Имам утисак да овде у Словенији падне годишње дупло више падавина него код нас..
Eh, da je samo duplo više... Izađe to na kraju i 3 ili 4x više na godišnjem nivou.
Mrzelo me da idem da sabiram za neke dalje periode, ali ako pogledamo recimo Ljubljanu i Beograd u prethodnih pola godine, zaključno sa današnjim danom..
U glavnom gradu Slovenije je u tom periodu zabeleženo nekih 600mm kiše, dok je Beograd u istom periodu imao 170mm. Dakle, gotovo 4x više padne u Ljubljani u toplijem delu godine. Ako pak pogledamo samo avgust i septembar, tu je razlika još brutalnija, 255mm u Ljubljani naspram 21mm u Beogradu dođu i više nego 10x više.
Slovenija je jednostavno kišovita zemlja, takav joj je geografski položaj. Sa jedne strane navetrena zona Alpa u slučaju mediteranskih ciklona. A sa druge strane pravi koridor letnje konvekcije. Tako da njih ove klimatske promene oko kojih mi brinemo ne dotiču ni najmanje. Dok oni dođu do stadijuma u kom smo mi trenutno, za nekih 100 ili 200 godina, mi ćemo se doslovno pretvoriti u centralnu Saharu.