Mladi planinari iz Novog Sada i Beograda su se 18.08.2009. uputili na uspon na Olimp, planinu Bogova. Vodici su nam bili veterani iz Skoplja. Evo kako je to izgledalo...
Autobus nas je ostavio na 1000 mnv i mi smo polako krenuli na uspon.
Prelepa cetinarska suma:

Sa ovog mesta kazu da je pogled na more predivan, ali nazalost magla nam je pokvarila vidik.

Presli smo 2000 m, nema vise drveca

Polako nastavljamo uspon

U daljini vidimo dom na 2698m,

koji nam nije odradiste za ovaj dan, ali smo ipak svatili da vidimo kako izgleda:

Neko je postavio sator na vrlo interesantnom mestu

Inace temperatura ovde je bila oko 10 stepeni s tim da je duvao veoma hladan vetar da se cinilo da je jos hladnije.
Pogled na vrh "Stefani" u magli,

Jedan deo ekipe se popeo na brdo iznad i imali su srece da se, u tom trenutku, magla poprilicno razisla

Ovo je nas cilj za prvi dan, dom na 2760 mnv,

Na cilj prvog dana smo stigli oko 17h. Sutra dan oko 9h smo krenuli dalje. Cilj je bio najvisi vrh Olimpa "Mitikas" 2918mnv, i jos nekoliko manjih vrhova "Skala" 2866 nmv i "Skolio" 2912 nmv.
Dakle krecemo

Evo kuda ide putic

Poslednji pogled ko domovima

i pred nama se pojavljuje put za "Mitikas"

Moram da priznam da me je prilaz vrhu uplasio te sam odustala od uspona na "Mitikas"

Dva sata sam cekala da se vrate pa sam vreme ispunila diveci se lepotama Olimpa i njegovim stanovnicima

Za to vreme... oni se se penjali...

...i penjali...

i eto ih na vrhu...

Nakon silaska krenuli smo polako dalje,

da bismo se posle penjali za Skalu i Skolio (na fotografiji ispod, Skala je vrh desno, a Skolio vrh levo)

Skala

Pogled sa Skolia

U povratku nasi su se malo spustili do snega

Idemo dole

Pogled ka Mitikasu

i jos jedan

Ispod nas je dom na 2100 mnv

Do doma smo stigli oko 17h i odmah nastavili spustanje premo 1000mnv gde nas je cekao autobus da nas odvede do kampa u kom smo bili smesteni
Polako se smrkava, a mi zavrsavamo nasu akciju na Olimp, puni utisaka

Eto toliko o usponu, nadam se da vam se svidelo