Autor Tema: Snežno-ledeni ciklon Božana, 3-8. januar 2026.  (Pročitano 981 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 36
Snežno-ledeni ciklon Božana, 3-8. januar 2026.
« poslato: 08. Januar 2026. u 22:37 »
Došlo je vreme za moju prvu zimsku reportažu nakon skoro tri godine. A ako postoji meteo događaj koji je zaslužio detaljniju analizu, onda je to ciklon koji je obeležio prethodnih nekoliko dana. Novina je što reportaža neće biti posvećena isključivo snegu.
Sinoptički gledano ovo nije bio tipičan ciklon (kao recimo ciklon Spasoje iz početka oktobra). Ovo je više bila situacija sa prostranom dubokom dolinom sa osom preko čitave Evrope u sklopu koje smo se mi jako dugo nalazili na njenoj prednjoj strani uz izražena južna i jugozapadna visinska strujanja. Zatvorenih izobara je bilo u prizemlju, ali ne i na visini. S obzirom da je većina nas navikla na ovaj prikaz sinoptike, evo animacije iz CFS arhive:

Ono što je jedna od glavnih karakteristika ovakvih dugotrajnih stacionarnih dolina je talas na frontu, odnosno često oscilovanje i smene toplih i hladnih frontova preko istog područja. U tri navrata su se hladni i topli sektor ovog sistema smenjivali nad našim područjem i to je nešto što ne pamtim od kad sam u meteorologiji. Upravo ta termička razlika, stacioniranje i oscilovanje frontova je prouzrokovalo da ovaj ciklon bude jedan od najkišnijih (mada bi preciznije ali ne i pravilnije bilo reći - najpadavinskijih) ciklona na severu Srbije u prethodnoj deceniji. Sioptika je donekle podsetila na situaciju iz januara 2021. kada je jug Srbije dobio rekordne padavine i poplave, a sever prosečan sneg.

Još u decembru je bilo jasno da se nešto sprema početkom januara. Upad hladnijeg vazduha sa severa do Evrope pred novu godinu je bio napravio pravu pometnju među modelima, pa je i u operativnim i u ensemblima bilo raznoraznih opcija - od suve ledare, preko obilnih padavina na graničnim temperaturama, do januarskog proleća. U jednom trenutku je delovalo da su se modeli složili oko ove treće opcije, a onda preokret u poslednjem trenutku i nalaze se oko druge pomenute.

Ali i ta druga opcija je imala mnogo varijacija i nijansi. Jedino što je bilo prilično izvesno su bile obilne padavine u kontinuitetu, pogotovo u severnoj polovini zemlje. Međutim zbog nejasnoća oko temperaturnog profila i velikih oscilacija, sve vreme nismo bili načisto koliki će u ukupnim padavinama biti udeo snega, a koliki kiše, zatim ledene kiše, ledenih zrnaca... Bilo je i očigledno da sever zemlje stoji daleko bolje sa izgledima za snežne padavine u odnosu na jug.

Pred sam početak padavina u petak 2. januara, što se tiče ovog dela oko Beograda, modeli su napravili relativno dobru procenu ukupnih količina padavina, kao i odnosa snega i kiše u ukupnoj raspodeli:

Evo i prognoziranih količina padavina u Beogradu u narednih nedelju dana za vreme uticaja ovog ciklona, čisto da ostane zabeleženo za arhivu na osnovu današnjih 12Z izlaza (u zagradi približan odnos tečnih i snežnih padavina u ukupnoj sumi);

ACCESS 100mm (kiša/zrnca 30mm, sneg 70mm)
UKMO 90mm (kiša/zrnca 30mm, sneg 60mm)
GFS 80mm (kiša/zrnca 50mm, sneg 30mm)
GEM 80mm (kiša/zrnca 10mm, sneg 70mm)
AIFS 70mm (kiša/zrnca 20mm, sneg 50mm)
ECMWF 60mm (kiša/zrnca 30mm, sneg 30mm)
ICON 60mm (kiša/zrnca 30mm, sneg 30mm)

Evo poslednji apdejt ove družine. ICON i GFS 06Z, ostali 00Z:

ACCESS 75mm (kiša/zrnca 40mm, sneg 35mm)
UKMO 90mm (kiša/zrnca 30mm, sneg 60mm)
GFS 70mm (kiša/zrnca 30mm, sneg 40mm)
GEM 80mm (kiša/zrnca 35mm, sneg 45mm)
AIFS 70mm (kiša/zrnca 25mm, sneg 45mm)
ECMWF 60mm (kiša/zrnca 30mm, sneg 30mm)
ICON 60mm (kiša/zrnca 30mm, sneg 30mm)

Na kraju su se ostvatile neke srednje varijante, recimo AIFS koji je bio jako pouzdan kod ovog ciklona. U Beogradu je prema zvaničnim podacima (koje uvek treba uzimati sa rezervom) osmotreno 77mm padavina, a u zagradi je približan odnos tečnih i čvrstih padavina (kiša/zrnca 32mm sneg 45mm).

Ciklon je u subotu 3. januara ujutru startovao sa snegom, ali dešavanja nisu krenula naročito pozitivno za ovaj kraj. Prva tura u subotu ujutru je padavinski podbacila kod mene i dok je ovde samo simbolično zabelelo uz 1cm snega, severni delovi grada kao i centar su imali i do 5cm snega. Nesvakidašnja situacija.
Dan nije doneo ništa specijalno osim jednog neočekivanog pljuska krupe u večernjim satima:

U toku noći između subote 3. januara i nedelje 4. januara imali smo topli front uz obilnu kišu, pravi potop u centralnom pojasu zemlje. Kiša je i do Beograda stigla u toku noći i jutra i za kratko vreme je palo 10-ak mm na temperaturi tek 2°C iznad nule. U Smederevskoj Palanci je zabeleženo celih 37mm.

Sa vraćanjem hladnog vazduha, kiša je oko 9h ekspresno prešla u sneg i intenzitet je u prvih par sati bio impozantan, jedan od najjačih snegova kojim sam prisustvovao. Nažalost, radni dan i nisam stigao sve da ispratim slikama i snimcima kako dolikuje, tek par slika sa pauze na poslu:

Sneg je neumorno padao umerenim i jakim intenzitetom do kraja dana. Uz temperaturu tek koju decimalu ispod 0°C, bio je mokar i težak. U povratku ne baš sjajni uslovi za vožnju:

Uveče na Miljakovcu 20-ak cm lepog snega:

Ujutru još uvek lep prizor uz sneg na svim površinama i zvanično 25cm na klimatološkoj stanici Košutnjak koja je reprezentativna i za moj kraj. Pravo zatrpavanje je bilo tek malo zapadnije od Beograda, u Sremu, Mačvi, Podrinju, gde su visine snega ponegde dostizale i celih 40cm u ponedeljak ujutru.

Međutim vrlo uskoro je krenulo ono što je prema modelima bilo neizbežno - prelazak temperature u blagi plus i topljenje. I to sve u kombinaciji sa kišom koja je veći deo dana bila uglavnom slaba.
Uveče u prizemlju kreće novi dotok hladnijeg vazduha sa zapada, ali i značajno pojačanje kiše. U jednom trenutku je to bio pravi potop na 0°C, a zatim i na blagom minusu. Moja stanica je uhvatila čak 20-ak mm kiše dok se nije zaledila u toku noći. Kiša je to veče i noć nadmašila sva predviđanja i nigde nije palo koliko u Beogradu. A u utorak 6. januara ujutru me sačekao ovakav prizor:

Taj utorak je bio dan koji je nosio sa sobom dozu neizvesnosti zbog komplikovanog temperaturnog profila. Za razliku od ponedeljka kada je topao vazduh probio u dubokom sloju uz temperature i do +8°C na visini, u utorak smo imali izražen dotok hladnijeg vazduha u nižim slojevima, uz zarobljen sloj toplog vazduha iznad 850mb.
Padavine su bile neizvesne, hoće li ili neće, međutim kao za inat, konvektivni odrazi, pljuskovi direkt na Beograd:

Uz ovakvu sondažu očekivao bih da dominiraju ledena zrnca, možda i miks sa pahuljama pri jačim intenzitetima:

Međutim, hladan tuš. Ali bukvalno. Skoro pa čista kiša uz tek poneko nedovoljno zaleđeno zrnce. Utorak je bio ledeni dan i uz -2°C, ovih par mm od pljuska su napravili veći problem sa poledicom nego 20mm od prethodne večeri. Doslovno sve je bilo zaleđeno. Ne baš Badnje veče za poželeti.

Na Božić po julijanskom kalendaru, 7. januar se gledalo sa velikom dozom optimizma po pitanju snežnih padavina u velikom delu zemlje. Međutim, jako plitak zarobljeni topli sloj je ostao između 800 i 850mb prema poslednjim sondažama. U Beogradu su u toku noći padala čista ledena zrnca, koja su zabelela tlo, pa se sticao utisak da je palo nešto novog snega. Starog snega, namučenog, sabijenog do maksimuma i zaleđenog je preživelo neočekivano puno - 10-15cm, da sačeka novi sneg...

... koji u ranim popodnevnim satima opet nije krenuo kao čisti sneg. Još neko vreme je mešao sa zrncima, da bi negde oko 15h konačno prelomilo uz umeren krupan sneg:

Usledilo je 24h za pamćenje, jedan od najlepših snegova u prethodnih ko zna koliko godina, pre svega zbog činjenice da je sve padalo na stabilnom minusu.

Beograd je ujutru osvanuo bukvalno zatrpan. Uz 20-ak cm novog snega u proseku, bilo je oko 30cm ukupno sa starim, koliko je zvanično izmereno na klimatološkoj stanici Košutnjak. Tako da je ovaj sneg postao i 4. član "kluba 30" od 2019. na ovamo (decembar 2021. 32cm, april 2023. 30cm, decembar 2024. 28cm i ovaj januar 2026. 30cm). Jedina je razlika što su svi ti prethodni snegovi bili mokri i teški, a ovo je bio prvi pravi zimski, planinski sneg koji je sve vreme padao na temperaturi između -5°C i -3°C.

Sneg je padao do 10h nakon čega se ekspresno razvedrilo, pa su prizori postali još lepši:

I pored sunca u izobilju, bio je ovo ledeni dan uz dnevnu amplitudu od svega 2°C (Tmin -5°C, Tmax -3°C) čemu je najviše doprineo jak zapadni vetar koji je duvao i pravio smetove.

Toliko od mene, konačno jedan zimski ciklon vredan pažnje. Nadam se da će i kolege dopuniti reportažu svojim fotografijama, analizama, utiscima.
« Poslednja izmena: 11. Januar 2026. u 08:58 Milosh »

padavine u aprilu 2026:
AMS Miljakovac 28.4mm
prosek (Vračar) - 51.5mm

padavine u maju 2026:
AMS Miljakovac 78.7mm
prosek (Vračar) - 72.3mm

Van mreže Zika

• Starost: 30
Odg: Snežno-ledeni ciklon u Srbiji, 3-8. januar 2026.
« Odgovor #1 poslato: 08. Januar 2026. u 23:00 »
Hvala Miloše na trudu, sad imamo mnogo toga na jednom mestu i ostaće nam zauvek u sećanju. Predlažem da i ovaj ciklon dobije neko ime, nemam inspiraciju (jer je ime Bart već zauzeto  :D) pa ću sačekati predloge kolega i glasati.

Što se Beograda tiče, mislim da je bio centar i pozitivnih i negativnih dešavanja u vezi ovog ciklona, a naša je sreća što imamo puno članova iz Beograda koji su sve to lepo pokrili  :worthy:

Biće reportaže i iz Melenaca sutra.
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže risbo gr

• Starost: 38
  • Lokacija: Гроцка (25км ЈИ од Бг-a ~ 100mnv) - Раздрто(60км јужно од Љубљане 580мнв)
« Odgovor #2 poslato: 08. Januar 2026. u 23:16 »
Прво прелепа репортажа :tu: Милош објаснио као и увек  и нама осталима који ћемо правити је олакшао поприлично па ће ићи само неки лични дојам и кратки описи  :)
Шта рећи сем да смо се "извозали" два пута са једне стране на другу и на крају је резултат ипак био добар , положај је био такав да смо били на граници тј на све или ништа са гомилом падавина. Све што је могло од падавина да погоди погодило је БГ  :)
 ^^ Ја сам предлагао да се зове Божићни циклон(мада а
ово и није био класичан циклон, али видим да још тражите и  нека друга имена  :grin: Код мене у репортажи ће бити под тим именом свакако  ;)
И на крају,драго ми је да је форум живнуо,што се још неколико нових  чланова прикључило  :laie:

Van mreže ocelot

• Starost: 37
« Odgovor #3 poslato: 09. Januar 2026. u 02:58 »
odlična reportaža, lepi prizori :tu: drago mi je što ispunjavate prednovogodišnje obećanje da će biti još snežnih reportaža

Van mreže David01

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #4 poslato: 09. Januar 2026. u 07:33 »
Predivna reportaža! Nemam šta dodati, slike iz reportaže govore više od 1000 reči! :thumbup:

Van mreže Bart

« Odgovor #5 poslato: 09. Januar 2026. u 09:47 »
Milose sjajna reportaza, sta drugo reci  :laie:

Sto se tice ovog saljivdzije koji nema inspiraciju za ime, jasno da bi on Bart ironicno jer mi prosli samo sa 2cm, ali doci ce to na svoje  :fight: Ovo je njegova, sesta zima, odnosno tako se pojavi kao anomalija zima u kojoj Melence prodje bolje od Nisa, to je otprilike na svakih 6 zima...  :grin:
Ja predlazem ime Milos

Van mreže Nick

• *
« Odgovor #6 poslato: 09. Januar 2026. u 10:06 »
Moj doprinos temi. Sve slike su od juče i to hronološki su poređane. Prve dve jutro, sledeće tri centralni deo dana, a zadnje dve veče.

Van mreže Demian

• **
  • Starost: 37
« Odgovor #7 poslato: 09. Januar 2026. u 10:08 »

Evo jedne i od mene

Van mreže subaja

• **
« Odgovor #8 poslato: 09. Januar 2026. u 10:50 »
Beskrajna ravnica:

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #9 poslato: 10. Januar 2026. u 17:38 »
Vrhunska reportaža! Kao i obično od Miloša profesionalno i zanimljivo za čitanje.

Dodaću par mojih fotki:

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 36
Odg: Snežno-ledeni ciklon Božana, 3-8. januar 2026.
« Odgovor #10 poslato: 11. Januar 2026. u 09:03 »
Hvala svima na komentarima i dopunama!  :tu:

Ažurirao sam sinoptičke karte i ime reportaže nakon izglasanog imena ciklona.

padavine u aprilu 2026:
AMS Miljakovac 28.4mm
prosek (Vračar) - 51.5mm

padavine u maju 2026:
AMS Miljakovac 78.7mm
prosek (Vračar) - 72.3mm