E, slovenka, slovenka... Sad ga stvarno pretera! Ali stvarno!!!
Prvo, udar vetra od preko 50 m/s na Kredarici je već fenomen koji se javlja retko. Opet, zabeleženi su slični podaci na Crnom Vrhu u istočnoj Srbiji, ali za to znam gde je 'kvaka'. Slično, oni udari vetra u Herceg Novom su mi i dalje sumnjivi, jer nekako cela priča nije održiva. Da je bar bio taj udar vetra od 65.6 m/s, morala bi se prijaviti neka šteta. Ali značajnih šteta, koliko sam čuo, nije bilo.
Dalje, recimo da sam progutao pet i po metara snega na Kaninu, mada mi je to bilo krajnje mučno. Da se podsetimo, to beše u ovoj rubrici:
http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1156.msg43217.html#msg43217Ali ovo sada što si okačila, e izvini, ali ne da ti ne verujem, nego pojma nema! Nema šeme da me možeš ubediti!
Ovakvom temperaturom od -50°C se obaraju svi balkanski rekordi, a jako si blizu evropskih. Ovi ostali podaci su sasvim OK, čak se i sećam kako to može da izgleda. Nije mi prvi put da na tim lokacijama bude tako hladno. Ume to i jače da se hladi.
Međutim, ako misliš da pokušam da ti poverujem, moraš dooobro da se potrudiš. Recimo, upoznaj nas bliže sa izvorom informacija, pa onda sa instrumentima koji se koriste, da li su prošli nekakvu tehničku kontrolu ispravnosti, zatim ko rukuje takvom stanicom, pa onda nam opiši tačnu lokaciju, i kako se kretala temperatura pred ovakav minimum. Najzad, opiši nam i posledice takve hladnoće, jer mora da h je bilo!
Ako nešto od ovoga ispustiš, smatraću te da samo 'pališ vatru' bez potrebe. A to nije lepo! Čak 'nije dobro ni za globalno zagrevanje'!
A sad moj komentar: Za tako nisku temperaturu mora da se formira tako žestoka inverzija, a hlađenje mora da traje jaaako dugo, danima. Procene da je u vreme Igmanskog marša, januara 1942. godine, bilo ispod -42°C mnogo više liče na osnovane procene, jer je po Srbiji, po kotlinama, bilo izuzetno jakih mrazeva, duboko ispod -25°C. Ali to nije izmerena, već procenjena temperatura.
Najzad, da bi se toliko ohladio vazduh na 2 metra visine, prethodno mora da se ohladi i podloga ispod mernog mesta. Da li je moguće da se sneg ohladi na -55°C? Kristalići leda koji bi bilo na toj temperaturi bi morali da budu mnogo sitniji od onih za koje znamo pri tlu. U Ojmjakonu bi to bilo normalno.
Heh, da nije to Ojmjakon, a ne Komna?
Ljudi, pre nego što okačite neku 'senzaciju', molim vas najlepše da se prvo dobro raspitate za njenu istinitost. Ako imate nekakve sumnje, izložite i njih, pa ćemo da to i pogledamo. Ima previše 'urbanih legendi' i sve je teže razlikovati istinu i neistinu.