Znam da je interesantno, pre svega meni, jer nigde nema merenih podataka za samo Užice. Javno su dostupni podaci samo sa Zlatibora i iz Požege.
Znam da za merenje vlažnosti i vetra merne sonde moraju da budu na otvorenom. To bih eventualno mogao da rešim ako bih prebacio sonde na vrh zgrade. Rastojanje bi bilo oko 30m, doduše malo i kroz beton, ali verovatno bi uspelo da dobaci. Inersuje me da li bih mogao da recimo napravim neki nosač koji bih stavio na terasu tako da merače isturim daqe od zgrade. Ako to može, bilo bi mi jednostavnije nego da sve stavljam na krov.
E sad, drugi problem je merenje na 2 m od tla. Da li se to odnosi na stvarno tlo ili na 2 m od podloge na kojoj je merna stanica, to jest, ako postavim na zgradu i podignem merače na 2 m visine od zgrade da li je to u redu?
Sonde imaju ugrađene foto-ćelije tako da one moraju da budu na svetlu da bi dobijale napajanje. Mislim da one nisu predviđene da se stavljaju u zaklon, već da im je konstrukcija takva da se montiraju napolju.
Evo kako izgleda moj merač temperature i vlažnosti
http://www.lacrossetechnology.com.au/WS700025.htmlInače, u dokumentaciji meteo-stanice sam našao i podatke o protokolu kojim programi sa njom komuniciraju preko RS232 adaptera. Mogao bih da napravim program koji direktno čita podatke i šalje ih gde je potrebno u čitkom obliku. Postoje li neki standardi u vezi formata podataka za slanje meteo-službama?