Autor Tema: Zima 2011/2012!  (Pročitano 268744 puta)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 54
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Odg: Zima 2011/2012!
« Odgovor #620 poslato: 17. Februar 2012. u 21:11 »
Naredna nedelja definitivno će mirisati na proleće, ali nešto se modeli razmišljaju oko toga da nas zima ošine pri kraju februara još malo.

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #621 poslato: 17. Februar 2012. u 22:50 »
Jedva cekam predproljecne pljuskove stiropora  ;) Mogo bi reci da mi je to omiljena pojava  :D

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 31
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #622 poslato: 19. Februar 2012. u 20:04 »
EC 12Z totalno zimski nakon 168h.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže laky

« Odgovor #623 poslato: 19. Februar 2012. u 20:20 »
Kimi mogao bi nekad postaviti kartu da se zna o cemu pricas, ovako jedna kratka recenica nista ne znaci.

I GFS i EC davaju mogucnost za jos jedan zimski talas krajem februara ali tesko da se moze nesto detaljnije reci jer se situacija menja iz izlaza u izlaz. Moguce da nas ocekuje jos jedan talas hladnoce sa snegom ali nece biti toliko hladno kao kod ovog poslednjeg i tajace mnogo krace. Za sada mi se cini da su vece sanse da nas ocekuje stabilan kraj februara ali videcemo...

Van mreže ciklon

• Starost: 42
« Odgovor #624 poslato: 20. Februar 2012. u 18:36 »
Izlazi koji predvidjaju jos jedan, verovatno poslednji talas zime sa snegom se redjaju jedan za drugiim.
Bas kao i prosle godine i ove bi mogli da imamo zahladjenje i sneg pocetkom marta.

Evo jedne karte koju GFS daje u poslednjem izlazu a na kojoj se moze videti sinopticka situacija iznad Evrope.
Visok vazdusni pritisak iznad Atlantika tkz. blok, sa severoistoka do Balkana stize hladan vazduh a djenovski ciklon se radja i uz sadasnju putanju daje obilne padavine vecini zemalja na Balkanskom poluostrvu.

Temperatura po visini na kojoj se lepo vidi kako hladan vazduh pristize na kontinent.

Dominacija meridijalnog strujanja a bez nje nam nema zime.

Eto jednog objasnjenja za situaciju koja nam se moze dogoditi za nekih 7-10 dana.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 36
« Odgovor #625 poslato: 20. Februar 2012. u 18:59 »
^^ Tako je, to je jedan od mogućih i najvjerovatnijih scenarija. Treba napomenuti je da je ono što je za sada sigurno da ćemo od srijede, do kraja mjeseca, imati nekoliko dana pravog proljeća. A još barem jedan zimski talas će sigurno biti, bude svake godine. Ako ne sad početkom marta, onda do kraja mjeseca.

padavine u aprilu 2026:
AMS Miljakovac 28.4mm
prosek (Vračar) - 51.5mm

padavine u maju 2026:
AMS Miljakovac 78.7mm
prosek (Vračar) - 72.3mm

Van mreže Darko_9

« Odgovor #626 poslato: 20. Februar 2012. u 20:37 »
EC je loš za vreme do kraja februara , mislio sam da će uvesti zahladjenje 29 februara ali očigledno nema od toga ništa , više sreće u martu , dobro je što barem za moje naselje ne vidi dvocifrene temperature do kraja februara!

Van mreže ciklon

« Odgovor #627 poslato: 20. Februar 2012. u 20:50 »
EC je loš za vreme do kraja februara , mislio sam da će uvesti zahladjenje 29 februara ali očigledno nema od toga ništa , više sreće u martu , dobro je što barem za moje naselje ne vidi dvocifrene temperature do kraja februara!

Takvo misljenje si stvorio zato sto pratis yr.no tj. gotovu prognozu i samo njene brojke a ne gledas sinopticki raspored.
EC takodje vidi ciklon ali skroz na jugu Italije a u ovakvim situacijama to je dovoljno da brojke izgledaju kao kod poslednjeg EC izlaza. AC nije bas postavljen kao kod GFS-a i to je glavni razlog "loseg" EC-a.
Ipak, nije to tako lose.
Bice jos malo zime...

Van mreže veles

• *
  • Starost: 41
« Odgovor #628 poslato: 20. Februar 2012. u 20:56 »
Obozavam tvoje postove, zaista :)

Van mreže Darko_9

« Odgovor #629 poslato: 20. Februar 2012. u 21:01 »
Ciklon jesam pogledao yr.no ali sam i pogledao ECMWF/CEP sa ovog sajta http://meteociel.fr/modeles/ecmwf.php do kraja februara ne vidim da bi se mogao spustiti Bog zna šta hladan vazduh ali videćemo...

Van mreže ciklon

« Odgovor #630 poslato: 20. Februar 2012. u 21:28 »
Ciklon jesam pogledao yr.no ali sam i pogledao ECMWF/CEP sa ovog sajta http://meteociel.fr/modeles/ecmwf.php do kraja februara ne vidim da bi se mogao spustiti Bog zna šta hladan vazduh ali videćemo...

Pokusacu da ti to objasnim ovako.

Ovde sam okacio poslednji izlaz EC-a i povezao sam centar ciklona kod juga Italije sa strelicom prema zapadu tj. Djenovskom zalivu, u tom slucaju padavine bi bile rasporedjene drugacije.
Samim tim AC koji je suvise istocno bi bio postavljen zapadnije i mozda severnije sto sam obelezio takodje strelicom iz centra AC prema severu.
Treca strelica oznacava mogucnost spustanja doline u slucaju da se prva dva uslova ispune, sto bi svakao dovelo do dosta nizih temperatura nego sto trenutno daje EC.
Eto mala pomeranja puno znace.
Naravno da ne mora da znaci da ce ovako i biti ali ima potencijala.

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #631 poslato: 21. Februar 2012. u 15:11 »
Toplo,toplo,nema ovde nekog povratka zime,stiže proleće eh pa nije proleće zima koja redovno kasni. :sun

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #632 poslato: 22. Februar 2012. u 18:31 »
Eto mala pomeranja puno znace.
Xa xa ciklon jel si mislio na ovakvo pomeranje   :lmao: :lmao:

Niko više ništa i ne komentariše,a i šta bi kad je nestala zimska bajka...

Van mreže Darko_9

« Odgovor #633 poslato: 22. Februar 2012. u 18:33 »
Mart može biti i zimski i prolećni kao što septembar može biti i letnji i jesenji , videćemo ja sam optimista!

Van mreže beli

• **
  • Starost: 36
« Odgovor #634 poslato: 22. Februar 2012. u 20:50 »
Ja se ipak nadam da ce biti proljecni :)....

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #635 poslato: 23. Februar 2012. u 18:30 »
Dobro se nadaš Beli.

Svi modeli složni oko toga da nam od iduće nedelje stiže proleće. Planine bi do kraja iduće nedelje mogle ostati sa vrlo malo snega..

Dosta je bilo zime(ako se ova zima može tako nazvati(osim 2 ipo nedelje februara)), što se mene tiče.

Vreme je za uživanje u prirodi, uz tanje jaknice, sunce, topao J,JZ povetarac, dobro društvo, i dobro raspoloženje.

Jedva čekam.

A kada Azorac malo popusti doćiće i ono najomiljenije, prolećne olujice. ;) Uželeo sam ih se. :P

Van mreže Darko_9

« Odgovor #636 poslato: 23. Februar 2012. u 18:46 »
Mislio sam da će se odužiti zima ali nažalost izgleda da nam stiže klasičan mart kao i svake godine sa variranjem temperatura od 10 do 20 stepeni!

Otopljenje će se osetiti već 29 februara evo Temp. 850hPa za taj dan:

A već početkom marta i da ne pričamo evo kakav će biti  z500-PRMSL početkom marta po GFS

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #637 poslato: 23. Februar 2012. u 19:09 »
Vidite kako proleće nikad ne kasni uvek dolazi na vreme a ovog puta je čak i pre vremena zakucalo na vrata,šta reći za GFS sve topliji i topliji južina se sve više i više širi na nas...

Van mreže laky

« Odgovor #638 poslato: 23. Februar 2012. u 19:17 »
Sasvim normalno za pocetak marta, znamo da se u tom mesecu cesto smenjuju topli i hladni periodi a da ponekad bude i prvih nestabilnosti...
Jos malo i prelazimo u temu Prolece 2012. verujem da ce se i tu pisati dosta...

Van mreže Darko_9

« Odgovor #639 poslato: 23. Februar 2012. u 21:15 »
Sasvim normalno za pocetak marta, znamo da se u tom mesecu cesto smenjuju topli i hladni periodi a da ponekad bude i prvih nestabilnosti...
Jos malo i prelazimo u temu Prolece 2012. verujem da ce se i tu pisati dosta...
Pisaće se samo da sačekamo zvanično taj 1 mart klimatološki početak proleća! Mediteranski vazduh se približava osetiće se već početkom marta zato ova tema zaumire!