Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1715496 puta)

Van mreže mareeram

Odg: Meteo chat
« Odgovor #12820 poslato: juče u 09:45 »
Ovo je dobro što je kišnije proleće, posebno u Vojvodini, samo štete da ne bude, biće dobro za poljoprivredu...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 35
« Odgovor #12821 poslato: danas u 10:28 »
Свакако чак и да данас, сутра и прекосутра ничег не буде ово је најактивнији почетак конвективне сезоне од кад пратим временске прилике. Обично се захуктава у другој половини маја, а ове године смо имали веома нестабилан април и један дан са правим мајским пљусковима.

Isti utisak i ja imam, baš aktivan početak konvektivne sezone (posmatrano na nivou zemlje, negde je svakako bilo dosta mirnije), ali kao da je u oba nestabilna perioda sličan potez bio centar dešavanja, možda me i vara utisak.

Apsolutno vas ne vara utisak. Ja sam baš čitao malo temu koju sam otvorio pre par godina "Konvektivne sezone u prošlosti" jer je sećanje kratkog daha.
Ali recimo ako uporedimo sa prethodne 3 sezone u kojima april i maj nisu doneli gotovo ništa na nivou zemlje, ovo je jako ran početak ozbiljnih konvektivnih dešavanja kog su krunisale ekstremne nepogode u delu zemlje juče.
Recimo 2022. skoro da nije ni imala dešavanja kad im je vreme, a onda smo imali najzanimljiviji septembar koji pamtim u konvektivnom smislu.
2023. se jako kasno zahuktalo i glavna dešavanja su bila u julu i početkom avgusta.
Prošle godine je jun bio za pamćenje, odnosno period od početka juna do početka jula i manje-više je sve stalo u tih mesec dana.

Vidimo da se obično ti periodi sa glavnim dešavanjima svedu na mesec, mesec i po dana na nivou zemlje i uvek jedan mesec iskoči. Praktično ni ne pamtim sezonu da je duže od 2 meseca u kontinuitetu bilo ozbiljne konvektivne aktivnosti. Sporadične i lokalne naravno bude tokom cele sezone.

E sad je pitanje svih pitanja, s obzirom na ovako aktivan period u prethodnih mesec dana, da li to znači da je ono glavno od sezone već prošlo i da ćemo imati mirniji nastavak? Iskreno se nadam da je tako, jer barem što se mog kraja tiče, ova sezona je ocenu 0/10 bez još uvek ijednog dana vrednog pomena, a to kad tako krene može u nedogled.
Prema aktuelnim prognozama, barem što se tiče maja, deluje da bi od četvrtka mogao da ide duži period zatišja, zbog zadržavanja prilično hladne vazdušne mase i visinskog ciklona. Po logici stvari, u junu bi moglo da ugreje i da zasuši, i to kad se jednom namesti tako ostane do kraja leta.

padavine u aprilu 2025:
AMS Miljakovac 33.0mm
prosek (Vračar) - 51.5mm

padavine u maju 2025:
AMS Miljakovac - 9.7mm
prosek (Vračar) - 72.3mm

Van mreže David01

• *
  • Starost: 24
« Odgovor #12822 poslato: danas u 11:01 »
 ^^
Разумем Милоше због чега прижељкујеш топло и сушно лето, вероватно бих и ја на твом месту али већ смо имали 4 екстремно топла лета у низу. Свако од тих лета је било прича за себе, при чему су 2 донела озбиљну сушу, а једно јака невремена која нису ништа мање штетна од суше. До 2020. је сваки друго лето у просеку било нормално са температурама и са вишком падавина, сада су таква лета нестала и било би добро да ове године буде једно такво (или тек мало топлије од просека пошто је просек за лето постао скоро недостижан).

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 35
« Odgovor #12823 poslato: danas u 12:56 »
Daleko od toga da priželjkujem, samo očekujem jer je to postala jedina sigurica u našim novim klimatskim uslovima. Nije pitanje hoće li biti, već samo koliko će trajati. Prošle godine je krenulo u julu, ove očekujem u junu. U maju definitivno nećemo imati žegu.

padavine u aprilu 2025:
AMS Miljakovac 33.0mm
prosek (Vračar) - 51.5mm

padavine u maju 2025:
AMS Miljakovac - 9.7mm
prosek (Vračar) - 72.3mm