Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Globalno zahladjenje  (Pročitano 42824 puta)

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.338
  • Starost: 39
  • Lokacija: Vrbas
Odg: Globalno zahladjenje
« Odgovor #40 poslato: 23. Februar 2012. u 21:41 »
Ovaj tekst nekako najvise pripada ovoj temi, moze i u "globalnom zagrevanje" da se svrsta ali neka ga ipak ovde.

Oblaci sve bliži Zemlji
Blic

U poslednjih desetak godina oblaci su se znatno spustili bliže Zemljinoj površini, otkrio je satelit američke svemirske agencije (NASA).

 Naučnici sa univerziteta u Oklandu analizirali su podatke dobijene pomoću satelita i utvrdili da su se oblaci spustili za oko 30 do 40 metara, odnosno za jedan odsto.

Do ove promene je došlo zbog toga što se u najvišim slojevima troposfere formira sve manje oblaka.

Iako se radi o kratkom posmatranom vremenskom periodu, ukoliko oblaci nastave da se spuštaju i narednih godina, to bi moglo da ima značajan efekat na globalne klimatske promene.

Profesor Rodžer Dejvis, glavni naučnik koji je radio na ovom projektu rekao je da bi dalje smanjivanje visine oblaka moglo da utiče na ubrzavanje hlađenja Zemljine površine i ublažavanje efekata globalnog zagrevanja.

Naučnici su analizirali visinu oblaka od 2000. do 2010. godine pomoću posebnog instrumenta spektroradiometra.

 Instrument koristi devet kamera koje snimaju različite uglove i tako omogućavaju naučnicima da mere visinu i kretanje oblaka.

 Tako je utvrđeno da se visina oblaka smanjuje iz godine u godinu, a najveća razlika je izmerena nad Indonezijom i centralnim Pacifikom.

 “Ne znamo šta tačno uzrokuje smanjenje visine oblaka, ali ta pojava verovatno ima veze sa nekom promenom šemi njihovog cirkulisanja zbog koje su se ranije formirali na većim visinama”, rekao je profesor Dejvis.

 Do skora je bilo skoro nemoguće izmeriti promene u visini oblaka i razumeti njihov uticaj na klimatske promene.

 Satelit će nastaviti da skuplja podatke o oblacima do 2020. godine.

 “Ako se visina oblaka vrati na staro u narednih deset godina, zaključićemo da oni ne usporavaju klimatske promene. Ali ako nastave da se približavaju Zemlji, to će biti veoma značajno. Očekujemo nastavak snimanja podataka sa velikim očekivanjem”, izjavio je profesor Dejvis.

Van mreže Darko_9

  • ***
  • Poruke: 4.859
  • Lokacija: Naselje Vrbovski(69m nadmorska visina)
Odg: Globalno zahladjenje
« Odgovor #41 poslato: 14. Septembar 2012. u 17:34 »
   
Stižu nam ekstremno hladne zime

Klimatski stručnjaci upozoravaju da se arktički led topi zapanjujućom brzinom, a debljina mu je trenutno najmanja do sada zabeležena u poslednjih tridesetak godina - otkad se meri satelitskim putem.

Stručnjaci napominju da je ovogodišnje rekordno topljenje Arktika deo trenda koji se sve više ubrzava, a mogao bi da ima ozbiljne posledice po vremenske prilike u Evropi i SAD-u. Rekordno topljenje arktičkog leda verovatno će uzrokovati i ekstremne zime.

Velika smanjenja ledenih površina sigurno će snažno uticati na visinske vetrove koji upravljaju vremenskim prilikama u Europi. Godinama klimatski stručnjaci istražuju uticaj topljenja arktičkog leda na vremenske prilike. Svesni su da je to pitanje vrlo složeno i napominju da je tek u novije vreme predmet ozbiljnih istraživanja. Neuobičajene hladnoće već su zabeležene 2010. i 2011. godine kada su velike snežne oluje pogodile deo Evrope i istočnu obalu SAD-a.

Prema nekim prognozama Arktik bi mogao da ostane bez leda do 2080. godine, one najcrnje govore da bi se to moglo dogoditi i puno ranije.

"Promena je veća nego što smo mogli da zamislimo pre 20 ili čak 10 godina. Iznenadila nas je pa moramo prilagoditi i svoje razumevanje sastava leda i svo svoje znanje koje imamo o ovoj materiji," rekao je direktor Norveškog polarnog instituta Kim Holmen. Njegov kolega Edmond Hansen smatra da je ovogodišnje otapanje čak najveće u poslednjih 1.500 godina.


http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2012&mm=09&dd=14&nav_id=643007

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Globalno zahladjenje
« Odgovor #42 poslato: 14. Septembar 2012. u 21:30 »
Ovaj komentar mi najjaci:Ja se secam pre 15-20 godina da sam
u prigradskim naseljima u Beogradu
vidjao smetove visine i 2m koji
zabrikadiraju celu ulicu? mozda je to
biloneko mini ledeno doba od 5
godina (kavurma i čvarci, 14. septembar 2012
12:49)
Sneg pada kad je +3 do -3 stepena.
Kada je hladnije nema snega.
(Gradjanin, 14. septembar 2012
20:05) # Link komentara

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.338
  • Starost: 39
  • Lokacija: Vrbas
Odg: Globalno zahladjenje
« Odgovor #43 poslato: 16. Septembar 2012. u 11:46 »
E sad su vec poceli ti bombasticni komentari i novinski clanci tipa ovog Kurirovog.

http://www.kurir-info.rs/stizu-razorne-ledene-oluje-clanak-413158

Van mreže Darko_9

  • ***
  • Poruke: 4.859
  • Lokacija: Naselje Vrbovski(69m nadmorska visina)
Odg: Globalno zahladjenje
« Odgovor #44 poslato: 16. Septembar 2012. u 15:51 »
E sad su vec poceli ti bombasticni komentari i novinski clanci tipa ovog Kurirovog.

http://www.kurir-info.rs/stizu-razorne-ledene-oluje-clanak-413158
topio se i 2007 godine pa zima 2007/2008 nije bila Bogzna šta hladna!

Van mreže Slavke

  • *
  • Poruke: 58
  • Starost: 36
  • Lokacija: Nebitno
Odg: Globalno zahladjenje
« Odgovor #45 poslato: 16. Septembar 2012. u 17:11 »
To su sve priče za malu decu. Postoje topli i hladni ciklusi, i ja zastupam stav da globalno zagrevanje, iz kojeg proizilaze ovakve posludice (hladne zime) ne postoji. Novinari svašta pišu, verujem da je to na ovom forumu odavno konstatovano.

Van mreže danijel

  • **
  • Poruke: 1.494
  • Starost: 40
  • Lokacija: Vrsac
Odg: Globalno zahladjenje
« Odgovor #46 poslato: 21. Septembar 2012. u 09:26 »
Evo nesto da i ja pridodam o mogucem zahladjenju ,da kazemo ekstremnom,ne bih da ulazim u to dal ce poprimiti globalne razmere...Ekstremna zima stiže na sever Evrope:Rekordno topljenje arktičkog leda ovog leta moglo bi da znači da regionu severne Evrope, uključujući i Veliku Britaniju, predstoji ekstremno hladna zima.


Ovogodišnje topljenje leda preteklo je rekord iz 2007.
Britanski list „Gradijan“ prenosi izjavu Dženifer Fransis sa američkog Univerziteta Rutgers, koja navodi da je ovaj evropski region iskusio veoma teške zime nakon leta u kojima je morski led bio veoma tanak, kao što je to bio slučaj 2011. i 2007. godine.

- Ne možemo još da iznosimo procene, ali ne bih bila iznenađena da vidim divlje (temperaturne) ekstreme ove zime - rekla je Fransisova.

Ovogodišnje topljenje leda preteklo je rekord iz 2007. za područje veličine Teksasa. Mark Seriz, direktor američkog Nacionalnog centra za podatke o snegu i ledu iz Kolorada, kaže da su stručnjaci za polarni led „smatrali da će proći mnogo godina dok ponovo ne budemo videli bilo šta nalik onom iz 2007“. Do sada nezabeleženo širenje Arktičkog okeana bez leda apsorbovalo je tokom kratkog polarnog leta sunčevu energiju 24 sata dnevno. Toplota iz vode će morati da bude oslobođena u atmosferu kako bi ove jeseni led mogao ponovo da se formira.

Ova toplota i para imaće uticaj na vazdušne mase koje su važne za sve - vetrove koji duvaju sa zapada na istok između hladnog Arktika i toplih srednjih geografskih širina. Drugi istraživači su već pokazali da se vazdušne struje poslednjih godina premeštaju ka severu.

- Vazdušna struja je jasno slabija. To znači da su vremenski sistemi, bilo da se radi o kiši ili suvim vremenskim uslovima, spori da bi nastavili s kretanjem i trajali duže. Na kraju to može da rezultira uslovima koji su proizveli strašan vrući talas u zapadnoj Rusiji tokom leta 2010. godine - objašnjava Fransisova.

Ovog leta, Grenland je iskusio sličan blokirajući anticiklon, što je rezultiralo rekordnim površinskim topljenjem njegovog ledenog pokrivača. Džejms Overlend, okeanograf i istraživač na Univerzitetu u Vašingtonu, kaže da se ove promene dešavaju mnogo ranije nego što su naučnici očekivali.

- Za sada smo imali samo malo globalnog otopljenja - rekao je Overlend.
On ocenjuje da će, kako morski led bude nastavio da se smanjuje, vazdušna struja verovatno nastaviti da još više slabi i premešta se dalje oprema severu, donoseći divlje temperaturne promene.

- Mi smo na potpuno nepoznatoj teritoriji....http://www.blic.rs/Vesti/Svet/343802/Ekstremna-zima-stize-na-sever-Evrope ... inace i  ovde u Stuttgartu nemacki  mediji al na tv-u imali  su diskusiju, da se sprema hladni obrt, pocev od ove zime i  nisi nimalo ravnodusni na moguce posledice,i da  tu ima necega govori da je ta specijalna, najava emisije,u vremenu kad nemci gledaju najvise TV,a svabe ne brljaju tek tako...inace drugari veliki pozz iz Stuttgarta sinoc doleteo pa se vidimo tamo januara... ;) :D|

Van mreže Johnny colchonero

  • *
  • Poruke: 488
  • Starost: 25
  • Lokacija: Beograd
Odg: Globalno zahladjenje
« Odgovor #47 poslato: 03. Jun 2017. u 10:05 »
Naletoh na ovu temu slucajno, bas je ova RIA pogodila da ce od 2012. biti hladnije, :laught:. Mi imali ko zna koliko rekordno toplih meseca zaredom. Ove godine nema tog drasticnog pada posle El Ninja to jest postoji, ali se temperatura nije spustila globalno na prosecne vrednosti.

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.338
  • Starost: 39
  • Lokacija: Vrbas
Odg: Globalno zahladjenje
« Odgovor #48 poslato: 18. Novembar 2017. u 00:51 »
Ne mogu da se setim da li ima neka tema o suncevim pegama, ako ima prebacite ovu moju poruku tamo.

http://www.blic.rs/slobodno-vreme/vesti/nesto-nije-u-redu-sa-suncem-nasa-zvezda-nalazi-se-u-stanju-koje-ce-nam-doneti-malo/34nk24f