Autor Tema: Bozićna idila 3.-8.januar 2026  (Pročitano 708 puta)

Van mreže Liki

• Starost: 34
Bozićna idila 3.-8.januar 2026
« poslato: 09. Januar 2026. u 13:43 »
Miloš je karte postavio, a i objasnio kako se sve dešavalo i ja tu nemam puno toga da dodam, ono zbog čega moram da otvorim novu reportažu, pored puno slika, je i želja da u nekoliko rečenica opišem ovu neverovatnu promenu. Pa da ne dužim...
Svi smo želeli, konačno, jednu zimu u kojoj će biti dinamičnije, a da ta dinamika uključuje i snežne padavine. Počelo je loše, inverzijom i tmurnjavom, ali bilo je vreme i da se to promeni. Nije moglo drugačije nego da nesigurni modeli naprave preokret i od plus 15 stepeni oko 3. Januara, vrate zimu za ovaj deo naše zemlje. Kada sam video da ostajemo  duže na granici tople i hladne vazdušne mase bilo mi je jasno da će biti vrlo dinamično. Moje selo i Južni Banat generalno najčešće u graničnim situacijama prolazi jako loše, isto tako padavinski leti nas najjače oluje ( na našu sreću ) najčešće zaobilaze i drže se južnijih putanja, a zimi se dešavalo da i pored istih odraza južnije recimo kod Risba padaju krpe od pahulja, a ovde jedva srednje pahulje, verovatno više vlage, blizina velikih vodenih površina i nešto viši teren u okolini ( kod Miloša i da ne spominjem ). A da ne govorim o balonu toplijeg vazduha koji često ostane zarobljen upravo u Banatu i muka oko prelaska u sneg! Sve ovo je nešto na šta sam navikao, ali ova promena je bila drugačija. Kritični slojevi su bili na većim visinama od 850 hPa. Sve je počelo u subotu 3.januara kada kišu tek tokom prepodneva zamenio umeren sneg tek da osenči površine, manje nego severnije, manje čak nego u Pančevu i Borči po slikama kolega. Svakako se sve brzo otopilo, a kasnije je ponovo bilo i sitne kiše, padavine su svakako podbacile u ovoj turi ( ispostaviće se da su samo u toj uvodnoj turi i podbacile). Sa nestrpljenjem se čekala nedeljno jutro. To nedeljno jutro je počelo  loše od 7 sati kreće sve konkretnija kiša, oko 8h je pljuštala, a ja sam tada bio u Pančevu. 15 do 9, čujem se sa mojima kući i čujem presnežilo u selu, posle 10min kreću raskvašene pahulje i u Pančevu, a u roku od 5 min su počele da padaju krpetile, sivilo i vodurina u narednih 5 min zamenjuje belina intezitet neverovatan! Evo i slika mog povratka u selo oko 9 i 10

Centimetri su se samo slagali

Sneg je padao uglavnom umerenim do povremeno jakim intezitetom sve do 2 sata iza ponoći tako da su slike tokom večeri bile idilične

Visina snega ujutru je bila 26cm, i to je ono najneverovatnije, padavine i intezitet su ispunili sva očekivanja, ovde se to ne događa često tokom zimskih epizoda. Ambijent ujutru u bašti

Ipak sve što je lepo nije predugo trajalo i nastupilo je vreme za spavanje i čekanje novih snežnih padavina, kiša je u ponedeljak i utorak odnela pola, ali prvi put posle ko zna koliko vremena dočekao je stari zaleđeni sneg novi.
Iako sam očekivao ranije da okrene na sneg, dugo nas je mučila kiša, koja je oko 2h posle ponoći u utorak prešla u ledena zrnca i jak sneg na kratko, dovoljno da osvanu sve podloge bele i spremne za sneg 7.januara na Božić. Počeo je oko 14h opet sa ledenim zrncima, ali je brzo okrenuo na sneg, već istočnije i južnije kolege su prijavljivale muku sa kišom i ledenim zrncima, intezitet je bio slab do umeren, kako je veče odmicalo tako je i intezitet pojačavao, a odrazi koji na početku nisu obećavali, velikom brzinom su se pojavljivali sa jugozapada i ojačali ka Beogradu i meni. Oko 22h krećem u šetnji i kreće ludi intezitet podjednak sa onim u nedelju ujutru. Jak odraz se popunjavao i ta pruga je prolazila oko 2h preko sela.

Oko pola 1 sneg je oslabio, ali se novi odrazi i slab do umeren sneg nastavili do 11h 8.januara odnosno juče, ukupno 24cm snega izmereno kasnije popodne, opet padavine nisu razočarale. Neverovatno

Ljudi veseliji, deca srećna, sankanje, klizanje, predivno. Jedan neverovatan zimski ambijent posle ko zna koliko vremena, i padavine koje su na moje iznenađenje ovoga puta ispunile sva očekivanja, atpično malo muke pri prelasku kiše u sneg i na kraju pun pogodak.
« Poslednja izmena: 09. Januar 2026. u 14:44 Liki »

Van mreže risbo gr

• Starost: 38
  • Lokacija: Гроцка (25км ЈИ од Бг-a ~ 100mnv) - Раздрто(60км јужно од Љубљане 580мнв)
Odg: Bozićna idila 3.-8.januar 2026
« Odgovor #1 poslato: 09. Januar 2026. u 17:19 »
Браво Лики  :thumbup: Леп снег у равници,овај пут се ниси издвајао од града, слично је и код тебе било  :) Надам се да ће их бити још у наставку зиме  :tu:

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 36
« Odgovor #2 poslato: 09. Januar 2026. u 22:00 »
Još jedna odlična reportaža, zamalo da mi promakne jer je eto odjednom ovaj podforum postao aktivan nakon toliko godina.  :comeon:

Lepo si opisao razvoj situacije. Ono što si dobro povezao je da smo konačno imali situaciju u obe ture snega da nadmorska visina ne igra bitnu ulogu (pogotovo u drugoj). A nije bilo onog prilično čestog gradijenta količine padavina sever-jug.
Tako su se ovi viši delovi Beograda provlačili u nekoliko navrata u poslednjih 7 godina sa obilnijim snegom, dok je već uz Dunav u Beogradu to bilo daleko manje, a da ne moramo da idemo dalje ka severu. Sada konačno jedna "pravedna" situacija u ovom delu zemlje.  :)

padavine u aprilu 2026:
AMS Miljakovac 28.4mm
prosek (Vračar) - 51.5mm

padavine u maju 2026:
AMS Miljakovac 78.7mm
prosek (Vračar) - 72.3mm

Van mreže Liki

« Odgovor #3 poslato: 10. Januar 2026. u 09:39 »
Hvala na komentarima. Da konačno smo i mi ovde dočekali dobar sneg, i nadam se da će biti još ovakvih reportaža do kraja zime. Nadam se da smo razbili maler  :D

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #4 poslato: 10. Januar 2026. u 13:20 »
Odlične fotke Liki! ;)

Van mreže Zika

• Starost: 30
« Odgovor #5 poslato: 10. Januar 2026. u 13:39 »
Zauvek ostaje enigma Južnog Banata, da li ste na boljem položaju od Srednjeg Banata... Još nisam siguran šta mislim, ali ovog puta ste prošli dobro, dinamično ali dobro, a ti si tu da ništa ne promakne! Bravo 👏🏻
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Liki

« Odgovor #6 poslato: 10. Januar 2026. u 14:28 »
Žiko moj utisak je da u većini situacija, bar zimi, padavine se smanjuju od jugozapada ka severoistoku, što je negde i karakteristika naše klime( od zapada ka istoku ), nekako se to posebno primećuje u određenim regijama pa takav mi je utisak i za Banat kada se pogleda neki prosek. Da imamo kolegu u Kikindi mislim da bi najviše kukao

Van mreže ocelot

• Starost: 37
« Odgovor #7 poslato: 10. Januar 2026. u 15:28 »
super reportaža! više sam ljubitelj vodoravnih fotografija, pogotovu noćnih.. čestitke na količini snega!