|
Darko_9
|
 |
« poslato: 24. Новембар 2009. u 04:19 » |
|
Sledeće nedelje nam stiže mesec koji svi zimoljupci obožavaju! izgleda da početkom decembra treba očekivati zahladjenje sa temperaturama uglavnom oko 10 stepeni!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
SSJ5
Van mreže
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 25. Новембар 2009. u 05:08 » |
|
To je opet dosta vishe od proseka ... Nadam se da ce biti zanimljivo tokom decembra.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ciklon

Van mreže
Ljudi vole katastrofe,to ih zbližava!
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 25. Новембар 2009. u 12:19 » |
|
To je opet dosta vishe od proseka ... Nadam se da ce biti zanimljivo tokom decembra.
Kako sada stvari stoje do 10.decembra nece biti nista zanimljivi.Ensemble iz dana u dan podize temperature za pocetak decembra.Nigde na vidiku nema promene vremena.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Vratice se zime...
|
|
|
|
JOPA
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 25. Новембар 2009. u 13:58 » |
|
Tako je, zahlađenje ne treba očekivati do daljnjega. GFS je prošlih dana nudio nekakve hladnije prodore iza 5.12., ali je to ukinuto. I ECMWF koji ipak nije bio ovako pesimističan, danas to jest. Ne znam, ne sviđa mi se ovo.  Ajde da je deseti, ali pri kraju smo novembra.  Ne znam kako će ovo ići. Kad bi barem bilo naznaka za prodor hladnijeg zraka, ali baš nema niti NIKAKVIH naznaka.  Nije dobro  Kad bih znao da nas očekuje poštena zima, onda mi ovo ne bih smetalo, ali kako je krenulo, bojim se da ne doživimo zimu 06/07... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gencic
Moderator

Van mreže
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 25. Новембар 2009. u 18:19 » |
|
Statisticki je vrlo tesko moguce da nas ocekuje jos jedna zima 06/07.Moguce je da bude toplija od proseka, ali mislim da su vrlo male sanse da se opet ponovi ili obori onakva rekordno topla zima.Verovatno jos moramo da cekamo da promenu rasporeda barickih sistema. Zima je sad trenutno napala neke druge delove severne hemisfere...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
dv/dt=f-1/ρ*grad(p)+η/ρ*Δv
|
|
|
|
JOPA
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 25. Новембар 2009. u 18:38 » |
|
To sam svjesno ironično izrekao zbog loše situacije trenutno. Ne znam kolike su šanse da se ona zima ponovi, nadam se vrlo male. Sve je moguće. Ne bih volio da umjesto 4 godišnja doba imamo 2 ili 3.  Mene više brine to što na kartama nema uopće naznaka za promjenu vremena. Ne mislim naravno na kišu, nje će biti, ali ljudi moji, 25.11. je a temperature su proljetne.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ciklon

Van mreže
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 25. Новембар 2009. u 19:10 » |
|
Mislim da se tako topla zima nece ponoviti i ubedjen sam da cemo kao i u poslednje dve zime imati duza periode hladnog i sneznog vremena ali ce oni malo kasniti kao sto je to bio slucaj prosle i pretprosle godine.Odavno se nije desilo da u prvoj polovini decembra imamo sneg i hladnoce,tako da ni ove zime to ne ocekujem.Tacno je da zima pogadja druge delove nase hemisfere ali u Evropi su prave prolecne temperature.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Vratice se zime...
|
|
|
|
gabesz20
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 25. Новембар 2009. u 19:36 » |
|
10 dana tesko dace biti nekog veceg menjanja vremena...oko ovoga su prilicno slozni svi modeli!E sad lepo se odvija zaledivanje na severu...oko sredine decembra mora da se desi nesto ozbiljnije ali otom potom...o ovome sledecih dana!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Luka92

Van mreže
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 26. Новембар 2009. u 18:25 » |
|
I dalje nema nikakvog razloga za optimizam za nas snegoljupce, a ne sviđa mi se i to što će izgleda biti kiše prvih dana decembra  - kad već nema snega barem kad bi bilo lepo vreme...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Stefano
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 26. Новембар 2009. u 19:04 » |
|
kad već nema snega barem kad bi bilo lepo vreme delimo misljenje 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
JOPA
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 26. Новембар 2009. u 21:31 » |
|
Danas je situacija drukčija, polako ide na bolje. GFS 12Z vidi nekakvi prodor, a večerašnji ECMWF ga potvrđuje. Jest da je daleko (240 h), ali pozitivno je da se situacija na mapama polako mijenja. Ako ništa drugo, zanimljivo će biti pratiti....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Kimi
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 26. Новембар 2009. u 21:42 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mladen
Van mreže
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 26. Новембар 2009. u 22:01 » |
|
Pozdrav svim članovima serbianmeteo foruma. Ovo je moj prvi post, pa da i ja prometim da se situacija menja na bolje. Večeras i RHMZ od srede do petka prognozira sneg i susnežicu u planinskim predelima. Polako ide na bolje. Sve će doći na svoje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Sneg noćas mora pasti!
|
|
|
|
|
danijel
Van mreže
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 26. Новембар 2009. u 23:01 » |
|
Pozdrav svim clanovima serbianmeteo foruma.evo i ja da vam se najzad pridruzim i iznesem neke svoje ljubavi o snegi,prognozama i iscekivanja da njazad naidje taj hladni front iz Sibira,pa bice tu negde oko 14 decembra prvi talas...pozz svima....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
danijel
Van mreže
|
 |
« Odgovor #15 poslato: 26. Новембар 2009. u 23:09 » |
|
Danas sam nasao prognozu naseg meteorologa Nedeljka Todorovica i evo sta on kaze sta nas ocekuje u narednom perioduDo Nove godine očekuje nas relativno toplo vreme za ovo doba godine, a pravu zimu ćemo osetiti tek u januaru. Prema prognozi koju je za „Alo!“ sačinio meteorolog Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kraj novembra će obeležiti lepo vreme.
- Do kraja novembra očekuje se relativno toplo vreme i uglavnom suvo sa jutarnjom maglom. Kratkotrajno naoblačenje sa slabom kišom može se očekivati oko 25. novembra i poslednjeg dana meseca. Tokom većeg dela decembra, u Beogradu i nižim delovima Srbije očekuje se suvo sa temperaturom malo iznad prosečnih vrednosti, ali i čestom pojavom magle, naročito u poslednjoj dekadi. Početkom, sredinom i krajem meseca ima uslova za zahlađenja s kišom i snegom - kaže Todorović. Proteklih nekoliko dana najviša dnevna temperatura bila je oko 20 stepeni, ali će sledećih nekoliko dana biti u laganom padu, tako da će dnevni maksimum početkom decembra biti između 10 i 15 stepeni, a kako mesec bude odmicao, kretaće se u intervalu od pet do 10 stepeni. Novu godinu i Božić, Srbija će dočekati sa snegom. Aj neka bude i taj sneg oko nove godine,jer i prosle godine je pao 24 decembra,sad ce malo kasniti ali ko zna....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Darko_9
|
 |
« Odgovor #16 poslato: 27. Новембар 2009. u 00:22 » |
|
Danijele tu prognozu je Nedeljko izneo 23 novembra za izdanje alo novina 24 novembra! vidim da se spominje kiša 25 novembra koja naravno nije padala bilo je vedro! ne volim te dugoročne prognoze pošto uglavnom nisu tačne! mislim da bi bilo realno očekivati ozbiljnije zahladjenje sredinom decembra!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ciklon

Van mreže
|
 |
« Odgovor #17 poslato: 27. Новембар 2009. u 00:34 » |
|
Sad trenutno neke stvari idu na bolje to potvrdjuje i ensemble,ali treba to s rezervom uzeti jer su to posle duzeg vremena jedan ili dva dobra izlaza. Malo cemo sacekati i videti za vikend kakvo nas vreme ceka pocetkom decembra.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Vratice se zime...
|
|
|
|
Boce
|
 |
« Odgovor #18 poslato: 27. Новембар 2009. u 06:29 » |
|
ovo mi je najbolji deo prognoze  Danas sam nasao prognozu naseg meteorologa Nedeljka Todorovica i evo sta on kaze sta nas ocekuje u narednom periodu... Tokom većeg dela decembra, u Beogradu i nižim delovima Srbije očekuje se suvo sa temperaturom malo iznad prosečnih vrednosti, ali i čestom pojavom magle, naročito u poslednjoj dekadi. Početkom, sredinom i krajem meseca ima uslova za zahlađenja s kišom i snegom - kaže Todorović. ....
Izgleda da će glavna karakteristika prve dekade biti cikolonalna aktivnost u Sredozemlju, što će nam doneti veliki broj dana sa košavom ili vetrom istočnih pravaca i češćom pojavom kiše. Temperature daleko u plusu oko 10°C s tim da su zbog košavske situacije u Timočkoj krajini moguće nešto niže temperature.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 27. Новембар 2009. u 07:19 Boce »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Boce
|
 |
« Odgovor #19 poslato: 27. Новембар 2009. u 09:14 » |
|
ono što upada u oči u poslednjim izlazima jeste da se Ec i GFS potpuno razlikuju u scenariju za period posle 5.decembra, što i nije tako čudno jer je to još dosta daleko i modeli će lutati u narednim izlazima to je sigurno Vrlo bitan momenat jeste razvoj situacije posle ciklona koji će proći nama 02.decembra a to modeli još uvek samo naslućuju a u svakom slučaju biće interesantno pratiti narednih dana
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
SerbianMeteo