|
dusan
|
 |
« Odgovor #540 poslato: 08. Фебруар 2010. u 19:40 » |
|
EC za sada ne izgleda lose.Ciklon kao i po GFS-u a mm kada sabere mozemo uporedjivati(a ima ih)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Boce
|
 |
« Odgovor #541 poslato: 08. Фебруар 2010. u 19:45 » |
|
Skoro pa identični poslednji izlzi EC-a i GFS-a. Biće, biće snega 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gencic
Moderator

Van mreže
|
 |
« Odgovor #542 poslato: 08. Фебруар 2010. u 19:48 » |
|
Da, ali po EC-u, padavine odose malo zapadnije... i dalje sumnjam u gfs-ove kolicine...Aj videcemo
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
dv/dt=f-1/ρ*grad(p)+η/ρ*Δv
|
|
|
|
Milosh
|
 |
« Odgovor #543 poslato: 08. Фебруар 2010. u 19:51 » |
|
EC crta ciklon na sličnoj poziciji, gotovo identičnoj kao GFS, ali kad pogledam padavine i temperature, pa to su dva svijeta... Znači, EC znatno lošiji. Crta se svega 5-6mm padavina u srijedu i u toku noći, a već u četvrtak suvo i otopljenje. Mada ne možemo ništa sa sigurnošću pričati dok ne vidimo večerašnji WRF.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
gabesz20
|
 |
« Odgovor #544 poslato: 08. Фебруар 2010. u 20:01 » |
|
ECM je uvek tacniji sto se temperatura tice,to je za sigurno!I ja se bojim temperature na 2m,bice bljuzgavice u cetvrtak za sigurno!Raduje me sto u sredu toku noci ce barem ce biti lepe padavine!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ljubostinja

Van mreže
|
 |
« Odgovor #545 poslato: 08. Фебруар 2010. u 20:19 » |
|
Kod mene EC daje skroz drugaciju prognozu nego sto je davao u prethodnom izlazu. U odnosu na gfs susta suprotnost, za sredu daje +5C uz mizerne padavine, a u petak cak 13mm i 2C. Mislim da u ovoj situaciji EC nema pojma. Nije sto navijam za sneg i gfs,ali stvarno mi je nelogicno ovo sto crta.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ciklon

Van mreže
Ljudi vole katastrofe,to ih zbližava!
|
 |
« Odgovor #546 poslato: 08. Фебруар 2010. u 20:22 » |
|
E posto su cikloni na istim pozicijama onada je vec moguce da ce biti po GFS-u.Da li neko moze da postavi sliku s temperaturama EC-a za sredu cetvrtak posto ja to gledam samo na YR.NO? Sa temperaturama koje prognozira GFS ja sam ove zime zadovoljan,u to ne sumnjam.
EDIT> EC za sutra daje Vrbasu 4C? a Subotici 0C?,eto kako stoje stvari s temperaturom,nemoguce! A kad saberem padavine GFS mi ove nedelje daje oko 28mm,a EC 43mm tako da sam s padavinama zadovoljan jako!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Vratice se zime...
|
|
|
|
Sic
|
 |
« Odgovor #547 poslato: 08. Фебруар 2010. u 20:30 » |
|
Ja stavljam pare na GFS 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Kimi
|
 |
« Odgovor #548 poslato: 08. Фебруар 2010. u 20:31 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Boce
|
 |
« Odgovor #549 poslato: 08. Фебруар 2010. u 20:35 » |
|
Što se tiče padavina u ovakvoj situaciji modeli nemaju šanse da pogode ne samo količinu već ni raspored po danima. Biće izmena i u 24h sata pred određene padavine a o ovoj vremenskoj distanci i da ne pričam. Sada je najbitnija pozicija i raspored baričkih sistema. EC i GFS u poslednjim izlazima vrlo slični. A najvažnije je to da centar ciklona nije previše zapadno od nas tako da ne može previše da povuče topao vazduh po visini. Ja smatram ako ne bude bitnijih promena u modelima da će zimski scenario prevladavati u nastavku nedelje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
gabesz20
|
 |
« Odgovor #550 poslato: 08. Фебруар 2010. u 20:35 » |
|
Ja bacam pare na ECM kao i uvek,mozda bude 1-2 stepeni nize sto ceka ecm,al pobedice na moju veliku zalost,daj boze da ne budem a u pravu!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jocozr
|
 |
« Odgovor #551 poslato: 08. Фебруар 2010. u 20:37 » |
|
Zaista je teško bilo šta prognoirati za sredu i četvrtak. . . Međutim ja čim vidim WRF dajem svoju prognozu za sredu i razvoj situacije tokom noći ka četvrtku. Zaista dobar izlaz GFS koji se vratio putem stare slave (za snegoljupce). . .ali moram priznati da sumnjam u njegove količine padavine. Temperature me ne brinu toliko,ali dovoljna je manja promena i nema pokrivača i snega. . . 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gencic
Moderator

Van mreže
|
 |
« Odgovor #552 poslato: 08. Фебруар 2010. u 20:38 » |
|
Što se tiče padavina u ovakvoj situaciji modeli nemaju šanse da pogode ne samo količinu već ni raspored po danima. Biće izmena i u 24h sata pred određene padavine a o ovoj vremenskoj distanci i da ne pričam.
Nazalost je tako, a najvise me razocarao wrf-nmm, ovaj na rhmz-ovom sajtu.U toku 3 dana, je tri puta promenio scenario do neprepoznatljivosti, tako da na kraju je bilo tacno samo ono u prvih 24 sata i nista vise... A to je prognoza za samo naredna 72h...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Kimi
|
 |
« Odgovor #553 poslato: 08. Фебруар 2010. u 20:41 » |
|
Izašao WRF 12Z,za Kraljevo siguran sneg u sredu,ali se crta plus u četvrtak po visini a i u prizemlju..
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gencic
Moderator

Van mreže
|
 |
« Odgovor #554 poslato: 08. Фебруар 2010. u 20:44 » |
|
Vidite li vi ove sulude razlike u modelima u okviru 72h...Bas me zanima ko ce pobediti...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
dusan
|
 |
« Odgovor #555 poslato: 08. Фебруар 2010. u 20:51 » |
|
WRF je poludeo.Prvo u Novom Sadu crta ogroman sneg a par sati kasnije +8. Malo je on pobrkao loncice.Ako korisi ulazne inpute EC -a onda neznam gde je video plus po visini a i na 2m toliki. I svi drugi modeli vide istu ciklonu a centimetre cemo zbrajati na kraju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ciklon

Van mreže
Ljudi vole katastrofe,to ih zbližava!
|
 |
« Odgovor #556 poslato: 08. Фебруар 2010. u 20:54 » |
|
WRF mi je nestvarno los! Pogotovo temperatura na 2m,to ne moze biti. Gabes ako EC kao sto ti kazes a sto se skoro uvek dogodi spusti Tmax za 1-2C to bi onda i po njemu bilo idealno cak bolje od GFS-a!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Vratice se zime...
|
|
|
|
gabesz20
|
 |
« Odgovor #557 poslato: 08. Фебруар 2010. u 20:57 » |
|
Cista bljuzgavica!Ciklon za sever zemlje da..al pogledaj Beograd!Dikile da..u ovome se i pravu,ali mislim da je onda za Beograd Timocka krajina odradila svoje! 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
dikile
|
 |
« Odgovor #558 poslato: 08. Фебруар 2010. u 20:57 » |
|
Podsecanja radi: A koji je model prosle subote najavljivao za beograd -3C.Odgovor ni jedan. Dzabe gledamo modele videcemo sta ce biti kad dodju padavine.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ljubostinja

Van mreže
|
 |
« Odgovor #559 poslato: 08. Фебруар 2010. u 21:07 » |
|
Slazem se sa tobom gencicu, upravo sam hteo da prokomentarisem da ec i wrf treba gledati samo za naredna 24h i nista vise. Kako koji dan bude dolazio tako ce i oni crtati nize temperature i sneg. U to sam sto posto siguran, videcete ljudi. Sneg i u sredu i u cetvrtak.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
SerbianMeteo