Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1982433 puta)

Van mreže skomimaster

• Starost: 33
    • AMS Beograd - Borča
Odg: Meteo chat
« Odgovor #14440 poslato: 17. Maj 2026. u 18:30 »
Luda promena vremenskog obrasca sledi na zapadu Evrope, koji već 10-ak dana ima vrlo sveže i promenljivo vreme u hladnom sektoru doline - sledi formiranje letnjeg anticiklona po svemu sudeći:

Van mreže David01

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #14441 poslato: 17. Maj 2026. u 21:02 »
Nadam se da će stabilizacija da potraje. Znam da nema pravila ali bolje sada nego u julu i avgustu. Tada što se mene tiče samo nek rokaju nestabilnosti. Ionako su takva leta sve ređa i ređa pa bi bio red da imamo jedno takvo za promenu. A verujem prijaće poljoprivredi i biljkama generalno, pa i mnogim ljudima pod uslovom da budu niže temperature nego prethodnih 5 leta.

Van mreže subaja

• **
« Odgovor #14442 poslato: 18. Maj 2026. u 10:25 »
Ne znam da li je za ovu temu, ali napisaću ovde.
Izbacio mi se zanimljiv članak o deficitu padavina u Mađarskoj, na osnovu podataka njihove službe za upravljanje vodama. Prema njima u mestu Vašarhelj pored Segedina, na nekih 30km od granice sa Srbijom, ukupan deficit padavina od 2021. godine do danas dostigao je neverovatnih 900mm.
Na nivou Mađarske je blaža situacija i iznosi oko 460mm. Posmatran je prosek padavina od 1990. do 2020. Evo link, pa ko želi neka prevede:  https://www.valaszonline.hu/2026/05/05/tavaszi-aszaly-kiszaradas-vizhelyzet/#gsc.tab=0
Postaviću samo njihov grafikon koji sam preveo:

Bilo bi super kada bi i naš Rhmz objavio ovako nešto, pošto je slična situacija i kod nas samo ne baš ovoliko ekstremna kao u tom mestu.

Van mreže Antarktik

• *
  • Starost: 59
« Odgovor #14443 poslato: juče u 12:25 »
Још ако се узме у обзир сигуран суфицит температура, посебно летњих, онда је овај дефицит падавина још израженији у погледу влаге у самом земљишту.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 36
« Odgovor #14444 poslato: danas u 09:45 »
^^ Moram da izrazim veliku sumnju vezanu za te podatke iz Mađarske. Od kad znam za internet, pratim podatke koji se ažuriraju na ovom sajtu:
https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/europe.shtml
I u poslednjih par godina, kad god da pogledam koji god mesec ili sezonu, kompletna Mađarska je u velikom deficitu padavina. I taj deficit uvek strogo prati granicu:

Na kraju je i pored toga što je karta automatski generisana, u donjem levom uglu je posebno naznačeno da su podaci iz Mađarske i Francuske sumnjivi ili nepotpuni.
U čemu je tačno problem nisam siguran, i sad je veliko pitanje koliko su i podaci koji su korišćeni u analizi koju je Subaja postavio reprezentativni.
Jer nema baš logike da se Mađarska pretvara u pustinju, a sve okolne zemlje da nemaju problema. Ajde da uporedimo sa Srbijom isti period. Evo za stanice najbliže Mađarskoj, za isti period, od 2021. do aprila 2026.

Palić -70mm
Sombor +1mm

Dakle, za Palić postoji deficit koji je tek malo preko 10mm godišnje u analiziranom proseku, što je na nivou statističke greške, dok Sombor ima u mm količinu koja je prosečna za period 1991-2020.

Trebalo bi mi puno vremena da odradim istu analizu za nivo cele zemlje, ali evo recimo za Beograd je odstupanje +35mm za isti analizirani period.
Vraćamo se na ono što smo pričali u temi vezanoj za klimatološku statistiku.
I pored sve više dugih sušnih perioda, tu je i sve više kraćih ekstremno kišnih perioda, tako da padavinska statistika na godišnjem, a posebno višegodišnjem nivou "ne trpi" značajnije proemene. Barem kod nas.

padavine u aprilu 2026:
AMS Miljakovac 28.4mm
prosek (Vračar) - 51.5mm

padavine u maju 2026:
AMS Miljakovac 78.7mm
prosek (Vračar) - 72.3mm

Van mreže subaja

• **
« Odgovor #14445 poslato: danas u 10:45 »
^^
Hvala Miloše na obrazloženju, meni je ova tema bila interesanta zato što su oni jako blizu nas, pa sam postavio delić.
Mada zaista sam primetio da taj deo iza Segedina zaobilaze padavine i kad ih ima kod nas.
Mi se ne možemo požaliti na hladniji deo godine, jer stvarno dobijemo nadoknadu.