Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2025 - III dekada  (Pročitano 5126 puta)

Van mreže subaja

• **
Odg: Maj 2025 - III dekada
« Odgovor #160 poslato: 23. Maj 2025. u 19:06 »
 ^^
Čestitam Beograđanima na potopu!  :)
Ovde je dodalo još 7mm mirnog pljuska, mesec je na 76mm, sada bi mogla biti pauza sa kišom na jedno nedelju dana.

Van mreže Aleksa

« Odgovor #161 poslato: 23. Maj 2025. u 19:29 »
Trenutno samo 10.3°C...

Kisa je prestala, cak se i vedrina nazire.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #162 poslato: 23. Maj 2025. u 19:50 »
19mm u Česteregu bez leda. Bilo malo vetra i grmljavine ali sve u granicama.

Van mreže krstivoje

• **
  • Starost: 42
  • volim lepo vreme samo kad pecam...
« Odgovor #163 poslato: 23. Maj 2025. u 19:51 »
Ovde dodalo još 4mm iz jednog pljuskića i ture natapače, konstantno sve prolazi severnije, ovde se samo krajevi sistema očešu, izgurasmo na 13mm nekako, maj svega 32 litra, baš je osvežilo, 11 stepeni i mislim da smo završili sa padavinama za danas ovde, i moram da primetim da su danas modeli dali možda i najtačniju prognozu ove konvektivne sezone

Van mreže Miodrag03

• *
  • Čekajući starost, uživam u mladosti.
« Odgovor #164 poslato: 23. Maj 2025. u 20:02 »
Super su vam slike! Evo i mog doprinosa, slikano tokom prethodnih 8 sati, dakle pre one kratkotrajne ture koja je bila jedva merljiva, zaključno sa nevremenom popodne.

Od ostalih informacija iz regiona, jedan vid rekapitulacije današnjeg dana:
• Priobalno područje od Zadra do Splita je u ranim jutarnjim satima zahvatilo nevreme sa pljuskovima koji su čak bili jači po intenzitetu nego ovi naši (150mm/h prema skali DHMZ-a). Brzo su se gasili, ali i pomerali udesno, pa me je to povuklo ka pretpostavci da se nešto slično može desiti i nama u kontinentalnom delu Balkana, što se i obistinilo.
(https://slobodnadalmacija.hr/split-i-zupanija/split/fotogalerija-snazan-pljusak-potopio-splitske-ulice-svi-se-razbjezali-pred-nevremenom-prometnice-u-kolapsu-1477951)
• U Nacionalnom parku Severni Velebit je pao sneg, neuobičajeno za III dekadu meseca, a već od 1. juna formalno treba da počne letnja sezona, kako na moru, tako i na planinama...
(https://www.vecernji.hr/vijesti/foto-video-kao-da-je-zima-snijeg-zabijelio-sjeverni-velebit-pogledajte-nevjerojatne-prizore-1863689)
• Bosna i Hercegovina i Crna Gora su jedine države koje su prošle bez nekih konkretnih akcija zanimljivih za praćenje u prethodna 24 sata. U BiH je pogranični deo oko Save sinoć imao neke naznake destabilizacije, ali je glavnina nestabilnosti nastala na drugoj strani, na području Hrvatske, a bliže tromeđi.
⛈️🌍

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #165 poslato: 23. Maj 2025. u 20:20 »
Danas još 12mm, sve ukupno 23mm ovih dana u Melencima. Odmor od padavina 5 dana.
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #166 poslato: 23. Maj 2025. u 20:44 »
Karaburma danas

56,6mm (mesec 135,1mm)
405 električna pražnjenja
Tmax 23,0
Tmin 10,5C

Van mreže Jovan99

• *
  • Starost: 25
« Odgovor #167 poslato: 23. Maj 2025. u 21:33 »
Dodao bih još jednu sliku iz Beograda (naselje Sremčica) gde je pao veoma krupan grad (~10cm u prečniku), verovatno najkrupniji grad u novijoj istoriji za područje Beograda

Sent from my RMX3710 using Tapatalk

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 35
« Odgovor #168 poslato: 23. Maj 2025. u 21:49 »
Meni je bio interesantan tvoj komentar od pre jedno mesec dana kada si ukazao na "trogao" u jugoistocnom delu Begorada gde su sve kise do sada uglavnom masile.
Ovaj put deluje da je tuda prosao glavni talas. Treba pohvaliti i modele koji su pogudili tu usku zonu gde je danas pala dobra kisa.

Upravo tako, područje koje je zaobilazila svaka ozbiljnija konvekcija u ovom delu sezone sa centrom oko Avale danas je zahvatila oluja sezone, koja je baš najjačim delom prošla tuda. Prosto je po zakonu verovatnoće pre ili kasnije moralo da nadoknadi, i to sa kamatom ovoga puta. Tek sada pristižu fotografije nevremena koje je prošlo tek par km južnije od mene i bilo je ponegde i veoma krupnog grada prečnika i do 5cm.

Zanimljivo je kako se moj kraj nekako uvek provuče u tim ekstremnim situacijama. Onoliko za koliko je krupan grad prošao severnije 5. avgusta 2023. toliko je sada prošao južnije. Eto, u obe situacije sam za dlaku izbegao krupan grad i štetu, dok je moj kraj dobio relativno mirne potope uz sitan grad.

Evo i male radarske analize. Prvo slike trenutka maksimalne refleksivnosti koja je iznad Avale dostizala 66dBZ. Kod mene max dBZ oko 56:

Evo i radarske animacije CAPPI na 2km:

Ubrzana animacija gde se bolje vidi rotacija superćelije:

Zoom na Beograd:

Munje, konačno ovaj deo u centru pažnje:

I jedan gif za vreme potopa sa sugradicom kad je intenzitet dostizao blizu 100mm/h. U tih 15-ak minuta što su obuhvatile prve 2 radarske slike je moja AMS zabeležila 20mm:

Na kraju kod mene konačna cifra 46mm, u rangu onih velikih potopa od prošle godine. Na Vračaru ipak manje, 25mm zvanično.

padavine u aprilu 2025:
AMS Miljakovac 33.0mm
prosek (Vračar) - 51.5mm

padavine u maju 2025:
AMS Miljakovac - 101.3mm
prosek (Vračar) - 72.3mm

Van mreže Liki

• Starost: 33
« Odgovor #169 poslato: 23. Maj 2025. u 23:30 »
Kod mene u kišomeru 11mm mirnog pljuska i umerene kiše.Izbegnuta za dlaku druga ćelija koja je bila severnije od glavnog grada i ja prezadovoljan

Van mreže Georgi Zahariev

• **
  • Starost: 56
« Odgovor #170 poslato: juče u 06:18 »
Здравейте,
Тихо и облачно е времето във Враца тази сутрин. Закротило се е. Облачите са слезли толкова ниско, че не се вижда Балкана.
Т е 13С.
Вчера не валя.

Van mreže skomimaster

• Starost: 32
    • AMS Beograd - Borča
« Odgovor #171 poslato: juče u 10:37 »
 ^^ Odlična analiza Miloše!   :laie:

Sunčano i prohladno jutro za 3. dekadu maja, Tmin 8°C. Bilo je vedro ali kako se malo zagrejalo tako su počeli kumulusi da se razvijaju. Svežinu povećava i severni vetar.

Kod mene je maj izgurao na 100.1mm, prvi mesec sa trocifrenom sumom padavina od maja 2024.

Noćni pljusak između 22. i 23. maja:

Početak razvoja ćelije iznad severa grada u petak popodne, ka kojoj su kumulusi prilazili s istoka, a onda je pljusak došao sa zapada:

Par kratkih snimaka grada u petak popodne:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=1yKXlH1E2gk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=1yKXlH1E2gk</a>

Sume padavina na užem području grada od petka u 8h do subote u 8h sa RHMZ-ove liste + Surčin:

Košutnjak 50.1mm
Vračar 25.0mm
Vrčin 21.2mm
Surčin 14.3mm
Batajnica 14.4mm
Senjak 13.3mm
Zemun-tunel 7.6mm

Još jedna potvrda koliko znači što gušća mreža stanica za konvektivne dane, budući da su privatne stanice u najviše pogođenim delovima grada zabeležile sume bliže Košutnjaku. U svakom slučaju ogromna razlika između Košutnjaka i Zemuna.
« Poslednja izmena: juče u 11:02 skomimaster »

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #172 poslato: juče u 14:17 »
Nakon perioda i sa Suncem prepodne i do sredine dana, baš se natmurilo i zasivilo sada. Rub padavinske mase po odrazima je tu nedaleko, u Župi (severnije nego što se davalo).
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Na mreži dejca

« Odgovor #173 poslato: juče u 16:08 »
Kiša u Leskovcu počela od 11h. lepa mirna natapača i dalje pada, nisam gledao u kišomer ali ima oko 4 lit. da je pala. Hladno je  samo 11c. mora se i loži. :zima
:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 53
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #174 poslato: juče u 17:44 »
Ovde kiša počela oko 14:30
Palo više od očekivanog, za sad 5.4mm.
Upravo sam i ja založio kotao po ko zna koji put ovog maja.
T=12°C
Radar se kao čisti sa jugozapada, možda i neće još puno pasti kiše. Inače k
granica konketnijih padavina je tu negxe malo zapadnije od Knjaževca.
Zubetinac beleži 2.8mm, Sokobanja 0.8mm

Poslato sa PGT-N19 pomoću Tapatoka

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 40
« Odgovor #175 poslato: juče u 20:20 »
U Paraćinu danas ništa zanimljivo. Svetlo ka severu, tamnina ka jugoistoku. Tmax 17.3C. Na jugoistoku lepa kiša. Prema AMS Predajane 34.3mm jutros od 8h.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #176 poslato: juče u 20:41 »
Opet pada kiša umerenog intenziteta. Knjaževac je na samoj granici konkretnijih padavina.

Na mreži dejca

« Odgovor #177 poslato: juče u 23:18 »
12 seati prodjoše od kako je kiša počela i idalje pada, oblaci sa jadrana čim udju na kopno ojačaju i daju kišu, isti scenario od jutros. Palo je oko 12 litara, t. 10c. Kišna pruga se proteže od severo istoka Albanije pa do zapada Rumunije.

:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Van mreže Georgi Zahariev

• **
  • Starost: 56
« Odgovor #178 poslato: danas u 06:32 »
Здравейте,
Вчера от късния следобед докъм полунощ валежът се усили до умерен.
В момента във Враца вали слаб дъжд.
Т е 10С.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #179 poslato: danas u 08:26 »
Ovde je kiša stala u toku noći.
Palo 6.6mm
Dobro da je i tolko palo, kakva je luda godina.
Maj je na 36.7mm, godina 113.7mm
Peti mesec u nizu sa količinom padavina ispod proseka.
Oblačno je i vetrovito, jednom rečju hladno
T=11.1°C