Masha
Van mreže
|
 |
« poslato: 09. Октобар 2007. u 20:41 » |
|
PA BILO BI LEPO DA NAM S VREMENA NA VREME "MALO"  POMOGNETE, KAZETE KAKO JE VAMA BILO I KAKO JE TADA FUNKCIONISLA KATEDRA  bez ustrucavanjna 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
bla, bla, bla,... samo trućaš!
|
|
|
|
pavlovic
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 09. Октобар 2007. u 20:43 » |
|
Koliko ja shvatam na forumu ima jako malo (ili ih ni nema?) onih koji su studirali meteorologiju (gresim li?)...Uglavnom smo samouki,ja na primer baš i nisam nešto,ali ima i jako dobrih. Dobrodosla!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Masha
Van mreže
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 09. Октобар 2007. u 20:53 » |
|
F Koliko ja shvatam na forumu ima jako malo (ili ih ni nema?) onih koji su studirali meteorologiju...Uglavnom smo samouki,ja na primer baš i nisam nešto,ali ima i jako dobrih. Dobrodosla!
Hvala za info  Pa dobro, onda cemo da vam saljemo skripte 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Stefano
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 09. Октобар 2007. u 20:56 » |
|
Mislim da su Mia77 i Cumulonimbus zavrsili meteorologiju. Inace Masho, slobodno preporuci kolegama studentima meteorologije nas forum.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 09. Октобар 2007. u 21:06 Stefano »
|
Sačuvana
|
|
|
|
Masha
Van mreže
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 09. Октобар 2007. u 21:01 » |
|
Mislim da je Mia77 zavrsila meteorologiju. Inace Masho, slobodno preporuci kolegama studentima meteorologije nas forum.
Pa dobro i to je nesto... Naravno da hocu, dobro su nam dosle cak i fotografije, a ovde ih ima pregrst... a i poprilicno zanimljivog teksta koji je upotrebljiv cak i za spremanje ispita 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Milosh
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 09. Октобар 2007. u 21:14 » |
|
Ja sam definitivno odlučio da iduće godine upisujem meteorologiju.  Zato Mašo, možeš mi reći kakav je prijemni, koliko studenata primaju... neke osnovne informacije o fakultetu...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Masha
Van mreže
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 09. Октобар 2007. u 22:38 » |
|
Ja sam definitivno odlučio da iduće godine upisujem meteorologiju.  Zato Mašo, možeš mi reći kakav je prijemni, koliko studenata primaju... neke osnovne informacije o fakultetu... Oooo, pa lepo, lepo... Polazes ili matematiku ili fiziku, a mozes i oba pa ce ti racunati onaj predmet gde ima vise bodova. Na budzet se upada ako imas preko 51 bod, ako ne uspes u I roku, uspeces u II sigurno jer je ispit bolesno jednostavan! Meteorologija se zasniva na matematici, matematici i samo matematici! Dobro malo preterujem imaces i osnove fizike koje se sastoje iz fizicke mehanike i termodinamike, engleski i opste meteorologije... to su barem predmeti za I godinu studija. Primaju 40 od toga 30 na budzet, a 10 na samofinansiranje... trenotno u I godini nema samofinansirajucih studenata. Ove godine se upisalo 19 od toga 16 dolazi redovno, za sada. Hmmm... pitaj sta te jos zanima... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Brandzi
Moderator

Van mreže
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 09. Октобар 2007. u 23:25 » |
|
Cao Masho, dobro nam dosla i sto duze oostala i ocekujemo lepe tekstove od tebe, buduci da si student meteorologije. Veliki pozdrav!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Zivot je lep, samo ga treba znati ziveti...
|
|
|
|
Milosh
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 10. Октобар 2007. u 13:50 » |
|
Mašo, puno ti hvala na informacijama. Naročito mi je drago to da ima najviše matematike koja mi u školi dobro ide, jer se ja najviše bojim fizike koju u školi ni ne učim praktično.  I engleski mi dobro ide. Na prijemnom ću naravno izabrati matematiku i mislim da mi neće biti problem. Jedino još nisam definitivno odlučio gdje ću da upišem fakultet. Dvoumim se između Beograda i Novog Sada.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Masha
Van mreže
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 10. Октобар 2007. u 21:44 » |
|
Mašo, puno ti hvala na informacijama. Naročito mi je drago to da ima najviše matematike koja mi u školi dobro ide, jer se ja najviše bojim fizike koju u školi ni ne učim praktično.  I engleski mi dobro ide. Na prijemnom ću naravno izabrati matematiku i mislim da mi neće biti problem. Jedino još nisam definitivno odlučio gdje ću da upišem fakultet. Dvoumim se između Beograda i Novog Sada. Preporucujem ti beograd zato sto je beogradski univerzitet jaci, a i obimnije je gradivo...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Joe
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 11. Октобар 2007. u 00:45 » |
|
Mislim da je Mia77 zavrsila meteorologiju. Inace Masho, slobodno preporuci kolegama studentima meteorologije nas forum.
Pa dobro i to je nesto... Naravno da hocu, dobro su nam dosle cak i fotografije, a ovde ih ima pregrst... a i poprilicno zanimljivog teksta koji je upotrebljiv cak i za spremanje ispita  E to je lepo čuti da smo od koristi.  Dobrodošla Mašo! 
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 11. Октобар 2007. u 02:54 Joe »
|
Sačuvana
|
Bolje ispasti glup nego iz autobusa. 
|
|
|
|
Joe
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 11. Октобар 2007. u 00:57 » |
|
Mašo, puno ti hvala na informacijama. Naročito mi je drago to da ima najviše matematike koja mi u školi dobro ide, jer se ja najviše bojim fizike koju u školi ni ne učim praktično.  I engleski mi dobro ide. Na prijemnom ću naravno izabrati matematiku i mislim da mi neće biti problem. Jedino još nisam definitivno odlučio gdje ću da upišem fakultet. Dvoumim se između Beograda i Novog Sada. Preporucujem ti beograd zato sto je beogradski univerzitet jaci, a i obimnije je gradivo... Zavisi od fakulteta do fakulteta. Uvek sam mislio da je bolje studirati meteorologiju na Fizičkom fakultetu u Beogradu i sada tako mislim iako recimo informatiku koju studiram bi uvek pre studirao u Novom Sadu (zanimljivo da na informatici kod mene ima studenata iz Beograda) . Meteorologija je u Novom Sadu u okviru departmana za fiziku na PMF-u. Razliku između fakulteta bi najbolje mogli da uporede Mia i Cumulonimbus, pošto je Mia završila meteorologiju u Novom Sadu, a Cumulonimbus u Beogradu jedino što nešto baš ne dolaze često na forum. Mia znam da ne stiže (možete je videti na televiziji u prvom dnevniku  ) ali mislim da će ti rado pomoći ako joj pošaljem poruku da napiše nešto više, pošto ona drži predavanja tamo. Koliko znam nema uopšte problema upasti na budžet, mislim da je dovoljno samo položiti prijemni. Predlažem ti Miloše da uporediš planove i programe na oba fakulteta, kao i uslove studiranja. Takođe kada ideš u drugi grad da studiraš veoma bitno je proceniti kvalitet života, kako se hraniti (kako i gde bi se hranio, verovatno u studentskoj menzi), smeštaj (gde je lakše upasti u studentski dom ili naći privatni smeštaj i kako, zatim koliko je smeštaj udaljen od fakulteta, koliko košta itd.). Mada imaš još vremena. Za sada je bitno biti siguran da želiš da studiraš meteorologiju i najbitnije za sada da se raspitaš šta se uči, kako se uči, koji se predmeti polažu, kako se polažu, a ovo ostalo kasnije ukoliko se i posle toga dvoumiš. Ja lično ne dajem prednost ni jednom ni drugom fakultetu.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 11. Октобар 2007. u 03:24 Joe »
|
Sačuvana
|
Bolje ispasti glup nego iz autobusa. 
|
|
|
|
Milosh
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 14. Октобар 2007. u 22:18 » |
|
Joe, hvala na detaljnom objašnjenju (tek sad vidjeh ovo  ). Znam da će biti još vremena da o svemu razmislim, ali ja sam definitivno odlučio da studiram meteorologiju. To je ono što me najviše zanima pored muzike koja će mi uvijek biti sekundarna i njom (muzikom) ću se baviti amaterski. Sad, što se tiče fakulteta, najvjerovatnije ću upisati u Beogradu. Ne što mislim da je taj fakultet kvalitetniji ili lakši (pogledao sam na internet stranicama ispite oba fakulteta), već što će u Beogradu studirati neki moji drugovi iz Bara s kojima bih eventualno iznajmio privatan smještaj. A i u Beogradu imam rodbine i još dosta ljudi koje poznajem, koji bi mi pomogli da se "snađem". Možda je još prerano da se brinem oko svega toga. Da ja prvo završim ovaj razred u gimnaziji i položim prijemni za fakultet, pa ću se onda brinuti oko ostalog... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pmale
Van mreže
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 21. Март 2010. u 23:35 » |
|
Pitanje glasi: sta i gde moze raditi meteorolog koji zavrsi 3 godine studija?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ptprince
Moderator

Van mreže
Le Petit Prince
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 22. Март 2010. u 11:01 » |
|
Može da radi bilo šta za šta je potrebna srednja škola. U meteo struci baš ništa, osim ako nemaš srednju meteorološku školu. Kao apsolvent možeš i da se nadaš nečemu, ali potreban ti je insajder ili neko ko je upućen u te stvari. Vidi sa svojim profesorima. Najzad, kad si prešao 3/4 puta, ne odustaj i ne odugovlači, već stisni tu knjigu i završi.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Ali na tvojoj maloj planeti bilo je dovoljno da svoju stolicu privučes nekoliko koraka i da posmatraš zalazak Sunca kad god zaželis... -Jednog dana video sam četrdeset i tri puta kako sunce zalazi!
|
|
|
gencic
Moderator

Van mreže
|
 |
« Odgovor #15 poslato: 22. Март 2010. u 23:17 » |
|
Pitanje glasi: sta i gde moze raditi meteorolog koji zavrsi 3 godine studija?
Sto rece ptprince, a i ja pretpostavljam, posto je glavni poslodavac dipl.meteorolozima, sama drzava(citaj:RHMZ), ona obicno ima jasno i precizno definisane pravilnike o strucnoj spremi zaposlenih lica i nema tu cile-mile.Verovatno sve ove funkcije u zavodu zahtevaju minimalno visoku strucnu spremu i to ti je..Kod privatnika je to labavije... Kao zakljucak, slicno prethodnom postu, ako je ikako moguce knjiga, pa poloziti preostale ispite i sve je super.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
dv/dt=f-1/ρ*grad(p)+η/ρ*Δv
|
|
|
ptprince
Moderator

Van mreže
Le Petit Prince
|
 |
« Odgovor #16 poslato: 24. Март 2010. u 10:25 » |
|
Malo je zeznuto u RHMZ to što sistematizacija ne predviđa pripravnike, već uslovljava položen stručni i državni ispit i koju godinu radnog iskustva. Smatram to propustom, ali za sada se RHMZ snalazi tako što prima mlade meteorologe na obavljanje privremeno-povremenih poslova na šest meseci, pa opet, i opet, dok se ne nakupi staža za zaposlenje. U tim iteracijama se sredi i stručni i državni ispit. Takav se ili zaposli u Zavodu ili ode iz Zavoda dalje gde mu se više sviđa, jer se tako upoznaje sa većim brojem mogućnosti za rad. Isto važi i za meteo tehničare.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Ali na tvojoj maloj planeti bilo je dovoljno da svoju stolicu privučes nekoliko koraka i da posmatraš zalazak Sunca kad god zaželis... -Jednog dana video sam četrdeset i tri puta kako sunce zalazi!
|
|
|
|
SerbianMeteo
|
|
|
|
|
|
Sačuvana