Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Klima Valjeva i okoline  (Pročitano 7192 puta)

Van mreže Amaterko

  • **
  • Poruke: 1.625
  • Lokacija: Beograd
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
Klima Valjeva i okoline
« poslato: 11. Maj 2009. u 01:15 »
                            Клима ваљевског краја
   

Драгомир Ђукановић
        

     Метеоролошка, а тиме и климатолошка истраживања у Ваљевском крају започета су далеке 1856. године, после свега осам година од успостављања прве метеоролошке станице у Србији, у Београду, од стране професора Лицеја Владимира Јакшића, 1. јануара 1848. године. Од значаја је податак да су резултати првих метеоролошких мерења у Србији, међу којима су и она у Ваљеву и на Убу, презентирани на Шестом Међународном статистичком конгресу у Фиренци, 1867. године.
     Проучавања најстаријих људских култура у Ваљевском крају показала су да су и географско-климатски услови имали значајну улогу у његовом формирању и развоју. Погодовању животу људи у овим крајевима допринели су географски и геолошки слично подручје, уз повољне услове, шумски покривач и морфологију земљишта.
     На опште геогафско-климатске услове Ваљевског краја, с обзиром на његов макрорегионални положај, утичу близина пространог Панонског басена и прелазак из равничарских ка брдско-планинским подручјима, са не тако јако израженом изломљеношћу терена и отвореност ка северу и североистоку, са одређеним степеном континенталности.
   

     У Ваљевском крају је запажен и утицај рељефа, при прелажењу ваздушних маса различитог порекла преко наше земље, дејством појединих центара високог и ниског притиска ваздуха, било да се крећу из средоземног басена ка северу или са евроазијских простора. У вези са овим запажена су и одговарајућа микроклиматска обележја са варијабилитетима временских промена и климатских услова.

     Климатолошки елементи:
     Ваздушни притисак у Ваљеву показује знатну променљивост, што није необично за наше крајеве, са највећом средњом вредношћу у октобру и јануару, 998.3 mb и 998.0 милибара, а најмањом у априлу 993.3 mb. Екстремне средње месечне вредности ваздушног притиска су 1010.3 mb (јануар) и 985.5 mb (децембар). Иначе, дневна и месечна колебања ваздушног притиска су знатно већа у зимским, него у летњим месецима, као последица бржих и интензивнијих смена топлих и хладних ваздушних маса.
   
   


     Средња годишња температура ваздуха у Ваљеву је 11.0°С, најхладнији месец је јануар, са средњом температуром ваздуха од -0.2°С, а најтоплији, јул са 21.4°С. Анализа варијације средњих температура ваздуха указује на извесну стабилност вишегодишњих токова са великим учешћем у границама нормалних вредности, од 67% у пролеће до 83% у јесен.
     Уочено је ублажавање температурних колебања, које иначе могу да се очекују у крајевима са обележјем умерено-континенталне климе, иако су забележени апсолутни екстреми од 42.5°С и -29.6°С, са појавом топлих лета и хладних зима.
Из идентификације трендова средње температуре ваздуха уочено је слагање са закључцима страних и домаћих аутора о тенденцији глобалног загревања и проценама пораста температуре ваздуха.

     Релативна влажност ваздуха у подручју Ваљева, са средњом годишњом вредношћу од 74.6% указује на умерену влажност ваздуха, али са променама у доста широким границама, уз секундарни пораст крајем пролећа и почетком лета, што је у вези са појачаном циклоналном активношћу.
     Облачност у Ваљеву, у просеку, представља нормалну вредност за брдско-планинско подручје средишњег дела западне Србије (59%), са неравномерном распоређеношћу и тешњом везом са честином барометарских депресија, уз највећу средњу годишњу учестаност дана са умереном облачношћу (49.2%).
     У подручју Ваљева средња годишња сума осунчавања је 1998.9 часова, односно 44.8% потенцијалног осунчавања, са најсунчанијим месецом, јулом (281.8 часова) и најоблачнијим, децембром (68.6 часова). Просечно глобално зрачење Сунца у Ваљеву, на нивоу године, је 3616 W/m2 дан, у јулу је 6225 W/m2 дан, а у децембру 1083 W/m2 дан.
   
   

     Падавине у Ваљевском крају имају обележје средњеевропског, подунавског режима годишње расподеле. Средња годишња висина падавина у Ваљеву износи 785.7 mm; најкишовитији месец је јун, са 100.1 mm, а најсувљи фебруар, са 45.9 mm. Годишње изохијете указују на подручје са падавинама мањим од 700 mm у доњим деловима сливова Колубаре и Тамнаве. Са повећањем надморске висине, средње годишње висине падавина се повећавају, као у већем делу подринских планина на више од 900 mm, па и преко 1000 mm.
     Годишња учестаност дана са падавинама, од најмање 1.0 mm у Ваљеву износи, просечно, 100.9 дана или 27.6% од године, са максимумом у јуну, 10.4 дана (35%) и минимумом у октобру, 6.2 дана (20%). На најнижим теренима сливова Колубаре и ка југу од 90-100 дана, а у највишим планинским подручјима и преко 120 дана.

     Падавине у облику снега у Ваљеву просечно се годишње јављају у 30.9 дана, а на највишим теренима Повлена и преко 60 дана. У великом делу колубарског и тамнавског слива је средња годишња учестаност дана са снежним покривачем до 40 дана. На већим надморским висинама од 700 м она је преко 90 дана, а на Повлену и преко 120 дана. Просечан први дан са снежним покривачем у Ваљеву је 1. децембар, а на највишим теренима пре 1. новембра. Просечан последњи дан са снежним покривачем у Ваљеву је 16. март, а на највишим теренима после 1. маја.
   
   

     Највећу учестаност ветра у току године у Ваљеву има западни ветар са 174‰, а најмању јужни ветар са 18‰, са доминантном честином тишине, од 463‰. Највећу средњу годишњу брзину ветра имају северозападни и јужни ветар, 2.7 m/s, а најмању југозападни и североисточни ветар, 2.0 m/s, и 2.1 m/s. Аеродинамички притисак од ветрадостиже вредности и веће од 51.8 kg/m2, односно 0.518 kN/m2.

     Клима ваљевског краја се може окарактерисати као умерено-континентално поднебље, са извесним специфичностима, које се манифестују као елементи субхумидне и микротермалне климе. Географско-климатски услови, са ортопографским и хидрографским карактеристикама, се испољавају у општој повољности живљења у Ваљевском крају, са релативно стабилним климатским условима и ретким изванредно ненормалним временским променама и периодима.


izvor: Klima valjevskog kraja, autor dr Dragomir Đukanović, Valjevo, 2000. godine
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Amaterko

  • **
  • Poruke: 1.625
  • Lokacija: Beograd
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
Re: Klima Valjeva i okoline
« Odgovor #1 poslato: 12. Maj 2009. u 01:45 »
Jasno je da je ovaj, opšti prikaz klimatskih karakteristika Valjeva, nedovoljan za neko detaljnije upoznavanje sa svim klimatološkim elementima.

Ovo je samo deo koji sadrži pregled nekih godišnjih vrednosti iz ove odlične klimatske monografije koju je objavila SO Valjevo 2000. godine. Prema tome, oni koji su zainteresovani za detaljniju analizu i prikaz klime Valjeva-moraće ovu knjigu da potraže u bibliotekama. ;)

Na sajtu RHMZ Srbije se nalaze vrednosti klimatskih parametara za period od 30 godina (1961-1990) za Valjevo:
 :-: http://www.hidmet.gov.rs/ciril/meteorologija/stanica_sr.php?moss_id=269

a i za ostale stanice u Srbiji:
 :-: http://www.hidmet.gov.rs/ciril/meteorologija/klimatologija_srednjaci.php
« Poslednja izmena: 12. Maj 2009. u 02:07 amaterko »
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Boce

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 12.813
  • Starost: 52
  • Lokacija: Knjaževac
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Re: Klima Valjeva i okoline
« Odgovor #2 poslato: 12. Maj 2009. u 07:07 »
lepo kolega lepo :)

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Re: Klima Valjeva i okoline
« Odgovor #3 poslato: 12. Maj 2009. u 09:22 »
Ja imam tu lepu knjigu koju sam dobio od pok. autora lično, u znak zahvalnosti za pruženu pomoć u radu. Bila mi je čast!
Amaterko, ako je i ti imaš, slobodno kači šta god da ima tu. Sve je to vredan materijal našeg legendatrnog klimatologa.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Amaterko

  • **
  • Poruke: 1.625
  • Lokacija: Beograd
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
Re: Klima Valjeva i okoline
« Odgovor #4 poslato: 13. Maj 2009. u 01:04 »
 ^^
Amaterko, nažalost, nema ovu sjajnu knjigu. :cry: Pokušava već godinama da je nabavi-nema je u knjižarama, a u ono malo biblioteka gde je ima u katalozima-ne može se doći do nje, jer je uvek neko drugi čita... :(
Pokušavao sam, kao dugogodišnji član Srpskog geografskog društva, da i u biblioteci Geografskog fakulteta nađem ovu monografiju, ali i tamo-mrka kapa... :cry: Znači, očigledno je da je ova knjiga vrlo tražena i čitana, što više nego dovoljno govori o njenoj vrednosti. ;) :D
A i generalno, zaista je u Srbiji do sada urađeno jako malo ozbiljnih klimatoloških radova i analiza, pa nije nikakvo čudo što su ovi retki radovi tako traženi...

Inače, ja sam član Srpskog geografskog društva prvenstveno iz razloga što se svake godine pri obnavljanju članarine dobija Glasnik SGD za prethodnu godinu. U ovom Glasniku ima odličnih geografskih, ali i klimatoloških radova autora sa Geografskog fakulteta, ali i drugih naučnih ustanova. ;)

Na kraju da dodam da je dr Dragomir Đukanović autor još jedne slične klimatske monografije pod nazivom "Klima Kolašina i njegove okoline". ;)
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Re: Klima Valjeva i okoline
« Odgovor #5 poslato: 13. Maj 2009. u 09:22 »
Pošto sam imao čast poznavati pok. Đukanovića, samo da ti kažem da ne postoji kraj u Srbiji čiju klimu on nije opisao za vreme svog profesionalnog života.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Amaterko

  • **
  • Poruke: 1.625
  • Lokacija: Beograd
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
Re: Klima Valjeva i okoline
« Odgovor #6 poslato: 13. Maj 2009. u 22:57 »
Onda je velika šteta što se najveći deo radova pok. dr Đukanovića ne može naći u obliku publikacija za javnu upotrebu. Valjda će se naći neko ko će jednog dana objaviti tolike radove, ili bar one najvažnije studije i analize.

                :neznam: :neznam:
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Re: Klima Valjeva i okoline
« Odgovor #7 poslato: 14. Maj 2009. u 08:58 »
Možda... međutim, klimatologija se razvija, podataka ima sve više, te će uskoro takve analize pripadati prošlosti.
Uz svo dužno poštovanje, ipak je to vrlo vredna kolekcija radova. Jako mi je žao što sada nisam u prilici da ih čitam.
Nema veze, kažem sebi kao utehu, naći će se neki novi klimatolog koji će raditi te stvari.
Ne gledajte u mene!!
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...