- 09. Септембар 2010. u 06:04 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Vršac u mreži meteoroloških stanica super

Portal Mreža AMS     Baza podataka                Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 2 3 [4] 5   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Baza meteoroloških podataka i uključenje u njen rad  (Pročitano 20646 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
TRSTENIK
Van mreže Van mreže

« Odgovor #75 poslato: 02. Мај 2009. u 20:00 »

TRSTENIK, otvorio sam stanice koje si tražio. Popunjavaš podatke kao svoje.
Srećan rad, druže! Wink

Hvala moderatoru Pedji, PtPrincu, na udovoljenoj želji, koju sam pre desetak dana iskazao nadležnom administratoru, a odgovor do danas nisam dobio!? Peđo, još jednom hvala i svako dobro!!! Smiley
Sačuvana

amaterko
Van mreže Van mreže

« Odgovor #76 poslato: 02. Мај 2009. u 23:01 »

Dragan i ja smo se dogovorili večeras, tako da ipak nastavljamo sa unosima...

Na kraju ispada da smo mi dokoni i da ne znamo šta bismo sa sobom i tolikim slobodnim vremenom, pa eto ubacujemo podatke u bazu iz nekog svog ćefa, da ubijemo to naše silno slobodno vreme, čisto radi sebe i nekog svog zadovoljstva... Shocked

Samo jedno mogu da kažem, a to je  No comment... Shocked

Sačuvana

amaterko
Van mreže Van mreže

« Odgovor #77 poslato: 03. Мај 2009. u 01:25 »

PtPrince, zamolio bih te da središ da i ja dobijem još 2 stanice za unos podataka, tako da ukupno imam 3 stanice, kao i Dragan.
Bilo bi dobro da uzmemo stanice iz različitih delova Srbije, da bi uvid u stanje bio što pregledniji... Wink

I trebalo bi da se dogovorimo koje parametre da unosimo iz ovih synop izveštaja, da svi unosimo isti tip podataka da bi mogli da se upoređuju. Mada, neretko se javljaju rupe u synopima, pa tako ni podataka u tom slučaju neće biti... Roll Eyes

Izvinjavam se unapred što neću biti u mogućnosti da unosim osmotrene časovne podatke, već samo podatke u dnevne izveštaje.
« Poslednja izmena: 05. Мај 2009. u 08:54 ptprince » Sačuvana

TRSTENIK
Van mreže Van mreže

« Odgovor #78 poslato: 03. Мај 2009. u 05:52 »

Naravno! NOVO! NOVO! NOVO!...NAJNOVIJE!...
Od 1.maja 2009.g samo u SerbianMeteo Bazi podataka...!
"Dnevni" i "osmotreni" podaci sa meteoroloških stanica 13274 Beograd (Vračar), 13376 Kraljevo, 13381 Trstenik, 13383 Kruševac...
I to nije sve! Još novije - o tom, potom!

Posetite nas na linku: http://baza.serbianmeteo.com/index.php?action=danasnja-merenja
Sačuvana

Stefano
Administrator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #79 poslato: 03. Мај 2009. u 15:30 »

Drago mi je da ipak niste odustali.
Sačuvana

ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #80 poslato: 04. Мај 2009. u 09:33 »

Može, amaterko, samo ti reci koje. Ili preuzmi Novi Sad i Niš. Šta misliš?
Unosi ono šta misliš da treba.

Upravo dolazimo do tačke koje sam se plašio. Polako ali sigurno. Plašio sam se da će se ovo desiti. A zašto plašio? Pa da ljudi ne unose ove podatke prepisujući GTS poruke (SYNOP), jer to je malo dokon posao. Zato je moj predlog bio da se napravi naš dekoder za SYNOPe. Dobar deo koda za dekodiranje imam, jer sam tako nešto pravio za VisualBasic. Verujem da je to upotrebljivo, bar sa stanovišta postojanja algoritma, ako ne i samog programiranja.
Isto ovo važi i za parsovanje stranica sa AWS, jer to je relatrivno lako uraditi. To znam, jer to i sam radim.
Međutim, dalja akcija nedostaje. Šta sad?
Sačuvana

Ako baobabe ne isščpamo na vreme, nikada ga se ne možemo osloboditi. On preplavi celu planetu. Razriva je svojim korenjem. I ako je planeta veoma mala, a baobaba ima u velikom broju, ona će se rasprsnuti.
amaterko
Van mreže Van mreže

« Odgovor #81 poslato: 04. Мај 2009. u 13:14 »

Nemam sad mnogo vremena, pa ću te odmah zamoliti da mi omogućiš pristup ovim stanicama:
-13067 (Palić)
-13168 (Novi Sad-Rimski Šančevi)
-13262 (Loznica)

I da dodam (to sam već napisao ranije) da ću, zbog nedostatka slobodnog vremena, unositi podatke samo u dnevni izveštaj i to:
Tmin, Tmax, Tsred i padavine.

Znači, imaću 4 stanice za unos podataka.

Pozdrav...
Sačuvana

ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #82 poslato: 04. Мај 2009. u 13:27 »

Urađeno, amaterko!

Nešto se pitam, da li bi još neko uzeo još neki unos u našu bazu? Neobavezno... eto, pitam...
Recimo, Dikile može da uzme Ćupriju, ako želi. Kimi ima svoju stanicu u Vrnjačkoj Banji, a jocozr odavno ima AMS koju nikako da zakači na našu bazu...
Palmark, imaš li još uvek tvoja merenja?

Da podsetim, moja merenja su 'pukla', svodeći se samo na količinu padavina, i to neredovno.

Naravno, ako se moja ideja za unos podataka iz SYNOPa ostvari, ovakav zadatak bi bio izlišan.
Sačuvana

Ako baobabe ne isščpamo na vreme, nikada ga se ne možemo osloboditi. On preplavi celu planetu. Razriva je svojim korenjem. I ako je planeta veoma mala, a baobaba ima u velikom broju, ona će se rasprsnuti.
TRSTENIK
Van mreže Van mreže

« Odgovor #83 poslato: 04. Мај 2009. u 18:21 »

Može, amaterko, samo ti reci koje. Ili preuzmi Novi Sad i Niš. Šta misliš?
Unosi ono šta misliš da treba.

PtPrince, pošto se "amaterko" opredelio za Suboticu (Palić), Novi Sad i Loznicu, "otvori" meni vrlo interesantan 13388 NIŠ.... Hvala, unapred, pozdrav!

P.S. PODSETNIK: duguješ mi jedan privatni link!!! (mejlom)....opet, hvala!
« Poslednja izmena: 05. Мај 2009. u 08:54 ptprince » Sačuvana

amaterko
Van mreže Van mreže

« Odgovor #84 poslato: 04. Мај 2009. u 20:02 »

Urađeno, amaterko!

Hvala puno, druže PtPrince. Wink
« Poslednja izmena: 05. Мај 2009. u 08:55 ptprince » Sačuvana

Brandzi
Moderator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #85 poslato: 04. Мај 2009. u 21:33 »

Boda je vec vise od nedelju dana na putu. Cim se vrati ponovo ce se ukljuciti u celu pricu Smiley
Cisto da ne bude da nece da izadje u susret Smiley
Sačuvana

Zivot je lep, samo ga treba znati ziveti...
jocozr
Van mreže Van mreže

« Odgovor #86 poslato: 05. Мај 2009. u 07:21 »

Što se tiče mog uključenja u rad još ću razmisliti,pa javim.I ovako gledam da me je što manje na forumu. . .  Wink
Inače što se moje stanice u bazi podataka tiče vidim da za mene piše unosilac podataka: pera??  Shocked Shocked Undecided
Sačuvana

ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #87 poslato: 05. Мај 2009. u 09:14 »

PtPrince, pošto se "amaterko" opredelio za Suboticu (Palić), Novi Sad i Loznicu, "otvori" meni vrlo interesantan 13388 NIŠ.... Hvala, unapred, pozdrav!

P.S. PODSETNIK: duguješ mi jedan privatni link!!! (mejlom)....opet, hvala!

Evo, TRSTENIK, otvorio sam za tebe 13388 Niš i 13384 Ćuprija. Za ovu drugu stanicu nisam mogao da te odbijem, ali i ova prva mi se dopada.

Što se podsetnika tiče, hvala na podsećanju. Bilo mi je potrebno. Poslao sam ti obećani link.

Boda je vec vise od nedelju dana na putu. Cim se vrati ponovo ce se ukljuciti u celu pricu Smiley
Cisto da ne bude da nece da izadje u susret Smiley

E, sad je sve na mestu. Mi smo se malo zabrinuli, jer se ne javlja na emailove, ali OK, opravdano. Hvala, Brandži, za info.

Što se tiče mog uključenja u rad još ću razmisliti,pa javim.I ovako gledam da me je što manje na forumu. . .  Wink
Inače što se moje stanice u bazi podataka tiče vidim da za mene piše unosilac podataka: pera??  Shocked Shocked Undecided

Mislio sam da se uključiš sa AMS, dakle, da dodaš svoju stanicu na mrežu AMS, da pređemo sa dve na tri stanice. U takvom slučaju unosilac podataka će i da bude pera.
Da, baš zanimljivo... Evo, prebacio sam na tebe.

Otvarajući nove stanice pre par dana, greškom sam otvorio blanko stanicu sa brojem 2. Pošto nisam odavno to radio, eto lepog primera kako se nešto zaboravlja ako se ne radi. Bodo, kad dođeš, molim te, obriši tu dvojku. Hvala.

Evo nama akcije... Bravo, ljudi!
Sačuvana

TRSTENIK
Van mreže Van mreže

« Odgovor #88 poslato: 05. Мај 2009. u 09:47 »

PtPrince: Evo, TRSTENIK, otvorio sam za tebe 13388 Niš i 13384 Ćuprija. Za ovu drugu stanicu nisam mogao da te odbijem, ali i ova prva mi se dopada.

Ja:

Ha, ha... znam i zašto ti je na srcu 13384, ali neću da ti kažem... Meni je po mnogim parametrima najbliža merenjima u Trsteniku, ne znam, ali meni je veoma interesantna....a tebi "nostalgična"... Hvala!
Sačuvana

ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #89 poslato: 05. Мај 2009. u 09:54 »

PtPrince: Evo, TRSTENIK, otvorio sam za tebe 13388 Niš i 13384 Ćuprija. Za ovu drugu stanicu nisam mogao da te odbijem, ali i ova prva mi se dopada.

Ja:

Ha, ha... znam i zašto ti je na srcu 13384, ali neću da ti kažem... Meni je po mnogim parametrima najbliža merenjima u Trsteniku, ne znam, ali meni je veoma interesantna....a tebi "nostalgična"... Hvala!

Da nastavim:
PtPrince: Ih, nije tajna, ima na ovom forumu nekih informacija o tome. Štaviše, 2004. godine sam čak i radio tamo tokom dve sedmice u avgustu. Interesantno iskustvo.
A nostalgija, TRSTENIK, pomalo pritiska i tvoj kraj... Sad ćemo bar zajedno pratiti koliko se Ćuprija i Trstenik slažu u tim finesama.
Sačuvana

TRSTENIK
Van mreže Van mreže

« Odgovor #90 poslato: 05. Мај 2009. u 10:13 »

Da nastavim:
PtPrince: Ih, nije tajna, ima na ovom forumu nekih informacija o tome. Štaviše, 2004. godine sam čak i radio tamo tokom dve sedmice u avgustu. Interesantno iskustvo.
A nostalgija, TRSTENIK, pomalo pritiska i tvoj kraj... Sad ćemo bar zajedno pratiti koliko se Ćuprija i Trstenik slažu u tim finesama.

Naravno, imaš ti ličnu "žicu" na lokacijma 13381 i 13384... Videćemo te slične parametre, jedno je izvesno - vazdušni pritisak (na morskom nivou) je u Trsteniku i Ćupriji gotovo identičan... a ima i drugih sličnosti....videćemo, pratićemo...Pozdrav!
Sačuvana

amaterko
Van mreže Van mreže

« Odgovor #91 poslato: 05. Мај 2009. u 12:29 »

Auuu, baš ste se skoncentrisali na usko područje: Kraljevo, Trstenik, Kruševac, Ćuprija, Niš...

PtPrince, razmišljao sam o Zaječaru, Valjevu ili Kragujevcu, pa ipak odlučih da mi dodeliš još Vranje (13489), pošto je jug ostao nepokriven. Tako da i ja sada imam 5 stanica za unos, stvarno više od ovoga ne mogu...

Dakle, opredelio sam se za Vranje (13489)... Wink
Sačuvana

ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #92 poslato: 05. Мај 2009. u 12:50 »

Meni je mnogo lakše da ti dodelim za unos. Tebi će biti teže da sebi rokaš obaveze. Ali, naravno, evo ti i Vranje, pa teraj koliko želiš. Ako odustaneš, ništa se neće pokvariti. Opet, nemam razloga da ti to uskratim.
Što se Zaječara tiče, bolje rešenje je Negotin, jer Zaječar nema 24 sata merenja, a podatke za Zaječar je daleko teže naći na netu. Ja znam samo za dve lokacije na netu: Zavod i Meteos sinopi. Nema Zaječara na Ogimetu.
Sačuvana

amaterko
Van mreže Van mreže

« Odgovor #93 poslato: 05. Мај 2009. u 12:56 »

Vidim da mi je Vranje stiglo za unos, hvala ti... Wink

Videćemo kako će se razvijati stvari sa unosima podataka sa više stanica, ali verujem da će moći da se istraje. Videćemo...

Sačuvana

jocozr
Van mreže Van mreže

« Odgovor #94 poslato: 05. Мај 2009. u 19:22 »

Mislio sam da se uključiš sa AMS, dakle, da dodaš svoju stanicu na mrežu AMS, da pređemo sa dve na tri stanice. U takvom slučaju unosilac podataka će i da bude pera.
Da, baš zanimljivo... Evo, prebacio sam na tebe.

Evo nama akcije... Bravo, ljudi!
Ma nema frke,hvala na rešavanju tog manjeg problema.
Po pitanju AMS tu već imamo frku  Undecided jer su podaci zabranjeni za net.Već koji put ponavljam da stanica nije moja,nego sam je dobio na održavanje.Opet,ja sam je prekrstio(to sam amaterku objasnio već) pa je ja jedini i nazivam AMS(bar ovde na meteoforumu).Naime to je stanica za merenje zagađenja vazduha,ali ima i neke meteorološke parametre koji su opet bitni i za zaštitu životne sredine,i uvek su dobrodošli uz merenja tipa zagađenosti vazduha.Razumete li me sad
Ja sam počeo pisati projekat za AMS,i ti ptprince to vrlo dobro znaš,slao sam ti ga preko e-maila,a za njega znaju još neki članovi ovde.Čim projekat bude završen,i dočeka svog donatora eto u našoj mreži AMS jedne nove,i moderne stanice  Wink
Ovako za sad podatke povremeno mogu unositi samo ručno.
Sačuvana

amaterko
Van mreže Van mreže

« Odgovor #95 poslato: 05. Мај 2009. u 22:31 »

Po pitanju AMS tu već imamo frku  Undecided jer su podaci zabranjeni za net. Već koji put ponavljam da stanica nije moja, nego sam je dobio na održavanje. Opet, ja sam je prekrstio (to sam amaterku objasnio već) pa je ja jedini i nazivam AMS (bar ovde na meteoforumu). Naime to je stanica za merenje zagađenja vazduha, ali ima i neke meteorološke parametre koji su opet bitni i za zaštitu životne sredine
PtPrince, podaci sa ove automatske ZR stanice su odlični, samo da znaš... Wink

NAPOMENA: Podatke o padavinama za one dane kada je bilo padavina, ali su one nemerljive (u tragovima-TR), ja ću unositi u bazu onako kako se zaista radi po standardima, a to je  0.0 mm. Wink
« Poslednja izmena: 05. Мај 2009. u 22:47 amaterko » Sačuvana

ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #96 poslato: 06. Мај 2009. u 09:26 »

Po pitanju AMS tu već imamo frku  Undecided jer su podaci zabranjeni za net.Već koji put ponavljam da stanica nije moja,nego sam je dobio na održavanje.Opet,ja sam je prekrstio(to sam amaterku objasnio već) pa je ja jedini i nazivam AMS(bar ovde na meteoforumu).Naime to je stanica za merenje zagađenja vazduha,ali ima i neke meteorološke parametre koji su opet bitni i za zaštitu životne sredine,i uvek su dobrodošli uz merenja tipa zagađenosti vazduha.Razumete li me sad

Kapiram, samo mi nikad neće biti jasna ta psihopatija zabrane podataka za net. Ja to , nažalost, razumem, jer mi je radno mesto tesno povezano sa tim problemom.
Stanice za monitoring kvaliteta vazduha više nisu retkost u našim krajevima, pa podaci iz Zrenjanina uskoro više neće biti zanimljivi sa te stanice. Ali nema veze. Na net može svako sve da kači i da ostane živ (kao ono 'lupi, pa ostane živ'). Uzgred, ako može podatke da kači Agencija za životnu sredinu, što ne bi mogla i Pokrajinska agencija? Ali svako ima pravo na svoju politiku.

Ja sam počeo pisati projekat za AMS,i ti ptprince to vrlo dobro znaš,slao sam ti ga preko e-maila,a za njega znaju još neki članovi ovde.Čim projekat bude završen,i dočeka svog donatora eto u našoj mreži AMS jedne nove,i moderne stanice  Wink
Ovako za sad podatke povremeno mogu unositi samo ručno.

Da, znam i pojedinosti projekta. Želim ti puno sreće i uspeha u tome. Štaviše, imajući u vidu gorenapisano, polako kontam šta se sve pokreće kod tebe i šta inicira nešto drugo. Komplikovano, ali nepotrebno. Najžalosnije, uopšte ti nisi kriv za to. Neka, shvati to kao jedno veliko iskustvo, biće od koristi kad budeš stariji.

NAPOMENA: Podatke o padavinama za one dane kada je bilo padavina, ali su one nemerljive (u tragovima-TR), ja ću unositi u bazu onako kako se zaista radi po standardima, a to je  0.0 mm. Wink

Da, tako se i radi. Odlično si to prihvatio. Hvala ti na razumevanju podataka (znam da je uvek bilo tako).
Sačuvana

Stefano
Administrator
Van mreže Van mreže

« Odgovor #97 poslato: 06. Мај 2009. u 13:25 »

Nije mi jasan razlog zbog koga neki podaci tog tipa ne mogu da se stavljaju na net. Nije to vojna tajna.
Sačuvana

ptprince
Moderator
Van mreže Van mreže

Le Petit Prince

« Odgovor #98 poslato: 06. Мај 2009. u 13:43 »

Zabranama se često zamagljuje nesposobnost. To je prvo što mi je palo na pamet.
Drugo, ima tu dosta priče o sujeti, ingerencijama nad određenim stvarima, izradi projekata (koje niko nikad nije video, važno je da su sredstva obezbeđena) i tome slično.
Bilo da je nešto od toga, ili nešto treće, nebitno je, jer je rezultat loš. Ali nije ni prvi ni poslednji put da se tako nešto radi. Kao što rekoh, svako ima pravo na svoju politiku. To je, najzad, demokratija (tako kažu, pa sad...)
Sačuvana

Boce
Moderator
Van mreže Van mreže

Sunce prvo izlazi na istoku!!!

« Odgovor #99 poslato: 21. Мај 2009. u 12:07 »

Malo sam gledao podatke koji se unose za stanice pa mi je upalo u oko da se količina padavina ne upisuje po standardima RHMZ-a. Svi znamo da se kod nas dnevna količina padavina meri u 7h  (06UTC) i da predstavlja količinu palu za prethodna 24 sata. Vidim da se u našu bazu upisuju drugačiji podaci. Jel to znači da su podaci koji su unešeni zbir merenja u 06 UTC i 18 UTC? Što opet ne predstavlja dnevnu količinu već od 18 UTC do 18 UTC. Ne znam što ste odustali od pravila koje se koristi duži niz godina.
Sačuvana

SerbianMeteo

Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4] 5   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC | Srpski prevod: Jovan Turanjanin | Sitemap Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!