- 30. Јул 2010. u 02:27 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Nova stanica u mreži - Babin Zub super

Portal Mreža AMS     Baza podataka                Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 2 3 4 5 [6]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Baza meteoroloških podataka i uključenje u njen rad  (Pročitano 20417 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
amaterko
Van mreže Van mreže

« Odgovor #100 poslato: 21. Мај 2009. u 13:02 »

Hvala na obaveštenju, ali treba imati dosta slobodnog vremena da bi se sa http://synop.meteos.co.yu/ skinule, pa onda sabrale te sume padavina od 06 UTC prethodnog do 06 UTC tekućeg dana.
Ovo su ipak synop podaci, a klimatološki se ne mogu naći nigde na netu (znaš i sam da često Tmax i Tmin ne možemo izvući iz ovih synop podataka, pa ostajemo uskraćeni za tačne podatke-to su oni dani sa neperiodskim dnevnim tokom temperature)...
U principu, ja sam za apsolutno poštovanje standarda, ali je dodatni problem što se nema dovoljno vremena, broj stanica za unos nije mali...
Mada, moram priznati da i meni sve to bode oči. Roll Eyes

Ima još neka nedoumica ovde-ima i vanrednih merenja padavina tokom pojedinih dana, da li se te sume kumulativno prikazuju ili ne I u slučaju takvih dana treba pažljivo gledati vanredne termine merenja padavina, pa i sve to sabirati ručno. Roll Eyes
Interesuje me kada se obavljaju vanredna merenja visine padavina, jesu li to striktni termini (recimo 12 UTC), ili se određuju prema potrebi 

PS: Baš je dobro kada rubrike u bazi nisu prazne.
I to je, ispostavilo se, ogroman uspeh...
« Poslednja izmena: 21. Мај 2009. u 13:22 amaterko » Sačuvana

Boce
Moderator
Van mreže Van mreže

Sunce prvo izlazi na istoku!!!

« Odgovor #101 poslato: 21. Мај 2009. u 13:23 »

Kolega padavine se svakodnevno mere u 4 termina 
u 06UTC i 18UTC za period od 12 sati i u 12UTC i 00UTC za period od 6 sati
tako da je dovoljno sabrati 06 i 18 UTC ili 18 i 06 UTC u zavisnosti za koji period hoćeš da dobiješ podatak. Znači nemoj da te bune ova dva pomoćna termina ona su tu samo da imamo prolazno(u) vreme (količinu padavina) Wink

Znači za dnevne količine (24h) moraš da sabereš dva termina tako da je onda bolje da to radimo u skladu da standardima.
Što se tiče max i min temperatura tu nam nema spasa kada nemamo uobičajen tok temperature u toku dana.
Sačuvana

amaterko
Van mreže Van mreže

« Odgovor #102 poslato: 21. Мај 2009. u 13:36 »

tako da je dovoljno sabrati 06 i 18 UTC ili 18 i 06 UTC u zavisnosti za koji period hoćeš da dobiješ podatak.
Ne možemo birati... Ako ćemo po standardima, onda treba jasno reći da se sabiraju ova dva termina (18 UTC prethodnog dana i 06 UTC tekućeg dana), pa se ta količina upisuje za tekući (tek započeti) dan...

Opet kažem, problem je-slobodno vreme. Roll Eyes
Pokušaću da ispravim sve ove sume, videću koliko to zahteva vremena...
Ako mi to oduzima previše vremena, onda... Roll Eyes
Sačuvana

amaterko
Van mreže Van mreže

« Odgovor #103 poslato: 21. Мај 2009. u 13:48 »

Ne znam način na koji je Dragan unosio dnevne sume padavina za Trstenik za sve ovo vreme od kada je u bazi podataka 

Čekam javljanje Dragana i Ptprinca po ovom pitanju... Wink
Sačuvana

Boce
Moderator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #104 poslato: 21. Мај 2009. u 13:52 »

opušteno kolega
bitno je da se dogovore pravila za unos podataka
a izmene ćeš uraditi kad budeš imao vremena Smiley
Sačuvana

ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #105 poslato: 21. Мај 2009. u 14:46 »

Ja nisam poredio podatke, ali mislim da znam o čemu se radi. Jednostavno, prepisuje se sa OGIMETa.
Ako budem imao  vremena, ažuriraću i to. Ako ne, čekaću neke bolje dane sa automatic uploadom iz SYNOPa... kadgod...
Sačuvana

Ali na tvojoj maloj planeti bilo je dovoljno da svoju stolicu privučes nekoliko koraka i da posmatraš zalazak Sunca kad god zaželis...
-Jednog dana video sam četrdeset i tri puta kako sunce zalazi!
amaterko
Van mreže Van mreže

« Odgovor #106 poslato: 21. Мај 2009. u 14:49 »

Da, prepisuje se sa Ogimeta, to su padavine 06 + 18 UTC, ne po meteo-standardima (18 UTC + 06 UTC).
Da li da nastavimo na isti način kao do sada 
Sačuvana

Boce
Moderator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #107 poslato: 21. Мај 2009. u 14:52 »

pa iako se prepisuje sa ogimeta nije problem
ogimet ima mogućnost biranja termina osmatranja tako da kad se uzme 06UTC on daje količinu padavina za poslednja 24h
Sačuvana

amaterko
Van mreže Van mreže

« Odgovor #108 poslato: 21. Мај 2009. u 15:00 »

Jaoj, tačno tako, kolega...

Onda ću padavine unositi na osnovu podataka sa Ogimeta u 06 UTC...

Hvala za ovo podsećanje (Wink), nije lako na sve misliti... Roll Eyes

Pogotovo nije lako na sve misliti kada se radi unos za više stanica.
Očigledno je da je za mnoge ovde preveliki napor čak i unošenje podataka za samo 1 (jednu) stanicu...
« Poslednja izmena: 21. Мај 2009. u 15:38 amaterko » Sačuvana

amaterko
Van mreže Van mreže

« Odgovor #109 poslato: 21. Мај 2009. u 23:43 »

Ja sam, eto, večeras ispravio dnevne sume padavina za ovih svojih 5 stanica.

Sva je sreća što sam sa unosima padavina krenuo od 1. maja, jer u suprotnom... Roll Eyes  ne znam To bi bila strava naknadno raditi i ispravljati... Embarrassed
Sačuvana

TRSTENIK
Van mreže Van mreže

« Odgovor #110 poslato: 23. Мај 2009. u 01:35 »

Čudom se ne mogu načuditi! Pa, gospodo, pokažite malo primerom (svojim!) kako se te padavine već unose! Ovako, lako je samo udarati "packe" onima koji nešto i (zaludno, vidim!) rade u toj Bazi! Doduše, mogu i moderatori (to im je, izmedju ostalog i posao, (ako se tačno prevede reč "moderator") da isprave! Nije vam, u suštini, posao samo kritički, nešto i "upišite"... ili možda ste tu da postove - brišete! Kada bih radio strogo po propisima WMO ili RHMZ, ja bih bio možda i direktor nekog meteorološkog instituta. Ovako, shvatam sasvim realno da sam na amaterskom sajtu ljubitelja meteorologije i moj izvor nije taj Ogimet... Po meni, totalnom amateru, padavine će biti očitane i sabrane u 00, 06, 12 i 18 UTC za tekići dan... sa informacijom o padavinama za taj dan! Sve druge parametre - slobodno ispravljajte ili brišite, nemam ništa protiv, a, konačno, taj dugo obećavani "apdejt" synop podataka, moja malenkost i ovaj ćovek iz Beograda "amaterko",  sasvim sigurno pozdravljamo, jer - "lakše je konju bez samara" ... Hvala! Smiley
Sačuvana

ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #111 poslato: 28. Мај 2009. u 10:30 »

Moram da te ispravim, Dragane, taj apdejt je samo moj predlog koji leprša po forumu...
U svemu se slažem sa navedenim.
Sačuvana

Ali na tvojoj maloj planeti bilo je dovoljno da svoju stolicu privučes nekoliko koraka i da posmatraš zalazak Sunca kad god zaželis...
-Jednog dana video sam četrdeset i tri puta kako sunce zalazi!
SerbianMeteo

Sačuvana
Stranice: 1 2 3 4 5 [6]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC | Srpski prevod: Jovan Turanjanin | Sitemap Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!