Autor Tema: Januar 2013 - II dekada  (Pročitano 137077 puta)

Van mreže ivkeBgd

• **
Odg: Januar 2013 - II dekada
« Odgovor #220 poslato: 14. Januar 2013. u 16:41 »
Kada je kosavska situacija u zemlji ovde je tiho i tmurno, kao po obicaju. Temperatura -3C.
To je meni jako zanimljivo!Kako je moguće da vi koji ste okrenuti ka istoku nemate košavu,vaš položaj valjda omogućava da košava duva jače u Boru,Negotinu,Zaječaru,a mi u okolini Bg naročito pored Dunava šiba pa rastura,vidi gde je Kimi čak na zapadu,a udari i preko 10m/s.Ne poznajem dovoljno vaš položaju.Jel ste vi u rupi,ili košava ne ide tom putanjom,jel vas planina zaklanja??? Baš sada na wikipediji čitam da je košava jugoistočni vetar koji duva sa Karpata.Kod nas to nikako ne može da bude jugoistočni jer su Karpati u odnosu na nas na severoistoku.

Van mreže zec

« Odgovor #221 poslato: 14. Januar 2013. u 16:57 »
Ivke,situacija je takva da jeTmočka krajina na navetrenoj strani,tako da se tu sakuplja,odnosno talozi vazduh,i to upravo prouzrokuje da je tamo tmurno,hladno vreme sa niskom oblacnoscu,dok je kod nas,odnosno u kosavskom podrucju vetrovito...

Eh Stefano,znam za te oluje sa grmljavinom,ali mislim na ovo kao u Zagrebu... :D
Tj da iznenada u Ns-u bukne konvektivna celija i da grmi,ali da sneg pada bez prestanka satim.
Naravno doziveo sam ja sneg i grmljavinu pre nekoliko godina ovde,takodje i u Hrvatskoj kad sam imao 7-8godina,moji su iz Hrvatske.
Ali ja mislim na ovu ludnicu,borbu toplog i hladnog vazduha na visini i to,a ne na one martovske cb-ove,jesu mi i oni lepi,ali ono pada 10min i nista,stane.
« Poslednja izmena: 14. Januar 2013. u 17:10 zec »

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #222 poslato: 14. Januar 2013. u 17:28 »
Eh Stefano,znam za te oluje sa grmljavinom,ali mislim na ovo kao u Zagrebu... :D
Tj da iznenada u Ns-u bukne konvektivna celija i da grmi,ali da sneg pada bez prestanka satim.
10/11.2.1999

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 54
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #223 poslato: 14. Januar 2013. u 17:47 »
To je meni jako zanimljivo!Kako je moguće da vi koji ste okrenuti ka istoku nemate košavu,vaš položaj valjda omogućava da košava duva jače u Boru,Negotinu,Zaječaru,a mi u okolini Bg naročito pored Dunava šiba pa rastura,vidi gde je Kimi čak na zapadu,a udari i preko 10m/s.Ne poznajem dovoljno vaš položaju.Jel ste vi u rupi,ili košava ne ide tom putanjom,jel vas planina zaklanja??? Baš sada na wikipediji čitam da je košava jugoistočni vetar koji duva sa Karpata.Kod nas to nikako ne može da bude jugoistočni jer su Karpati u odnosu na nas na severoistoku.

Homoljske planine su nastavak Karpata u Srbiji. Hladana vazduh se taloži u Timočkom basenu i prelazeći preko venca planina sa zapadne strane duva slapovito ali se i u isto vreme zagreva pri kretanju niz planinu.

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #224 poslato: 14. Januar 2013. u 17:50 »
 ^^ Ok hvala na odgovorima,sada mi je malo jasnije.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 39
    • Sumeteo
« Odgovor #225 poslato: 14. Januar 2013. u 19:31 »
Ajmeee  :selam:

Zagreb-Maksimir    68cm

Van mreže ssoney

• **
  • Starost: 46
« Odgovor #226 poslato: 14. Januar 2013. u 19:37 »
Danas je u Vrscu ceo dan bio oblacan uz kosavu koja se pojacava, narocito u popodnevnim i vecernjim satima Za sada udari kosave se krecu do 104 km/h. Trenutno je 8 C....

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 36
« Odgovor #227 poslato: 14. Januar 2013. u 19:54 »

Zagreb-Maksimir    68cm

Dok sam pratio vremenske prilike u regionu svih ovih godina, stekao sam utisak da Zagreb nije ništa snježniji od npr. Beograda. Štaviše, čak i kad su padali veliki snjegovi u regionu u zadnje vrijeme, Zagreb je rijetko kad imao neke velike visine.
Sada vidim da ipak nisam bio u pravu. Ovih 70cm sigurno da nisu slučajnost. :)

U Srbiji danas bez padavina. Dan je obilježila košava. U Beogradu rastura, srednja brzina je 10m/s, a udari dostižu 16m/s.
T 7.4°C, Tmax 8.4°C.

padavine u aprilu 2026:
AMS Miljakovac 28.4mm
prosek (Vračar) - 51.5mm

padavine u maju 2026:
AMS Miljakovac 78.7mm
prosek (Vračar) - 72.3mm

Van mreže Srbin

• Starost: 34
« Odgovor #228 poslato: 14. Januar 2013. u 19:57 »

Zagreb-Maksimir    68cm

Jel pao rekord Zagreba mozda ?

Dok veje sneg po Hrvatskoj u Ivanjici ceo dan juzni,jugozapadni vetar umerenog inteziteta uz malo kisice. . .

Ne znam zasto su svi razocarani ex Jugoslavija je po pitanju ovakvih snegopada tako postavljena da nikako ili jako tesko svi mogu u isto vreme dobiti obilan sneg,znate da se tesko pogodi da cela Srbija dobije obilan sneg a kamo li sve ex republike,pa setite se prosle godine u januaru kada je u centralnoj i juznoj Srbiji pao obilan sneg na severu nista,cak i u severnoj Bosni nista u Hrvatskoj nista. . . Retke su situacje da svi dobijemo oblilan sneg,obicno kada je tamo zatrpavanje ovde je jak vetar i toplo i tu nema price :)

Dok sam pratio vremenske prilike u regionu svih ovih godina, stekao sam utisak da Zagreb nije ništa snježniji od npr. Beograda. Štaviše, čak i kad su padali veliki snjegovi u regionu u zadnje vrijeme, Zagreb je rijetko kad imao neke velike visine.
Sada vidim da ipak nisam bio u pravu. Ovih 70cm sigurno da nisu slučajnost. :)

Padali su i u Bg-u u proslosti slicni snegovi,pa se moze reci i za njih da nisu slucajnost,ili mozda jesu :)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 36
« Odgovor #229 poslato: 14. Januar 2013. u 20:03 »
^^ Jesu slični, ali je padalo maksimum 30-35cm u jednom danu, nikad više od toga. U Zagrebu je za samo jedan dan palo duplo više od toga.
Mislim da je glavni razlog što je Zagreb za nijansu bliže moru, pa izdrže konvektivne padavine od mora. Jer ovoliko padavina može da bude samo iz konvektivne oblačnosti.

padavine u aprilu 2026:
AMS Miljakovac 28.4mm
prosek (Vračar) - 51.5mm

padavine u maju 2026:
AMS Miljakovac 78.7mm
prosek (Vračar) - 72.3mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 107
« Odgovor #230 poslato: 14. Januar 2013. u 20:29 »
Jel pao rekord Zagreba mozda ?

Rekordna visina snega u Zagrebu je zabeležena 16.2.1929:

u Maksimiru je izmereno 95cm.
Negde pročitah da je današnjih 68cm nov rekord, ali to može da bude rekord za januar mesec ali ne i apsolutni rekord.

Van mreže Srbin

« Odgovor #231 poslato: 14. Januar 2013. u 20:43 »
Rekordna visina snega u Zagrebu je zabeležena 16.2.1929:

u Maksimiru je izmereno 95cm.
Negde pročitah da je današnjih 68cm nov rekord, ali to može da bude rekord za januar mesec ali ne i apsolutni rekord.
Hvala. . .

16.2.1929. ;D zar su postojala tada merenja :D

KO zna kakvi su snegopadi ne zabelezeni u nekim krajevima kod nas gde nisu pocela merenja tako davno :)

Van mreže ciklon

• Starost: 42
« Odgovor #232 poslato: 14. Januar 2013. u 20:44 »
Nikako mi nije jasno kako moze da padne 70cm za 24h? Zao mo je sto nikada, bar ovde, necu doziveti tako nesto.

Vetar duva, glava me boli od njega, takt 5C.

@Srbine to je cuvena 1929. godina, jedna od najzescih zima u Evropi koja se pamti. Snega je u tadasnjoj Kraljevini Jugoslaviji bilo koliko hoces, u mnogim mestima je premasio 1m.

Van mreže Srbin

« Odgovor #233 poslato: 14. Januar 2013. u 20:49 »
@Srbine to je cuvena 1929. godina, jedna od najzescih zima u Evropi koja se pamti. Snega je u tadasnjoj Kraljevini Jugoslaviji bilo koliko hoces, u mnogim mestima je premasio 1m.

Kako li je bilo kod mene ;D

Van mreže ciklon

• Starost: 42
« Odgovor #234 poslato: 14. Januar 2013. u 20:51 »
Evo ti link pa pogledaj, i ja sad citam, po ko zna koji put...  ;D

http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=1235.0

Van mreže Tihomir

• **
  • Starost: 62
    • https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/aad18abb1a6c4cafb7acc82d7cb68eb5/fullscreen
« Odgovor #235 poslato: 14. Januar 2013. u 20:54 »
Pozdrav svima  :)
Danas dan za pamćenje. Snijeg još pada, ukupno trajanje oborina 1451 min.
Visina snijega u  18:30 danas kod mene je 46 cm
Slike sve govore.

Van mreže zec

« Odgovor #236 poslato: 14. Januar 2013. u 21:07 »
Vetar sada duva najjace do sada.Temp. 5C

Mislim da Hrvatska i Crna Gora imaju najzanimljivije meteo pojave na tako malom prostoru u svetu.Da ne racunam planine.
Danas na SZ Hrvatske mecave,na primorju grmljavine,grad,oluje.
Crna Gora takodje vrlo zanimljiva.LUDILOO0 OD KLIME tamo!

Van mreže Lazo

• **
« Odgovor #237 poslato: 14. Januar 2013. u 21:15 »
Tihomire, ovo je prelepo i ne vidja se tako cesto. Uzivajte!
Trenutno oblacno, bilo je malo kisice, temperatura 4.1°C.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 107
« Odgovor #238 poslato: 14. Januar 2013. u 21:20 »
BG-aerodrom 8C (u 21h)
U 21.10:
BG-Košutnjak 5.4C
BG-Vračar 5.3C
BG-Trošarina 4.9C
BG-Karaburma 3.7C

Van mreže Srbin

« Odgovor #239 poslato: 14. Januar 2013. u 21:22 »
Danas na SZ Hrvatske mecave,na primorju grmljavine,grad,oluje.
Crna Gora takodje vrlo zanimljiva.LUDILOO0 OD KLIME tamo!

Redovne su pojave u primorskim mestima na jadranu u jesen i zimu oluje za jakom grmljavinom gradom kisom vetrom. . . Ova snezina u HR nije bas toliko redovna pojava. . .

Moras da racunas planine :) jer su u Cg osim primorja severnije uglavnom planinski predeli koji su jako klimatski intresantni,jedini problem je sto su ponekad preblizu moru pa kod dubljih ciklona  juzni vetar stvara probleme i na visini pa  tako danas na Zabljaku ceo dan pada kisa i susnezica a na juznijim planinama je to kisa. . . ali zato kada zaveje ;D