U novinama takođe možete pročitati razne nebuloze, pa čak i iz oblasti meteorologije. Evo jedne, objavljene nedavno u jednom dnevnom listu (nebitno kojem):

Ovde je očito reč o novinarskom nepoznavanju meteoroloških pojava.
Ovo je jedan lep primer
halo pojave. To je pojava prelamanja sunčevih zraka na ledenim kristalićima visokih oblaka. Najčešće se vidi samo deo haloa, jer za celu pojavu neophodno je da nebo bude skoro sasvim pokriveno visokim oblacima roda Cirrus, Cirrostratus ili oba. Ceo halo je jedan prsten obojen u dugine boje (zbog različitih prelamanja svetlosti prema talasnoj dužini - videti udžbenike fizike za osnovnu školu, tema Razlaganje svetlosti). Postoje takođe i lukovi koji se javljaju i dalje od ovog prstena, a oni se tangencijalno (u jednoj tački) dodiruju sa osnovnim halo prstenom. U tim tačkama prsten je neobično sjajan, pa tako nastaje pojava 'lažnog Sunca' (engl.
sundog). Halo oko Meseca je manje zanimljiv, jer poslednje opisani efekat je skoro nemoguć zbog slabe i uglavnom monohromatske (jednobojne) mesečeve svetlosti.
Pojava tzv. 'naopake duge' je ustvari samo donji deo halo pojave, jer su se u tom delu neba (za oko posmatrača, a u ovom slučaju i kamere) nalazili pomenuti oblaci. Vrlo prozaično.
Poslednja rečenica u ovoj vesti je čista glupost. Naime, obrnut redosled boja u dugi zavisi od broja prelamanja svetlosti u kišnim kapima. Za obrnut redosled postoji jedno prelamanje više, pa se zato duga sa obrnutim redosledom boja javlja na većem uglu (prividnoj udaljenosti) od Sunca. Kod prelamanja na ledenim kristalima, ugao koji zaklapa halo prema Suncu zavisi od slučajne orijentacije ledenih kristala.
Bitna razlika između duge i halo pojave jeste taj što duga nastaje na sasvim drugi način: prelamanjem sunčevih zraka na kišnim kapima
suprotno od pravca u kojem se nalazi Sunce.
Meteorološki tehničari uče o ovoj pojavi u srednjoj školi, a diplomirani meteoroloozi u prvoj godini studija u Opštoj meteorologiji. Dakle, svaki iole profesionalac treba da zna o čemu se radi.
Žao mi je što se ovaka gaf dešava astronomu. Ja sam mislio da oni malo više znaju te stvari... pa to je samo malo osnove atmosferske optike, što i oni uče. Još u tim godinama... mislim, nemam ništa protiv nečijih godina, zdravi da ste svi, nego što se 'stručnjaci' u tom životnom dobu i dalje guraju da budu glavni i pametni. Nije to srpska, to je ljudska osobina.
Novinari su, sve češće, sveznajući i nemaju potrebe nikog da pitaju, jer 'narod ima pravo da zna'. Ja na tu novinarsku krilaticu moram da dodam da 'narod nema pravo da bude obmanjivan neukim , netačnim i neproverenim informacijama'.
Dragi forumaši, molim vas sve da pazite šta čitate. Ako naletite na bilo šta što vam nije jasno, a nemate koga da pitate, pitajte nas ovde. Odgovor će uslediti, potpuno proveren. Obećavam!