Autor Tema: Jun 2026.  (Pročitano 692 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 36
Jun 2026.
« poslato: juče u 11:02 »
Neka neko otvori temu „Jun 2026“. Ja više neću. Otvarao sam teme za tri uzastopna prethodna meseca i ne zna se koji je bio gori od kojeg kao i dosadniji
. Ja sam baksuzan član ove grupe.

E nasmeja me druže, ali mislim da ko god otvori ovu temu će biti "baksuzan" 😃

Do kraja maja je sve jasno. Za početak juna takođe sve manje nedoumica.
Sve ide ka tome da će barem prva dekada proći u znaku stabilnog vremena, ali barem temperatura u okviru proseka.

Sve ide ka tome da će nam statistički najnestabilniji deo godine proći u znaku apsolutne monotonije i drugu godinu za redom.

padavine u aprilu 2026:
AMS Miljakovac 28.4mm
prosek (Vračar) - 51.5mm

padavine u maju 2026:
AMS Miljakovac 78.7mm
prosek (Vračar) - 72.3mm

Van mreže astrogodra

• **
Odg: Jun 2026.
« Odgovor #1 poslato: juče u 11:52 »
Jeste bio najgori Jun koji pamtim ali meni je najaci utisak bilo to što su noci bile i više nego prijatne...veoma prijatne.Čak malo i prohladne van toplotnih ostrva u gradovima.Ako ništa drugo bar to.
Ups sad videh da ovo nije meteoChat...možete da izbrišete poruku,tema nije za ovakve komentare.
« Poslednja izmena: juče u 12:03 astrogodra »
Astronomsko društvo Aristarh - Kragujevac

http://aristarh.rs/

Van mreže anjica

« Odgovor #2 poslato: juče u 18:01 »

Sve ide ka tome da će barem prva dekada proći u znaku stabilnog vremena, ali barem temperatura u okviru proseka.

garažna vrata

Sve ide ka tome da će nam statistički najnestabilniji deo godine proći u znaku apsolutne monotonije i drugu godinu za redom.

to izlgeda odlično

Van mreže Mimi95

• *
« Odgovor #3 poslato: juče u 21:28 »

Večeras drastična promena,i GFS i AIFS vide značajno svežije vreme od 4.juna,uz čestu kišu i pljuskove.
Još ima mnogo vremena do toga.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 36
« Odgovor #4 poslato: danas u 08:48 »
Još se tu lome modeli za početak juna. Jeste da i dalje preovladava suvlja i stabilnija opcija za nas, ali nije to ona ubedljiva dominacija anticiklona bez naznaka ikakvih dešavanja u nedogled.
Sinoptički gledano, stalno smo tu na granici dešavanja. Pa iako su recimo GFS i AIFS suvi do kraja perioda, na kartama se vidi da je zona konkretnijih padavina jako blizu, preko Hrvatske i Mađarske.
Može to još da šeta, ali barem ima šta da se prati na kartama. Bilo kakva dešavanja u junu su postala događaj.

padavine u aprilu 2026:
AMS Miljakovac 28.4mm
prosek (Vračar) - 51.5mm

padavine u maju 2026:
AMS Miljakovac 78.7mm
prosek (Vračar) - 72.3mm

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 31
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #5 poslato: danas u 09:31 »
Lepo je gledati generalno za širu oblast na primer sinoć i jutros EC, motaju se tu neke padavine u malo daljim satima (ali pre nego kod ostalih rekao bih) ali nikako da to dođe. Isto tako je na primer bilo i sa AIFS, po njemu je još pre nedelju dana povremeno bila dolina i nestabilnost u drugoj polovini termina dokle ide pa od toga svega mahuna. Jeste bio usamljen u tome, ali opet..

Daleko od toga da je srednja slika svega u ensima toliko loša, nego i to padne u vodu kad se kao za predstojeći stabilni period pojavi neko kao GFS glavni, zabidži kao sivonja za suvoću i džaba tebi sve drugo.

Ja samo molim i preklinjem da ne upadnemo u isti klimaks  i samo nalik na prošlogodišnji, jer ja stvarno ne znam kako  bih to podneo.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže David01

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #6 poslato: danas u 13:36 »
Sinoptički gledano, početkom juna dolazi do postepenog narušavanja ,,Omega blokinga" nad Evropom i uspostavljanje zonalnog strujanja, pa samim tim i jačanje mlazne struje koja se u dalekim satima spušta na naše područje što otvara mogućnosti za mnogo dinamičnije vreme od ovoga što imamo sada:

Međutim, zonalka leti je mač sa dve oštrice i može se lako desiti da opet završimo sa vrućinama i sušom a da sva dešavanja ostanu severnije od nas. Primeri takvih leta su 2012. i 2017. a svi znamo kakva su ta leta bila kod nas. Pretpostavljam da je prognoza oko tačne pozicije mlazne struje razlog zašto postoji veliko kolebanje modela za prvu dekadu juna. Takođe, mislim da takva sinoptika mnogo više pogoduje severu nego jugu zemlje što se vidi i na GFS 6Z meteogramima za Novi Sad i Niš:

Novi Sad:

Niš: