To sa osiguravajućim društvima "ne pije vodu"! Konkretan primer, drug je prošle godine uložio oko 1000 evra u podizanje plastenika. Nije prošlo ni mesec dana, naiđe nevreme i sve mu uništi. Šteta 100%!!! Sve je bilo osigurano kod jedne (neću reći koje) velike osiguravajuće kuće! Dobio je odštetu od nekih 200 evra!!! Još su mu rekli da je dobro prošao!

Dakle, Srbija nije Nemačka pa da osiguravajuća društva rade kao njihova. U principu to bi bilo najbolje rešenje, ali trenutno nije!
Drugo, "dejstvovanje" po gradonosnim oblacima iz aviona (kako je to predložio jedan naš ministar) je takođe preskupo za Srbiju jer dva tri aviona ne mogu da "pokriju" celu Srbiju, pogotovo kad krene da "puca" na sve strane.

Protivgradna zaštita ovakva kakva je, nije idealna ali je trenutno najbolje rešenje za Srbiju! Već skoro 10 godina sam strelac RC Samoš i verujte mi, ako se ispoštuju komande centra, uspešnost je velika. Svih ovih godina sam se svega nagledao i odgovorno tvrdim da je "raketiranje" oblaka dosta dobro rešenje. E sad, naravno da svaki sistem ima svoje mane. Glomaznost je glavni problem protivgradne odbrane. Često se spominju i mala izdvajanja države za strelce. Iz svog primera mogu reću da se slažem da su izdvajanja mala, ali isto tako svaki put i na vreme se odazivam na pozive iz RC da se ide na PGS! Takođe, veliki su problem rakete. Svaka stanica bi trebalo da ima najmanje 10-ak raketa. Trenutno je to upola manje!
Primer. Dešavalo se recimo da kolega koji treba da dejstvuje sa druge stanice nije na PGS, onda dejstvuju okolne stanice ili one na koje oblak ide. U tim slučajevima skoro je obavezna sugradica ili grad (bez štete). Ukoliko svi odradimo komande na vreme, još se nije desilo da je bilo grada!