- 10. Септембар 2010. u 14:29 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Vršac u mreži meteoroloških stanica super

Portal Mreža AMS     Baza podataka                Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kontrola podataka  (Pročitano 6595 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Stefano
Administrator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 28. Август 2009. u 14:32 »

Ptprince, slazem se od reci do reci sa tobom. Nismo ovde na forumu da se takmicimo ko ima vise padavina ili gde je toplije/hladnije...
Nama trebaju egzaktni podaci a ne necije projekcije i zelje...
« Poslednja izmena: 04. Септембар 2009. u 16:24 ptprince » Sačuvana

TRSTENIK
Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 10. Септембар 2009. u 08:45 »

Još jedna nebuloza "omotrenih" na sajtu RHMZ Srbije, Banatski Karlovac u 08 h (06 UTC) otišao u Niš...

Banatski Karlovac 20  1009.8  N  1  64  23  Pretežno oblačno
Niš 20  1009.8  N  1  64  23  Pretežno oblačno

A u Nišu je 13.4°C...
Sačuvana

Boce
Moderator
Van mreže Van mreže

Sunce prvo izlazi na istoku!!!

« Odgovor #27 poslato: 10. Септембар 2009. u 08:57 »

nešto smrdi u Nišu od jutros
od 06UTC synop kaže
Tmin=15.0°C
a T=13.4°C
Sačuvana

ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #28 poslato: 10. Септембар 2009. u 09:16 »

Hvala na upozorenju, kolege (kao i na onom prethodnom)!
Pregledajući insajderski materijal, zaključujem da je Niš neispravan, a Banatski Karlovac ispravan.
Niš je neispravan samo u sekciji iza 333. Tmin je sigurno bila niža od 15.0, jer i okolni termini imaju manje od 15°C. Najverovatnije je da je Tmin bila 13°C, jer je na aerodromu Niš Tmin bila 12.0°C.

Što se 'nebuloza' tiče, one bi trebalo da bivaju rešavane. Međutim, svako misli da ima zna najbolje (stara srpska boljka), a neke osnovne stvari se ne uočavaju. Niko, izgleda, nije dovoljno svestan da je neophodna kontrola podataka pre njihovog emitovanja u GTS.
Dok to ne bude rešeno, 'nebuloza' će biti. Žao mi je što je tako, ali trenutno nisam u poziciji da to rešavam.

Još jednom, hvala na uočenim propustima. Ovim prikupljamo materijal za borbu protiv grešaka, ali na pravi način.
Sačuvana

Ako baobabe ne iščupamo na vreme, nikada ga se ne možemo osloboditi. On preplavi celu planetu. Razriva je svojim korenjem. I ako je planeta veoma mala, a baobaba ima u velikom broju, ona će se rasprsnuti.
TRSTENIK
Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: 10. Септембар 2009. u 09:23 »

nešto smrdi u Nišu od jutros
od 06UTC synop kaže
Tmin=15.0°C
a T=13.4°C

Ništa drugo Dejane, samo su u RHMZ "pobrkali" podatke Banatskog Karlovca i Niša, pa i u synop-ima...evo...

13180 BANATSKI KARLOVAC 19.8 15.0 13  N 1  65 1009.8 1020.5 6 0 20.00
13388 LYNI NIS 13.4 15.0 13  N 1  98 1009.8 1020.5 6 0 20.00
Sačuvana

ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #30 poslato: 10. Септембар 2009. u 09:27 »

Ništa drugo Dejane, samo su u RHMZ "pobrkali" podatke Banatskog Karlovca i Niša, pa i u synop-ima...

Objašnjeno. Tako je to kada radi automatika bez kontrole.
Sačuvana

Ako baobabe ne iščupamo na vreme, nikada ga se ne možemo osloboditi. On preplavi celu planetu. Razriva je svojim korenjem. I ako je planeta veoma mala, a baobaba ima u velikom broju, ona će se rasprsnuti.
Kimi
Na mreži Na mreži

« Odgovor #31 poslato: 13. Септембар 2009. u 11:10 »

Još jedan biser RHMZ-a u11h 

Лесковац     0 C     988.5      NE      67      281      4      Ведро
Sačuvana
Kimi
Na mreži Na mreži

« Odgovor #32 poslato: 13. Септембар 2009. u 21:33 »

Synoop od 20h

VRŠAC   

0.0  C   
-   
JI

79 M/S

Pretežno oblačno

Suvo, u prethodnom terminu kisa

Sačuvana
Boce
Moderator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #33 poslato: 13. Септембар 2009. u 22:11 »

na METEOS site-u  je mislim OK

Kod:
WMO  Station  Temp  Tmax  WDir  Ws  Wmax  RH  Press  Pres0  Clouds  ccl  Vis  Prec  Snow  sol  Weather type
13183  LYVR VRSAC  18.5  25.3  75  1004.2  1014.2  Clr-2  10.00 
Sačuvana

ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #34 poslato: 14. Септембар 2009. u 09:23 »

Ljudi, hvala što primećujete greške. Nego, pitam se da li vam treba ispravka za te podatke odmah? Možda neko objašnjenje?
Ako vam treba ispravka, za kvalitetnu ispravku mi treba pravi zapis (što mogu da dobijem posle mesec-dva, ili možda malo više), a dotle mogu samo da nagađam.
Ako vam treba opbjašnjenje zašto je to tako ispalo, ogromni udeo čine loše kodirani/dekodirani SYNOPi. Ređe je greška osmatrača.

Ja se samo nadam da je to sve u cilju prikupljanja materijala za borbu protiv loših GTS poruka. To u ovom trenutku jedino ima svrhe.
I još jedan detalj: Kada se odlučimo za unapređenje naše (nažalost, dobro zaparložene) baze podataka u smeru sutomatskog ažuriranja podataka sa GTS poruka (SYNOP, METAR), onda će ovaj lov na greške biti i lakši, a i imaće neki konkretan cilj - stvaranje naše SM baze. To nije ništa nelegalno, jer su GTS poruke dostupne svima na internetu, a to čine i brojne meteorološke firme (recimo NOAA, ECMWF...).

Eto lepog motiva da se krene u unapređenje baze. Šta mislite?
Sačuvana

Boce
Moderator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #35 poslato: 14. Септембар 2009. u 10:23 »

ako mogu nešto da pomognem ja sam tu!!!
Sačuvana

TRSTENIK
Van mreže Van mreže

« Odgovor #36 poslato: 14. Септембар 2009. u 17:39 »

Eto lepog motiva da se krene u unapređenje baze. Šta mislite?

Mislimo...
Sačuvana

Stefano
Administrator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #37 poslato: 15. Септембар 2009. u 01:35 »

Citat
To nije ništa nelegalno, jer su GTS poruke dostupne svima na internetu, a to čine i brojne meteorološke firme (recimo NOAA, ECMWF...)
Znaci nema nikakvih problema za preuzimanje, onda sam svakako ZA.
Sačuvana

ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #38 poslato: 15. Септембар 2009. u 10:13 »

Još samo da se jave izvršni tvorci baze... (imena poznata redakciji Cheesy)
Sačuvana

ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #39 poslato: 23. Октобар 2009. u 13:53 »

U Novom Selu košava razbija  Shocked  Shocked......Jaka i vrlo jaka,ima udara sigurno do 15 M/S   Embarrassed Shocked  Shocked Inače oblačno i toplo,Takt 14C.

Au, sine...Kimi, gde se seti ove košave U prognozi vremena je ima za tipično košavsko područje, ali kod nas (bar u Trsteniku), a tu smo na par kilometara, bilo je SE vetra do 3 m/s...Otkud ovih 15 m/s (oko 60 km/h),,,?  Nisam više načisto da nam se na toj (maloj) razdaljini ekstremno razlikuju vremenske prilike...dugo unazad Ne znam, nisam pametan...

Evo šta se desilo u ovo vreme.
Kruševac je beležio istočni vetar od jedva primethin 1 m/s. Trstenik je imao merenja slična Kraljevu, SE 3 m/s. Međutim, Lađevci su merili srednj brzinu vetra od 5 m/s. Pri toj brzini je moguće da udari vetra budu recimo između 8 i 12 m/s.
Kopaonik je u isto vreme imao udare SSW vetra (jugovina) od 20 m/s, tako da je potencijala za vrlo jak vetar zaista bilo.
Iz ovoga zaključujem da je Kimijeva opservacija istinita, ali kako je možda malo preuveličao događaj (izvini Kimi, ali mislim da si tome sklon), lako dođdsmo do famoznih udara od 15 m/s.

Još jedna stvar. Usled neaktivnosti na ovom polju, do daljeg se neću angažovati na SM bazi. Tu i tamo ću još komentarisati podatke, ali više ne vidim svrhu, jer to je stvar koju ovde zanima jednocifren broj ljudi. Što bi neko rek'o 'lakše konju bez samara'... ni 'đi-ha' više neću da vičem... (i posle neka neko kaže da sam neopravdano nezadovoljan)

Nema veze, ljudi... vi i dalje pratite, a ja sam tu, krajičkom oka.
Sačuvana

Kimi
Na mreži Na mreži

« Odgovor #40 poslato: 23. Октобар 2009. u 14:39 »

Pa dobro,možda sam ga preterao za koji M/S,ali to je samo moja procena,pobogu ne mogu ja tačno da ga ubodem (voleo bih,ali)  Undecided  Smiley !!!!Naravno da to treba uzeti sa rezervom,jel trenutno nemam čime da izmerim jačinu vetra,ali sigurno je bilo udara jačih od 10 M/S,jel se jasno moglo čuti kako obaljuje  neke predmete napolju (kofe,flaše,moj kapak na prozoru kako udara ) Može ona još jače od ovoga da dune,pa da odnese još neke stvačice napolju,tako da   
Sačuvana
ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #41 poslato: 23. Октобар 2009. u 15:41 »

Naravno, Kimi. Procene su jedno, a merenja drugo. Čini mi se da si i naveo da je tvoj podatak procena, a moja procena je da je tvoj procena preterana za malčice (uh, sad sam sve izzbunjivao).

Kad smo već kod procene brzine vetra, nađi negde u literaturi Boforovu skalu. To je super za procene brzine vetra, a opšti opisi se prilično dobro slažu sa stvarnim stanjem.
Bazao sam po forumu, ali više nemam strpljenja: možda te Boforove skale ima negde i ovde, na forumu...
Ah! Evo je!
Sačuvana

Kimi
Na mreži Na mreži

« Odgovor #42 poslato: 13. Новембар 2009. u 20:20 »

VRŠAC  u 19h pretežno vedro 0C i ZJZ vetar od 60 M/S
Sačuvana
TRSTENIK
Van mreže Van mreže

« Odgovor #43 poslato: 26. Новембар 2009. u 11:12 »

Da li je moguće...? Na sajtu RHMZ Srbije - osmotreni u Evropi, pa u Banjaluci u 10 h,pri temperaturi od 9°C  - jak sneg

RHMZ Srbije: Banja Luka 9  Jak sneg

Synop u isto vreme: 14542 LQBK BANJA LUKA 8.8 NNE 1  72 1001.4 1020.4 Ovc-7 0 9.00  mist
Sačuvana

ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #44 poslato: 26. Новембар 2009. u 12:23 »

Da li je moguće...? Na sajtu RHMZ Srbije - osmotreni u Evropi, pa u Banjaluci u 10 h,pri temperaturi od 9°C  - jak sneg

RHMZ Srbije: Banja Luka 9  Jak sneg

Synop u isto vreme: 14542 LQBK BANJA LUKA 8.8 NNE 1  72 1001.4 1020.4 Ovc-7 0 9.00  mist

Stvarni SYNOP za Banjaluku je:
14542 41959 70201 10088 20040 30014 40204 52015 71022 83078 333 81362 83465 84279 95570=

Ovde snega, naravno, nema. Nema ga ni u dekodiranom SYNOPu koji si citirao (lepo piše 'mist').
Jak sneg treba da bude dobijen iz šifara 74 ili 75 u sedmoj grupi (opis vremena, druga i treća cifra). Ovde je ta šifra 10.

Nešto je prolupalo po dekoderu... ni prvi, ni zadnji put.
Sačuvana

Boce
Moderator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #45 poslato: 04. Децембар 2009. u 07:39 »

Jutros u synopu za Zaječar
T=6.3°C, a
Tmin=6.5°C

ili su zamenili mesta ili je ista vrednost za Tmin kao i za T   Undecided
Sačuvana

Dejo
Van mreže Van mreže

« Odgovor #46 poslato: 14. Децембар 2009. u 19:31 »

Danas u synopu za Palić

12 UTC

18 UTC

toliko snega nema ni u Alpima Cheesy
Sačuvana

Boce
Moderator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #47 poslato: 17. Децембар 2009. u 08:09 »

Jeste velika greška kad se synop čita digitalno a dekoderu nije baš rečeno šta sve treba da zna.
Ovi kodovi 931, 466, 997 i još neki kazuju nam najčešće da je snežni pokrivač prisutan ali da ne pokriva celu površinu ili da ne možemo izmeriti visinu jer nema ni 1cm visine. Ovde sam naveo samo varijante jer nisam mogao da nađem tačno značenje svakog koda. Ptprince (a možda i još neko) zna sigurno  ove stvari pa se nadam da će nam ovde odgonetnuti do kraja enigmu. Ja samo da ukažem da nije greška osmatrača ili ljudi koji rade na stanicama.
Sačuvana

ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #48 poslato: 17. Децембар 2009. u 10:00 »

Jeste velika greška kad se synop čita digitalno a dekoderu nije baš rečeno šta sve treba da zna.

Tačnije, nedostaje deo za odbacivanje loših izveštaja ili delova izveštaja sa lošim podacima, već se uzima sve zdravo za gotovo.

Ja samo da ukažem da nije greška osmatrača ili ljudi koji rade na stanicama.

Delimično i jeste. SYNOP se sastavlja 'ručno', a osmatrači se često oslanjaju na poznavanje šifrovanja napamet (kao i ja u svoje vreme). Evo šta se ustvari zbilo.

14. decembra u 06 UTC SYNOP za Palić je bio:
13067 32697 70303 11020 21031 30097 40230 56001 87500 333 21028 3/106 4/931 55000 93197=

Iz ovoga se vidi da je umesto neke konkretne visine snega stavljeno 931. SYNOP u 18 UTC opet ima 997 na tom mestu, što znači da je snežni pokrivač tanji od 1 cm.
Oznaka 931 stoji od naziva grupe za novi sneg (opšti oblik grupe je 931ss, gde je ss visina novog snega za poslednjih 12 sati). U jutarnjoj osmatračkoj gužvi od 06 UTC dešava se svakom da malo pobrljavi (naročito ako se tim SYNOPom završava noćna smena - koliko sam ja ovog 'đubreta' video, a nešto od toga i sam poslao u brzini...).

Inače, i SYNOP od 13. decembra u 18 UTC ima istu glupost, tako da je ovog puta neznanje osmatrača presudilo lošim podatkom (ista smena, isti osmatrač).

A ovih 466 je misterija i za mene... Nigde u SYNOPima za Palić ne postoji takva grupa cifara koja bi demistifikovala poreklo greške.

toliko snega nema ni u Alpima Cheesy

Nema, zaista... ali možda će i biti krajem proleća. Na Zonbliku u Austriji (oko 3100 metara nadmorske visine), već sada ima 194 cm snega, a ume da bude i 500 cm krajem aprila i početkom maja. Nikad se ne zna...
Sačuvana

TRSTENIK
Van mreže Van mreže

« Odgovor #49 poslato: 20. Децембар 2009. u 09:17 »

RHMZ Srbije uveo dve nove kategorije u opisu vremena... dodati su, vidim, "zrnast sneg" i "snežna mećava"...lepo
Sačuvana

SerbianMeteo

Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC | Srpski prevod: Jovan Turanjanin | Sitemap Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!