Milosh, 06.maja si napisao da je za cetvrtak u jutarnjim satima prognozirana natapaca koja ce stabilizovati popodne i da je sa Beogradom zavrseno sa konvekcijama do juna ili jula dok se ocekuje popravka sa padavinama. Velika je razlika izmedju popravki sa padavinama u smislu obicne kise i provale oblaka sa grmljavinom koji je nad gradom dugo bio i opet sve poplavio. Dakle, kisa je padala jutros i nista se nije stabilizovalo vec je bilo i grmljavine, jakog pljuska koji ne spada pod natapacu vec u nepogode. Dakle, zanima me kako to prognoze toliko omase u 2025.godini i sta se desava sa kvalitetnim prognozama koje su bile do pre nekoliko godina toliko precizne da si mogao unapred nekoliko dana da znas sta te ceka tacno u odredjenom delu dana ? Ovo nema veze sa vasim licnim prognoziranjima s obzirom da vi iscitavate karte koje daju sateliti i kompjuteri...
Ovo je više tema za Meteo Chat, ali kad je već započeto ovde, moram da obrazložim.
Prvo, konkretno za današnji dan. Moja poruka iz prognoza u kojoj sam napisao da se situacija komplikuje za četvrtak u ovom delu Srbije zbog natapače u prepodnevnim satima je bilo nadovezivanje na prethodnu poruku u kojoj sam napisao da je u konvektivnom smislu četvrtak u centru pažnje za ovaj deo zemlje. Što se na kraju i uspostavilo kao delimično tačno (ne u potpunosti, kolega Maestral je u međuvremenu u prethodnoj poruci lepo opisao moj pristup temi

). Ipak, ovaj dan u velikoj meri na kraju i jeste obeležila natapača i tmurno jesenje vreme.
Kolege su nakon toga napisale da će u smislu nepogoda isti pojas kao u četvrtak biti u centru pažnje, što je na kraju bilo apsolutno tačno.
Malo je falilo da ovaj deo oko Beograda u potpunosti prođe bez konvekcije da se samo malo zapadnije u popodnevnim satima nije pojavila zona vedroće u kojoj se uz samo malo sunca u uslovima ekstremne vlage inicirao konvektivni razvoj. I daleko od toga da je ovo bilo išta spektakularno u konvektivnom smislu. Niti je oblak imao značajnu refleksivnost, bio je relativno skromnih i horizontalnih i vertikalnih dimenzija, jedva da je bilo grmljavine, nije bilo ni grada ni jačeg vetra. Ali zbog ogromne vlage kroz celu troposferu i bazu oblaka do zemlje, oblak je imao impresivan intenzitet padavina. I pored takvog intenziteta, zbog kratkog trajanja, nisu zabeležene nikakve ekstemne količine padavina, uglavnom 10-15mm u većem delu grada. Slične potope smo imali krajem juna prošle godine u velikom delu grada, s tim što je tada bilo sporije premeštanje, pa je bilo enormnih akumulacija od trocifrenih količina padavina.
E sad odgovor na drugi deo poruke. Mislim da su sve to subjektivne ocene i procene i kao meteorolog ne mogu da prihvatim to da su prognoze u poslednje vreme izgubile na kvalitetu, preciznosti. Naprotiv, imamo sve više modela bolje rezolucije koji nam daju bolju sliku o konvekciji nego što smo pre recimo desetak godina imali samo na osnovu globalnih modela. Prognoze konvekcije su oduvek bile isključivo probabilističkog tipa i ono što smo uvek prognozirali je verovatnoća pojave konvekcije i maksimalni potencijal konvekcije u nekoj oblasti. I uvek je u prošlosti bilo i lakših i težih situacija za prognozu. I situacija u kojima se ostvare prognoze i situacija u kojima konvekcija nadmaši očekivanja i situacija u kojima podbaci.
U tom smislu, prognoze za oblast Srbije su ovih dana bile zadovoljavajuće, dok je u aprilskoj situaciji zbog previše složenih strujanja bilo dosta iznenađenja i neočekivanih raspleta.
A da li je ikada postojao model ili metod da se dan ranije ili par dana ranije predvidi da će recimo jedan jedini izolovani CB u severnoj polovini Srbije danas od 10-ak km u prečniku preći baš preko centra Beograda, ili da će u utorak isti taj centar Beograda biti jedina tačka u široj okolini koju će svaki CB zaobići?
Teško, i teško da će ikad. Zato i jeste praćenje konvektivnih dešavanja zanimljivo. Znam da bi ljudi hteli barem za dan unapred najprecizniju moguću prognozu. Za šire područje je moguće, ali za tačku nije dokle god je konvekcija u igri. Niti je ikada bilo, niti će ikada biti.
U Beogradu danas zvanično 20mm padavina. Sa 3mm jutros, to je 23mm na Vračaru, ukupno 29mm u mesecu.
Kod mene danas 18.3mm, ukupno 28mm u mesecu. Eto kao zanimljivost da se i pored konvektivnog tipa padavina podaci kod mene i u centru slažu.