|
gabesz20
|
 |
« Odgovor #950 poslato: 26. Јануар 2010. u 09:23 » |
|
Od nedelje moze biti daljih zatrpavanja..samo o tome ne vredi pricati 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Kimi
|
 |
« Odgovor #951 poslato: 26. Јануар 2010. u 09:34 » |
|
Da ,yr.no daje spektakularno zatrpavanje sledeće nedelje,ali otom potom  .,.... GFS 0Z meteogram malo smanjio padavine za večeras i sutra,ali bi trebalo biti 15-20cm 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
PedjaN

Van mreže
I love snow!
|
 |
« Odgovor #952 poslato: 26. Јануар 2010. u 11:40 » |
|
Mozda je ovaj poslednji izlaz malo hladniji od prethodnog...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Sic
|
 |
« Odgovor #953 poslato: 26. Јануар 2010. u 11:55 » |
|
Nadam se lepom izlazu ETA popodne... Da malo ohladi ovaj GFS  A za veceras? Za sada se na radarima ne pokazuje nista, u Bosni je poceo sou... Sta mislite, sneg u BG posle ili pre 12?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Milosh
|
 |
« Odgovor #954 poslato: 26. Јануар 2010. u 11:57 » |
|
Sic, ja prve pahulje očekujem prije ponoći, ali konkretan snijeg tek sutra u ranim jutarnjim satima. Moja procjena je da će sutra uveče u Beogradu biti izmjereno oko 10cm snijega.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Boce
|
 |
« Odgovor #955 poslato: 26. Јануар 2010. u 12:00 » |
|
Kratko otopljenje po visini u subotu je skoro pa sigurno, tako da možemo očekivati sve vrste padavina zbog zadržavanja hladnog vazduha u nižim slojevima. Znači kiša, ledena kiša, ledena zrnca i ostale za**bancije  U Timočkoj krajini očekujem zadržavanje hladnog vazduha tako da je moguće da ćemo izbeći ovaj mix padavina ili u kraćem periodu varijacije ledenih padavina. Od nedelje novi pad temperature a sledeća nedelja daje mogućnost za niove snežne padavine pogotovu u južnoj polovini Srbije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Milosh
|
 |
« Odgovor #956 poslato: 26. Јануар 2010. u 12:10 » |
|
Sve u svemu, pred nama je meteorološki vrlo zanimljiv period. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
gabesz20
|
 |
« Odgovor #957 poslato: 26. Јануар 2010. u 12:36 » |
|
U svakom slucaju,od sutra nema da se dosadujemo!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
ciklon
|
 |
« Odgovor #958 poslato: 26. Јануар 2010. u 13:05 » |
|
Kakav Ensembl za pocetak februara,prvi put vidim da je ovoliko ispod normale! Eh da je malo hladniji za subotu... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Vratice se zime...
|
|
|
|
Sic
|
 |
« Odgovor #959 poslato: 26. Јануар 2010. u 13:08 » |
|
Pa dobro, preci ce ta ledena kisa u sneg, taman ce kisa da napravi malu ledenu podlogicu 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
ciklon
|
 |
« Odgovor #960 poslato: 26. Јануар 2010. u 13:11 » |
|
Xexexe,volim taj optimizam jako!!! Ma bice odlicna nedelje,dan-dva u plusu necemo da cepidlacimo...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Vratice se zime...
|
|
|
|
dikile
|
 |
« Odgovor #961 poslato: 26. Јануар 2010. u 17:47 » |
|
Sta mislite koliko cm snega moze da padne od 10mm padavina na temperaturi od -7C
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
maestro
Van mreže
|
 |
« Odgovor #962 poslato: 26. Јануар 2010. u 17:56 » |
|
Dikile, pa može 15-20cm 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Boce
|
 |
« Odgovor #963 poslato: 26. Јануар 2010. u 18:03 » |
|
mislim da ne više od 12-13cm, čak mislim da je i to puno. Stav da od iste količine vodenog taloga u mm, bude više cm suvog snega nego vlažnog mislim da nije previše tačna. Evo zašto. Kod suvog snega pahulje su sitnije samim tim je i bolje pakovanje (veća gustina - manje vazdušnog prostora između pahulja u snežnom pokrivaču) istih u snežnom pokrivaču. Tako da mislim da je onda i manje sleganje kod suvog snega.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gencic
Moderator

Van mreže
|
 |
« Odgovor #964 poslato: 26. Јануар 2010. u 19:11 » |
|
Boce, pazi se, tu ima zamki kao i drugde u fizici.Hajde mi reci sta mislis koji je vazduh redji, onaj koji je vlazniji ili onaj suvlji? Tu vec dolazimo do fizike oblaka, koja je malo teza oblast.Upravo ovaj ''suvlji'' sneg ima karakteristicnu strukturu pahulje (dendriti, puno razgranati) i tu je rastojanje izmedju svake ''grancice'' leda vece nego kod vlaznog snega.Tako, bas taj suvlji sneg ima manju gustinu od vlaznog.
Koliko sam citao, gustina novopalog snega je uobicajeno samo 8 % od gustine vode koja bi se dobila momentalnim topljenjem.Znaci da bi taj sneg, u proseku, imao gustinu 80 kgm*-3.
Takozvani suvi sneg ima obicno gustinu od 3-10% od vode, a onaj teski i vlazni je od 10% do cak 20%.
Znaci u ekstremnom slucaju tih 10 mm padavina moze da da i 33,33 cm snega, ali recimo realno, padanjem na zamrznuto tlo i bez mnogo sublimacije u padu do tla, to bi bilo oko 5-6% sto je oko 15-20 cm.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 26. Јануар 2010. u 19:23 gencic »
|
Sačuvana
|
dv/dt=f-1/ρ*grad(p)+η/ρ*Δv
|
|
|
|
gabesz20
|
 |
« Odgovor #965 poslato: 26. Јануар 2010. u 19:21 » |
|
Ja mislim da je to jako puno...fizika levo,fizika desno,nisam neki fizicar, ali 10 mm u snegu u bilo kakvom slucaju vlazan,suv maximalno moze da bude 13-14 cm snega!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gencic
Moderator

Van mreže
|
 |
« Odgovor #966 poslato: 26. Јануар 2010. u 19:27 » |
|
Pa dobro, ni ne treba da mi verujete, svak treba sam da istrazi.  Ima jako puno lepih clanaka na vikipediji odakle sam ja mnoge stvari napisao ovde, ali da jos dodam, da se naravno suvi sneg vremenom vise slegne, tako da mu dodje sve na isto tamo gde se sneg zadrzi posle 3-4 dana... Inace, ne ogradjujem se iza fizike i to meni i ovako zvuci sasvim ok da od 15-20 cm suvog sveze palog snega se dobije 10 l vode po m*2.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
dv/dt=f-1/ρ*grad(p)+η/ρ*Δv
|
|
|
|
dusan
|
 |
« Odgovor #967 poslato: 26. Јануар 2010. u 19:38 » |
|
EC po starom. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Sic
|
 |
« Odgovor #968 poslato: 26. Јануар 2010. u 19:44 » |
|
ETA smanjila temperature za 30. i 31. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
dusan
|
 |
« Odgovor #969 poslato: 26. Јануар 2010. u 19:53 » |
|
ETA smanjila temperature za 30. i 31.  A EC ih povecao.  Ali za dalje fascinantan 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Milosh
|
 |
« Odgovor #970 poslato: 26. Јануар 2010. u 20:09 » |
|
Modeli su sve lošiji za Beograd. Kad sam vidio da GFS za sutra crta samo 5mm, očekivao sam da će mi večerašnji WRF uliti novi optimizam, mada i on crta upravo toliko padavina. Tako da su realno male šanse da padne 10cm ili više. Ja sam zadovoljan ako ugrabimo i tih 5mm. Jedino što mi se sviđa je temperatura koja neće prelaziti -4°C. U četvrtak suvo uz mogućnost slabog snijega uveče. U petak suvo sa temperaturom iznad 0°C, tako da će se vjerovatno istopiti to malo snijega što padne. Poslednja nada nam je vikend, tj. period od nedjelje pa nadalje...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
PedjaN

Van mreže
I love snow!
|
 |
« Odgovor #971 poslato: 26. Јануар 2010. u 20:15 » |
|
I ja isto tako mislim,od nedelje temperature u padu i ocekuju se snezne padavine...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
JOPA
|
 |
« Odgovor #972 poslato: 26. Јануар 2010. u 20:19 » |
|
A sutra bi u Splitu trebao padati  To je najavio i naš cijenjeni meteorolog Zoran Vakula. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Profiamater

Van mreže
|
 |
« Odgovor #973 poslato: 26. Јануар 2010. u 20:51 » |
|
Pozdrav za sve ljubitelje meteorologije. Sto se tice moguce visine snega u zavisnosti od kolicine padavina navescu jedan ekstreman primer: 30. i 31.1.1999. godine u Beogradu je od 7.4mm vodenog taloga nastalo citavih 30cm novog snega - to je lako proveriti, 30.1.1999. je ujutru bilo 3cm starog snega a 31.1.1999. u 19h je u 13274 (Bgd-Vracar, Karadj.park) izmereno 34cm (zvanican podatak) a za to vreme je kolicina padavina bila ukupno 7.4mm. Sneg je tokom 30.1.1999. padao na temperaturi koja je tokom celog dana bila -7C uz umeren SZ vetar. Ovo se veoma retko desava i na visokim planinama a u nizijama je to slucaj koji se zaista ekstremno retko dogodi - ali eto, ipak se te nesrecne 1999. dogodio u BG...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
ciklon
|
 |
« Odgovor #974 poslato: 26. Јануар 2010. u 20:53 » |
|
Do cetvrtka hladnije tj. Tmax ispod nule i suvo,a od cetvrtka otopljenje i moguca kisa! Kako bi voleo da se ne ostvari ova prognoza ali je najrealnija po meni!
Na zalost ono cega sam se plasio ce se i ostvariti ne bas u potpunosti ali najvecim delom. Sad lupam glavu sto sam uopste i napisao taj glupi post,uh!!!!! Mrzim taj mediteranski ciklon i prelazim na stranu onih koji vole leto,tu iznenadjenja nisu moguca.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Vratice se zime...
|
|
|
|