prognoze / Odg: April 2024
« Poslednja poruka dikile poslato danas u 00:14 »
Može li se sa nekom izvesnošću reći kakvo će biti vreme u nedelju popodne i ponedeljak prvenstveno na Zlatiboru,i deo od Kragujevca prema Zlatiboru.Koliko može biti snega?
Deca idu na ekskurziju, pa bi ova informacija značila.Pretpostavljam da su čizme obavezne.

Trebalo bi u planinskim predelima da bude od 5 do 10 cm snežnog pokrivača. U nižim predelima više kao pojava bez nekog zadržavanja. Padavine prestaju u nedelju popodne. U ponedeljak bi trebalo da bude bez padavina.
2
Prognoze / Odg: April 2024
« Poslednja poruka Levčanin poslato juče u 20:57 »
Može li se sa nekom izvesnošću reći kakvo će biti vreme u nedelju popodne i ponedeljak prvenstveno na Zlatiboru,i deo od Kragujevca prema Zlatiboru.Koliko može biti snega?
Deca idu na ekskurziju, pa bi ova informacija značila.Pretpostavljam da su čizme obavezne.
3
Aktuelne vremenske prilike / Odg: April 2024 - II dekada
« Poslednja poruka file poslato juče u 20:38 »
Idioti su za Niš za danas naveli da je Tmax bila 25 C. Očigledna greška za samo 10 stepeni.  :facepalm:
4
Prognoze / Odg: April 2024
« Poslednja poruka dikile poslato juče u 20:26 »
GFS se priklonio GEM-u što se tiče položaja ciklona u nedelju. Prvobitna varijanta je bila da centar prođe preko Šumadije i dalje ka Banatu, pa su se zato obilne padavine crtale u Vojvodini. Sada je to sve pomaknuto malo istočnije, pa se centar zbivanja pomerio na centralni pojas zemlje i ka Braničevu.

GFS stvarno deluje brutalno sa uvlačenjem hladnog vazduha. Kod mene na primer popodne temperaturu spušta na 0.6C. Više od 25mm padavina, od toga oko 14 u obliku snega. Za Kraljevo je još brutalniji. Preko 20 mm u obliku snega daje.

Prošlog puta je odlično skinuo situaciju, nema sumnje da će i sada. Što se tiče utorka, stvarno čudna putanja ciklona. Spajanje djenovskog sekundarca, sa velikom cirkulacijom iznad severa Libije, pa penjanje na sever preko nas. Čudno baš, i pitanje je gde će da prođe? Da li preko nas, istočno ili zapadno. Od toga zavise i padavine u utorak. Tako da je tu sve otvoreno.
5
Prognoze / Odg: April 2024
« Poslednja poruka Liki poslato juče u 17:48 »
Mislim da je jasno da nema ništa od sušne varijante, a opet i GFS potop će biti ublažen, ovde 30-40mm iz nekoliko tura je vrlo realna varijanta
6
Prognoze / Odg: April 2024
« Poslednja poruka Milosh poslato juče u 17:22 »
ICON je sad već pobrisao ikakve padavine za skoro celu Srbiju, ECMWF u 06Z ništa bolji. Kakvi su ovo preokreti za narednih 48h, ovo je nezapamćeno. Ako GFS, GEM, UKMO, ARPEGE i ostatak ekipe nastave da i u 12Z guraju potop to će tek biti ludilo.
Stvarno bi bilo šteta da od ovog narednog ciklona ništa ne padne. Ovaj prethodni jeste načeo sušu, ali je žedna zemlja sve ekspresno upila. Potrebno je još barem toliko padavina da bismo mogli da pričamo o pravom ublažavanju suše. Ukoliko se ostvari prognoza poslednjeg ICON-a po kom smo završili sa padavinama do kraja aprila, nema sumnje da se nastavlja suša do daljnjeg. Ali polako, nisu modeli još rekli sve što su imali.
7
Aktuelne vremenske prilike / Odg: April 2024 - II dekada
« Poslednja poruka Liki poslato juče u 15:49 »
Vrti se po netu već duže vreme snimak, a vidim i po novinama, bilo je nekoliko vrtloga pred nailazak hladnog fronta. Nisu loši, bar su nekako objasnili, kako znaju ovo je super, a i snimak možete pogledati

Poslato sa JSN-AL00a pomoću Tapatoka

8
Aktuelne vremenske prilike / Odg: April 2024 - II dekada
« Poslednja poruka subaja poslato juče u 15:31 »
Ovde je Tmin bila oko 3C, mraza nije bilo. Trenutno je sunčano sa slabim vetrom, T 15C.
Od ciklona skromnih 7mm, čekamo narednu promenu vremena.
9
Aktuelne vremenske prilike / Odg: April 2024 - II dekada
« Poslednja poruka Медо poslato juče u 14:08 »
У другом делу ноћи делимична до потпуна облачност спречила мраз, на крају јутрос заокружен 1 C.

Вечерас како ствари стоје биће повуци-потегни, тешко да се може избећи неки минималан минус ако буде ведрине...

Што се тиче падавина, крајња сума од циклона је 33 mm.

Тренутно безазлени развоји на све стране, 11 C.
10
Prognoze / Odg: April 2024
« Poslednja poruka Milosh poslato juče u 13:58 »
^^ Zavisi i u kom trenutku pogledaš. Taj isti ICON koji sad daje jedva 10-ak mm za Beograd ukupno je koliko u prethodnom run-u za isti period davao oko 60mm.
Razumem ja da ovi cikloni sa atipičnom putanjom pomrse račune modelima, ali što je mnogo - mnogo je.
Videli smo i kod onog prethodnog ciklona da je bilo mnogo šetanja i lutanja sa padavinama i na kraju se ostvarila neka srednja varijanta sa relativno ravnomerno raspoređenih 15-20mm u velikom delu zemlje.
Nekako je u poslednje vreme GFS najkonstantniji sa tim rasporedom i količinom padavina. Naravno, menja priču i on, ali to nekako postepeno i sa nekim jasnim tendencijama. Dosta su od pomoći bili tu i recimo i ARPEGE i UKMO, dok su se ECMWF i ICON potpuno pogubili u prethodnom periodu. Toliko variranja, oscilacija između dve krajnosti za tako kratak vremenski period da je to neshvatljivo.

Ovde u nedelju mislim da glavni problem predstavlja eventualna konvekcija u masi duž zone konvergencije. Imali bi konvektivne pljuskove u nekoj severnoj struji, pa liniju slojaste oblačnosti u južnoj struji. GFS obično preteruje sa padavinama u takvim situacijama, EC podbacuje, tako da ne čudi ovakvo trenutno viđenje situacije.
Već za utorak se nisu sinoptički složili oko položaja toplog fronta i otud ta variranja.
Sve u svemu, mislim da je ravno čudu da u ovakvoj sinoptici cela zemlja ne dobije barem 20mm ukupno u narednih nedelju dana, a ECMWF i ICON mogu da se glupiraju koliko hoće.  :D
Stranice: [1] 2 3 4 5 6 ... 10