11. Март 2010. u 04:14 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: AMS Beograd Karaburma dodata u mrežu AMS

Portal Mreža AMS     Baza podataka                Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Olimp 2009  (Pročitano 495 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Brandzi
Moderator
Van mreže Van mreže

« poslato: 03. Септембар 2009. u 16:31 »

Mladi planinari iz Novog Sada i Beograda su se 18.08.2009. uputili na uspon na Olimp, planinu Bogova. Vodici su nam bili veterani iz Skoplja. Evo kako je to izgledalo...

Autobus nas je ostavio na 1000 mnv i mi smo polako krenuli na uspon.

Prelepa cetinarska suma:

Sa ovog mesta kazu da je pogled na more predivan, ali nazalost magla nam je pokvarila vidik.

Presli smo 2000 m, nema vise drveca

Polako nastavljamo uspon

U daljini vidimo dom na 2698m,

koji nam nije odradiste za ovaj dan, ali smo ipak svatili da vidimo kako izgleda:

Neko je postavio sator na vrlo interesantnom mestu

Inace temperatura ovde je bila oko 10 stepeni s tim da je duvao veoma hladan vetar da se cinilo da je jos hladnije.

Pogled na vrh "Stefani" u magli,

Jedan deo ekipe se popeo na brdo iznad i imali su srece da se, u tom trenutku, magla poprilicno razisla

Ovo je nas cilj za prvi dan, dom na 2760 mnv,

Na cilj prvog dana smo stigli oko 17h. Sutra dan oko 9h smo krenuli dalje. Cilj je bio najvisi vrh Olimpa "Mitikas" 2918mnv, i jos nekoliko manjih vrhova "Skala" 2866 nmv i "Skolio" 2912 nmv.

Dakle krecemo

Evo kuda ide putic

Poslednji pogled ko domovima

i pred nama se pojavljuje put za "Mitikas"

Moram da priznam da me je prilaz vrhu uplasio te sam odustala od uspona na "Mitikas"

Dva sata sam cekala da se vrate pa sam vreme ispunila diveci se lepotama Olimpa i njegovim stanovnicima

Za to vreme... oni se se penjali...

...i penjali...

i eto ih na vrhu... Smiley

Nakon silaska krenuli smo polako dalje,

da bismo se posle penjali za Skalu i Skolio (na fotografiji ispod, Skala je vrh desno, a Skolio vrh levo)

Skala

Pogled sa Skolia

U povratku nasi su se malo spustili do snega

Idemo dole

Pogled ka Mitikasu

i jos jedan

Ispod nas je dom na 2100 mnv

Do doma smo stigli oko 17h i odmah nastavili spustanje premo 1000mnv gde nas je cekao autobus da nas odvede do kampa u kom smo bili smesteni

Polako se smrkava, a mi zavrsavamo nasu akciju na Olimp, puni utisaka Smiley

Eto toliko o usponu, nadam se da vam se svidelo Smiley

« Poslednja izmena: 03. Септембар 2009. u 17:01 Brandzi » Sačuvana

Zivot je lep, samo ga treba znati ziveti...
Boda Tajson
Administrator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 03. Септембар 2009. u 16:35 »

ovo kao da sam vec video Grin
Sačuvana

Eat healthy. Exercise often. Die anyway.
Boce
Moderator
Van mreže Van mreže

Sunce prvo izlazi na istoku!!!

« Odgovor #2 poslato: 03. Септембар 2009. u 17:52 »

E ovo je već ozbiljno planinarenje Smiley
Svaka čast  super

moraćemo i mi da overimo planinu Bogova jednog dana  Cheesy
Sačuvana

Brandzi
Moderator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 03. Септембар 2009. u 20:45 »

Zasto da ne. Veoma tesko, prakticno nemogucce je izgubiti se gore, iz razloga sto ima samo dva putica do Mitikasa. Kojim krenes taj pratis. Inace to su uski putici kojima se penju ljudi i mazge koje u domove dopremaju neophodne stvari.

Mi smo isli prakticno kruznom putanjom, dakle jednim smo se popeli, drugim sisli i iskreno mislim da je to bolja opcija. Ovako lepo se odmah popnes tik do samog vrha, prespavas u domu koji je odlican za one uslove i u koji se moras najaviti, zato sto je broj ljudi koji se onuda svakodnevno nadje veliki. Sutra dan obidjes vrhove i na frku silazis dole da bi pre mraka sisao.

Drugim putem, kreces sa istog mesta, samo na drugu stranu, ima mnogo stepenica i pogled nije toliko lep. Penjes se na dom na 2100, tamo prespavas, onda je drugi dan jako naporan jer se moras popeti do vrha, obici jos sto sta od vrhova i  tada imas dve opcije, da se vratis na dom od 2100 i nastavis prema kolima ili cime si vec dosao ili po mom misljenju lepsa, da posle vrhova odes na dom na 2760, prespavas i tek sutra dan krenes polako dole. Smiley

hehe, svasta nesto ja vama sada naprica Smiley
Sačuvana

Stefano
Administrator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 03. Септембар 2009. u 21:52 »

Odlicne fotke, pretpostalvljam da su vam sad na redu neki Alpski vrhovi?
Reci mi za uspon na Mitikas, da li je bila potrebna i profesionalna alpinisticka oprema, znaci mislim na one klinove i konopce?
Sačuvana

Brandzi
Moderator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 03. Септембар 2009. u 22:14 »

Ovako postoji dva prilaza Mitikasu, ovaj kojim smo mi isli (tezi) i sa Skale. Koliko sam shvatila sa Skale nema potrebe za alpinistickom opremom, cak i ovim tezim putem ljudi idu bez nje, ali je prilicno opasno. Zato se i dogadja toliko nesreca.
Mi smo imalo konopce i klinove za povratak, u toku uspona nije potrebno. I u sustini konopac nije tu da bi se na njega okacili i da bi nas on drzao, on je tu za svaki slucaj. Medju nama je bio i covek koji se bavi alpinizmom i kaze da je ovaj prvi ili drugi stepen tezine za alpiniste, sto realno za njih ne predstavlja problem.

Jedino sto mislim da je neophodno su slemovi. Mi ih nismo imali i neki alpinisti su na kritikovali. Desava se da padne kamen na glavu i da neko krene da pada i onda pokupi sve ispod sebe. Za uspon je potrebno da znas kako da se ponasas u ozbiljnim situacijama.
Sačuvana

Stefano
Administrator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 03. Септембар 2009. u 23:07 »

hvala na informacijama Wink ipak je ovo suvise ozbiljan uspon za ljude bez iskustva (kakav sam ja)
Sačuvana

Brandzi
Moderator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 04. Септембар 2009. u 09:40 »

Pa dobro manje vise vrh, ne mora se tamo ici. Dovoljno je i popeti se na ostale vrhove. a za to je potrebno samo da budes fizicki spreman Smiley
Sačuvana

ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #8 poslato: 04. Септембар 2009. u 10:09 »

Odsekoše mi se noge gledajući ovu reportažu. Hvala na lepim slikama sa mesta na koje najverovatnije nikad neću posetiti.
Sačuvana

Ljudi? Mislim da ih ima pet ili šest. Zapazio sam ih pre mnogo godina. Ali nikad ne znaš gde ćeš ih naći. Lutaju kao da ih vetar nosi. Nemaju korenja i to im uveliko smeta.
SerbianMeteo

Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC | Srpski prevod: Jovan Turanjanin | Sitemap Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!