Konačno prava akcija ove sezone, ovo mi je prva reportaža posvećena nestabilnostima još od jula prošle godine!

Šta reći o ovoj sezoni, u temperaturnom i padavinskom smislu, dosadašnji deo leta je bio za čistu desetku i po mom ukusu, ali konkretnije nestabilnosti su izostale, sve se svodilo na monsunske pljuskove, lokalne potope i ništa naročito atraktivno za praćenje. Tako da sama sezona ne zaslužuje neku visoku ocenu, možda 3/10.
Još ranije sam planirao da današnji dan provedem u Vršcu, a nestabilnosti koje su modeli davali za ovaj dan me nisu pokolebale u toj nameri. Reko, ako ne bude - super. Ako bude, još bolje - eto stormčejsa.
U Vršcu me vreme poslužilo. Prepodne naravno stabilno, a od sredine dana su krenuli da se šunjaju pljuskovi okolo naokolo. Tu i tamo je pretilo, zagrmelo, ali se videlo da neće biti ništa konkretnije. Na kraju kratkotrajni pljuskovi u par navrata, i svega 3mm padavina na obe stanice.
Pratio sam povremeno i šta se dešava u Beogradu i bilo mi je žao što propuštam seriju obilnih pljuskova koji su zahvatili centar, kao i južne i zapadne delove grada. Na Vračaru je zvanično palo 22mm, a verujem da je i na Miljakovcu barem toliko, sudeći po stanju koje me dočekalo.
Pred odlazak iz Vršca oko 18h videli su se lepi razvoji i lokalni pljuskovi zapadno od grada:

Krećemo ka Beogradu i videlo se da ima razvoja usput. Pretpostavio sam da ćemo proći kroz koji pljusak, ali nisam ni slutio šta nas čeka.

Odavde devojka preuzima fotkanje. Eto, ni kriva ni dužna je postala moj partner i u stormčejsu

Kod Banatskog Karlovca postaje jasnije da to neće biti obični letnji pljuskovi, sve izraženija tamna baza:

Sa druge strane, tamo negde ka Likiju jedan usamljen razvoj i microburst:

Kod Vladimirovca postaje jasnije da se krećemo ka pravoj oluji:

Oblačić ka severozapadu (Crepaja verovatno) se polako gasi, ali efektna fotografija zbog vetroparka

Ka Pančevu sve tamnije:

Ovde već uzlazna struja počinje da luduje:

Na izlasku iz Banatskog Novog Sela i dalje ka Pančevu, morao sam da stanem pored puta da uslikam to čudovište. U tim trenucima skoro pa makimalni odraz iznad Pančeva, zoom na radar:
izvor - RHMZ
Možda i najefektnija današnja fotka:

Ulazak u nevreme:

Radar u tim trenucima:
izvor - RHMZAnimacija:
izvor - RHMZMožete samo da zamislite koliko puta je roknulo u neposrednoj blizini:
izvor - blitzortungEvo i video snimci. Prvi dok smo prolazili kroz Banatsko Novo Selo i približavali se oluji:
Kreće pljusak, oluja sve bliže:
Ulazak u oluju:
I na kraju prolazak kroz nevreme na samom ulasku u Pančevo:
Kasnije mi više nije bilo do fotkanja i snimanja, gledao sam samo kako da se iskobeljam iz Pančeva. Sve vreme kroz grad me pratio pljusak uz jaku grmljavinu. Mnoge ulice su bile potpuno potopljene, prava jezera su se formirala kroz koja me bilo strah da prođem kolima. Srećom, automobil je položio ispit.

Dosta semafora nije radilo, u gradu nije bilo struje. Bilo je i dosta polomljenih grana, da li od vetra ili od krupnog grada, ko će ga znati. Ja sam srećom zaobišao gradonosne delove oblaka, ali bilo je malo sugradice na početku, ništa strašno.
Automatske stanice u Pančevu su zabeležile 46-56mm padavina ukupno. Potop!
Neverovatno kako je ovaj grad magnet za oluje. Često pljuskovi zaobilaze, ali kad dođe, onda dođe stvarno, setimo se samo juna 2016. Današnji dan je bio pravi dokaz da za jake oluje i organizovane sisteme nije nužno potrebna izražena dinamika atmosfere, strujanja jedva da je i bilo.
Pljuskovi su me pratili praktično sve do Beograda, tek na ulasku u Beograd suva cesta i kroz grad je bilo mirno. Na Miljakovcu me dočekala grmljavina od manjih razvoja koja je "odbacio" taj sistem, ali konkretnijih padavina osim slabe do umerene natapače nije bilo u nastavku večeri.
Eto, toliko od mene. Nadam se da ste uživali u mojoj prvoj reportaži posle sto godina.