- 10. Септембар 2010. u 13:37 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Vršac u mreži meteoroloških stanica super

Portal Mreža AMS     Baza podataka                Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 2 3 4 5 [6] 7 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Klimatske promene, globalno otopljavanje  (Pročitano 25297 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
ptprince
Moderator
Na mreži Na mreži

Le Petit Prince

« Odgovor #125 poslato: 30. Јун 2009. u 14:46 »

Da upravo tako, a najpoznatiji i najkorisniji u ovom slučaju od tih gasova je SUMPOR.

Pazi, pazi, mladi alhemičar... ccc...
Otkad je sumpor gas?

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D1%80

Ako vam je teško da pratite link, evo šta kaže svaki udžbenik hemije (ovde ću dati citat sa linka):

Citat
агрегатно стање - чврсто

Kakvi su tek oni lošiji đaci, kad ovak sjajni đaci ne razlikuju čvrste i gasovite supstance?
Budući profesori i doktori, rekao bih, ako se oni pitaju...
Sačuvana

Ako baobabe ne iščupamo na vreme, nikada ga se ne možemo osloboditi. On preplavi celu planetu. Razriva je svojim korenjem. I ako je planeta veoma mala, a baobaba ima u velikom broju, ona će se rasprsnuti.
Boda Tajson
Administrator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #126 poslato: 30. Јун 2009. u 15:34 »

Ma zna se sve...
Amerikanci će prvo svojim ljudima da nametnu porez na CO 2,a onda probati da ostalima to učine...
Činjenica da je ugljen dioksid,kao i ugljen monoksid,gas TEŽI od vazduha,i da je efekat staklene
bašte IZMIŠLJEN ovdje očigledno nije bitan.

CO2 je toliko malo tezi od vazduha da i najmanje strujanje moze da ga podigne. Mislim da na taj nacin i dospeva u stratosferu. Nek me neko ispravi ako gresim.
Sačuvana

Eat healthy. Exercise often. Die anyway.
ptprince
Moderator
Na mreži Na mreži

Le Petit Prince

« Odgovor #127 poslato: 30. Јун 2009. u 15:39 »

U pravu si kad kažeš da je CO2 teži od vazduha. Njegova molekulska masa je 44, a srednja vrednost za suv vazduh je nešto ispod 30 g/mol. Zbog toga su najveće koncentracije CO2 pri tlu. Ali i zbog antropogenog emitovanja u atmosferu.
To su ipak vrlo slabi argumenti za efekat staklene bašte. Vodena para daje taj efekat daleko, daleko efikasnije, a uz to je ima neuporedivo više u atmosferi. Ja sam na strani onih koji minimiziraju uticaj CO2 u tom smislu.
Inače, poreklo CO2 na većim visinama je uglavnom vulkansko. Mešanje gasova u prizemlji dostiže do 3000 metara, odnosno zadržava se uglavnom u planetarnom graničnom sloju. Mislim da ima nešto od tih mehanizama opisanih u onim tekstovima za portal.
Sačuvana

Ako baobabe ne iščupamo na vreme, nikada ga se ne možemo osloboditi. On preplavi celu planetu. Razriva je svojim korenjem. I ako je planeta veoma mala, a baobaba ima u velikom broju, ona će se rasprsnuti.
ciklon
Van mreže Van mreže

Ljudi vole katastrofe,to ih zbližava!

« Odgovor #128 poslato: 02. Јул 2009. u 10:01 »

Ja sam napisao da vulkani izbacuju odredjene gasove i pepeo,tu sam mislio i na sumpor(koji ulazi u taj sastav pepela) ali nisam mogao da se setim.Naravno znam sta je sumpor i kako izgleda ali sam na brzinu odgovorio Jocu posto se on setio sumpora a pri tom nisam obratio poznju na ono "gasova".
Moja greska...
Sačuvana

Vratice se zime...
ptprince
Moderator
Na mreži Na mreži

Le Petit Prince

« Odgovor #129 poslato: 02. Јул 2009. u 10:52 »

Nije greška, ciklon. Nigde ne vidim da si ti napisao da je sumpor gas. Jednostavno vidim da si na brzinu odgovrio i to je bilo OK.
A istina je da je sumpor prilično prisutan u svim tim česticama koje se izbacuju iz vulkana.
Inače, ne mogu a da se ne setim najdrastičnijeg slučaja vulana Krakatau koji je svojim izbacivanjem materije u atmosferu smanjio intenzite sunčevog zračenja za 5-25% u trajanju od 4 godine na celoj severnoj hemisferi. I posle toga, klima nam je ostala ista (a varijacije su varijacije, naravno). To je očigledan pokazatelj koliko je sistem klime inertan i vremenski, i prema menjanju sastava atmosfere. Ako se klima i menja, to za naših života ne može da se primeti. Čak ni za period istrumentalnih (meteoroloških) merenja.
Sačuvana

ciklon
Van mreže Van mreže

« Odgovor #130 poslato: 02. Јул 2009. u 12:07 »

Nisam napisao da je gas ali nisam reagovao na Jocov post,to je greska.
Veoma je zanimljivo kako vulkani uticu na jacinu suncevog zracenja i time mogu da promene klimu na krace vreme.Puno sam citao i gledao o takvim vulkanskim aktivnostima,oni su zaista nesto posebno i njihovo delovajne je izuzetno kad u toj meri mogu da eliminisu sunceva zrake.
Naravno da se promena klime ne moza uociti za zivotni vek,ali desavaju se periodicne promene ciji smo i mi svedoci.One mogu da traju par decenija ali svakako nisu GLOBALNE!
Primecuju se promene u poslednje dve i nesto decenije samo sto je i pre njih bilo promena suprotnih danasnjim.Tako mozemo ocekivati da u bliskoj buducnosti opet nastanu neka odstupanja ali u drugom smeru.
Tako bar ja gledam na te stvari a ispravice me neko ako gresim.
Sačuvana

Vratice se zime...
ptprince
Moderator
Na mreži Na mreži

Le Petit Prince

« Odgovor #131 poslato: 02. Јул 2009. u 12:31 »

Naravno da se promena klime ne moza uociti za zivotni vek,ali desavaju se periodicne promene ciji smo i mi svedoci.One mogu da traju par decenija ali svakako nisu GLOBALNE!
Primecuju se promene u poslednje dve i nesto decenije samo sto je i pre njih bilo promena suprotnih danasnjim.Tako mozemo ocekivati da u bliskoj buducnosti opet nastanu neka odstupanja ali u drugom smeru.
Tako bar ja gledam na te stvari a ispravice me neko ako gresim.

Slažem se u potpunosti. To je ono što nazivam klimatskim varijacijama. Klimatska promena je po meni mnogo teška reč.
Uočene klimatske varijacije se uglavnom odnose na privremene promene vrednosti nekih od klimatskih elemenata. Na primer, zapaža se u Evropi da je postojao jedan topli period krajem 40ih i početkom 50ih, pa hladniji i kišniji period 70ih godina, sada smo u jednom toplijem periodu, koji je bio i sušan, ali sada više nisam siguran koliko je sušan. Poslednjih desetak godina su obeležile brojne suše (recimo 2000, 2003...), ali poslednjih par godina svedoci smo povratka padavina u naše krajeve.
Naravno, sve vrednosti 'osciluju' oko neke ravnotežće, neke uobičajene vrednosti, a čovečanstvo je postalo tako osetljivo na bilo kakve promene da od svega pravi dramu. Najzad, iako naučno i tehnički nikad nije bilo razvijenije, čovečanstvo je ranjivije nego ikad.
Sačuvana

Boda Tajson
Administrator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #132 poslato: 02. Јул 2009. u 14:31 »

Secam se da sam kao klinac u nekoj enciklopediji citao o toj erupciji Krakatau i ogromnom broju zrtava ali nisam bio upoznat sa ostalim posledicama. Na wikipediji pise da je prosecna globalna temperatura pala 1.2C u narednoj godini.

Sve to me asocira na jedan dokumentarac iz serije BBC Horizon-a Global Dimming gde se gura teza obrnutog procesa od globalnog zagrevanja tj. globalnog hladjenja uzrokovanog zagadjenjem vazduha. Jedan od delova koji mi je izgledao najzanimljiviji je govorio o uticaju avio saobracaja na vreme u SAD. Ukratko da opisem, posle rusenja WTC-a, 11.09.2001. kompletan avio sabracaj, koji je u SAD enormno gust, je obustavljen na tri dana. Tada su meteorolozi na 5000 stanica sirom Sjedinjenih Drzava zabelezili nize Tmin i vise Tmax za nesto vise od jedan stepen u odnosu na prethodne dane objasnjavajuci to cistijim vazduhom (manje tragova aviona, manje oblaka...), a posle se situacija vratila na staro.  Naglasili su da je to najveca oscilacija u poslednjih 30 godina.

satelitski snimke Kalifornije dok postoji redovan saobracaj

oscilacije

Kao laik, ne mogu da predstavim sebi kolika je to razlika (mala/velika) ali bi bilo zanimljivo cuti druga misljenja. Joe je vec rekao sta misli o tom dokumentarcu ali to nije za forum  Grin

Sačuvana

Eat healthy. Exercise often. Die anyway.
ptprince
Moderator
Na mreži Na mreži

Le Petit Prince

« Odgovor #133 poslato: 02. Јул 2009. u 14:41 »

Iznenađujući, ali očekivani detalj. Kako se to u ovim krajevima ne može desiti (avio saobraćaj je kod nas 'nešto slabiji'), to je lep primer uticaja primesa u atmosferi na bilans zračenja u sistemu Zemlja - atmosfera, a kao posledicu i na kretanje temperature. Opet, koliko se sećam, tog 11.9. je bilo vedro u NY, pa se tako taj uticaj bolje i osetio.
Eto, pomenuo si nešto što je embrion za diskusiju o scenariju koji je poznat pod nazivom 'nuklearna zima'. Ukratko, reč je o scenariju kada se, posle hipotetičkog nuklearnog rata, vazduh toliko zaprlja da atmosfera biva prekrivena gustim oblacima koječega koji sunčevo zračenje teško propuštaju, a toplotno zračenje Zemlje propušta vrlo lako. Logično, jer se ta dva toplotna zračenja razlikuju po talasnoj dužini, a propusnost za toplotno ralenje raznih materijala, pa i oblaka, razlikuje se prema talasnim dužinama zračenja (pozovimo se na Štefan-Bolcmanov zakon). Ima osnova za ovakva razmišljanja, ali koliko su dobra, teško je reći. Najbolje rešenje jeste da se ostane na hipotezi, ne probati u praksi.

A opet, možda je zloupotrebljeno vedro vreme, jer se ovakve promene tipski dešavaju kada se razvedri. Ko će ga znati...
Sačuvana

Stefano
Administrator
Na mreži Na mreži

« Odgovor #134 poslato: 02. Јул 2009. u 19:09 »

To oko hipotetickog nuklerarnog rata je slicno kao i kada bi se desila neka kataklizma tipa udarac komete, posto i u tom slucaju predvidja se isto oblak koji bi doveo do toga da Sunceva svetlost 2-3 godine ne bi mogla da dodje do Zemlje...

Cesto sam razmisljao o tim hipotetickim situacijama, koliko su realne.
Sačuvana

Joe
Administrator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #135 poslato: 02. Јул 2009. u 23:28 »

Moja najveca primedba bas na taj primer sa avionima bio je uglavnom to sto avioni nekad ostavljaju tragove koji su postojani tj. odrzavaju se i nakon prolaska aviona, a nekad se gube sto zavisi od uslova. Nije mi bas jasno zasto su morali da cekaju obustavu saobracaja da bi vrsili istrazivanja. Drugo nisam siguran bas da su "otrkrili" Ameriku time sto su prakticno rekli da kada je potpuno vedro, da je minimalna temperatura niza , a maksimalna visa nego kada je oblacno od tragova aviona.  Roll Eyes To sam im i ja mogao reci bez merenja.
To jeste direktni uticaj avio saobracaja samo nisam bas siguran da to moze da izazove posledice koje su naveli u filmu i ne znam sto se uopste to uzima kao dokaz kada je jasno da kada ima uslova da trag aviona bude postojan i nakon prolaska (uspe kondenzacija da tako kazem), da ima uslova da nastanu i prirodno cirusi vrlo cesto koji takodje onda potpomazu to njihovo takozvano globalno zatamnjenje.  Cool
Sto kaze Pedja zloupotrebili su vedro vreme. Da je bilo uslova za tragove aviona bilo bi mozda cirusa i bez avio saobracaja...  Wink
Sačuvana

Bolje ispasti glup nego iz autobusa. Cheesy
JOPA
Van mreže Van mreže

« Odgovor #136 poslato: 07. Септембар 2009. u 11:08 »

Jučer kasno uvečer sam gledao jedan veoma zanimljiv dokumentarac na National Geographic-u, o globalnom otopljavanju, pod nazivom "Istraživanje planeta Zemlja: Zemlja pod vodom". Bilo je riječi o svjetskim morima, što će biti ako se sav led otopi na Grenlandu i Antarktiku. Tako su istražitelji došli do zaključka da će se, ako se ovako nastavi, otopiti cijeli Grenland, a razina svetskih mora će se podići za 1 m. Ali i Antarktika se topi. To je još veći problem. Kada bi se otopio cijeli led na tom kontinentu, razina mora bi porasla za 46 m! Ali postavljaju se brojna pitanja. Prema uzorcima izvađenog leda iz ledenjaka, točno se vidi kako je planet Zemlja imao i toplije i hladnije periode. Došlo se do zaključka da se mijenjaju globalno otopljavanje i zahlađenje svakih nekoliko desetaka tisuća godina, i više. Korali su žarnjaci, koji žive pod vodom, ne previše plitko ali ni duboko. Zašto postoje koralni grebeni, koralne stijene iznad površine mora? Davno, veoma davno, i te stijene i grebeni, trebali su biti pod vodom, za vrijeme globalnog otopljavanja. Eto o tome se ukratko radi.
Sačuvana
ptprince
Moderator
Na mreži Na mreži

Le Petit Prince

« Odgovor #137 poslato: 07. Септембар 2009. u 11:24 »

Ja nisam gledao, ali verujem da si uživao u dokumentarcu na NG. Iznete činjenice jesu tačne. Naravno. Međutim, ono što ja potenciram u ovakvim temama jeste da se te promene ne vrše naglo. Vreme potrebno za takve promene jeste mnogo duže od ljudskog veka.
Sačuvana

ciklon
Van mreže Van mreže

« Odgovor #138 poslato: 07. Септембар 2009. u 11:51 »

Ne bih se bas slozio. A cudi me sto se i Princ slozio sa ovim cinjenicama.
Tu emisiju nisam gledao ali sam na NG pre nekoliko nedelja gledao jednu drugu emisiju iste teme ali razlicitog scenarija,naravno rec je o tome kako je na redu doba u kojem ce klima na planeti postati hladnija.Prica mora da kruzi,mediji moraju da opravdaju svoju ulogu.
Ja sam uspeo nesto od toga da pronadjem na netu a kad budem sve slozio prosledicu to na forum naravno.
Jopa a i ostali ako imate informaciju da na TV-u treba da bude prikazana neka emisija sa ovom temom zamolio bih vas da to postavite na forum,koristilo bi svakako svima koji su zainteresovani za "globalno zagrevanje-hladjenje".
Sačuvana

Vratice se zime...
JOPA
Van mreže Van mreže

« Odgovor #139 poslato: 07. Септембар 2009. u 12:03 »

Međutim, ono što ja potenciram u ovakvim temama jeste da se te promene ne vrše naglo. Vreme potrebno za takve promene jeste mnogo duže od ljudskog veka.

Naravno, s tim se potpuno slažem. To je ogroman broj godina, ne želim ni da lupetam o broju.

@ciklon - ne pratim baš te kanale (NG, Discovery, Reality) ali zaista na tim tv programima svakodnevno ima odličnih i zanimljivih dokumentaraca. Jučer sam na ovo slučajno naišao, i ostao gledati do kraja jer mi se učinilo zanimljivo. Wink
Sačuvana
Stefano
Administrator
Na mreži Na mreži

« Odgovor #140 poslato: 07. Септембар 2009. u 13:50 »

Vreme potrebno za takve promene jeste mnogo duže od ljudskog veka.
I ja se slazem sa tim... medjutim ne treba gledati kratkorocno, dolaze nove generacije...
Sačuvana

ptprince
Moderator
Na mreži Na mreži

Le Petit Prince

« Odgovor #141 poslato: 07. Септембар 2009. u 16:12 »

Ljudi, niste me razumeli... Te promene su toliko spore i mere se hiljadama godina.
Dakle, dok dođu nove generacije, pitanje je šta ćemo im ostaviti. Možda nešto lepo, možda ama baš ništa... a kako stvari stoje, ovo drugo je verovatnije. Najzad, istorija ove planete pamti civilizacije stare tek 3-4 hiljade godina, što je prekratko za ove promene. Pre će doći do sumraka naše civilizacije i onda sve ide ispočetka: strah od prirodnih fenomena, njihovo ponovno upoznavanje... a postojanje ove civilizacije pripadaće nepoznatoj istoriji. Ako vam to izgleda sumorno, šta ćete mi odgovoriti ako vas ptam gde su zapisi sa Atlantide (ili nekog drugog izgubljenog sveta)?. Nemaaa...
Sačuvana

ciklon
Van mreže Van mreže

« Odgovor #142 poslato: 08. Септембар 2009. u 20:17 »

Ovaj post je vec mnogo jasniji.
Apsolutno se slazem sa gore navedenim,narocito sa "sumrakom nase civilizacije" koja pokazuje mnoge slabosti i lagano klizi ka provaliji.
A sto se tice klime tu je vec mnogo receno samo sto postoje mnogi "dokazi" da se temperatura okeana lagano smanjuje i da je povrsina leda na polovima veca nego pre sto godina a da se pojedini delovi odvajaju tj. lome pod sopstvenom tezinom i velikom masom.
Sta kazete na ovu hipotezu?
Sačuvana

Vratice se zime...
ptprince
Moderator
Na mreži Na mreži

Le Petit Prince

« Odgovor #143 poslato: 09. Септембар 2009. u 09:11 »

Uh, ja ću ispasti kao temolomac, ali kad me već 'vučeš za jezik', mislim da je ta teza, kao i suprotna (već pogađate, je li?), zasnovana na dosadašnjim saznanjima. Ali, očito da naša saznanja nisu dovoljna, jer su međusobno protivrečna. Ono što je sigurno jeste da su sve te teze nepotvrđene u praksi. Ne postoje instrumentalna merenja koja bi definitivno potvrdila ili opovrgla takve teze. Suviše smo kratko na ovoj planeti (ponavljam se, šta ću).
Sačuvana

slovenka
Van mreže Van mreže

I Love Winter and Summer!!

« Odgovor #144 poslato: 20. Септембар 2009. u 13:47 »

Druge priložnosti ni: ali lahko zemlja eksplodira zaradi globalnega segrevanja?

Posledice globalnega segrevanja so veliko bolj resne, kot smo si lahko predstavljali. Te posledice so povezane z novoodkritimi lastnostmi 'notranjega jedra' našega planeta.

Dobro znano dejstvo, preverjeno z desetletji seizmičnih merjenj je, da je Zemljino notranje jedro trdno in skoraj sferične oblike z radijem okrog 1220 km in se nahaja v centru planeta. Danes je splošno sprejeto dejstvo, da je ta trdni center počasi rasel do svoje današnje velikosti kot rezultat 'kristalizacije' tekočine, ki ga obkroža. 'Latentna vročina' te 'kristalizacije' naj bi razložila, kako notranja skorja ustvarja toploto.

Ta prispevek upošteva globalne hidro-gravitacijske ravnotežne pogoje Zemljine notranje skorje in podaja rigorozen in trden znanstveni dokaz, da trdno jedro našega planeta ne more biti nikoli manjše ali lažje od določenega minimuma, saj drugače ne bi moglo ostati v centru planeta.

Ker je bilo notranje jedro v preteklosti lahko edinole večje in težje, kot je danes, ne more biti rezultat kakršnekoli 'kristalizacije'. Ta enostaven zaključek ima presentljive posledice.

Predstavljajte si ogromen objekt polmera 1220 km, ki se počasi zmanjšuje, postaja lažji in oddaja toploto že milijone let. Kaj bi lahko bil? Lahko je samo objekt, ki generira toploto z atomskim razpadom (cepljenjem jeder).

Glavna posledica zgornjega je, da je vsa toplota, ki se ustvarja znotraj Zemlje, radiacijskega izvora. Z drugimi besedami: Zemljo kot celoto si lahko mislimo kot nuklearni reaktor, napajan s spontano fizijo različnih izotopov v super-težkem notranjem jedru (pa tudi s sorodnimi produkti razpada v plašču in v skorji).

Življenje na Zemlji je mogoče samo zaradi učinkovitega hlajenja tega reaktorja - ta proces je kontroliran predvsem z atmosfero. Trenutno je to hlajenje odgovorno za delikatno toplotno ravnotežje med toploto reaktorja v jedru, sončno toploto in radiacijo toplote v vesolje, tako da je povprečna temperatura na Zemlji približno 13 stopinj C.

Premislek o elementarnem toku toplote pove, da povečanje povprečne temperature na površini Zemlje za vsako 1 (eno) stopinjo v jedru povzroči povečanje temperature celo do 15 stopinj.

Ta članek preiskuje možnost stopitve notranjega jedra zaradi zmanjšane kapacitete hlajenja atmosfere, ki postopno zadržuje vedno več Sončeve toplote zaradi t. i. efekta tople grede. Razloženi so faktorji, ki lahko pospešijo proces topljenja, na primer, kako je povečana sončna aktivnost povezana s povečanimi emisijami toplogrednih plinov.

Najbolj pomembna posledica take stopitve jedra bi lahko bila velika delitev nestabilnih izotopov v staljenem notranjem jedru na osnovi gravitacijsko-vzgonske delitve. Taka delitev lahko povzroči 'obogatitev' nuklearnega goriva do točke, kjer se ustvarijo pogoji za verižno reakcijo in gigantsko atomsko eksplozijo. Ali lahko Zemlja postane še eden od asteroidnih pasov v sončnem sistemu?

Splošno znano (izkustveno) dejstvo je, da je sončna toplota odločujoč faktor, ki determinira temperature na površju Zemlje. V polarnih območjih je prispevek sončne toplote minimalen, in tu se prispevek toplote, ki izvira iz centra Zemlje, najlepše vidi. Naraščajoča temperatura polarnih oceanov in taljenje polarnega ledu sta prva simptoma pregrevanja notranjega jedra - reaktorja.

Izvor: http://sci-e-research.com/geophysics_si.html
Sačuvana

I LOVE WINTER AND SUMMER!!!

Balkan Meteo: http://balkanmeteo.2forum.biz/
ptprince
Moderator
Na mreži Na mreži

Le Petit Prince

« Odgovor #145 poslato: 21. Септембар 2009. u 09:18 »

Druge priložnosti ni: ali lahko zemlja eksplodira zaradi globalnega segrevanja?

Da, može da nam eksplodira planeta ako budemo trpeli globalno zagrevanje. Kako da ne. Kad se budu kreveti topili pod pokrivačima, e pa tad.

Množe se besmislice oko globalnog zagrevanja. Nisam hteo da citiram to kada sam video prošle sedmice na Yahoo-u, ali sad ću to navesti bez citata, čisto kao prilog rastućoj gomili besmislica na ovu temu.
Kažu lekari da je globalno zagrevanje pretnja za zdravlje čovečanstva. Zdrava planeta - zdrav život. Dakle, treba čuvati zdravlje ljudi da se ne bi globalno zagrevali. Evo, na primer, treba jesti manje mesa, kako bi se smanjili izvori gasova staklene bašte.
Nisam znao da je fart gas staklene bašte i da ga ima u tolikim količinama da to ugrožava planetu.
Kad sam bio mali, odnekud sam čuo blesav slogan koji bi opisao ovaj efekat: Kad bi svi vojnici sveta pucali pasuljem...

Sačuvana

The_Night_Hawk
**
Van mreže Van mreže

Good night,America,wherever you are...

« Odgovor #146 poslato: 21. Септембар 2009. u 12:45 »

Cool histerija Grin
Bravo,majstore,bravo zube  Grin
 Tongue
Nema šta, koliko mediji padaju pod uticaj političara,toliko više priča o GLOBALNOM ovom ili onom.
Prije svega, svima koji vjeruju u priču o warm up fazonu,podsjećanje da CO 2 nije zagađivač.
On je produkt našeg disanja, a uzimaju ga biljke. Noću je obrnuto, ali ne spavamo u šumi.
Da ne bih držao lekcije iz hemije,samo ću još napomenuti da je u Americi(a gdje inače) bilo pokušaja
da se i erupacija supervulkana podvede u tu priču. 
To može(i već je ranije bilo) samo da izazove ZAHLAĐENJE, i to LOKALNO...
Ali dobro,valja prepasti ljude i uzeti im pare za porez na grijanje...
Glupi Ameri,da bar ne šire their way of life svuda...
Sačuvana
Boce
Moderator
Van mreže Van mreže

Sunce prvo izlazi na istoku!!!

« Odgovor #147 poslato: 24. Јануар 2010. u 10:48 »

Evo jednog interesantnog teksta u vezi doterivanja podataka u pravcu ideje Globalnog otopljavanja

http://www.americanthinker.com/2010/01/climategate_cru_was_but_the_ti.html
Sačuvana

ciklon
Van mreže Van mreže

« Odgovor #148 poslato: 24. Јануар 2010. u 11:33 »

Svaka cast Boce konacno neko da posveti malo paznje ovoj temi.
Pratim i dalje sve vezano za ovu temu u imam dosta materijala ali je to prilicno neinteresantno za forum.
Sve ovo je istina,pokusaj da se obmane ceo svet uz pomoc "naucnika" koji su u sluzbi svetskih mocnika.
Okacicu s yutube linkove koji imaju prevod na hrvatski a za temu imaju bas doterivanje podataka za "globalno zagrevanje",uzas jedan.
Na Accuweather redovno pratim njihove kolumne u kojima se iznose cinjenice koje nikako ne idu u prilog zagrevanju planete.
Zatim americka FOX televizija koja je jedina nacionalna televizija koja je imala hrabrost da prenese sve detalje o malverzacijama oko "globalnog zagrevanja","cuvenog hokejaskog stapa" i aferi u kojima su hakeri presreli mailove "svetskih strucnjaka" u kojima se moze procitati o njihovoj zaveri na ovu temu.Cak se ni u nasim medijima nije puno posvetilo ovoj temi.
Jednom recju PREVARA!
Sačuvana

Vratice se zime...
jocozr
Van mreže Van mreže

« Odgovor #149 poslato: 24. Јануар 2010. u 12:26 »

Moram da se pohvalim i time ujedno iznesem i svoj stav povodom globalnog otopljavanja planete. . .  Smiley
Ja sam takođe imao hrabrosti da na regionalnoj televiziji kažem da globalno otopljenje ustvari ne postoji, i da su se ovakva odstupanja dešavala i ranije u istoriji  Smiley
Dakle samo treba pratiti dešavanja u istoriji. Moj lični insajder,bio je,zna se ko. . .ajde neću da ga imenujem,ali prepoznaće se on sam.  Smiley
Sačuvana

SerbianMeteo

Sačuvana
Stranice: 1 2 3 4 5 [6] 7 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC | Srpski prevod: Jovan Turanjanin | Sitemap Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!