Autor Tema: Leto 2026  (Pročitano 318 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 31
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Leto 2026
« poslato: juče u 19:42 »
Čisto da malo oživimo ove teme, iako gotovo nikada nemaju više od nekoliko objava ali dobro.

Podstakuo me trenutni razvoj situacije na zapadu Evrope. EC sezonska jako dugo sugeriše da bi glavni faktor ove sezone bio anticiklon na severu:

Padavinski pak suvi deo kači sever zemlje:

Temperaturnu kartu je i besmisleno kačiti, svih pet godina koliko bacam povremeno pogled bila je crvena za veći deo Evrope pa je tako i sada.

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže David01

• **
  • Starost: 25
Odg: Leto 2026
« Odgovor #1 poslato: juče u 21:37 »
Bravo Kimi za oživljavanje teme o dugoročnim prognozama!

Na društvenim mrežavma se stalno spominje formiranje super El Ninja ovog leta. Nadam se da mi sa komšijskog foruma neće zameriti što sam odatle preuzeo godine kad se on desio. Idemo redom po mesecima:

Jun:

Reklo bi se na prvi pogled da ovaj mesec ima potencijal za jake toplotne talase kod nas pre svega na jugu zemlje ali ništa ekstremno kao prethodnih godina.

Jul:

Ovde stvar počinje da se menja i eto povišenog pritiska na severu Evrope kao i na Kimijevoj EC karti samo je on više pomeren ka Skandinaviji. Reklo bi se na prvi pogled lako za prognozu. Svežiji i promenljiviji jul kod nas.

Avgust:

Nastavlja se sličan obrazac iz jula samo nema više izraženog severoistočnog strujanja.

Da nema ove poslednje 2015. godine čije leto se značajno razlikuje od prva 3, kao i opšteg trenda ka sve toplijim i suvljim letima kod nas bilo bi mnogo lakše za prognozu. Još jedna zanimljivost je da su prve 3 godine u nizu, ali ne i 2015. imale i relativno sušan maj kao što je to slučaj i ove godine.

Takođe i napomena da nije samo jedan faktor kao što je El Ninjo u mojoj analizi dovoljan za dugoročne prognoze već čitava kombinacija raznih faktora tako da nije ni čudo što i najbolji i najiskusniji meteorolozi često pogreše sa dugoročnim prognozama.

Van mreže Johnny colchonero

• **
  • Starost: 27
« Odgovor #2 poslato: juče u 21:46 »
Moja omiljena tema. Nekada asvno pre 10g sam na nju najradije ulazio. Tu se pisalo opustenije nego na temi prognoze, gde ste mahom vi strucni pisali, kao i sada, za neke blize periode i u detalje. dok su se ovde komentarisali izlazi globalnih modela i neki scenario u 216om satu npr. Posle je to zamrlo, ostale prognoze a tako neka cudna crtanja modela ponekad se pisu u meteo chatu, ali nije to to, lepo bi bilo da ozivi, bilo bi pisanja na leto i zimu posebno, crtanje bajki i iscekivanje kada ce da ukinu haha.

Tako da bi bilo lepo oziveti, za malo opsteniju vrstu "prognoze" u odnosu na vase strucne. Sto se tice ovog sto je Kimi postavio, po onome koliko sam naucio ovde na forumu, karte mi imaju logike, manje padavinama po istocnoj osi anticiklona sa tim strujanjima i suvlji vazduh nad centralnom Evropom, a temperature u crvenom ce vrv biti jer smo zadnju deceniju svakako stepenik iznad u odnosu na 30ogodisnji prosek, tako da cak i kad sinoptika u teoriji ne forsira jaka juzna strujanja celo leto, svakako se ocekuje pozitvno odstupanje

Edit: Sto se tice super  nina, on bi trebao svoju najvecu snagu da dostigne tokom jeseni i pocetka zime po prognozama, a i postoji taj takozvani "lag", tako da msm da im je pogresna premisa u izboru godina. Za el nino 97/98 treba gledati leto 98e, 2015/16 leto 2016 itd. Tako da ako ove zime dostigne svoju glavnu jacinu, treba videti efekte za sledece leto, posto sad je tek u nastajanju, i onda videti obrasce kakve su godine posle el nino zima bile, iako u Evropi ima i drugih faktora

Van mreže David01

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #3 poslato: danas u 11:54 »
@Johny colchonero
Verovatno si u pravu za pogrešnu premisu pri izboru godina. Primetio sam koincidenciju da su leta pre Super El Ninja generalno svežija i kišovitija čak i od starog klimatološkog proseka i zato sam postavio ovakve karte. Ne očekujem da se to ostvari i ove godine ali kao što si i rekao ova tema je opuštenija za komentarisanje od kratkoročnih prognoza i svako može da da svoje viđenje bez očekivanja da se ono ostvari. Kao što sam i napisao čak se i profesionalni meteorolozi se muče sa sezonskim prognozama.

Ovo je možda više za meteo chat ali ide u prilog mom prethodnom postu u ovoj temi: Miloš i Škomi su u drugim temama pisali o tome kako je uobičajen vremenski obrazac u poslednje vreme da mesec dana padne malo ili nimalo padavina pa se onda istrese u roku od par dana mesečna količina. Druga stvar koju sam primetio je da je od 2018. od kad pratim vremenske prilike uobičajeno da otprilike 2-3 meseca dominira stabilno vreme pa onda oko mesec i po do 2 meseca nestabilno i kišovito. U aprilu je počeo period dominacije stabilnog vremena tako da je moguće da po ovoj logici jun bude prelazni mesec (ni tamo ni ovamo) ka kišovitijem i nestabilnijem julu i avgustu.
To ne znači nužno da će padavine svuda biti iznad proseka jer je leti to teško prognozirati već samo da će letnja konvekcija biti češća nego prošle ili pretprošle godine.