Autor Tema: Veliko nevreme u Pančevu i spontani stormčejs - 01/08/2018  (Pročitano 18185 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 36
Veliko nevreme u Pančevu i spontani stormčejs - 01/08/2018
« poslato: 01. Avgust 2018. u 22:41 »
Konačno prava akcija ove sezone, ovo mi je prva reportaža posvećena nestabilnostima još od jula prošle godine!  :)
Šta reći o ovoj sezoni, u temperaturnom i padavinskom smislu, dosadašnji deo leta je bio za čistu desetku i po mom ukusu, ali konkretnije nestabilnosti su izostale, sve se svodilo na monsunske pljuskove, lokalne potope i ništa naročito atraktivno za praćenje. Tako da sama sezona ne zaslužuje neku visoku ocenu, možda 3/10.

Još ranije sam planirao da današnji dan provedem u Vršcu, a nestabilnosti koje su modeli davali za ovaj dan me nisu pokolebale u toj nameri. Reko, ako ne bude - super. Ako bude, još bolje - eto stormčejsa.

U Vršcu me vreme poslužilo. Prepodne naravno stabilno, a od sredine dana su krenuli da se šunjaju pljuskovi okolo naokolo. Tu i tamo je pretilo, zagrmelo, ali se videlo da neće biti ništa konkretnije. Na kraju kratkotrajni pljuskovi u par navrata, i svega 3mm padavina na obe stanice.
Pratio sam povremeno i šta se dešava u Beogradu i bilo mi je žao što propuštam seriju obilnih pljuskova koji su zahvatili centar, kao i južne i zapadne delove grada. Na Vračaru je zvanično palo 22mm, a verujem da je i na Miljakovcu barem toliko, sudeći po stanju koje me dočekalo.

Pred odlazak iz Vršca oko 18h videli su se lepi razvoji i lokalni pljuskovi zapadno od grada:

Krećemo ka Beogradu i videlo se da ima razvoja usput. Pretpostavio sam da ćemo proći kroz koji pljusak, ali nisam ni slutio šta nas čeka. :) Odavde devojka preuzima fotkanje. Eto, ni kriva ni dužna je postala moj partner i u stormčejsu :D

Kod Banatskog Karlovca postaje jasnije da to neće biti obični letnji pljuskovi, sve izraženija tamna baza:

Sa druge strane, tamo negde ka Likiju jedan usamljen razvoj i microburst:

Kod Vladimirovca postaje jasnije da se krećemo ka pravoj oluji:

Oblačić ka severozapadu (Crepaja verovatno) se polako gasi, ali efektna fotografija zbog vetroparka :)

Ka Pančevu sve tamnije:

Ovde već uzlazna struja počinje da luduje:

Na izlasku iz Banatskog Novog Sela i dalje ka Pančevu, morao sam da stanem pored puta da uslikam to čudovište. U tim trenucima skoro pa makimalni odraz iznad Pančeva, zoom na radar:

izvor - RHMZ

Možda i najefektnija današnja fotka:

Ulazak u nevreme:

Radar u tim trenucima:

izvor - RHMZ

Animacija:

izvor - RHMZ

Možete samo da zamislite koliko puta je roknulo u neposrednoj blizini:

izvor - blitzortung

Evo i video snimci. Prvi dok smo prolazili kroz Banatsko Novo Selo i približavali se oluji:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=SlUkH9f9LHE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=SlUkH9f9LHE</a>

Kreće pljusak, oluja sve bliže:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ClEo1rhFazI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ClEo1rhFazI</a>

Ulazak u oluju:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=IXWna2ur1nY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=IXWna2ur1nY</a>

I na kraju prolazak kroz nevreme na samom ulasku u Pančevo:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=MiBYcTRO2OA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=MiBYcTRO2OA</a>

Kasnije mi više nije bilo do fotkanja i snimanja, gledao sam samo kako da se iskobeljam iz Pančeva. Sve vreme kroz grad me pratio pljusak uz jaku grmljavinu. Mnoge ulice su bile potpuno potopljene, prava jezera su se formirala kroz koja me bilo strah da prođem kolima. Srećom, automobil je položio ispit. :) Dosta semafora nije radilo, u gradu nije bilo struje. Bilo je i dosta polomljenih grana, da li od vetra ili od krupnog grada, ko će ga znati. Ja sam srećom zaobišao gradonosne delove oblaka, ali bilo je malo sugradice na početku, ništa strašno.
Automatske stanice u Pančevu su zabeležile 46-56mm padavina ukupno. Potop!
Neverovatno kako je ovaj grad magnet za oluje. Često pljuskovi zaobilaze, ali kad dođe, onda dođe stvarno, setimo se samo juna 2016. Današnji dan je bio pravi dokaz da za jake oluje i organizovane sisteme nije nužno potrebna izražena dinamika atmosfere, strujanja jedva da je i bilo.

Pljuskovi su me pratili praktično sve do Beograda, tek na ulasku u Beograd suva cesta i kroz grad je bilo mirno. Na Miljakovcu me dočekala grmljavina od manjih razvoja koja je "odbacio" taj sistem, ali konkretnijih padavina osim slabe do umerene natapače nije bilo u nastavku večeri.

Eto, toliko od mene. Nadam se da ste uživali u mojoj prvoj reportaži posle sto godina. :D

padavine u aprilu 2026:
AMS Miljakovac 28.4mm
prosek (Vračar) - 51.5mm

padavine u maju 2026:
AMS Miljakovac 78.7mm
prosek (Vračar) - 72.3mm

Van mreže Naum

• **
  • Starost: 50
Odg: Veliko nevreme u Pančevu i spontani stormčejs - 01/08/2018
« Odgovor #1 poslato: 01. Avgust 2018. u 22:51 »
Neverovatno kako je ovaj grad magnet za oluje. Često pljuskovi zaobilaze, ali kad dođe, onda dođe stvarno, setimo se samo juna 2016.

Upravo tako  :tu:

Van mreže Bart

« Odgovor #2 poslato: 01. Avgust 2018. u 22:57 »
Sto kaze jedna nasa stara poslovica: Ako nece oluja Milosu, onda ce Milos oluji  :)
Lepo ispraceno i slikano, kazem ja da u ravnici su slike mnogo lepse nego ovde, mada ovde i nema sta da slika...  :)

Van mreže Darko_9

« Odgovor #3 poslato: 01. Avgust 2018. u 22:58 »
Eto ceo jul 2018 Pancevo Tesla je dobilo 28.8mm kise a 1 avgusta 56mm kise , tamo kada padne padne za ceo mesec :) odlicna reportaza , Pancevo posle ovoga ne treba da se buni ako bude manje padavina u avgustu , inace odlicna reportaza odgledacu video snimke :)

Van mreže BataSteva

• **
  • Starost: 40
  • Lokacija: Sakule - Opstina Opovo - sama granica juznog i srednjeg Banata - 50 km severno od Beograda i 30 km juzno od Zrenjanina
  • Uvek je vreme za vreme
« Odgovor #4 poslato: 01. Avgust 2018. u 22:59 »
Za reportazu  :comeon: . Da sam urednik nekog jutarnjeg programa dobio bi poziv.Da se nesto zanimljivo cuje  :)
padavine ( kisomer ) 2022 - april 54 mm . maj  11 mm , jun 23 mm , jul 26,5 mm , avgust 73,5 mm , septembar 138 mm , oktobar 26,5 mm , novembar 50 mm ( 23.11 - 3,5 mm )

Van mreže zec

« Odgovor #5 poslato: 01. Avgust 2018. u 23:21 »
To je kratkotrajna superćelija sa sve funnel cloud-om ispod wall cloud-a, što se da videti i na radaru, a i uživo.
Smicanje je bilo slabo, ali se taj razvoj sudario sa OFB poreklom od oluje iznad Beograda, što je poboljšalo smicanje u nižem sloju. Na Karaburmi je tada duvao zapadni vetar.

Radar u tom trenutku (trajala je vrv. oko 15-20 min.).

Funnel iznad Pančeva:

Autor: Tijana Šurbatović

Van mreže skomimaster

• Starost: 33
    • AMS Beograd - Borča
« Odgovor #6 poslato: 01. Avgust 2018. u 23:25 »
Milose, fantasticna reportaza, kakav tajming i stormcejs!  :first: :thumbup:  Fotke i snimci su mocni, pogotovo snimci ulaska i izlaska iz oluje. Odlicno ispraceno i opisano, taman da steknemo utisak kako je to izgledalo na licu mesta. 

Takodje se slazem sto se tice ocene ove sezone. Akcija se non stop mota tu negde, ali nista po cemu cu zapamtiti ovu sezonu sto se tice konvekcije (u mom kraju).

Evo kako je izgledao razvoj tog oblaka od mene. Da ne bih kacio previse fotki, napravio sam GIF fajl, vremenski raspon izmedju prvog i poslednjeg frejma je 20minuta, eksplodirala je atmosfera! Ovo je pogled ka severoistoku i istoku

Pogled na ceo sistem, izdize se kao Mt Everest iznad naselja  :worthy:

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #7 poslato: 01. Avgust 2018. u 23:40 »
Hvala svima na komentarima i dopunama, lepo je kad vidim da je vredelo truda.  :tu:

Inače, kako Beograd zaobilaze prave oluje već duže od dve godine, rekao sam sebi da ću prvom prilikom koja se bude ukazala da odem u stormčejs, s obzirom da se od nedavno "motorizovao", pa bi to bilo izvodljivo. I tako, čekajući da se ukaže prilika, na kraju se dogodilo neplanirano i spontano. :) Potpuno sam bio zaboravio taj adrenalinski osećaj pred oluju, lepo je bilo podsetiti se. U celoj ovoj priči, jedino što kvari utisak je što je najjačim delom prešlo preko samog grada Pančeva, pa je ostavilo već pomenute posledice. Bolje da se istreslo nad nekim poljanama i močvarama.

padavine u aprilu 2026:
AMS Miljakovac 28.4mm
prosek (Vračar) - 51.5mm

padavine u maju 2026:
AMS Miljakovac 78.7mm
prosek (Vračar) - 72.3mm

Van mreže Liki

• Starost: 34
« Odgovor #8 poslato: 02. Avgust 2018. u 00:23 »
Bravo Miloše.  :tu: I ja sam fotkao kada je sve bilo u razvoju, čak mi se učinilo i da vidim funnnel  ka Pančevu kada je uzlazna struja bila najjača. Nadam se da nije problem da sutra ovde ubacim par slika iz mog ugla koliko sam uspeo da nađem čistine za fotkanje.  :)

Van mreže Sapcanin123

• **
« Odgovor #9 poslato: 02. Avgust 2018. u 03:51 »
Divne slike,svaka cast!! :comeon: :comeon:

Van mreže Stefano

• Administrator
Veliko nevreme u Pančevu i spontani stormčejs - 01/08/2018
« Odgovor #10 poslato: 02. Avgust 2018. u 13:16 »
Odlične fotke, Lošmi. Mnogo si vredniji od mene. :)

Sent from my LG-H850 using Tapatalk

Van mreže Liki

« Odgovor #11 poslato: 02. Avgust 2018. u 13:27 »
Evo par slika iz mog ugla, kada se razvoji već konkretizovali. Slike su od severozapada pa sve do jugozapada.

Evo i dve slike uzlazne struje, mada se ne vidi baš lepo jer sam dosta kasno uzeo da fotkam, u početku je bilo znatno tamnijih i veoma niskih tamnijih oblaka. U daljini mi se učinilo da vidim funnel ( druga slika)...

I još da se vidi koliko je selo bilo na granici jačih padavina

Eto, i od mene par slika :)

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 38
« Odgovor #12 poslato: 02. Avgust 2018. u 14:53 »
Hvala svima na komentarima i dopunama, lepo je kad vidim da je vredelo truda.  :tu:

Inače, kako Beograd zaobilaze prave oluje već duže od dve godine, rekao sam sebi da ću prvom prilikom koja se bude ukazala da odem u stormčejs, s obzirom da se od nedavno "motorizovao", pa bi to bilo izvodljivo. I tako, čekajući da se ukaže prilika, na kraju se dogodilo neplanirano i spontano. :) Potpuno sam bio zaboravio taj adrenalinski osećaj pred oluju, lepo je bilo podsetiti se. U celoj ovoj priči, jedino što kvari utisak je što je najjačim delom prešlo preko samog grada Pančeva, pa je ostavilo već pomenute posledice. Bolje da se istreslo nad nekim poljanama i močvarama.
Hvala Bogu da je neko ove sezone konačno napravio reportažu. :oboze: Pošto kažeš da si se motorizovao i bacio u stormčejs, ja te pozivam da kreneš malo prema jugozapadu u moj kraj i oko planinskih venaca koji me okružuju i da uradiš neku konkretniju reportažu pošto ja nisam uvek u situaciji da van kuće i dvorišta konkretizujem. Onaj zec se žali da slike oblaka ne valjaju i onda nek se neko pokrene u Kolubarski okrug. :D Tu uvek ima šta da se prati. ;)

Van mreže beli

• **
« Odgovor #13 poslato: 02. Avgust 2018. u 15:23 »
Odlicno,ocekivano od Milosa.  :tu: :thumbup:

Van mreže risbo gr

• Starost: 38
  • Lokacija: Гроцка (25км ЈИ од Бг-a ~ 100mnv) - Раздрто(60км јужно од Љубљане 580мнв)
« Odgovor #14 poslato: 02. Avgust 2018. u 16:23 »
 ^^ Secam se da si pričao da ces se aktivirati po tom pitanju  :tu: I eto mozda i iznenada se ukazala prilika za prvi stormčejs koji je odlicno propraćen  :thumbup:
Za neku veću grupu stormčejsera potrebno je poklapanje slobodnog vremena zainteresovanih lovaca, kvalitetno praćenje i osmatranje, poznavanja puteva i terena,motorizacija i dobre kamere  :grin:

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #15 poslato: 02. Avgust 2018. u 20:56 »
Hvala drugari!  :tu:

U pravu si Risbo, mnogo je toga potrebno da bi se realizovao stormčejs u pravom smislu te reči. Treba grupa ljudi tome da se posveti, da odvoji vremena, da dobro razmotri situaciju, da poznaje puteve, da se nađe na pravom mestu u pravo vreme. Nadam se da će se nekad oformiti ekipa koja će to reaizovati, ako ne ove sezone, onda naredne. :)

padavine u aprilu 2026:
AMS Miljakovac 28.4mm
prosek (Vračar) - 51.5mm

padavine u maju 2026:
AMS Miljakovac 78.7mm
prosek (Vračar) - 72.3mm

Van mreže Paun79

• **
  • Starost: 46
« Odgovor #16 poslato: 02. Avgust 2018. u 21:12 »
 ^^ Ja se prijavljujem za sledeću sezonu  :)  Auto imam, puteve poznajem (komšija Skomi je upoznat  :rofl:), a verovatno ću imati i više vremena. Ostali neka nose aparate, kamere, radare, blitzorunge...

Van mreže Liki

« Odgovor #17 poslato: 02. Avgust 2018. u 22:46 »
I ja se prijavljujem za sledeću sezonu. :D