Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2025 - I dekada  (Pročitano 9035 puta)

Van mreže astrogule

• *
    • Astrofotografija i fotografija
Odg: Maj 2025 - I dekada
« Odgovor #180 poslato: juče u 18:12 »
Zar nije bila prognoza da ce se vreme stabilizovati od srede bez naznaka oluja, jakih kisa i nevremena sem na jugu ponegde ? Moram opet da pitam, da li je moguce da su prognoze toliko lose u poslednjih 3-4 godine toliko da ne mogu da predvide sta ce biti u narednih sat vremena, a pogotovo 24-48h ?

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 35
« Odgovor #181 poslato: juče u 18:22 »
^^
Iščitao sam sve poruke na forumu i prognozama i nigde niko nije pomenuo stabilizaciju od srede, već samo nakratko u sredu:
http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=4900.msg346641;boardseen#new

Ne verujem ni da su prognoze mimo foruma pominjale išta slično. Ovu situaciju su generalno modeli jako dobro skinuli danima unazad i ovoga puta ne zaslužuju kritike.

padavine u aprilu 2025:
AMS Miljakovac 33.0mm
prosek (Vračar) - 51.5mm

padavine u maju 2025:
AMS Miljakovac - 28.0mm
prosek (Vračar) - 72.3mm

Van mreže astrogule

• *
« Odgovor #182 poslato: juče u 18:28 »
Koristim weather and radar i jutros je bila prognoza benignija.. a i nisu bili upisani podaci da ce se ovakav potop desiti sem promenljivo oblacnog vremena sa nesto nizim temperaturama.

Van mreže astrogule

• *
« Odgovor #183 poslato: juče u 18:38 »
Milosh, 06.maja si napisao da je za cetvrtak u jutarnjim satima prognozirana natapaca koja ce stabilizovati popodne i da je sa Beogradom zavrseno sa konvekcijama do juna ili jula dok se ocekuje popravka sa padavinama. Velika je razlika izmedju popravki sa padavinama u smislu obicne kise i provale oblaka sa grmljavinom koji je nad gradom dugo bio i opet sve poplavio. Dakle, kisa je padala jutros i nista se nije stabilizovalo vec je bilo i grmljavine, jakog pljuska koji ne spada pod natapacu vec u nepogode. Dakle, zanima me kako to prognoze toliko omase u 2025.godini i sta se desava sa kvalitetnim prognozama koje su bile do pre nekoliko godina toliko precizne da si mogao unapred nekoliko dana da znas sta te ceka tacno u odredjenom delu dana ? Ovo nema veze sa vasim licnim prognoziranjima s obzirom da vi iscitavate karte koje daju sateliti i kompjuteri...

Van mreže Bart

« Odgovor #184 poslato: juče u 18:53 »
Ovde ništa popodne, opet jedan deo južnije jedan severnije ovde ništa, palo je danas 8mm i sa onim 1 od pre maj na 9mm, stvarno loše, dok je Palanka nedaleko odavde blizu 100mm... Ali nažalost danas deo te opštine čak i Račansko selo Bošnjane je tukao grad ali ne kao u Stojačku, Baničini, Bašinu stvarno apokaliptični prizori, ono je uništilo sve, tako da bolje da se ja držim svog creva, zalivam i ćutim...
I ja zato ćutim, iako i ovde Paraćin level  :grin:
Al' prvo pokušajmo demokratski

Van mreže risbo gr

• Starost: 37
« Odgovor #185 poslato: juče u 19:01 »
 ^^ Са конвекцијом се никад не зна где ће и шта бити. Модели траже иницијална места а касније од много фактора- струјања на висини,термике,динамике итд. И овде на форуму као што видиш има места која се боре са сушом а нека су константно под невременима,кишом,градом итд. Још кад се узму у обзир локални пљускови тек тад нема прогноза  која ће бити прецизна. Модели су далеко подложнији грешкама у хладнијем делу године нарочито на дуже стазе  :)
У мом крају још једна тура јаке кише,овај пут је јачи део отишао кроз град па у Банат. Ваљда је то то од кише 👍

Van mreže Marko_bg

• **
  • Starost: 40
« Odgovor #186 poslato: juče u 19:08 »
Ako se ne varam, u ovoj tački istočno od Aranđelovca (kraj koji posećuje Marko, Belosavci na putu Topola-Mladenovac) ovo je treći maksimalni odraz u samo par dana!

Ja sam tamo bio do utorka i dva dana za redom su bila jaka nevremena, prvi put sa gradom a drugi put bez grada ali uz olujan vetar. Nemam info kako je to danas izgledalo ali po radaru deluje da je bilo zestoko.

Van mreže astrogule

• *
« Odgovor #187 poslato: juče u 19:10 »
Sve razumem ali ne mogu da razumem tolike razlike u prognozama - od sirokopojasnih mogucih nevremena do ozbiljnih vremenskih nepogoda sa velikom materijalnom stetom. Sve se svodi na veoma neprecizne zone zahvatanja nekom kisom, nevremenom kao i vremenom desavanja. Da li ste videli na instagramu Kragujevacku Raču ? 20cm sitnog leda i ostale delove Srbije ? Jedno je reci, "ok, bice neko nevreme pa kud koji mili moji", a drugo je definisati sta, gde, kad, koliko i pripremiti odredjeni region za gradonosne oblake, provale oblaka i slicne nepogode. Imam 41 godinu ali ovoliko omasenih prognoza u mobilnim aplikacijama nisam zapamtio kao u proteklih nekoliko godina, nezavisno koja je sezona. Napominjem da aplikacije ne mogu da predvide ni sta ce biti za nekoliko sati, pogotovo nekoliko dana.

Van mreže Божидар

• **
« Odgovor #188 poslato: juče u 19:16 »
Sam Mladenovac danas dobro prošao. Bilo puno kiše ali bez nevremena.

Van mreže subaja

• **
« Odgovor #189 poslato: juče u 19:24 »
Kiša polako prestaje i danas je palo 14mm, ukupno od promene ravno 40mm. Lepa količina padavina, ovde vreme nije bilo toliko zanimljivo, ali bolje i to nego da je bilo nepogoda kao na nekim mestima.

Van mreže Maestral

• *
  • Starost: 42
« Odgovor #190 poslato: juče u 20:28 »
Sve razumem ali ne mogu da razumem tolike razlike u prognozama - od sirokopojasnih mogucih nevremena do ozbiljnih vremenskih nepogoda sa velikom materijalnom stetom. Sve se svodi na veoma neprecizne zone zahvatanja nekom kisom, nevremenom kao i vremenom desavanja. Da li ste videli na instagramu Kragujevacku Raču ? 20cm sitnog leda i ostale delove Srbije ? Jedno je reci, "ok, bice neko nevreme pa kud koji mili moji", a drugo je definisati sta, gde, kad, koliko i pripremiti odredjeni region za gradonosne oblake, provale oblaka i slicne nepogode. Imam 41 godinu ali ovoliko omasenih prognoza u mobilnim aplikacijama nisam zapamtio kao u proteklih nekoliko godina, nezavisno koja je sezona. Napominjem da aplikacije ne mogu da predvide ni sta ce biti za nekoliko sati, pogotovo nekoliko dana.

Treba da batališ mobilne aplikacije i deterministički pristup. Ovo je forum, svako ima neki svoj stil, a Miloš voli pesimizam kada fali padavina. Ovaj period mi je privatno bio bitan i pratio sam pažljivije unazad 7 dana modele/karte, super su skinuli celu situaciju.

Van mreže David01

• *
  • Starost: 24
« Odgovor #191 poslato: juče u 20:37 »
На Римским Шанчевима данас тачно 10 mm натапаче тако да је од овог циклона пало укупно 49,6 mm кише, више него током целог априла. Мало је рећи да је Јужна Бачка добро прошла. :)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 35
« Odgovor #192 poslato: juče u 20:46 »
Milosh, 06.maja si napisao da je za cetvrtak u jutarnjim satima prognozirana natapaca koja ce stabilizovati popodne i da je sa Beogradom zavrseno sa konvekcijama do juna ili jula dok se ocekuje popravka sa padavinama. Velika je razlika izmedju popravki sa padavinama u smislu obicne kise i provale oblaka sa grmljavinom koji je nad gradom dugo bio i opet sve poplavio. Dakle, kisa je padala jutros i nista se nije stabilizovalo vec je bilo i grmljavine, jakog pljuska koji ne spada pod natapacu vec u nepogode. Dakle, zanima me kako to prognoze toliko omase u 2025.godini i sta se desava sa kvalitetnim prognozama koje su bile do pre nekoliko godina toliko precizne da si mogao unapred nekoliko dana da znas sta te ceka tacno u odredjenom delu dana ? Ovo nema veze sa vasim licnim prognoziranjima s obzirom da vi iscitavate karte koje daju sateliti i kompjuteri...

Ovo je više tema za Meteo Chat, ali kad je već započeto ovde, moram da obrazložim.
Prvo, konkretno za današnji dan. Moja poruka iz prognoza u kojoj sam napisao da se situacija komplikuje za četvrtak u ovom delu Srbije zbog natapače u prepodnevnim satima je bilo nadovezivanje na prethodnu poruku u kojoj sam napisao da je u konvektivnom smislu četvrtak u centru pažnje za ovaj deo zemlje. Što se na kraju i uspostavilo kao delimično tačno (ne u potpunosti, kolega Maestral je u međuvremenu u prethodnoj poruci lepo opisao moj pristup temi :)). Ipak, ovaj dan u velikoj meri na kraju i jeste obeležila natapača i tmurno jesenje vreme.
Kolege su nakon toga napisale da će u smislu nepogoda isti pojas kao u četvrtak biti u centru pažnje, što je na kraju bilo apsolutno tačno.
Malo je falilo da ovaj deo oko Beograda u potpunosti prođe bez konvekcije da se samo malo zapadnije u popodnevnim satima nije pojavila zona vedroće u kojoj se uz samo malo sunca u uslovima ekstremne vlage inicirao konvektivni razvoj. I daleko od toga da je ovo bilo išta spektakularno u konvektivnom smislu. Niti je oblak imao značajnu refleksivnost, bio je relativno skromnih i horizontalnih i vertikalnih dimenzija, jedva da je bilo grmljavine, nije bilo ni grada ni jačeg vetra. Ali zbog ogromne vlage kroz celu troposferu i bazu oblaka do zemlje, oblak je imao impresivan intenzitet padavina. I pored takvog intenziteta, zbog kratkog trajanja, nisu zabeležene nikakve ekstemne količine padavina, uglavnom 10-15mm u većem delu grada. Slične potope smo imali krajem juna prošle godine u velikom delu grada, s tim što je tada bilo sporije premeštanje, pa je bilo enormnih akumulacija od trocifrenih količina padavina.

E sad odgovor na drugi deo poruke. Mislim da su sve to subjektivne ocene i procene i kao meteorolog ne mogu da prihvatim to da su prognoze u poslednje vreme izgubile na kvalitetu, preciznosti. Naprotiv, imamo sve više modela bolje rezolucije koji nam daju bolju sliku o konvekciji nego što smo pre recimo desetak godina imali samo na osnovu globalnih modela. Prognoze konvekcije su oduvek bile isključivo probabilističkog tipa i ono što smo uvek prognozirali je verovatnoća pojave konvekcije i maksimalni potencijal konvekcije u nekoj oblasti. I uvek je u prošlosti bilo i lakših i težih situacija za prognozu. I situacija u kojima se ostvare prognoze i situacija u kojima konvekcija nadmaši očekivanja  i situacija u kojima podbaci.
U tom smislu, prognoze za oblast Srbije su ovih dana bile zadovoljavajuće, dok je u aprilskoj situaciji zbog previše složenih strujanja bilo dosta iznenađenja i neočekivanih raspleta.
A da li je ikada postojao model ili metod da se dan ranije ili par dana ranije predvidi da će recimo jedan jedini izolovani CB u severnoj polovini Srbije danas od 10-ak km u prečniku preći baš preko centra Beograda, ili da će u utorak isti taj centar Beograda biti jedina tačka u široj okolini koju će svaki CB zaobići?
Teško, i teško da će ikad. Zato i jeste praćenje konvektivnih dešavanja zanimljivo. Znam da bi ljudi hteli barem za dan unapred najprecizniju moguću prognozu. Za šire područje je moguće, ali za tačku nije dokle god je konvekcija u igri. Niti je ikada bilo, niti će ikada biti.

U Beogradu danas zvanično 20mm padavina. Sa 3mm jutros, to je 23mm na Vračaru, ukupno 29mm u mesecu.

Kod mene danas 18.3mm, ukupno 28mm u mesecu. Eto kao zanimljivost da se i pored konvektivnog tipa padavina podaci kod mene i u centru slažu.

padavine u aprilu 2025:
AMS Miljakovac 33.0mm
prosek (Vračar) - 51.5mm

padavine u maju 2025:
AMS Miljakovac - 28.0mm
prosek (Vračar) - 72.3mm

Van mreže Demian

• **
  • Starost: 36
« Odgovor #193 poslato: juče u 20:50 »
Ovde jak pljusak, bez nevremena i vetra. Sad pada lagana natapa

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 40
« Odgovor #194 poslato: juče u 22:05 »
Moj komentar na sledeću sliku je suvišan. Padavine kod mene danas. Što bi rekli: ,,leba odozgo, leba odozdo, a sendvić prazan,, E ova desna strana na slici je ovo prazno u sendviču. Kod mene samo 4.5mm.

Van mreže Djordje Antonijevic

• *
  • Starost: 25
  • Samo sunce, Stojacak sity....
    • ....
« Odgovor #195 poslato: juče u 22:52 »

Šta reći a ne zaplakati,nisam mogao da slikam dolazak apokalipse jer sam bio na poslu,ali moji su mi slali slike od kuće,jedna velika nepogoda i katastrofa je zadesila moj kraj,mada i okolna sela su prosla ovako...
Rakete,gde su ???  :cry: :ranting:
:D :) Bum Bum

Van mreže dejca

« Odgovor #196 poslato: juče u 23:12 »
A u Leskovcu danas ništa, juče iz tri pokušaja dobismo 7 litrića koja se danas i ne poznaju da su kapnuli, suvo sve ko barut.I to bi bilo to što se tiče padavina iz ovog perioda, Niš i Leskovac su naj lošije prošli, južnije ka Vranju je bilo puno više kiše, Predejane 10 km. južnije juče potop sa sitnim gradom.
:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Na mreži ocelot

• Starost: 36
« Odgovor #197 poslato: juče u 23:57 »
u Zaječaru je bilo suvo i promenljivo oblačno dobar deo dana, nakon par pokušaja naišla je konkretnija kiša negde oko 18h uz povremenu slabiju grmljavinu.. sva sreća, ovaj dan bez nekih ozbiljnijih razvoja, dovoljno je bilo za utorak