Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Ledena zrnca, zrnast sneg, krupa...  (Pročitano 24110 puta)

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Ledena zrnca, zrnast sneg, krupa...
« poslato: 11. Decembar 2018. u 15:50 »
Kada krenu da padaju padavine koje su u čvrstom agregatnom stanju, a nisu ni sneg ni grad, krenemo da ih nazivamo raznim imenima. Sva ta imena koja se koriste na forumu su regularna, i primećujem da se uglavnom koriste "ledena zrnca" i "zrnast sneg", a "krupa" znatno ređe.
Pojedini forumaši, uključujući i mene, smo u više navrata pisali da to ipak nisu sinonimi već različite vrste padavina. Iako po obliku i pojavi nisu toliko različite, u svojoj prirodi nastanka svakako jesu. Da bismo barem na forumu ustalili neka univerzalna imena za svaku od ovih pojava, odlučio sam da otvorim ovu temu, da svako može da se informiše ili podseti kad dođe određena situacija.

1) Ledena zrnca (eng. ice pellets, ICAO kod - PL)

Sve vrste padavina koje ću analizirati se razlikuju prvo i po izgledu. Ledena zrnca (može se reći i ledene kuglice) su obično prozirna i sitna i najviše liče na sugradicu koja se javlja isključivo u Cb oblacima u toplom delu godine.
Ovako bi izgledala nakupljena ledena zrnca na tlu:


izvor - wikipedia

Mehanizam nastanka ledenih zrnaca je u potpunosti drugačiji nego kod drugih vrsta padavina koje podsećaju na njih. Ključna razlika je da se ledena zrnca ne formiraju u oblaku, već ispod debele stratiformne (slojaste) oblačnosti. Većina vas već pretpostavlja kako se ove padavine formiraju. Dakle, ispod oblačnog sloja mora da bude prisutna temperaturna inverzija. Dešava se da pahulje koje ispadaju iz slojaste oblačnosti dolaze do sloja toplijeg vazduha sa temperaturom iznad 0°C koji je dovoljno debeo da se u potpunosti otope i pretvore u kišu. Zatim kišne kapi nailaze na sloj hladnijeg vazduha sa temperaturom ispod 0°C koji je opet dovoljno debeo da se kišne kapi u potpunosti zalede i dođu do tla u čvrstom agregatnom stanju. Dakle, za pojavu ovih padavina nepohodan je sličan temperaturni profil kao kod "ledene kiše", odnosno kiše koja se ledi, s tim što je u situacijama sa ledenom kišom sloj hladnijeg vazduha nedovoljno debeo da bi se padavine zaledile u vazduhu.
Slikovito, to bi izgledalo ovako:


izvor - wikipedia

Ledena zrnca obično nisu vrsta padavina koja traje u dužem vremenskom periodu. Jako često su vezane za frontove, kada se formira i frontalna inverzija na visini, kako kod hladnog, tako i kod toplog fronta. Samim tim, u zavisnosti od debljine toplih i hladnih slojeva, jako često se javljaju u miksu sa običnom kišom ili snegom, kao i susnežicom.

Navešću neke školske situacije sa ledenim zrncima.

Topli fornt u noći između 1. i 2. marta ove godine. Najpre je padao sneg, zatim je došlo do prodora toplijeg vazduha na većim visinama, dok je u nižim slojevima ostala temperatura ispod 0°C. Ako se sećate, najpre je krenuo miks snega i ledenih zrnca, zatim čista ledena zrnca, pa miks ledenih zrnaca i ledene kiše i na kraju ledena kiša.
Sondaža u ponoć je otkrila idealan temperaturni profil za pojavu koja je zabeležena u to doba, miks snega i ledenih zrnaca:


izvor - UWYO

Pamtim dosta situacija i kada su ledena zrnca padala uz prolazak hladnog fronta. Međutim, u tim situacijama ledena zrnca padaju jako kratko i mala je verovatnoća da je sondaža puštena baš u tom trenutku, tako da nisam našao reprezentativnu sondažu za neku takvu situaciju.

Treća situacija, možda i najkarakterističnija za naše podneblje je tzv. košavska situacija. Tada imamo hladnu košavu u prizemlju, a na visini toplu advekciju sa jugozapada. Jedna takva situacija koju nikad neću zaboraviti je iz februara 2010. kada su cele noći padala ledena zrnca zajedno sa ledenom kišom, i to sve uz jaku košavu. Sećam se da je fasada zgrade preko puta bila potpuno oguljena od udruženog delovanja ledenih zrnaca i košave. Sondaža neposredno pred početak padavina:


izvor - UWYO

Bilo je još tih situacija u prošlosti. Ako bi neko pronašao jednu od takvih, bio bih mu neizmerno zahvalan.

Toliko za sada. Dovoljno da zaključimo da današnje i jučerašnje padavine svakako nisu bile "ledena zrnca". Do kraja dana nastavak. Svaka dopuna je dobrodošla.
« Poslednja izmena: 11. Decembar 2018. u 17:48 Milosh »


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže Медо

  • ***
  • Poruke: 4.076
  • Starost: 28
  • Lokacija: Мрчајевци
Odg: Ledena zrnca, zrnast sneg, krupa...
« Odgovor #1 poslato: 11. Decembar 2018. u 15:58 »
Свака част Милоше, баш си се потрудио да ово објасниш, јасно и гласно што би се рекло  :facepalm:

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Ledena zrnca, zrnast sneg, krupa...
« Odgovor #2 poslato: 11. Decembar 2018. u 17:07 »
Hvala Medo, drago mi je da je barem neko pročitao, a siguran sam da je ovaj smajli  :facepalm: slučajno uleteo umesto  :tu:
Nastavljamo dalje...

2) Krupa (nem. graupel, eng. snow pellets, soft hail, hrv. solika, ICAO kod - GS)

Ova pojava ima jako puno imena i nema neko univerzalno ime kao prethodna pojava koju sam opisao. Kod nas se najčešće u literaturi na srpskom pominje naziv krupa, na hrvatskom solika. Što se tiče nekog univerzalnog imena za ovu pojavu, najčešće je nemačka reč graupel, tako da nije greška ni tako je zvati. Još jedan termin na engleskom "snow pellets", bi u bukvalnom prevodu bilo snežne kuglice.

Po samom izgledu ova padavina prilično podseća na prethodno opisanu. Osnovna razlika u izgledu je što je krupa više bele boje, kuglice su nepozirne i sama površina kuglice nije uniformna kao kod ledenih kuglica, već je hrapava. Takođe, krupa je samim tim i nešto "mekša", pa manje šušti pri dodiru sa tlom i drugim predmetima, nego u slučaju ledenih zrnaca. Krupa svojom pojavom jako podseća na kuglice stiropora:


izvor - snowslang.com


izvor - mlive.com

Atmosferski uslovi u kojima se krupa formira su u potpunosti drugačiji u odnosu na uslove u kojima se formiraju ledene kuglice. Krupa se formira u sličnim uslovima, kao i tzv. pljuskovi snega. Dakle, hladna i uslovno nestabilna vazdušna masa uz nisku nultu izotermu. Sušta suprotnost od situacije u kojima imamo ledena zrnca, jer u ovoj situaciji je potreban izražen temperaturni gradijent u nižim slojevima atmosfere, odnosno nagli pad temperature sa visinom.
Krupa se formira u konvektivnim oblacima koji su od baze do vrha u sloju sa negativnom temperaturom. U takvim oblacima je prisutan miks ledenih kristala i prehlađene vode, tako da se u njima formiraju i pahulje i zrna krupe. Zrna krupe nastaju injenjem odnosno rastom ledenih kristala i pahulja na račun prehlađenih kapljica u oblaku (tečna voda na negativnoj temperaturi) što se u meteorologiji naziva Beržeronov proces.
Konvektivni oblaci iz kojih pada krupa nisu ni približne debljine kao konvektivna oblačnost u toplijem delu godine i retko kada dostižu i stadijum kumulusa kongestusa i grmljavinu. Obično su to kumulusi manjeg vertikalnog razvoja, ali u veoma hladnoj vazdušnoj masi nije potrebna velika debljina oblaka za formiranje padavina.
U nižim slojevima atmosfere nije neophodna niska temperatura, pa krupa neretko pada i pri debelom plusu u prizemlju, i do +10°C.

Današnju situaciju možemo smatrati tipičnom za pojavu krupe, tako da ne moramo ići dalje u prošlost da bi tražili adekvatnu sondažu:



Krupa često pada i u miksu sa kišom i snegom, u zavisnosti od temperature prizemnog sloja, ali to su gotovo uvek padavine pljuskovitog karaktera koje kratko traju. Od običnog grada se takođe razlikuje i po strukturi i po uslovima u kojima se formira.
A da li će pljuskovite padavine biti kao pljusak snega ili pljusak krupe, najviše zavisi od temperature sloja atmosfere u kojoj se formirao oblak. Što je niža temperatura, veće su verovatnoće da bude pljusak snega nego pljusak krupe. Razlog je što se na jako niskim temperaturama (ispod -15°C i niže) oblačnost pretežno sastoji od ledenih kristala, dok na temperaturama od 0°C do -15°C dominiraju prehlađene vodene kapljice. Za formiranje krupe, neophodno je prisustvo značajne količine prehlađenih kapljica u oblaku.

Toliko o ovoj pojavi. Kao i za prethodnu, ako bilo ko ima bilo šta da dopuni, ispravi, dobrodošao je...  :)
« Poslednja izmena: 11. Decembar 2018. u 18:04 Milosh »


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže mareeram

  • ****
  • Poruke: 5.291
  • Lokacija: Beograd
Odg: Ledena zrnca, zrnast sneg, krupa...
« Odgovor #3 poslato: 11. Decembar 2018. u 17:36 »
Odlicno si se setio Miloshe da nam objasnis te pojmove! :smartass: :laie: :tu:

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Ledena zrnca, zrnast sneg, krupa...
« Odgovor #4 poslato: 11. Decembar 2018. u 18:35 »
I da zaključim ovu današnju trilogiju sa zrnastim snegom. Pogotovo što se često sve tri pojave na forumu nazivaju baš zrnastim snegom.

3) Zrnast sneg (eng. snow grains, ICAO kod - SG)

Što se tiče pojave, zrnast sneg se od prethodne dve analizirane padavine najpre razlikuje po dimenzijama. Dakle, u pitanju su jako mala zrnca koja uglavnom ne proizvode nikakav zvuk pri dodiru sa tlom i drugim predmetima i ne odbijaju se od tla. Dimenzije su obično <1mm u dijametru, za razliku od ledenih zrnaca i krupe koje su obično 2-5mm u dijametru.


izvor - WMO, International Cloud Atlas

Za razliku od prethodne pojave, zrnast sneg je gotovo uvek slabog intenziteta. Po mehanizmu nastanka i uslovima u kojima se javlja, značajno se razlikuje se od ledenih zrnaca i krupe.
Zrnast sneg se gotovo uvek formira u stratusnoj oblačnosti i magli na negativnim temperaturama. Dakle, formira se u sličnim uslovima kao rosulja na pozitivnoj temperaturi. Idealni uslovi za formiranje su prisustvo deblje stratusne oblačnosti na temperaturi između 0°C i -10°C, jer kao što već napisah u prethodnoj poruci na tim temperaturama se oblaci sastoje pretežno od prehlađenih vodenih kapljica. Zrnast sneg se češće javlja u zagađenim sredinama, jer tada aerosoli koji nastaju kao produkt zagađenja mogu da posluže kao jezgra nukleacije, koja su nephodna za formiranje zrnastog snega. Verovatno ste se upravo setili tzv. "industrijskog snega" koji je često pominjan pretprošle zime. Da, upravo to je bio zrnast sneg i ta pretprošla zima je imala u dužem periodu (decembar 2016.) idealne uslove za pojavu istog, iako on nije naročito česta pojava u našem podneblju (moje subjektivno mišljenje je da je ređi od prethodne dve).

Sada da zaokružimo priču. Iako pojavom sve analizirane padavine podsećaju jedna na drugu, suština je da je sasvim drugačiji mehanizam nastanka. Dovoljno je samo da dobro ustanovimo uslove u kojima je nastala i možemo bez dileme determinisati vrstu padavine.

Opet kažem, možda sam dosadan sa ponavljanjem, ali nije na odmet. Bilo kakva dopuna ili korekcija je i više nego dobrodošla.


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže dejca

  • ***
  • Poruke: 2.763
  • Lokacija: Leskovac-n.v. 228 m.
Odg: Ledena zrnca, zrnast sneg, krupa...
« Odgovor #5 poslato: 11. Decembar 2018. u 22:49 »
Bravo Miloše, naučismo nešto. Eto baš ja sam danas napisao da su ledena zrnca i pogrešio. :confused:
ja stem temperaturama neam niŠta al mrzim kad je 25+c i zimu u martu i aprilu   :zima   :ranting:

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Ledena zrnca, zrnast sneg, krupa...
« Odgovor #6 poslato: 12. Decembar 2018. u 10:25 »
Hvala, drago mi je da je barem nekome bilo sve ovo od koristi i da nisam džabe sve ovo pisao. :)


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže Milossss

  • *
  • Poruke: 180
  • Lokacija: Bijelo Polje
Odg: Ledena zrnca, zrnast sneg, krupa...
« Odgovor #7 poslato: 12. Decembar 2018. u 12:01 »
Odlicno objasnjeno. Ja česo mijesam krupu i zrnasti snijeg. Prije nekolike noći,tacnije oko ponoci,iznenadila me gusta magla,koja je smanjivala vidljivost na oko 100m. Malo iza toga pocelo je nesto bijelo da pada na T.od 0°C. Sad sam siguran da je to bilo zrnasti snijeg. I da,malo prije magle,bilo je gotovo skroz vedro nebo. Jutros je isto nesto padalo,nisam se nesto zagledao pa ne znam je li krupa ili zrnasti snijeg.