- 10. Септембар 2010. u 13:53 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Vršac u mreži meteoroloških stanica super

Portal Mreža AMS     Baza podataka                Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: PRAVA LEDARA U SLOVENIJI - 9.1.2009  (Pročitano 1521 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
slovenka
Van mreže Van mreže

I Love Winter and Summer!!

« poslato: 10. Јануар 2009. u 00:22 »

Danas je u Sloveniji osvanula stvarna ledara! Embarrassed Tongue Grin

Na planini Komni bilo je izmjereno čak -50C, i toliko nije bilo nikad zabilježeno kod nas u povijesti mjerenja!!!
Kod mene je bilo -17C, Planica imala -23C, Letalisce Brnik -16C, Rudno polje -22C, Maribor -14C, ...

STVARNO LEDENO DANAS!
Sačuvana

I LOVE WINTER AND SUMMER!!!

Balkan Meteo: http://balkanmeteo.2forum.biz/
ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #1 poslato: 10. Јануар 2009. u 01:07 »

E, slovenka, slovenka... Sad ga stvarno pretera! Ali stvarno!!!
Prvo, udar vetra od preko 50 m/s na Kredarici je već fenomen koji se javlja retko. Opet, zabeleženi su slični podaci na Crnom Vrhu u istočnoj Srbiji, ali za to znam gde je 'kvaka'. Slično, oni udari vetra u Herceg Novom su mi i dalje sumnjivi, jer nekako cela priča nije održiva. Da je bar bio taj udar vetra od 65.6 m/s, morala bi se prijaviti neka šteta. Ali značajnih šteta, koliko sam čuo, nije bilo.
Dalje, recimo da sam progutao pet i po metara snega na Kaninu, mada mi je to bilo krajnje mučno. Da se podsetimo, to beše u ovoj rubrici:
http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1156.msg43217.html#msg43217
Ali ovo sada što si okačila, e izvini, ali ne da ti ne verujem, nego pojma nema! Nema šeme da me možeš ubediti!
Ovakvom temperaturom od -50°C se obaraju svi balkanski rekordi, a jako si blizu evropskih. Ovi ostali podaci su sasvim OK, čak se i sećam kako to može da izgleda. Nije mi prvi put da na tim lokacijama bude tako hladno. Ume to i jače da se hladi.
Međutim, ako misliš da pokušam da ti poverujem, moraš dooobro da se potrudiš. Recimo, upoznaj nas bliže sa izvorom informacija, pa onda sa instrumentima koji se koriste, da li su prošli nekakvu tehničku kontrolu ispravnosti, zatim ko rukuje takvom stanicom, pa onda nam opiši tačnu lokaciju, i kako se kretala temperatura pred ovakav minimum. Najzad, opiši nam i posledice takve hladnoće, jer mora da h je bilo!
Ako nešto od ovoga ispustiš, smatraću te da samo 'pališ vatru' bez potrebe. A to nije lepo! Čak 'nije dobro ni za globalno zagrevanje'!
A sad moj komentar: Za tako nisku temperaturu mora da se formira tako žestoka inverzija, a hlađenje mora da traje jaaako dugo, danima. Procene da je u vreme Igmanskog marša, januara 1942. godine, bilo ispod -42°C mnogo više liče na osnovane procene, jer je po Srbiji, po kotlinama, bilo izuzetno jakih mrazeva, duboko ispod -25°C. Ali to nije izmerena, već procenjena temperatura.
Najzad, da bi se toliko ohladio vazduh na 2 metra visine, prethodno mora da se ohladi i podloga ispod mernog mesta. Da li je moguće da se sneg ohladi na -55°C? Kristalići leda koji bi bilo na toj temperaturi bi morali da budu mnogo sitniji od onih za koje znamo pri tlu. U Ojmjakonu bi to bilo normalno.
Heh, da nije to Ojmjakon, a ne Komna?

Ljudi, pre nego što okačite neku 'senzaciju', molim vas najlepše da se prvo dobro raspitate za njenu istinitost. Ako imate nekakve sumnje, izložite i njih, pa ćemo da to i pogledamo. Ima previše 'urbanih legendi' i sve je teže razlikovati istinu i neistinu.
Sačuvana

Ako baobabe ne iščupamo na vreme, nikada ga se ne možemo osloboditi. On preplavi celu planetu. Razriva je svojim korenjem. I ako je planeta veoma mala, a baobaba ima u velikom broju, ona će se rasprsnuti.
Sale
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 10. Јануар 2009. u 09:49 »

U pravu si Prince,drzimo se ipak zvanicnih podataka inace ce ljudi smatrati da je ovo neozbiljan forum ...
Sačuvana
slovenka
Van mreže Van mreže

I Love Winter and Summer!!

« Odgovor #3 poslato: 10. Јануар 2009. u 10:33 »

mozda nije bilo ja necu tvrditi, tako so porucili ljudi iz Komne i naravno bilo je na Dnevniku! Grin
i ja dozivjela sok, kad sam saznala -50C na Komni, i ja nisam baš prepričana da li je Cool
Sačuvana

I LOVE WINTER AND SUMMER!!!

Balkan Meteo: http://balkanmeteo.2forum.biz/
ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #4 poslato: 10. Јануар 2009. u 11:02 »

Može biti da je bilo -15, a ne -50. Slično se izgovaraju, zar ne? A kad je nekome hladno, onda čuje šta želi, a ne šta jeste. Naročito ako je novinar. Oni 'sve znaju najbolje', kao i uvek (odavde bih izuzeo Biljanu Vraneš sa RTSa, jer je ipak diplomirani meteorolog). Mediji vape za senzacijama, pa ako ih nema, onda smisle neku, kako bi bili gledani/slušani/čitani (čini mi se da za to postoji naziv 'novinarska patka').
Dakle, ljudi iz Komne su možda lepo rekli koliko mere, a nisam siguran da ih je neko lepo slušao. To će biti rešenje za ovaj podatak.
Sačuvana

Ako baobabe ne iščupamo na vreme, nikada ga se ne možemo osloboditi. On preplavi celu planetu. Razriva je svojim korenjem. I ako je planeta veoma mala, a baobaba ima u velikom broju, ona će se rasprsnuti.
Sale
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 10. Јануар 2009. u 11:34 »

A mozda su merili temperaturu u zamrzivacu Cheesy
Sačuvana
jocozr
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 10. Јануар 2009. u 12:12 »

U pravu si Prince,drzimo se ipak zvanicnih podataka inace ce ljudi smatrati da je ovo neozbiljan forum ...
Pa nego sta ce.Slovenka je otvarala i novi Serbianmeteo,i bezpotrebne teme,a evo ima i dezinformacija.Dobro,ja bih ovo oprostio,ako je bilo na Dnevniku i u javnosti.Jer se i tu stvarno sire razne dezinformacije!
A mozda su merili temperaturu u zamrzivacu Cheesy

« Poslednja izmena: 10. Јануар 2009. u 12:35 jocozr » Sačuvana

ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #7 poslato: 10. Јануар 2009. u 17:40 »

Danas smo Pavlović i ja malo raščistili ovu temu. Reče da je to mereno na nekim mrazištima (lokacije koje pogoduju pojavi ranog ili kasnog mraza ili najjačeg mraza na nekoj teritoriji). Pa ipak, kako ne verujem da se to merilo mehaničkim instrumentima, već elektronskim, može biti da im je elektronika malo poblesavila. Hoće to na temperaturama ispod -20°C, koliko je realno moglo da bude. Eto jedne mane elektronike, neće da radi na hladno. Preosetljiva je. Inače, Pavlović mi reče da je bilo još tih 'kampanja' merenja na mrazištima, ali da rezultati nisu bili ni približno ovako šokantni. Tek nekih -30°C (k'o što ume da bude u Sjenici).
Inače, ne mislim da je tema nepotrebna. Itekako je potrebna, jer se tako najlakše vidi šta je šta. Naravno, to je još jedna prilika da se skrene pažnja na pouzdanost informacija pre nego što se iste plasiraju u javnost (ovako brzopleto).
« Poslednja izmena: 10. Јануар 2009. u 17:53 ptprince » Sačuvana

pavlovic
Moderator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 10. Јануар 2009. u 17:47 »

Tačno tako CM portal prenosi da je izmereno -49*C na mrazištu Mrzla na Komni,dok je na mrazištu Hribarice na 2300 m nadmorske visine izmereno -35*C i da vetar nije dao temperaturi da se još spusti.
Sačuvana
Nele
Moderator
Van mreže Van mreže

Stark Industries

« Odgovor #9 poslato: 10. Јануар 2009. u 17:52 »

Ne bih rekao da je mana elektronike da neće da radi na hladno. Radio sam mala istraživanja u ovoj oblasti pre nekoliko godina. Kada već govorimo o ovome, napomenuo bih da sam tada radio sa tečnim vodonikom i moja soba je nakon male havarije bila na skoro -200C Smiley Šta li sam trebao objaviti tada....? Smiley
Sreća pa mi nije došlo do nogu nakon prosipanja. Kad sam već tu, žao mi je što ne mogu da pronađem snimak kada sam žabu ubacio u termos... nakon što sam je izvadio i udario o sto, pukla je kao staklo. No, to je neka druga tema.

Elektronika radi bolje hladna (temperaturni koeficijent otpora). Međutim, koliko sam video, šeme elektronike vezane za meteorologiju (sem ako nisu veoma skupi uređaji u pitanju), gotovo po pravilu ne zadovoljavaju po pitanju tačnosti i imaju više grešaka nego naš zakon. Naravno, sve u skladu sa cenom, iako meteo službe ne bi trebalo da manjkaju sa kvalitetnim uređajima.
Svi uređaji ispod 1000E vrednosti su jako škakljivi, ako želimo kvalitet. Naravno, i onda se čak rade poređenja podataka više uređaja itd.
Da ne bih objašnjavao šta i kako, nekoć pokrenuh pitanje - kako možemo znati na kom mestu se dešavaju određene promene, jer ako neko meri 10km odavde, to nije ni pritisak i temp koju ja trpim. Ovo sam pitao i zato što znam koja je osetljivost elektronike, a naročito otud što postoje "čirpovi" u samoj elektronici, bila ona starija ili ne, čak i u mehanici. Zato su amaterska merenja ipak amaterska, ali bi trebala i da to ostanu, ako već iznose podatke u javnost.
Sačuvana
ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #10 poslato: 10. Јануар 2009. u 18:02 »

Poznati su mi ti fizički zakoni o elektronskoj provodljivosti i zavisnosti od temperature. Baš spremam vežbu iz Fizike 3 za ponedeljak na tu temu. Međutim, ovde sam hteo da istaknem kako su komercijalni instrumenti (oni za male pare) pravljeni za funkcionisanje na određenoj temperaturi, što piše u deklaraciji svakog mernog instrumenta. Meteo službe koriste mnogo kvalitetnije urežaje, pa se i tu potkradu greške. Greške koje pominjem su uglavnom vezane za nenormalan rad nekog uređaja u ekstremnim uslovima kao što je odlazak u mrazište na ispod -20°C. Hoće da 'prolupa'. Imam jedno takvo jevtino sokoćalo, pa znam da ne pričam napamet.
Sačuvana

Nele
Moderator
Van mreže Van mreže

Stark Industries

« Odgovor #11 poslato: 10. Јануар 2009. u 19:51 »

Kao što rekoh... ne može i jare i pare...Naročito stoga što meteorologija postaje sve preciznija nauka, odnosno njeni instrumenti. Otud su i merenja sve rigoroznija što se tačnosti tiče. A svaku temperaturu kao što su ove ili one iz Rusije od -90C i slicno, merene su ko zna čime...
A što se tiče trenutne T, izleda da napolj još malo imamo superprovodnost Smiley
Sačuvana
Goran.Sl
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 28. Јануар 2009. u 22:55 »

Vezano na ovu temu evo jedna web stranica samog autora ovih mjerenja po slovenskim mrazištima

http://www.freewebs.com/iztokico/
Sačuvana
ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #13 poslato: 30. Јануар 2009. u 11:13 »

Moram da se izvinim svima koje sam zakačio odgovorom na ovaj post slovenke.
Prateći Goranov link na ovu temu, spazio sam ime autora slike minimalnog termometra koji je pokazivao Tmin od -49.1°c, dok je temperatira u trenutku očitavanja termometra (kad se malo razdanilo) bila -43°C. Potpis je bio od jednog mog prijatelja iz COST Akcije za homogenizaciju, Gregora. Poznajući ga, mogu reći da je on odličan mladi meteorolog (ima nepunih 28 godina), pa mu mogu verovati. Napisao sam mu email u kojem sam ga zamolio da mi kaže nešto više o tome, a on mi je odgovorio sledeće:

Citat
Res je, bil sem tam, ko je termometer kazal -43 °C (kar hladno, a se da preživet), minimalni termometer pa je res kazal -49,1 °C. Imeli smo tudi digitalni registrator in po grafu se vidi, da je bila od polnoči do 9. ure zjutraj temperatura pod -40 °C (registrator ne kaže temperature pod -41 °C). S primerjavo grafov v bližnjih mraziščih (in starejših "podobnih" primerov) se je pokazalo, da je teh -49,1 °C verjetnih oz. te meritve ni možno ovreči. Pričakoval sem okoli -45 °C, očitno so bili pogoji vsaj za kratek čas zelo dobri, karte na Wetteronline in sondaže so kazale, da so se že zjutraj pogoji spet poslabšali, dopoldne je bila vlažnost veliko višja, zato smo okoli 8:15 namerili le še -43 °C. Je pa bilo čez dan še vedno izjemno mrzlo, v mrazišču Govnjač (nekaj km stran in 140 m nižje) je bilo ob 11:30 še -36 °C!

Članek o rekordu:

http://www.delo.si/clanek/74390

Sprva je kar težko verjeti v tak hud mraz, a Švicarji in Avstrijci so namerili že pod -52 °C. V avstrijskem Gruenlochu je bilo v 30. letih 20. stoletja vsako drugo zimo pod -50 °C, s tem da je mrazišče na 1270 m (320 m nižje od naše rekordne Mrzle Komne). Teh -49,1 °C v tem smislu ni nič posebnega, v bistvu čakamo, da pade -50 °C. Temperaturni gradient je v takih primerih neverjeten, za vsak višinski meter iz dna mrazišča se ogreje za približno 1 °C (na 30 m višinske razlike je lahko 30 °C razlike!). Dokler se človek v živo ne prepriča o tem pojavu, težko verjame.

Odgovorio mi je na slovenačkom, ali ga možemo razumeti. On sam kaže da njegov srpski nije ništa bolji od njegovog španskog. Cheesy Mada, lepo se snalazi u govoru, mnogo bolje nego u pisanju.

Eto informacije iz prve ruke! I saznasmo nešto novo...

Gregor, hvala ti i na ovaj način za ove infformacije. Neke dileme su se razrešile.
Sačuvana

SerbianMeteo

Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC | Srpski prevod: Jovan Turanjanin | Sitemap Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!