Moja omiljena tema. Nekada asvno pre 10g sam na nju najradije ulazio. Tu se pisalo opustenije nego na temi prognoze, gde ste mahom vi strucni pisali, kao i sada, za neke blize periode i u detalje. dok su se ovde komentarisali izlazi globalnih modela i neki scenario u 216om satu npr. Posle je to zamrlo, ostale prognoze a tako neka cudna crtanja modela ponekad se pisu u meteo chatu, ali nije to to, lepo bi bilo da ozivi, bilo bi pisanja na leto i zimu posebno, crtanje bajki i iscekivanje kada ce da ukinu haha.
Tako da bi bilo lepo oziveti, za malo opsteniju vrstu "prognoze" u odnosu na vase strucne. Sto se tice ovog sto je Kimi postavio, po onome koliko sam naucio ovde na forumu, karte mi imaju logike, manje padavinama po istocnoj osi anticiklona sa tim strujanjima i suvlji vazduh nad centralnom Evropom, a temperature u crvenom ce vrv biti jer smo zadnju deceniju svakako stepenik iznad u odnosu na 30ogodisnji prosek, tako da cak i kad sinoptika u teoriji ne forsira jaka juzna strujanja celo leto, svakako se ocekuje pozitvno odstupanje
Edit: Sto se tice super nina, on bi trebao svoju najvecu snagu da dostigne tokom jeseni i pocetka zime po prognozama, a i postoji taj takozvani "lag", tako da msm da im je pogresna premisa u izboru godina. Za el nino 97/98 treba gledati leto 98e, 2015/16 leto 2016 itd. Tako da ako ove zime dostigne svoju glavnu jacinu, treba videti efekte za sledece leto, posto sad je tek u nastajanju, i onda videti obrasce kakve su godine posle el nino zima bile, iako u Evropi ima i drugih faktora