Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1725679 puta)

Van mreže David01

• *
  • Starost: 24
Odg: Meteo chat
« Odgovor #12860 poslato: 28. Maj 2025. u 09:12 »
Немам ја проблем са летом самом по себи већ што је постало сваке године исто а није било тако до 2020 године. Дугорочне прогнозе за лето и зиму су постале веома досадне јер знаш унапред какви ће да буду. Прошлог лета смо имали више од 2 месеца у континуитету температуре од и преко 30°С што мислим да није забележено неколико стотина година уназад на овим просторима. Ове године ако већ у јуну крене дуготрајна суша и врелина а креће, мислим да оне пролећне кише неће пуно помоћи пољопривреди.

Van mreže David01

• *
« Odgovor #12861 poslato: 28. Maj 2025. u 09:24 »
Едит: Сад сам погледао јутрошњи ГФС и не изгледа тако лоше, назире се промена око 7. или 8. али то је још далеко.

Van mreže skomimaster

• Starost: 32
    • AMS Beograd - Borča
« Odgovor #12862 poslato: 28. Maj 2025. u 19:31 »
 ^^ Slažem se momci sa svime što ste napisali. U poslednjih nekoliko godina deluje kao da je dosta toga copy/paste što se tiče vremena, ili barem tako subjektivno deluje. Zima ili je blaga ili je veštački hladna usled inverzije. Kraj zime i početak proleća donesu ranu toplotu i sunce, pa onda april i maj budu promenljivi i sveži. Onda leto pre ili kasnije nagazi s vrućinom. Prvi deo jeseni blag i suvlji, pa onda prava jesen dođe u novembru i decembru.

I ova toplota koja nailazi bi bila skroz u redu kada se ne bi odužila u nedogled, ali obično kada jednom naiđe teško je nešto oduva. Ne bi bilo iznenađenje da u nekim stanovima/potkrovljima u Beogradu za kratko vreme imamo prelaz sa režima grejanja na režim hlađenja ovog puta.

Van mreže risbo gr

• Starost: 37
« Odgovor #12863 poslato: 28. Maj 2025. u 21:57 »
 ^^  :tu: Све је већ речено, делимо мишљење  :) Зиме никад блаже - грејне сезоне никад дуже(7месеци) пролеће променљиво уз све касније мразеве,прва половина јесени =лето, а овај свежи Мај биће наплаћен са каматом јер тешко ми и да поверујем да неко лето може бити свежије од просека 😬

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #12864 poslato: 29. Maj 2025. u 17:03 »
Života mi, dobro mi nije kad videh EC.

Ajde đene đene vrućina, to sa temperaturama, ali brate mili ova DOSADA po njemu, u srcu najnestabilnijeg perioda (kad je tako jako malo potrebno da se nešto pokrene)... pa na šta ovo liči na ensima, period od 1-11. maltene bez ikakvih šansi za padavine. :oboze:
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Bart

« Odgovor #12865 poslato: 29. Maj 2025. u 17:43 »
Ovakve ense smo gledali za Melence ali eto sada je nasa realnost... Ovde daleko padavine od dovoljnih... Ja ne znam dal smo u nekom mesecu nesto nadoknadili ozbiljnije od proslog leta...
Al' prvo pokušajmo demokratski

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #12866 poslato: 29. Maj 2025. u 18:50 »
Dogod je minimalna temperatura ispod 20 stepeni ja nemam problema u prirodi u blizini sume  a kuca u stalonoj hladovinu od drveca  kada je zelenilo ali prosleg leta bilo je vise puta nepodnosljivo i mada nisam uzeo klimu ako se ponovi  .Ja sebe vise necu muciti  ni dana ..
Bilo mi glupo jer sam mislio da je jednom u par stotina godina pa da uzmem i ne koristim nikada ..

Padavina nece biti ali nece biti ni pretoplo za sada.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 53
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #12867 poslato: 29. Maj 2025. u 22:03 »
U knjaževačkom kraju su počele da presušuju rečice koje obično presuše tek u toku leta.
Za poslednjih 12 meseci u Knjaževcu palo samo 433.9mm i samo je decembarv bio sa nekim bitnijimsuficitom mesečne količine padavina.
Svrljiški Timok nikad nisam video sa nižim vodostajem u ovom periodu godine.

Van mreže Antarktik

• *
  • Starost: 58
« Odgovor #12868 poslato: juče u 00:19 »
Боце, падавински дефицит је још израженији из (бар) два разлога: При великом температурном суфициту, посебно у топлијем делу године и испаравање је знатно веће. Падавине немају више ону "некадашњу стару" структуру, однос количина кише и снега, однос тихих и плаховитих падавина... Проблеми озбиљни, а неки од тих водотокова, које си поменуо, ће почети да колабирају већ у јуну месецу... :facepalm:!

Van mreže Bart

« Odgovor #12869 poslato: juče u 12:04 »
Ne verujem da ce nas udari Sofronije sledece nedelje al ipak sve ovo sto ovde padalo je malo i maltene povrsinski sloj zemlje je nakvasen... Prelazimo u leto od sutra to je sigurno... Ali avaj, nije prvi put...
Al' prvo pokušajmo demokratski

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #12870 poslato: juče u 15:49 »
 ^^ Da ne ureknem, deluje da se to i malčice ublažava a još više ide u smeru ne tako bezidejne situacije (malo povoljnijeg scenarija koji je najviše gurao GFS), jer ono što je juče imao 0Z EC je stvarno dno dna za kalendar, da bukvalno i u teoriji teško da gore ima i može.

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 35
« Odgovor #12871 poslato: danas u 10:46 »
^^ Urekao si izgleda. 😃

padavine u aprilu 2025:
AMS Miljakovac 33.0mm
prosek (Vračar) - 51.5mm

padavine u maju 2025:
AMS Miljakovac - 119.4mm
prosek (Vračar) - 72.3mm

Van mreže David01

• *
« Odgovor #12872 poslato: danas u 11:13 »
 ^^
Све јача су лета и по интензитету и по дужини трајања. Једна од последица је што се најнестабилнији и најкишовитији период године померио са јуна на мај, а јун, јул август, септембар, понекад и део октобра су сада углавном стабилни летњи месеци. Десе се и изузеци али су све ређи.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #12873 poslato: danas u 12:30 »
Ne znam gledamo li iste karte, meni je to još grđe (gore) izgledalo  u proseku svih modela.

Jutros opet svi modeli vide neke prodore kakve takve.

Ponavljam, za samu toplotu me briga, od nje ne može da se pobegne ali ubija u pojam ako se uspostavi ovaj obrazac tromosti i suvih prodora pod ovom grebenskom popularno nazvano "kupolom".

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #12874 poslato: danas u 14:11 »
Molim moderatore da obrišu ovu poruku, pošto je post koji sam napisao u ovoj temi namenjen temi Klimatološka statistika, te sam ga tamo i prebacio.
« Poslednja izmena: danas u 14:27 Srks »

Van mreže Milan995

• *
« Odgovor #12875 poslato: danas u 18:44 »
Ovo je donekle bilo i očekivano posle veoma svežeg maja.I meni je žao što nećemo imati prelazni period,tj.temperature između 25°C i 30°C,ali nešto ne verujem da će ovaj talas trajati iza 1.dekade juna. S druge strane,kad ovako rano krene,obično kasnije dođe svežiji period,pa leto ne bude toliko vrelo.Izuzetak je bila 2003.godina,ali mislim da se tako nešto neće ponoviti.
^^
Све јача су лета и по интензитету и по дужини трајања. Једна од последица је што се најнестабилнији и најкишовитији период године померио са јуна на мај, а јун, јул август, септембар, понекад и део октобра су сада углавном стабилни летњи месеци. Десе се и изузеци али су све ређи.
Mislim da je ovo samo prolazno,i da ćemo ponovo imati svežija leta kao 2020.ili neka ranija,ali npr.veoma hladno leto kao 2005.više nećemo imati.Inače,ne slažem se da oktobar baš ima letnje karakteristike.
« Poslednja izmena: danas u 18:56 Milan995 »