- 09. Септембар 2010. u 06:11 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Vršac u mreži meteoroloških stanica super

Portal Mreža AMS     Baza podataka                Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Vesti  (Pročitano 5377 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Boda Tajson
Administrator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 02. Октобар 2008. u 00:02 »

Iskoristite to vreme u fakultetskoj citaonici Smiley
Sačuvana

Eat healthy. Exercise often. Die anyway.
gencic
Moderator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 02. Октобар 2008. u 00:08 »

Ja tesko...pre kafic Smiley
Uvek sam ucio kod kuce,jer u citi uvek ima nekog,pa ajmo na kafu i onda kraj ucenja....
Ali sad ce izgleda morati...
Sačuvana

dv/dt=f-1/ρ*grad(p)+η/ρ*Δv
amaterko
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: 02. Октобар 2008. u 01:17 »

Genčiću, Miloshe, ptprince, drage kolege...

Završićete vi studije, u to nema nikakve sumnje... Wink Postaćete diplomirani meteorolozi, ali diplomirajte što pre... Sa jednim od vas lepo sarađujem (on se odmah prepoznao  ), ali hoću i sa ostalom dvojicom...
Amaterko (to sam ja) i vi profi, eeejjj... To će biti zanimljivo... Wink Cheesy

Meni su klimatološki podaci specijalnost (klimatologija)... Brzo "nanjušim" inhomogenitet u podacima...
Sačuvana

Stefano
Administrator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: 02. Октобар 2008. u 23:55 »

Ja tesko...pre kafic Smiley
Uvek sam ucio kod kuce,jer u citi uvek ima nekog,pa ajmo na kafu i onda kraj ucenja....
Ali sad ce izgleda morati...
Pa ako su ti predavanja u centru (PMF) onda itekako lepo mozes iskoristiti pauzu... pomisli samo na Dorian Gray ili Insomniu na 10 min setnje od tvog faksa ili na Hot Spot koji je bas pored PMF-a... ma imas koliko hoces mesta za kaficu sa nekom lepom koleginicom...

Dok sam bio 2 godine na drzavnom fakultetu to mi je bio veliki problem, te pauze izmedju predavanja, pogotovu sto je moj bivsi faks (Saobracajni) bio bas daleko od centra (Vojvode Stepe blizu Banjice) i nije bilo bas vremena ne zureci otici do centra na kaficu, a ni u okolini fakulteta nije bilo nikakvog interesantnog mesta... ali smo se snalazili.

Medjutim na Megatrendu sada imamo jako dobro resena predavanja (ja nemam posto sam apsolvent jel Smiley) nismo imali ni jednu pauzu sve povezano i to je jedna recimo od prednosti privatnog fakulteta u Beogradu (pored jos mnogo drugih, ali necu sada da ispadne da potezem temu privatni vs drzavni fakulteti Smiley ili jos gore da idem u offtopic... ovo su ipak vesti)
Sačuvana

ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #29 poslato: 06. Октобар 2008. u 09:38 »

Jedna tužna vest koja će pogoditi neke od vas na forumu.
U petak, 3. oktobra, u 65. godini života, umrla je Ljerka Opra.
Za one koji ne znaju o kome se radi, reč je o autoru knjige 'Devet hrastova', koja daje jedan lep istorijski pregled na razboj meteorologije u Srbiji, sa akcentom na porodicu Jakšić, čija je glava porodice, Vladimir Jakšić, počeo prva sistematska meteorološka osmatranja u našoj zemlji, a koju godinu kasnije uspeo da oformi prvu mrežu meteoroloških stanica kod nas.
Ljerka Opra je po zanimanju bila diplomirani fizičar. Radila je skoro ceo svoj radni vek u RHMZ Srbije, gde je i u predpenzionerskim danima pisala pomenutu knjigu. Jedna je od retkih osoba koja je bila entuzijasta u meteorologiji kod nas. Iako nema naučni doprinos u meteorologiji, njen doprinos u popularizaciji meteorologije je svakako za veliko poštovanje.
Sahrana Ljerke Opre će biti danas u 15 časova.
Neka počiva u miru.

Izvinite, ostali, koji ne znate o kome se radi, na kačenju tužnih vesti. I to je život.
Sačuvana

Ako baobabe ne isščpamo na vreme, nikada ga se ne možemo osloboditi. On preplavi celu planetu. Razriva je svojim korenjem. I ako je planeta veoma mala, a baobaba ima u velikom broju, ona će se rasprsnuti.
Boce
Moderator
Van mreže Van mreže

Sunce prvo izlazi na istoku!!!

« Odgovor #30 poslato: 06. Октобар 2008. u 10:07 »

Baš tužna vest Cry
Upravo sam pročitao knjigu 'Devet hrastova' i pod velikim sam utiskom njene ljubavi prema meteorologiji.
Neka počiva u miru!
Sačuvana

amaterko
Van mreže Van mreže

« Odgovor #31 poslato: 06. Октобар 2008. u 17:10 »

Šta reći, tužan događaj se desio... Sad
Neka počiva u miru...
Sačuvana

Stefano
Administrator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #32 poslato: 07. Октобар 2008. u 01:25 »

neka pociva u miru
Sačuvana

gencic
Moderator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #33 poslato: 15. Октобар 2008. u 20:56 »

Evo mene, javljam se povodom jedne interesantne informacije, nadam se da joj je mesto ovde.
Naime, ove godine, meteorologiju je upisalo verovali ili ne 35 studenata, sto je kazu, vise nego ikad.

Ovo je svakako vest koja je ohrabrujuca za razvoj meteorologije u Srbiji.
ALI, ova brojka moze da bude varka u jednom smislu.Naime,
Ucenici srednje meteoroloske skole su bili upisani na osnovu maturskog ispita, koji su polagali u skoli. To naravno ne bi bio problem, da mnogi ucenici nisu bili ''navuceni'' na meteorologiju atraktivnim uslovima upisa.Neki od njih mi kazu da vole mnoge druge stvari ali jednostavno ovde nisu morali da polazu... pa su se tako i upisali.
Pritom se neki zale na nivo matematike i fizike koji su imali u srednjoj skoli, odnosno da ne nose potrebno predznanje.
Ovim ne zelim da kazem da meteoroloska skola nije dobra, naprotiv to je opsteprisutna boljka mnogih srednjih skola!
Niti zelim da kazem da ovi ucenici nisu zasluzili da se upisu...
Jednostavno, mislim da studije nisu lake uopste i da ovaj nacin upisa, stvara laznu sliku o fakultetu.
Zeleo sam da kazem da se prica ptprinca ,jos iz jula obistinila(bilo je istina da su upisali bez prijemnog,ali ne bas po automatizmu).
Na kraju ko zna mozda je ova generacija bude cuvena na faxu...

Sačuvana

dv/dt=f-1/ρ*grad(p)+η/ρ*Δv
ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #34 poslato: 16. Октобар 2008. u 09:41 »

Teško, Genčiću. Nažalost, priča koju pominješ da sam je ispričao još letos, dosta je stara i, što je još žalosnije, ne menja se ni za milimetar. Ja sam se nadao da će bar neki detalj biti drugačiji... ali ne!
Čak i detalj da je upisanih 35 na meteorologiji rekord je priča koja se vuče iz generacije u generaciju. A nije tačna.
Tačan je detalj da se odavno nije upisalo toliko meteorologa na studije. Ali ne ui oduvek, već verovatno koliko sećanje zaposlenih seže unazad. Uzgred, bar pola profesora je mlađe od mene, što je ohrabrujuća činjenica zbog pojave mlađeg profesorskog kadra (a obeshrabrujuća zbog postojanja matorih studenata). Međutim, sa mojom generacijom je upisano 37 meteorologa, a sa generacijom moje žene (5 godina kasnije) 40 ili možda još neki studint pride. Tada se na meteorologiji primalo 40, pa ne znam tačno. Iz tih čuvenih generacija tog doba su i neki današnji profesori na meteorologiji (ja znam za 3).
Kvalite srednjue meteo škole je teško proceniti. Ima sjajnih učenika koji se nikad nisu eksponirali, ali ima i onih drugih kojima je bio dovoljan minimum bodova za upis u bilo koju srednju školu. I svi oni završe tu školu. Puštam mašti na volju da zamisli kako izgleda to predavanje i zadaci koji se postavljaju tako da ih svi đaci prođu. Neki su tako iz matematike izgubili deo svojih znanja neophodnih za studije (nešto se prepoznajem) da bi svi prošli. A taj izgubljeni deo je izuzetno bitan, ključan za dalje razumevanje matematike, ali i fizike. Bez toga nema dalje. Ipak, kada se to zna, studije nisu nimalo teške.
Kriterijumi na studijama jesu malo opali jer ne postoji dovoljna prolaznost. Međutim, kriterijumi u srednjim školama su po meni krajnje kritični. Ko hoće da studira, mora baš da se potrudi i da zna 'fore i fazone' koji se nude na stranicama srednješkolskih udžbenika.
Opet, Genčiću, ko zna šta nova generacija donosi... Ja verujem u najmanje dvojicu iz te generacije (mada lično poznajem samo jednog), ali se nadam da će i drugi biti OK. Koliko mogu da pomognem, pomoći ću.
...
Izvinite za off, više je replika na vest.
Sačuvana

Ako baobabe ne isščpamo na vreme, nikada ga se ne možemo osloboditi. On preplavi celu planetu. Razriva je svojim korenjem. I ako je planeta veoma mala, a baobaba ima u velikom broju, ona će se rasprsnuti.
ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #35 poslato: 16. Октобар 2008. u 09:47 »

Noćas u ponoć i zvanično je završena sezona odbrane od grada u RHMZS 2008.
Koliko je moglo da se učini, učinjeno je. Bilo je i grada, bilo je i šteta, ali bilo je i dosta kvalitetnih akcija.
(lično mišljenje ću ovde zadržati)
A sada, čekamo zvanične izveštaje koji su u pripremi. Do tada, radne verzije ovih izveštaja se mogu naći na stranicama RHMZS.

Sledeća sezona zvanično počinje u ponoć, 14-15 aprila 2009.
Sačuvana

ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #36 poslato: 29. Септембар 2009. u 16:15 »

Posle dužeg vremena, evo da oživim ovu učmalu temu.

Sutra, 30. septembra 2009. godine, Republički hidrometeorološki zavod Srbije se zvanično pridružuje Meteo alarmu.
Više informacija o tome na www.meteoalarm.eu

U to ime, tradicionalna proslava Dana Zavoda će se održati sutra, 30. septembra, sa početkom u 12 časova. Dan Zavoda je inače 27. septembar, ali čekala se ova vrlo zgodna prilika da se objedine lepe stvari.

Znam, verovatno ste ovu informaciju već videli na početnoj stranici sajta RHMZ, ali nije zgoreg i ovde okačiti tu vest.
Sačuvana

ocelot
Van mreže Van mreže

« Odgovor #37 poslato: 29. Септембар 2009. u 21:18 »

lepa vest..vidim da je srbija već deo meteoalarm mape
Sačuvana
Mili-CQ
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #38 poslato: 26. Јул 2010. u 03:48 »

Izgleda da je u petak oboren USA nacionalni rekord u velicini grada:

http://www.accuweather.com/blogs/weathermatrix/story/34506/was-largest-hail-stone-record-broken-friday.asp?partner=facebook
Sačuvana

storm spotter/chaser
SerbianMeteo

Sačuvana
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC | Srpski prevod: Jovan Turanjanin | Sitemap Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!