Mislim da većina članova već zna da nisam nešto "poznat" po zimskim reportažama, međutim ovog puta ne mogu a da ne napravim report.
Novogodišnje praznike proveo sam sa lepšom polovinom u Istanbulu. Kako, je l’ te, oboje nismo ljubitelji ove standardne zime, već nekoliko godina unazad praktikujemo da zimi otputujemo negde na Mediteran. Decembar je počeo super - izražena dominacija anticiklona, temperature između 10 i 15 C i skoro svaki dan je bilo sunčano. Tamo negde oko 20-og modeli su počeli da se menjaju i sve je išlo ka tome da će se hladnoća sa severa ipak spustiti i do Crnog mora. Nekako sam se sve vreme nadao da će se situacija promeniti u zadnji čas. Par dana pred polazak bilo je izvesno da će biti hladno sa snegom i jakim vetrom, a žensku sam pokušavao da ubedim da i neće biti tako strašno.
Zapravo Istanbul ima sasvim drugačiju klimu u odnosu na Barselonu, Atinu ili Rim. Srednje temperature su slične i zime su realtivno tople, međutim česti su prodori hladnog vazduha sa severoistoka, tako da sea snow effect i nije tako retka pojava. Što znači da je sneg u 90% slučajeva konvektivnog porekla - nisu u pitanju stratiforske padavine i ono jednolično zimsko sivilo. Zanimljivo je da se Istanbul ne doživljava kao kišovit grad, ali je kišovitiji od Londona - prosečna godišnja količina padavina je 747 mm, a u decembru i januaru redovno padne preko 100 mm.
Istanbul je udaljen oko 1100 km od Beograda. Let traje malo više od sat vremena. Ako putujete u sopstvenoj režiji (što inače preporučujem svakom za svako putovanje) imaćete opciju da birate između 3 avio kompanije. Air Srbija i Turkish airlines lete svakog dana i koriste aerodrom Ataturk koji se nalazi na Evropskom delu. Pegasus s druge strane koristi aerodrom Sabiha Gokcen koji se nalazi na azijskom delu i udaljen je nekih 60 km od Taksima (centralni trg).
Grad je inače ogroman, ima negde oko 15 miliona stanovnika, prostire se na oko 100 km duž obale (ne ide duboko u kopno), gužve u saobraćaju su prilične i moja preporuka je da u startu postavite jasna očekivanja i da izaberete hotel u blizini metroa, jer ćete tako najmanje vremena gubiti u prevozu. Metro je inače najbrža moguća varijanta za transfer sa aerodroma i za švrljanje po gradu. Vožnja od aerodroma Ataturk do Sultanahmeta traje 40 min, dok recimo taksijem vrlo lako može da se oduži i na 2 sata. Taxi je prilično jeftin, ali treba biti
oprezan.
Da vas ne bih smorio sa podacima koje ćete i sami naći na
netu, krenuću odmah sa fotkama.
Čim smo krenuli da slećemo bilo je jasno da nas očekuje prilično zanimljivo vreme.
30. i 31. decembra pljuskovi snega smenjivali su se jedan za drugim. Uglavnom su bili praćeni i grmljavinom. Mislim da sam 31. decembra čuo grmljavinu barem desetak puta. Munje su prošarale nebo par puta i u novogodišnjoj noći. Obično bi zagrmelo jednom na početku pljuska, posle bi krenula jaka mećava, a za nekih pola sata potpuno bi se razvedrilo - i tako su se pljuskovi i sunce smenjivali ceo dan.
Po zvaničnim merenjima palo je 18 cm snega, ali nije bio baš neki zimski ambijent, obzirom da je sneg bio vlažan i da je bilo puno bljuzgavice.
1. januara bilo je sunčano i prilčno hladno (oko 1 C tokom dan), a jak severozapadni vetar je dodatno pojačavao osećaj hladnoće. Iznad Crnog mora još uvek je bilo razvoja, ali pljuskovi su prolazili severno od grada.
Da se vratim malo i na Istanbul.
Narednih par fotki napravili smo uglavnom oko trga
Eminonu,
Galata mosta,
Galata kule i u kvartu
Beyoglu.
Od Taksima do Bosfora može se doći
podzemnom uspinjačom, ali ipak preporučujem šetnju ulicom Inonu, prema novom Bešihtašovom stadionu i
Domalbahče palati, obzirom da je pogled na Bosfor fantastičan!
Preko Bosfora prelaze 2 mosta, a
treći, koji se nalazi na samom ulazu u Crno more, biće završen 2017. godine.
Na 54. spratu najviše zgrade u Istanbulu -
Sapphire, nalazi se vidikovac sa vrhunskim pogledom na ceo grad.
Levo na slici su
Skyland kule - kada se završi izgradnja to će biti najviše zgrade u Istanbulu (284 m, 65 spratova). Pored njih nalazi se
Turk Telekom Arena - stadion Galatasaray-a.
Za kraj još par detalja ako se neko od forumaša zatekne u Istanbulu.
Obavezno priuštite sebi tretman u hamamu. Ako idete sa lepšom polovinom, moći ćete da posetite samo
Suleymani hamam - jedino tamo je moguće ući u paru, a ako ste single neće vas pustiti. Ostali su ili samo muški ili samo ženski. Iskreno, mislio sam da će tretman biti bezveze, ali prevario sam se, tretman je bio vrhunski - ono fazon sada me leđa više ne bole.
I obavezno posetite neki od
rooftop barova.
To je otprilike to.