Свакако чак и да данас, сутра и прекосутра ничег не буде ово је најактивнији почетак конвективне сезоне од кад пратим временске прилике. Обично се захуктава у другој половини маја, а ове године смо имали веома нестабилан април и један дан са правим мајским пљусковима.
Isti utisak i ja imam, baš aktivan početak konvektivne sezone (posmatrano na nivou zemlje, negde je svakako bilo dosta mirnije), ali kao da je u oba nestabilna perioda sličan potez bio centar dešavanja, možda me i vara utisak.
Apsolutno vas ne vara utisak. Ja sam baš čitao malo temu koju sam otvorio pre par godina "Konvektivne sezone u prošlosti" jer je sećanje kratkog daha.
Ali recimo ako uporedimo sa prethodne 3 sezone u kojima april i maj nisu doneli gotovo ništa na nivou zemlje, ovo je jako ran početak ozbiljnih konvektivnih dešavanja kog su krunisale ekstremne nepogode u delu zemlje juče.
Recimo 2022. skoro da nije ni imala dešavanja kad im je vreme, a onda smo imali najzanimljiviji septembar koji pamtim u konvektivnom smislu.
2023. se jako kasno zahuktalo i glavna dešavanja su bila u julu i početkom avgusta.
Prošle godine je jun bio za pamćenje, odnosno period od početka juna do početka jula i manje-više je sve stalo u tih mesec dana.
Vidimo da se obično ti periodi sa glavnim dešavanjima svedu na mesec, mesec i po dana na nivou zemlje i uvek jedan mesec iskoči. Praktično ni ne pamtim sezonu da je duže od 2 meseca u kontinuitetu bilo ozbiljne konvektivne aktivnosti. Sporadične i lokalne naravno bude tokom cele sezone.
E sad je pitanje svih pitanja, s obzirom na ovako aktivan period u prethodnih mesec dana, da li to znači da je ono glavno od sezone već prošlo i da ćemo imati mirniji nastavak? Iskreno se nadam da je tako, jer barem što se mog kraja tiče, ova sezona je ocenu 0/10 bez još uvek ijednog dana vrednog pomena, a to kad tako krene može u nedogled.
Prema aktuelnim prognozama, barem što se tiče maja, deluje da bi od četvrtka mogao da ide duži period zatišja, zbog zadržavanja prilično hladne vazdušne mase i visinskog ciklona. Po logici stvari, u junu bi moglo da ugreje i da zasuši, i to kad se jednom namesti tako ostane do kraja leta.