Meni je bio interesantan tvoj komentar od pre jedno mesec dana kada si ukazao na "trogao" u jugoistocnom delu Begorada gde su sve kise do sada uglavnom masile.
Ovaj put deluje da je tuda prosao glavni talas. Treba pohvaliti i modele koji su pogudili tu usku zonu gde je danas pala dobra kisa.
Upravo tako, područje koje je zaobilazila svaka ozbiljnija konvekcija u ovom delu sezone sa centrom oko Avale danas je zahvatila oluja sezone, koja je baš najjačim delom prošla tuda. Prosto je po zakonu verovatnoće pre ili kasnije moralo da nadoknadi, i to sa kamatom ovoga puta. Tek sada pristižu fotografije nevremena koje je prošlo tek par km južnije od mene i bilo je ponegde i veoma krupnog grada prečnika i do 5cm.
Zanimljivo je kako se moj kraj nekako uvek provuče u tim ekstremnim situacijama. Onoliko za koliko je krupan grad prošao severnije 5. avgusta 2023. toliko je sada prošao južnije. Eto, u obe situacije sam za dlaku izbegao krupan grad i štetu, dok je moj kraj dobio relativno mirne potope uz sitan grad.
Evo i male radarske analize. Prvo slike trenutka maksimalne refleksivnosti koja je iznad Avale dostizala 66dBZ. Kod mene max dBZ oko 56:

Evo i radarske animacije CAPPI na 2km:

Ubrzana animacija gde se bolje vidi rotacija superćelije:

Zoom na Beograd:

Munje, konačno ovaj deo u centru pažnje:

I jedan gif za vreme potopa sa sugradicom kad je intenzitet dostizao blizu 100mm/h. U tih 15-ak minuta što su obuhvatile prve 2 radarske slike je moja AMS zabeležila 20mm:

Na kraju kod mene konačna cifra 46mm, u rangu onih velikih potopa od prošle godine. Na Vračaru ipak manje, 25mm zvanično.