Ah, do prekosutra možemo ići šta to tu sve polazi po zlu. Još se mnogo toga može dodati na onaj moj prethodi post, ono je tek u glavnim crtama.
Ponekad baš zaista nemamo ni sreće, ranije u mesecu, kačim one anomalijske karte, ogromne kontinentalne oblasti pod ispodrosečnim temperaturama, naravno u svemu tome moraju postojati i protivtežne tople oblasti, ali gde se baš zalomi nama
...pa mi iovako non stop visimo u najiraženijim toplim anomalijama u umerenim širiranama, uz onaj zapadno-jugozapadni deo SAD oko Kolorada.
Dalje, pošto kao što sam već rekao toliko zavisimo od okeana, pa time i prvenstveno glede uzdizanja i nekakvog bloka na istom, tada se dolazi do onih nekih "teorijskih" +4-5 stepeni u vazdušnoj masi sa severozapada koja bi odatle stigla. Ajde i nekako što su vode toplije, modifikacija veća, manje ili nimalo leda skroz gore ka samom Arktiku s te strane i to, ali je mislim tu još veći problem ono što prethodi tome, a to je prelako "odudvanje" hladnoće i zime u mačku piterinu sa kontinenta, jer jednostavno ne postoje nikakvi AC severoistočno koji bi pružali "otpor" okeanskim strujanjima i zadržavali hladnoću bliže nama. I onda imamo to da, i ako nas pogleda sreća da se taj greben ili sam blok održi, troši se previše vremena da se išta pametno zimsko dovuče, te i kada se dovuče, sedište ciklonske aktivnosti je odavno odmaklo na istok i jug.
3 glavne stvari koje se uočavaju sinoptički:
1. Jačanje okeana
2. Sve jači topli suptropski Azorsko-Afrički-Sredozemni AC
3. Poslednje ali ono glavno a toliko najbitnije za zimu-a čega sam se poslebno nagledao gledajući arhive 20-og veka, ma i bliže, nedostatak te fine interakcije sendvič prodora sa WNW,NW, NNW sa pristunim hladnim kontinentalnim AC na NNE,NE,ENE, sa jasno izraženom grebenim posebno k zemljama Pribalktika, gde čak i da je u početku impuls okeanske doline vlage lošijeg ugla pa donese otopljenje u početku, kasnije to lako završi sa snegom jer se ima od gde brzo i lako dovući hladan vazduh dovoljan bar za mokar sneg dok je još sigurnih padavina u pozadinskom sektoru padavina. Ne želim da kažem da sve je to završavalo sa po 20-30-40cm, daleko od toga, ali preostajalo bi uglavnom padavina za bar 3-4-6-8-10cm ili koliko već, a ne blato.
Da se vratim na temu, GFS kao nešto njuška, ništa čudno za njega, ali kažem, bez da ovo zonalno odstoji i istera svoje nemamo se tu čemu nadati do pred kraj ove dekade- može biti nekog prodora sa spomenute NW struje, ali je to rezulat samo prolaznog uzdizanja nekavog slabašnog grebena duž ciklonske okeanske trase..