Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2025 - I dekada  (Pročitano 9740 puta)

Van mreže astrogule

• *
    • Astrofotografija i fotografija
Odg: Maj 2025 - I dekada
« Odgovor #200 poslato: danas u 06:37 »
Treba da batališ mobilne aplikacije i deterministički pristup. Ovo je forum, svako ima neki svoj stil, a Miloš voli pesimizam kada fali padavina. Ovaj period mi je privatno bio bitan i pratio sam pažljivije unazad 7 dana modele/karte, super su skinuli celu situaciju.
Da batalim aplikaciju za vremensku prognozu ? Ja jedino da vam savetujem da batalite te karte koje gledate jer sam citao na forumu bezbroj puta kako ste se razocarali da je prognoza omasila.. stvarno se na kraju svodi da data informacija o prognozi nista nije ozbiljnija od neke iskusne ciganke u satoru da mi kaze kakva mi je sudbina za 10eur ili nelog astrologa da mi kaze sta me ceka danas na osnovu datuma rodjenja i trenutnog polozaja planeta...

Van mreže dejca

« Odgovor #201 poslato: danas u 07:51 »
Trebao si do sad da ukapiraš kako app za prognozu rade. One uglavnom greše kod prikaza aktuelnih vremenskih prilika. Na primer ako je bilo u najavi za danas u podne 20c. i sunce a naišo oblak i dao kišu u app će i dalje pisati da je sunčano i 20c.
Za praćenje aktuelnih vremenskih prilika najbolja ti je vreme i radar. Pogledaš radar i otprilike znaš za narednih sat dva šta će biti, ali priroda je to i za 5 minuta može sve to da se iskundači.
Jutros u Leskovcu oblačno i prijatno sveže 12c.

Sent from my SM-S721B using Tapatalk

:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 40
« Odgovor #202 poslato: danas u 08:42 »
Nije tema za aktuelne, ali moram da se umešam. Smučilo mi se više ,,pišanje,, po nama. Lako je osuđivati druge, a da se ne poznaju osnovni procesi u atmosferi. Ljudi na ovom forumu imaju ,,mošnice,, da izađu i napišu vreme će biti takvo i takvo. I da stoje iza toga što su napisali.  Izađite vi javno pa prognozirajte, pošto sve znate i butite kad, kad kamenovani od znanih i neznanih.

Da ponovimo malo gradivo. Ko shvati, shvati.

Ograničenja vremenske prognoze u toplom delu godine

U toplom delu godine, prognostičari se suočavaju s posebnim izazovima, pre svega zbog prirode padavina koje su tada najčešće konvektivnog karaktera. Konvektivne padavine nastaju usled brzog zagrevanja tla i uzdizanja toplog, vlažnog vazduha, što dovodi do razvoja lokalizovanih oblaka i grmljavinskih nepogoda. Ovakve pojave su često kratkotrajne, ali vrlo intenzivne — i što je najvažnije, prostorno ograničene.

Numerički vremenski modeli, koji predstavljaju osnovu savremenih prognoza, funkcionišu tako što obrađuju ogromne količine podataka kroz matematičke jednačine koje opisuju fizičke procese u atmosferi. Ipak, ti modeli imaju ograničenu prostornu rezoluciju, što znači da ne mogu precizno predvideti gde će tačno doći do razvoja lokalnih oluja ili pljuskova. Na primer, model može najaviti povećanu verovatnoću padavina u određenom regionu, ali ne i tačno mesto i vreme njihove pojave. Za to nam služi radar.

Zbog toga se u toplom delu godine vremenske prognoze češće izražavaju kroz pojmove kao što su "lokalni pljuskovi", "moguća grmljavina" ili "nestabilno vreme", a verovatnoća padavina se daje u procentima. Prognoze su tada više indikativne nego determinističke — pružaju okvirnu sliku mogućeg razvoja vremena, ali ne i garanciju o tačnom ishodu.
Aplikaije koje se koriste vuku podatke sa raznih izvora i često daju generičku prognozu koja je zadata po nekom modelu. Modeli su dosta ograničeni, oni mogu da daju širu vremensku sliku, ali teško lokalnu.

Ne postoji ni model. a nočovek koji će dati 100% tačnu prognozu u ovom slučaju. To se neće desiti ni za 100 godina, ma kakvu ehnologiju da imamo.. Atmosfera je vrlo zajebana stvar, jedan parametar može da poremeti procese u atmosferi. Druga je slika kada znamo da će na širem području da bude "natapača". Evo primera iz mog grada juče. Paraćin je manji grad u Srbiji , ja samo par kilometara severnije i južnije pala dobra kiša, a kod mene samo da pokupi prašinu. Ne govorim o 10-20km, govorim o 3-4km. Pa sad ti daj tačnu prognozu.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 35
« Odgovor #203 poslato: danas u 09:15 »
Dikile je sve lepo objasnio, a ja ću navesti primer prijatelja gljivara koji me jednom prilikom pre više godina pitao nešto tipa "Kako to da mi u oktobru i novembru ubodeš prognozu u minut kad će da počne i stane kiša i koliko će da padne u litar, a junu i julu stalno nešto mrsiš - može da bude a ne mora, može 20 litara a može i par kapi?" Tad sam mu objasnio, a eto u međuvremenu se čovek toliko zainteresovao za meteorologiju, počeo da razume procese u atmosferi, da me sad već kad je prognoza u pitanju upita samo za mišljenje.

Ovaj forum ipak u najvećoj meri prate ljudi kojima je meteorologija nešto više od toga "kolika će biti temperatura i hoće li biti padavina da bih znao kako da se obučem". Zato i mi kad pišemo u prognozama ipak koristimo izraze, termine, opise koje mogu da jasno protumače ljudi koji već godinama prate forum ili učestvuju u radu foruma. Mimo foruma, za medije isl. ne dajem više nikakve prognoze ni u ludilu, jednom sam se opekao pre par godina i nikad više (pisao sam o tome u Meteo Chat-u).

Što se tiče aplikacija, one su nešto relativno novo u svetu meteorologije, neke koriste samo produkte modela, neke za nowcasting koriste kombinaciju modela i aktuelnog stanja (radar, satelit, munje..). Naravno da i kod njih značajno opada tačnost prognoze za "tačku" kad se konvekcija umeša. I siguran sam da i tu postoji napredak i da ljudi koji rade na tome sigurno ne sede skrštenih ruku.

I tako, kritičara će uvek biti, to je normalno i očekivano. Ljudima je u prirodi da kritikuju, da se bune i žale, ne daj Bože da nekad neko nekoga pohvali za nešto iz bilo koje sfere.

Prebaciću kasnije poruke u Meteo Chat da ne zatrpavaju aktuelne.

padavine u aprilu 2025:
AMS Miljakovac 33.0mm
prosek (Vračar) - 51.5mm

padavine u maju 2025:
AMS Miljakovac - 28.0mm
prosek (Vračar) - 72.3mm

Van mreže skomimaster

• Starost: 32
    • AMS Beograd - Borča
« Odgovor #204 poslato: danas u 10:18 »
 ^^ Odlična obrazloženja drugari!  :laie: Svaka čast na entuzijazmu, ja sam odustao od diskusija, pošto dobar deo sagovornika u ovim vremenima ne želi da čuje drugu stranu, tako da i da iznešeš sve moguće argumente i činjenice na sto, ništa neće značiti.

Prognoze na televiziji (koja je i dalje među glavnim sredstvima informisanja kod nas) su uglavnom loše, čast retkima koji pridaju značaj da prognozi daju koji minut više i nekog ozbiljnijeg da je odradi. U medijima se oglašavaju svakakvi ljudi na temu vremenskih prilika, s raznim teorijama zavere. Ovo je sve postalo ponižavajuće za naučnike, kao i sve one koji se trude da dobro i precizno rade prognozu, bilo profesionalci, bilo amateri.

Slažem se s Milošem da su svi oštri na jeziku za kritiku, a za pohvalu taman posla, pa otud tenzije na sve strane. I sva je sreća da ne možemo još uvek da dokučimo sve u prirodi, jer bi verovatno našli način i to da izopačimo kao čovečanstvo.

Kod mene pretežno sunčano i prohladno jutro, minimalna temperatura 8.4C, što je najniža temperatura od 13. aprila. Maj se nakon jučerašnjeg pljuska isčupao na 30.5mm.

Padavine od 1. januara do 10. maja kod mene u poslednjih 10 godina:

2023 290mm
2015 263mm
2016 262mm
2018 235mm
2019 220mm

2021 187mm
2024 178mm
2025 165mm
2022 146mm
2020 143mm
2017 133mm

Snimak pljuska juče:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=5yJ9SnPI0y4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=5yJ9SnPI0y4</a>

Van mreže Bart

« Odgovor #205 poslato: danas u 10:31 »
Moram da pohvalim modele... Juče za Niš pogodili u kap prognozu...
Aj ionako ce Milos sve poruke prebaciti u m chat :grin:
Al' prvo pokušajmo demokratski

Van mreže risbo gr

• Starost: 37
« Odgovor #206 poslato: danas u 10:38 »
 ^^ @Дикиле,Милош,Скоми  :tu: Све написано и тешко шта има да се дода. Генерално не само по питању потегнуте теме овде али људи махом због слушања прогнозе на ТВ-у или гледању на мобилним апликацијама су огорчени на ову науку. Када би постојало више оваквих форума или страница људи би ипак доста бољи увид у ситуацију имали. + На све то када се дода интернет и свакакве теорије- небо је граница  :)
Елем,ако се игде прати детаљно и махом опише све у детаље, то је овде.Члан @Астргуле је колико видим огорчен на мобилне апликације,које су реално бескорисне код локалних појава. Колико пута чујем од људи типа,данас ће киша иако ни по једном моделу није најављена али апликација убаци иконицу као могућност од 5/10% да може бити кише. Ја ћу први да критикујем моделе када греше и изводе свакакве сценарије у дан/два пред промену(посебно зими) али људе који се труде да преврну и пречешљају све моделе и израде прогнозу на основу њих- никад. Сви метеоролози на основу модела праве прогнозе,осим ако има неко дар видивњачку  :grin:
Делимично облачно уз +16ц.