- 10. Септембар 2010. u 13:45 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Vršac u mreži meteoroloških stanica super

Portal Mreža AMS     Baza podataka                Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3 4 5   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Baza meteoroloških podataka i uključenje u njen rad  (Pročitano 20651 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Boda Tajson
Administrator
Van mreže Van mreže

« poslato: 28. Фебруар 2008. u 23:17 »

BAZA METEOROLOŠKIH PODATAKA

Meteorološka baza podataka je pokrenuta sa ciljem da se na jednom mestu okupi što više podataka o vremenskim prilikama iz prethodnih perioda kako bi isti bili dostupni široj javnosti. U pitanju su podaci koji se teže ili čak uopšte ne mogu naći na internetu tako da ovo predstavlja jedinstven projekat takve vrste. Baza se konstantno unapređuje tako da su svi predlozi dobrodošli.

Podaci se u bazu ubacuju ručno od strane vlasnika meteoroloških stanica ili se prepisuju sa zvaničnih, javno dostupnih stanica. Ako posedujete svoju meteorološku stanicu ili želite da pratite i redovno unosite podatke sa neke od zvaničnih stanica, možete da se uključite u projekat.

SerbianMeteo.com se ograđuje od sadržaja koji korisnici unose. Ne odgovara za tačnost niti za izvore preko kojih su korisnici došli do prezentovanih podataka.
« Poslednja izmena: 04. Март 2008. u 02:18 Boda Tajson » Sačuvana

Eat healthy. Exercise often. Die anyway.
Boda Tajson
Administrator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 29. Фебруар 2008. u 00:49 »

UKLJUČENJE U RAD BAZE PODATAKA

Ako posedujete meteorološku stanicu, redovno beležite podatke i voljni ste da te podatke podelite sa nama i svim posetiocima, pozvani ste da se pridružite. Treba napisati da smo orijentisani na SRB, CG, BIH, HR, SLO i MK.

Podaci se u bazu unose ručno preko posebno napravljene stranice. U ovoj temi se prijavite ako ste zainteresovani da se uključite. U dogovoru sa administratorom će vam se dodeliti korisnički broj stanice prema principu njihovog dodeljivanja u WMO, na osnovu geografske lokacije i naravno, slobodnih brojeva. Zatim ćete dobiti korisničko ime koje Vi izaberete i privremenu šifru za pristup koju ćete moći da promenite kada se prvi put ulogujete.

Na stranici za unos podataka se nalaze sledeće tri glavne opcije:

- Podaci o stanici
          - Dnevni izveštaj
          - Osmatanje

PODACI O STANICI

Stranica sadrži formu sa sledećim podacima za unos: država, naziv stanice, ime osmatrača, homepage stanice, geografska širina, geografska  dužina, nadmorska visina, opis instrumenata stanice kao i opis okoline. Nije neophodan unos svih podataka.

DNEVNI IZVEŠTAJ

Sadrži: datum, maksimalna dnevna temperatura, minimalna dnevna temperatura, srednju dnevnu temperatura, relativna vlažnost vazduha, maksimalna brzina vetra, srednji dnevni vazdušni pritisak na nivou stanice i na nivou mora, količinu padavina za 24h, visinu snežnog pokrivača, temperatura vode(more, reka...), opis vremena i neke dodatne zabeleške.

OSMATRANJE

Osmtaranje sadrži: datum, UTC vreme, temperatura vazduha, relativna vlažnost vazduha, vazdušni pritisak na nivou stanice, vazdušni pritisak na nivou mora, pravac vetra, brzina vetra, maksimalna brzina vetra u toku merenja, količina padavina od prethodnog osmatranja, količina oblačnosti, opis vremena (šifra) i dodatni opis vremena.

Uskoro će biti omogućen backup svih vaših podataka u vidu excel dokumenta.
« Poslednja izmena: 06. Март 2008. u 20:24 Boda Tajson » Sačuvana

Eat healthy. Exercise often. Die anyway.
GORAN
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 04. Март 2008. u 10:53 »

Pošto vidim da se orijentisani i na zemlje izvan Srbije, prijavljujem se za uključenje u bazu podataka.
Čekam upustva.

Pozdrav,
Goran
Sačuvana
ptprince
Moderator
Na mreži Na mreži

Le Petit Prince

« Odgovor #3 poslato: 04. Март 2008. u 12:54 »

Da ne bude bez javnog odgovora, evo, Goran sada zna kako, a znaćete i vi ostali zainteresovani; samo nam se javite!
Sačuvana

Ako baobabe ne iščupamo na vreme, nikada ga se ne možemo osloboditi. On preplavi celu planetu. Razriva je svojim korenjem. I ako je planeta veoma mala, a baobaba ima u velikom broju, ona će se rasprsnuti.
Dino_mo
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 09. Март 2008. u 23:13 »

Ja sam vas novi clan,nadam se da cu se ugodno osjecati na forumu.
Evo i ja se kao moj klolega Goran prijavljujem za Ukljucenje u rad baze podataka...
Pozdrav,
cekam upute
Sačuvana

Milosh
Moderator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 10. Март 2008. u 07:51 »

Dobrodošao Dino ! Cheesy
Sačuvana
Boce
Moderator
Van mreže Van mreže

Sunce prvo izlazi na istoku!!!

« Odgovor #6 poslato: 10. Март 2008. u 08:09 »

Dobro nam došao Dino  Cheesy Stari znanče  Wink
Sačuvana

Dino_mo
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 10. Март 2008. u 10:29 »

Hvala na dobrodoslici Milosh i Boce Cheesy
Sačuvana

TRSTENIK
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 12. Јун 2008. u 07:06 »

Eto, odavno sam napustio "forum", sada mi više nije interesantan ni Portal! A zašto? Jednostavno, pokušavao sam da budem uporan pri unošenju podataka. Svi smo se zdušno radovali nastanku Portala... Mnogima je ova "igračka" bila interesantna dan, dva, tri... pa su igračku bacili...! Kada sam odavno već primetio da se na Portalu "vrte" neki tamo Trstenik, povremeno Cerak, još ređe (i sve ređe!) Knjaževac, a tek u tragovima Donji Lug i u poslednje vreme Zrenjanin... video sam da nemam sa kime da upoređujem osmotrene podatke.
I, naravno, bez "utakmice" - nema ni igre! Zato sam odustao od unosa podataka na Portal, lepo osmišljenog da ljubitelji meteorologije tu unesu nešto svoje, pa makar i prepisali zvanični SYNOP za svoje krajeve. Neki su počeli i , brže-bolje, odustali čak i od toga!
Moja primedba, pre oko mesec dana, da se na Portalu potkrala tehnička greška koju treba ispraviti, gde u "polju" PRAVAC VETRA ne treba da stoji "m/s" vidim do danas nije usvojena! Sitnica, a možda i nije!
Dok sam obilazio Forum, stalno se pisalo "najbolji smo, nema nam premca...". Tvrdim da ima! Samo reči hvale, malo akcije! Svaka čast izuzecima koji se, vidim, trude iz sve snage, ali ostaju usamljeni u želji da ovo bude zaista moderan Forum i Portal... Neću ih pominjati, to se vidi!
Želim Vam, gospodo, svako dobro i potrudite se da ovo i bukvalno bude nesvakidašnji meteo-sajt, što sam i očekivao kada sam prvi put upisao svoje podatke kao prijavu člana...baš u vreme kada ste počinjali...Uz hvala, i izvinjenje na malo iskrenosti - SVAKO DOBRO!

P.S. Pošto odavno nisam posetilac Foruma, osim Portala, reakcije na ovo moje "pisanije" sasvim izvesno neću videti!
Sačuvana

amaterko
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 14. Јун 2008. u 23:52 »

Gospodo, imajte me u vidu. Ja na svom balkonu merim Tmax i Tmin (termometar uredjujem svako vece u 20 UTC (leti 20 UTC+2h, zimi 20 UTC+1h). Javite se da bih podelio ova merenja sa vama. Pozzz!!!
Sačuvana

ptprince
Moderator
Na mreži Na mreži

Le Petit Prince

« Odgovor #10 poslato: 16. Јун 2008. u 09:27 »

Imamo te u vidu, profi-amaterko. Na PP si dobio sva uputstva kako dalje, pa srecan rad! Da ne bude zabune, UTC je sadasnje zvanicno vreme -2h (zimi je -1h), verujem da to znas. Zeljno ocekujemo tvoje prve rezultate u bazi! Wink

Hajde, ljudi, slobodno se pridruzite. Ne morate da budete bolesno azurni (mada je to lepo videti), jer svako od nas u bazi to radi iz svog zadovoljstva. Kao sto Palmark rece, to je minut posla. Samo vas molim da (tu je, priznacete, TRSTENIK u pravu), malo smo zapustili bazu, ali (za razliku od njega) imamo razumevanja za licne liste prioriteta.
Baza ce se razvijati, verujem, ali nista se ne desava preko noci. Dakle, strpljen-spasen! Pozdrav svima koje zanima ova nasa baza!
Sačuvana

Ako baobabe ne iščupamo na vreme, nikada ga se ne možemo osloboditi. On preplavi celu planetu. Razriva je svojim korenjem. I ako je planeta veoma mala, a baobaba ima u velikom broju, ona će se rasprsnuti.
Stefano
Administrator
Na mreži Na mreži

« Odgovor #11 poslato: 16. Јун 2008. u 15:14 »

upravo tako... ja nazalost nisam u mogucnosti za stalno unosenje podatka... lista prioriteta je takva kakva je... neko je pri kraju fakulteta, neko ima ovo, neko ima ono... u svakom slucaju baza je tu...
Sačuvana

amaterko
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 17. Јун 2008. u 00:50 »

Imamo te u vidu, profi-amaterko. Na PP si dobio sva uputstva kako dalje, pa srecan rad! Da ne bude zabune, UTC je sadasnje zvanicno vreme -2h (zimi je -1h), verujem da to znas. Zeljno ocekujemo tvoje prve rezultate u bazi! Wink

Ne morate da budete bolesno azurni

Hvala, ptprince, na uputstvima za rad i na rečima podrške. Ja ću se truditi da budem bolesno ažuran, bar jednom nedeljno ću ubacivati podatke; nijedan dan neće biti preskočen (znaš dobro da sam picajzla). TRSTENIK je potpuno u pravu, svi mi imamo listu prioriteta, pa i pored te liste može se naći slobodno vreme i naknadno uneti bar u dnevni izveštaj nešto najvažnijih podataka... Opravdanja NEMA. Pozzz!!!
« Poslednja izmena: 17. Јун 2008. u 01:04 profi-amaterko » Sačuvana

amaterko
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 17. Јун 2008. u 00:52 »

upravo tako... lista prioriteta je takva kakva je... neko je pri kraju fakulteta, neko ima ovo, neko ima ono...
Evo, ubacio sam podatke sa svoje terase (Tmax i Tmin) od 1-16.juna. Pozzz!!!
« Poslednja izmena: 17. Јун 2008. u 01:11 profi-amaterko » Sačuvana

ptprince
Moderator
Na mreži Na mreži

Le Petit Prince

« Odgovor #14 poslato: 17. Јун 2008. u 15:39 »

Nikada nisam cenio ništa bolesno. Samo zdravlje! Dakle, opušteno... (prosto insistiram na opuštenosti) i polako, pa će biti svega.
Opravdanja ima, a to je lista prioriteta. To tvoje NEMA jednostavno nisam pročitao, jer ne spada u opušteno.
Ubaciću koji podatak i ja koliko sutra, ali ću ostati na spuštenom režimu aktivnosti na forumu. Moja frka nije ni izbliza gotova, ali mogu da priuštim kratak odmor.
Bilo kako bilo, hvala ti za priključenje bazi. Znam jako dobro da ćeš biti ažuran, ali molim te (uvek i zauvek, ne samo za ovo - znaš na šta mislim), nikako BOLESNO, već ZDRAVO ažuran! Red u glavi je red u životu. Pozdravljam te!

(Uh, kao da sam pričao sa trstenikom... Wink)
Sačuvana

amaterko
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: 18. Јун 2008. u 00:05 »

Ne postoji BOLESNA ili ZDRAVA ažurnost. Stvari su vrlo jednostavne-ili JESI ili NISI ažuran. Znaš za onu narodnu: "Posle ......-nema kajanja"-ne može polovično.Opet kažem da i SVI MI (i uopšte većina ljudi) imamo svoje liste prioriteta, pa ako neku stvar ne smatramo prioritetnom-mi se onda tom stvari jednostavno nećemo baviti. Izgleda da sam dočekao i taj trenutak da mi bude postavljena čak i dijagnoza Cry(nadam se da nisi ozbiljan) Wink Pozdrav!

PS: TRSTENIK je ipak u pravu!!!
Sačuvana

ptprince
Moderator
Na mreži Na mreži

Le Petit Prince

« Odgovor #16 poslato: 18. Јун 2008. u 09:40 »

Hajde, lakše malo. Samo ne tražim da insistiraš od drugih ono što drugi ne smatraju prisilom. Nemoj da se vređaš. Nisi tu od skora, bar ja to znam. Samo si se skoro registrovao (da bude jasnije i drugima). Nisam lekar (mada dobijam poštu na Dr. PP ), te nemam pravo da postavljam dijagnoze. A ti budi lav - ili jesi , ili nisi ! Ali imam pravo na mišljenje, kao i svi drugi. Uvaži ga ili nemoj, ali live and let live.
Što se ozbiljnosti tiče, ovde sam ozbiljan u opuštenim granicama. Stepen ozbiljnosti zavisi od toga gde sam i šta radim. Ako negde moram da budem ažuran, tamo jesam i to nije bolesno. A ovde niko ništa ne mora, te vršiti pritisak na hobi je krajnje... pa besmisleno. Verujem da se i drugi slažu, mada ne moraju da se priključe diskusiji ako to ne žele. A sada, što se ovoga tiče, rekao bih još samo 
Eh, da, kad već kažeš trstenik, da je u pravu, shvatio bi i on o čemu pričam. Ovako, on se vratio svojoj legendi - valjda shvata čovek da je tako bolje. A mi smo ovde, opušteno, i dokle god je tako, dobro je. Svi sa tenzijom, izvinite!
Sačuvana

TRSTENIK
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 19. Јул 2008. u 03:24 »

Samo, vidim, gledam, beležim... Joe (naš Jovan) trudi se iz sve snage, opet (Novi Sad) naš dobri Boda Tajson - iz sve snage, posustaje, ali održava kontinuitet - Boce (Zaječar) i baš "oladio" PtPrince - SA PROGNOZOM VREMENA na Portalu... čini mi se, hladi se! Milošu, takodje, svaka čast.... Miloš je jedan od retkih na Forumu i Portalu koji imaju status - "POSTOJANIH".... To je meteorolog! Pozdrav svima iz Trstenika! Cheesy
Sačuvana

TRSTENIK
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 19. Јул 2008. u 03:37 »

I samo jedno pitanje - kada će se neko "smilovati" (mislim na tehničku podršku!) da mi "skine" ovo što dugo nosim kao "balast" na Forumu "SKRIVENI ČLAN"... Zamolio bih da me oslobodite te balasti, dugo već... Ili izbrišite! Ne znam, nisam u toku!
Sačuvana

ptprince
Moderator
Na mreži Na mreži

Le Petit Prince

« Odgovor #19 poslato: 19. Јул 2008. u 12:03 »

... i baš "oladio" PtPrince - SA PROGNOZOM VREMENA na Portalu... čini mi se, hladi se!
Živ sam, ne hladim se, daleko bilo. Samo rekao sam ti više puta da zbog svojih obaveza nisam nešto u fazonu prognoze. Prognoza će morati da se malo reformiše, ali to će doći na svoj red. Ja do daljeg neću davati prognoze, jer ima i bitnijih stvari koje sam zapostavio na forumu. Ne kažem da prognoza nije bitna, već da ima toliko ljudi koji rade i vole da rade tu prognozu, a ja je doživljavam kao opterećenje.
A kad kažem da imam druge obaveze na forumu, planiram, ali mi se i to teško daje od vremena, da dodam neke tekstove za portal, za forum... Svašta sam tu planirao. Opet, ide leto i neće me biti u jednom trenutku skoro mesec dana (otprilike avgust), a možda i duže (septembar, bar prvi deo meseca) zbog ličnih i porodičnih obaveza.
Dakle, Dragane, živ da si mi, ali od mene ne očekuj prognoze redovno. Ako i šta mislim o vremenu u budućnosti, ostaviću koji post u toj rubrici, a redovne prognoze su nešto što teško mogu da priuštim. Izvinjavam se ovom prilikom što tako obelodanjujem te stvari, ali da se ne pozivam na liste prioriteta.
Ionako je i ovo off, ali ovde ga stavljam, jer je replika. Pozdrav svima!
Sačuvana

Stefano
Administrator
Na mreži Na mreži

« Odgovor #20 poslato: 19. Јул 2008. u 14:34 »

kada će se neko "smilovati" (mislim na tehničku podršku!) da mi "skine" ovo što dugo nosim kao "balast" na Forumu "SKRIVENI ČLAN"... Zamolio bih da me oslobodite te balasti, dugo već... Ili izbrišite!
Trebao bi sam da podesis to. Idi u "profil" pa "podesavanja vezana za nalog" i cekiraj ono "prikazi ostalima moj status prisutnosti".
Sačuvana

Joe
Administrator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 20. Јул 2008. u 08:46 »

Hvala Dragane za kompliment! To za skrivevni clan je licna stvar i ne osecam potrebu da nekom to menjam u profilu jer mislim da to ne bi bilo lepo od mene. To je nesto sto sam clan podesava za sebe...  Wink 
Evo sredjeno je.  Wink
Uzdravlje
« Poslednja izmena: 20. Јул 2008. u 10:23 Joe » Sačuvana

Bolje ispasti glup nego iz autobusa. Cheesy
ptprince
Moderator
Na mreži Na mreži

Le Petit Prince

« Odgovor #22 poslato: 02. Септембар 2008. u 14:17 »

Vidim, ponovo radi baza! TRSTENIK i ja već radimo!
TRSTENIK, mala napomena: kad ubacuješ količinu padavina, nemoj ubacivati nulu ako nisi imao ni trag padavina. Nula ima značenje da je padavine bilo, a prazno da ih nije bilo.
A sada još samo da se naši dragi forumaši ponovo angažuju da jednom u ponekad ostave svoje meteorološke podatke u bazi, a ne samo u postovima. Zato je baza prvenstveno zamišljena.
Ovo je otvoren poziv ne samo Srbi, Boceu, GORANu, Dino_mo-u (tj. Dinu), Palmarku ili Jocozr-u, već i Milošu (Bar) pa i profi-amaterku (ako želi, može da ubacuje podatke za Beograd - u tom slučaju dodelićemo pristup toj stanici).

Da podsetim:
Svako od zainteresovanih može da ubacuje podatke u bazu. To ne mora da budu samo vaša merenja, već i zvanična (bar dok taj deo ne automatizujemo).

A za sve zainteresovane za aktuelne ili dnevne podatke, neka ih pogledaju ovde: http://www.serbianmeteo.com/portal/index.php
Sačuvana

amaterko
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 02. Септембар 2008. u 22:37 »

Moj poslednji dan sa "rezultatima merenja" na terasi je 31. 08. 2008. Suviše sam opterećen svim i svačim, nemam vremena nizašta, a to je baš velika obaveza... Inače, hvala na poverenju i na ponudi... Ako hoćeš, mogu ti Excel poslati na mail, kao što sam i ranije radio. Znaš i sam da imam gomilu posla sa BG podacima, tako da ni te BG podatke već duže vreme uopšte ne gledam. Nemam ni snage, ni volje... Trebaće mi više godina da odradim kako sam planirao... A da bih mogao da odradim sve kako treba, trebaće mi tvoja podrška (i praktična, a još važnije-MORALNA). A voleo bih da je dobijem... Baš iz razloga što duže vreme ne radim ništa oko sredjivanja BG podataka sam i rešio da iskoristim priliku i da najosnovnije podatke okačim na forum, da bih ljudima bar malo "umanjio glad" za inače teško dostupnim meteo-podacima. Sve te tabele se odnose na period posle 1920. godine, a kad odradim one stare godine, tek tada će verzija podataka biti tačna. Ja dajem sve od sebe, više od ovoga stvarno nisam u stanju... Pozdrav... Cheesy
Sačuvana

TRSTENIK
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 03. Септембар 2008. u 06:04 »

Vidim, ponovo radi baza! TRSTENIK i ja već radimo!
TRSTENIK, mala napomena: kad ubacuješ količinu padavina, nemoj ubacivati nulu ako nisi imao ni trag padavina. Nula ima značenje da je padavine bilo, a prazno da ih nije bilo.

Hvala, Trstenik primio k znanju! Od tebe očekujem da rešiš problem "datuma", jer od jutros podaci nisu mogli da se unesu, jer Baza nije "prebacila" datumar na današnji dan - 3.septembar! Opet, hvala unapred!
Sačuvana

SerbianMeteo

Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 4 5   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC | Srpski prevod: Jovan Turanjanin | Sitemap Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!