Autor Tema: Maj 2026 - III dekada  (Pročitano 1451 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 36
Odg: Maj 2026 - III dekada
« Odgovor #20 poslato: juče u 08:56 »
^^ Zar nije opšte poznato pravilo da Niš na kraju uvek dobije porciju u zaustavnom vremenu, kad i svi modeli dignu ruke od ikakvih padavina? 😃

Mada ovo je izgleda ipak bilo dosta lokalno i zahvatilo više istočnu polovinu grada.
I tako dok pouzdana AMS Apelovac beleži čak 14mm od jutrošnjeg pljuska, u centru svega 3mm, a na aerodromu bez padavina.
Još danas će biti zanimljivosti u tom delu Srbije, a onda uspavanka do kraja maja u celoj zemlji.

U Beogradu vedro. Danas ne bi trebalo da bude jačeg vetra, očekujem da se po prvi put ove godine ozbiljno približimo 30°C, a da sutra po prvi put i dostignemo tih letnjih 30°C.

padavine u aprilu 2026:
AMS Miljakovac 28.4mm
prosek (Vračar) - 51.5mm

padavine u maju 2026:
AMS Miljakovac 78.7mm
prosek (Vračar) - 72.3mm

Van mreže Bart

« Odgovor #21 poslato: juče u 09:11 »
Kod mene 22 mm, jer sam tako u mogućnosti... :)

Van mreže ocelot

• Starost: 37
« Odgovor #22 poslato: juče u 12:44 »
stiže grmljavina, razduvao se snažan vetar

EDIT:
iznenadio je ovaj manji oblak, prva jača akcija za ovu sezonu uz malo jači udar vetra i padavina u prvih par minuta

glavni deo prelazi preko zapadnih delova grada i predgrađa, ne bi me čudilo da na istočnim obodima nema padavina.. severnije i dalje ima novih razvoja koji se nadograđuju na ovaj
« Poslednja izmena: juče u 12:55 ocelot »

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 36
« Odgovor #23 poslato: juče u 14:59 »
Ovaj dan je na istoku i jugoistoku odlučio da nadomesti sve ono što je trebalo da donesu prethodna dva dana, ali su podbacili u tom delu.
Grmljavinski ubedljivo najaktivniji dan u ovoj turi. Nakon Niša i Zaječara, na red je došao i Knjaževac. Kod Boceta pravi potop i 23mm.
Lepo osveženje pred beskrajnu letnju stabilizaciju.

Ovde sunčano i vetrovito. Za razliku od prethodnih dana koji su imali dosta oblaka u poslepodnevnim satima, danas tek poneki kumulus na nebu.
Temperatura bez bitnije promene u odnosu na juče, kod mene išlo do 28°C.

padavine u aprilu 2026:
AMS Miljakovac 28.4mm
prosek (Vračar) - 51.5mm

padavine u maju 2026:
AMS Miljakovac 78.7mm
prosek (Vračar) - 72.3mm

Van mreže ocelot

• Starost: 37
« Odgovor #24 poslato: juče u 15:16 »
bila je još jedna tura i baš je fino osvežilo, 20°C

trenutno je vetrovito uz slabu kišu na prekidima

Van mreže subaja

• **
« Odgovor #25 poslato: juče u 15:20 »
^^
Čestitam svima na jugu na kiši, pamtićete je dobro u narednom periodu gledajući šta nam sledi.
Ovde naravno duva, činilo se da danas neće biti tako jak kao prethodnih dana, međutim posle 12h je opet pojačao.
Letnja temperatura, Takt 28,4C.

Van mreže nele-niš

« Odgovor #26 poslato: juče u 16:26 »
Kod mene 22 mm, jer sam tako u mogućnosti... :)

Videlo se po munjolovcu da je najjači deo prošao 2 do 3 km zapadno i severozapadno od mene.

Van mreže Bart

« Odgovor #27 poslato: juče u 16:51 »
Videlo se po munjolovcu da je najjači deo prošao 2 do 3 km zapadno i severozapadno od mene.
U ono jutros je bila nagrada jer smo dobri ljudi, nemam drugi razlog... Od pljuska se i magla stvori... Stvarno uzivanje bilo gledati tako dobru kisu... Danas istocnije bilo  nesto sitno... Ipak nije bila cuvena staza slonova... Ali nemamo pravo da se zalimo, od sutra leto...

Van mreže djape1119

• *
« Odgovor #28 poslato: juče u 17:58 »
Kod mene ništa.
kiša ili sunce ili sneg ili magla ili sve...

Van mreže dejca

« Odgovor #29 poslato: juče u 18:30 »
Eto sretne nišlije dobiše kišu, nama ovde se i dalje napalaćuje onaj budjavi oktobar, jutros nas promaši a popodne je bilo opet nekih šansi ali ko po obočaju čim sa istoka to sidje u dolinu morave to se tu i topi.

Sent from my SM-S721B using Tapatalk

:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 54
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #30 poslato: juče u 19:36 »
Grmljavinski sistem koji se formirao u ranim popodnevnim satima jugoistočno odavde spustio se kotlinom Trgoviškog Timoka do Knjaževca.
Za oko pola sata palo je 22.5 mm vodenog taloga.
Pre početka padavina udari vetra su išli do 14.9 m/s iz pravca ESE.
Sistem je bukvalno posle dolaska izadržavanja iznad Knjaževca napravio zaokret i okrenuo ka jugu gde se ubrzo i raspao.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=sxL-cRJMV2w" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=sxL-cRJMV2w</a>

Van mreže David01

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #31 poslato: juče u 20:43 »
Dok na jugoistoku i istoku haraju nestabilnosti, ovde se danas po prvi put oseća da je stiglo leto. Tmax 29,3°C. Razlog je to što je vetar oslabio u odnosu na prethodne dane i što se smanjila oblačnost (bilo je nešto cirusa, cirostratusa i mikroskopskih kumulusa oko i malo posle podneva ali oni nisu smetali Suncu da prži. Tačke rose su se kretale od 9 do 11°C što su pustinjske vrednosti za ove temperature. Trava se zeleni kako i treba u ovo doba godine, ali pitanje je vremena kad će nastupiti sad već tradicionalno letnje žutilo...