Иако не пишем знајте да сам са вама све ове године и редовно вам пратим. Како ово да прође без мене??? Знате да је мени најважније да Божић буде снежан и зимски. Божић се ближи, узбуђење расте. 7 година чекам снежни Божић. До пре неколико дана мислих безвезе још један типичан Божић, плус, блато. Онда позитиван шок у моделима, минуси , снег, зима. Коначно. А онда знамо да ништа не знамо. Извините на удаљењу од теме.
ВРФ НММ, модел високе резолуције. За наш град добар. У недељу мало и кратко киша, онда до поноћи обилан снег, 20мм на нули. Овај модел у недељу падавине спушта испод НС. Сам НС и Бачка и северна половина Баната без снега у недељу. Хм...занимљиво. Коментаришем излаз 00. Чекамо 12.
Уколико би се формирао у нашем граду у недељу покривач 10+, а може бити и 20+, чак и са миксом падавина, приземне темепературе су такве да бисмо Божић имали зимски овде. Толики снег се не би могао отопити на +1 чак +2. Потребно је само мало да се посрећи да на Бадње вече на бар малом минусу пада бар слаб снег и да са постојећим снежним покривачем то брзо опет буде идила.
Из касних 80-тих се сећам можда сличне ситуације. Пао је дебео снег, а онда је на -1 цео дан падала ледена киша. Преко дебелог снежног покривача се ухватила таква кора да сам могао да ходам а да не пропаднем. Након тога је неколико дана био ноћу двоцифрени мраз. Ово што долази може да личи на то.
Сећам се из 90-тих ситуације коју је поменуо Милош. Северни део Србије је био данима у минусу и обилном снегу, а југ чак и на планинама у плусу и са слабим падавинама. Београд је имао 20+ покривач, а Копаоник без снега. Сада сам се сетио и тачно године јануар 1995, јер сам те зиме ишао на обуку у скијању на Копаоник и чудом смо се чудили да Београд има дебели снег а Копаоник у проблему.
Ок народе. Наука је наука. То је егзактно. Ја ћу да применим неке ненаучне методе да за Бадње вече и први дан Божића ледени ваздух по висини мало јужније потера тај топли ваздух. Очекујем од излаза у недељу увече да видимо ефекат мојих метода

Додатак: ВРФ НММ 12
Наставља путем претходника. Мало је повећао кишу у недељу, око 9-10мм до поднева. Од поднева до понедељка до пре поднева око 23мм снега.
За НС много боље. Овај излаз црта снег и покривач.
Али већ КГ све време киша по овом излазу.