Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1984484 puta)

Van mreže David01

• **
  • Starost: 25
Odg: Meteo chat
« Odgovor #14460 poslato: 23. Maj 2026. u 17:12 »
Tako je Miloše. Da se nadovežem podacima za najtopliji letnji mesec jul i najhladniji zimski mesec januar (stanica Novi Sad Rimski Šančevi):
Srednja dnevna temperatura u julu za period 2021-2025 iznosi neverovatnih 25,3°C. Zašto neverovatnih? Zato što je temperatura od 25°C i više na ovoj stanici u julu osmotrena samo 4 puta (2012., 2021., 2022. i 2024. godine). Takođe Tsr za period 1961-1990 iznosi 21,1°C a 1991-2020 22,5°C.

Kada je reč o januaru to izgleda ovako: 1961-1990°C: -1°C; 1991-2020: +0,7°C i 2021-2025: +3,2°C.

Neka neko otvori temu „Jun 2026“. Ja više neću. Otvarao sam teme za tri uzastopna prethodna meseca i ne zna se koji je bio gori od kojeg kao i dosadniji. Ja sam baksuzan član ove grupe. Do kraja maja nemamo čemu da se nadamo osim suvom vremenu bez ikakve dinamike i zanimljivosti osim za one koji vole lepo vreme. Bar ćemo valjda da se ugrejemo od ove produžene zime u jutarnjim satima i temperaturama u kući koje su za razliku od polja prilično hladnije. Bar zidovi da se ugreju.

Još je rano otvarati temu za jun. Postoje neke naznake da bi vreme moglo da se destabilizuje, ali deluje suviše neubedljivo. Za 4-5 dana ćemo znati više.

Takođe želim da pohvalim forumaše što su danas veoma aktivni uprkos stabilnim i dosadnim vremenskim prilikama (iako nije baš svuda stabilno ovih dana). Ljudi svaka čast!

Van mreže Mimi95

• *
« Odgovor #14461 poslato: 23. Maj 2026. u 23:04 »
Da, u padavinskom smislu leta i zime sve sušniji, prelazni periodi kišniji nego nekada.
U temperaturnom smislu, zime i leta nedvosmisleno i nepovratno sve topliji bez gotovo, prelazni periodi bez jasne tendencije sa čestim i pozitivnim i negativnim odstupanjima.
Ne slažem se da su zime sve sušnije,niti da su jeseni kišnije. Ova zima je bila prilično vlažna,pogotovo januar i februar.
@David01 Iz nekog razloga ne mogu da te citiram. Proleće sam donekle pogodio,ali ne u potpunosti. Za leto ćemo još videti.

Van mreže David01

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #14462 poslato: juče u 12:39 »
Jeste bio najgori Jun koji pamtim ali meni je najaci utisak bilo to što su noci bile i više nego prijatne...veoma prijatne.Čak malo i prohladne van toplotnih ostrva u gradovima.Ako ništa drugo bar to.

To i jeste jedna od prednosti vrelih i suvih leta. Velike dnevno noćne amplitude kao u pustinji. Druga je to što je niska relativna vlažnost vazduha pa može i na 37°C da bude čoveku prijatno.

Ipak ako već moram da biram između 35°C i tačku rose od 10°C ili ispod bez ikakve šanse za nestabilnosti i istih tih 35°C uz tačku rose preko 20°C i veliki potencijal za letnje pljuskove i nevremena biram ovo drugo.
Samo da nema kombinacije visoke temperature i vlage, bez ikakve šanse za nestabilnosti. To je ono najgore od leta što mogu da zamislim. Kao što je najgore od zime suva ledara bez snega sa jakim vetrom.

Van mreže Levčanin

« Odgovor #14463 poslato: juče u 18:38 »
Da li neko zna, zašto automatska meteorološka stanica u Ćupriji, na sajtu RHMZ, skoro uvek pokazuje vlažnost vazduha 100%.Jel to neki bug u pitanju, ili se ova stanica nalazi u koritu Morave? Često udjem na sajt RHMZ gde su ove stanice, i ona skoro uvek pokazuje vlažnost 100%.